ÇİFTÇİ’ NİN ''BEYAZ ELMAS''I; ŞEKER PANCARI-KONHABER

KONYA ŞUBE ( )
28.10.2009 (Son Güncelleme: 28.10.2009 11:00:14)

ZMO Konya Şube Başkanımız Hasan Hüseyin MOTUK, Basına Yaptığı Açıklamada Şeker Pancarının, AB'ye Uyum Sürecinde Çiftçinin Sosyo-Ekonomik Durumunu İyileştiren, Destek Olan Ürünlerin Başında geldiğini söyledi.

   Türkiye‘de tarımsal sanayinin itici gücü durumundaki şeker pancarı, getirisiyle ve avanslarıyla çiftçisinin ‘beyaz elmas‘ı olarak görülüyor.

   Türkiye‘de tarımsal sanayinin itici gücü durumundaki şeker pancarı, getirisiyle ve avanslarıyla çiftçisinin ‘beyaz elmas‘ı olarak görülüyor.

   Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Hasan Hüseyin MOTUK, şeker pancarının, AB‘ye uyum sürecinde çiftçinin sosyo-ekonomik durumunu iyileştiren, destek olan ürünlerin başında geldiğini söyledi.

   ‘‘Şeker pancarı, getirisiyle ve avanslarıyla "Çiftçisinin Beyaz Elmasıdır" diyen Başkan MOTUK, şeker pancarının bugüne kadar Türk tarımına ve çiftçisine kazandırdığını, kazandırmaya da devam ettiğini vurguladı.

   Özellikle iç bölgelerde üretim yapan çiftçilerin son yıllarda gerek ekonomik krizlerin, gerekse üst üste yaşanan kuraklıkların etkisiyle, hiç bir üründen umduğunu bulamadığını anlatan MOTUK, ancak şeker pancarı için aynı şeyin söylenemeyeceğini vurguladı.


   -KONYALI ÇİFTÇİNİN GELİRİNİN YÜZDE 40‘I ŞEKER PANCARI-


   Şeker pancarının sadece çiftçiye katkı sağlamadığını, tüm şeker ve çikolata sektörü, hayvancılık gibi ana dallara da ciddi katkısı bulunduğunu dile getiren Başkan MOTUK, şunları kaydetti:

   ‘‘Çiftçi daha hasat yapmadan parasının yüzde 70‘ini nakit ve hizmet olarak alabilmektedir. Bu durumda şeker pancarını kimse çiftçinin elinden alamaz. Bunun yanında, istatistiklere göre bir dekar şeker pancarının yan ürünlerinden, 50 kilo et, 500 litre süt üretiyor. Bir dekarda ortalama 4 ton şeker pancarından, 550 kilo şeker elde ediliyor.

   Türkiye‘de tüketilen toplam gübrenin yüzde 10‘u şeker pancarı tarımında, yan ürünleri, baş-yaprak, yaş pancar posası ve melası hayvan yemi olarak kullanıyor. Örneğin tarımın merkezi sayılan Konya‘da çiftçi, gelirinin yaklaşık yüzde 40‘ını şeker pancarı üretiminden sağlamaktadır. Ayrıca şeker pancarı alım garantisiyle üretildiği için, diğer ürünlerdeki fiyat dalgalanmalarından çiftçinin zarar görme ihtimali yoktur.‘‘

   Başkan MOTUK, ancak üretim girdilerindeki artışa rağmen şeker pancarı fiyatının bugün 90-105kg/krş arasında olduğunu belirten Başkan MOTUK, ‘‘Fiyat, son yıllarda çiftçinin birim maliyetine paralel artmıyor. Türk çiftçisinin umudu bundan sonraki dönemlerde pancar alım fiyatlarının girdi fiyatlarının üstünde tutulmasıdır‘‘ diye konuştu.

 

Okunma Sayısı: 2326
Fotoğraf Galerisi