"2 MİLYON HEKTAR ARAZİ BİLİNÇSİZCE YOKEDİLİYOR" - YENİ ADANA

ADANA ŞUBE ( )
06.02.2009 (Son Güncelleme: 06.02.2009 12:19:44)

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemil Cangir'in konuşması sırasında Vali Atış salonu terk etti.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemil Cangir, ülkemizde tarım alanlarının en büyük işgalcisinin belediyeler olduğunu savundu. Cangir‘in Tekirdağ‘ın Malkara ilçesinde 1997 yılında Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulmasıyla ilgili "OSB‘ye arazi tahsisi sırasında bizim ve köylülerin tüm çabalarına rağmen dekara 725-750 kilogram ürün alınabilen arazi, verimsiz diye bilirkişi tarafından onaylanarak OSB kurulmasına karar verildiğini" belirtmesi üzerine salonda bulunan Adana Valisi İlhan Atış, Prof. Cangir‘e, "Sizin bahsettiğiniz yıllarda ben müfettişlik görevindeydim. Bu nedenle benim burada durmam doğru olmaz" diyerek salondan ayrıldı. Öte yandan Valilik bünyesinde oluşturulan ve Tarım İl Müdürlüğü, ÇÜ, ZMO Adana Şubesi ve TEMA gibi kuruluşların da yeraldığı Toprak Koruma Kurulu‘nda alınan bazı kararlara ZMO Adana Şubesi ve ÇÜ‘nün şerh koyduğu biliniyor.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemil Cangir, ülkemizde tarım alanlarının en büyük işgalcisinin belediyeler olduğunu savundu.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Akif Kansu Toplantı Salonu‘nda Ziraat Fakültesi ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi tarafından "Ülkemizde Toprak Anayı Hıçkırıklarla Ağlatanların Öyküsü" konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Cangir, dünyada 2 milyon hektar arazinin bilinçsizce yok edildiğini belirtti.

1 santimetre toprağın yaklaşık 600 yılda oluştuğunu hatırlatan Cangir, Türkiye‘de bazı verimli tarım arazilerinin yanlış tespitler sonucu sanayi alanlarına dönüştürüldüğünü belirtti. Cangir‘in Tekirdağ‘ın Malkara ilçesinde 1997 yılında Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulmasıyla ilgili "OSB‘ye arazi tahsisi sırasında bizim ve köylülerin tüm çabalarına rağmen dekara 725-750 kilogram ürün alınabilen arazi, verimsiz diye bilirkişi tarafından onaylanarak OSB kurulmasına karar verildiğini" belirtmesi üzerine salonda bulunan Adana Valisi İlhan Atış, Prof. Cangir‘e, "Sizin bahsettiğiniz yıllarda ben müfettişlik görevindeydim. Bu nedenle benim burada durmam doğru olmaz" diyerek salondan ayrıldı. Vali Atış‘ın ayrılmasından sonra Cangir, "Bu tür durumlara alışkınım" diyerek konferansa devam etti.
Atış konuyla ilgili toplantı sonrası yaptığı açıklamada Prof. Cangir‘in konuyu kişiselleştirdiğini söylediği bildirildi. Atış‘IN konferansa toprak konusunda bilgi almak için katıldığını ancak konunun kişiselleştirildiğini vurguladığı öğrenildi. Malkara‘daki arazi tahsisi konusunu bildiğini anlatan Atış‘ın, "Resmi belgeler gösterilmeye başlandı. Konunun özelliği kayboldu, ilgimi çekmediği için ayrıldım" dediği kaydedildi.

Konferansa ÇÜ Rektörü Alper Akınoğlu, ÇÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Ayzin Küden, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Prof. Dr. Haydar Şengül ve Yönetim Kurulu Üyesi Şahin Yeter ile çok sayıda akademisyen katıldı.

ZMO VE ÇÜ‘NÜN ŞERHİ BİLİNİYOR

Öte yandan Valilik bünyesinde oluşturulan ve Tarım İl Müdürlüğü, ÇÜ, ZMO Adana Şubesi ve TEMA gibi kuruluşların da yeraldığı Toprak Koruma Kurulu‘nda alınan bazı kararlara ZMO Adana Şubesi ve ÇÜ‘nün şerh koyduğu biliniyor. Bazı tarım arazilerinin tarım alanı dışına çıkarılıp sanayi yada konut alanı olarak kullanılmasına olumsuz yönde görüş belirten ZMO Adana Şubesi ve ÇÜ‘nün Pozantı Dağdibi-ÇÜ arazileri ve ÇÜ Pamuk Araştırma Merkezi örneklerinde olduğu gibi mahkemeye başvurduğu gözönüne alındığında Vali Atış‘ın Prof. Dr. Cangir‘in konuşmasına tepki göstermesi dikkat çekiyor.

Okunma Sayısı: 1832