ZİRAAT MÜHENDİSLERİ BASINLA TANIŞTI - İSTİKBAL HABER

MERSİN ŞUBE ( )
19.10.2012 (Son Güncelleme: 29.12.2015 17:41:45)

Ziraat Mühendisleri Basınla Tanıştı 

İstikbal Haber / Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi Başkan ve yöneticileri basın mensupları ile kahvaltı da bir araya geldi. Şube Başkanı Osman Tuğrul Kuzu amaçlarının yeni oluşan yönetimin Mersin basını ve kamuoyu ile tanışmak olduğunu söyledi.

Tarımın sorunları dile getirilirken Mersin‘de yapılan Narenciye Festivalinin Mersin Tarımına vermiş olduğu değerler de konuşuldu. Ve Ziraat Mühendislerinin sorunları da toplantıda dile getirildi.

Toplantıya, Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Osman Tuğrul Kuzu, İkinci Başkan Baki Toprak, Yazman Kamil İnce, Sayman Bahar Turfan, Üyeler; Serkan Doğan, Mehmet Nadir Doğuş, Ensar Midillioğlu, Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel ve basın mensupları katıldı. 

15 ODA İÇERİSİNDE EN BÜYÜK ODAYIZ

Oda Başkanı Kuzu, Yönetimi tanıtarak yaptığı konuşmasında, tarım sektörünün Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana ülkenin ekonomik ve sosyal gelişmesinde önemli bir rol oynadığını söyledi.

Kuzu; "Ülkemiz sahip olduğu arazi varlığı bakımından dünyanın büyük potansiyeline sahip yeridir. Tarımın ekonomik, sosyal ve çevresel boyutları ile toplumun her kesimini ilgilendirmektedir. Tarım nüfusunun gıda ihtiyacının karşılaması, tarıma dayalı sanayinin istihdam alanı sağlaması, dışa bağlanmanın önlenmesi ile Türkiye‘miz için çok önemlidir. Ziraat Odasının görevi tarım sektörünün ekonomik, sosyal bütünlüğü ilişkin toplumun tüm kesimini kaplamaktadır. Dolayısıyla ülkemizin arazi varlığını koruma, geliştirmesi ve verimin arttırılması ve sektördeki insan unsuru olan Ziraat Yöneticilerimizin yaşam koşullarının ve çalışma şartlarının iyileştirmesi Ziraat Odasının birinci görevidir. Mersin Ziraat Mühendisleri Odası tüm odaların mevcut Mersin‘de ki 15 oda içerisinde 1600 üyesi ile en büyük odasıdır. Bunun yaklaşık 4/1‘inde Bayan Ziraat Mühendisi olan odamıza sahibiz. Odamız 1975 yılında temsilcilik olarak kuruldu, 1996 yılından beri de görevine devam etmektedir. Oda başkanlığı olarak ben görevi yürütüyorum" dedi. 

SORUMLULUK ZİRAAT MÜHENDİSLERİNDEDİR

Konuşmaların sonunda basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Osman Tuğrul Kuzu, Ziraat Mühendislerinin üretimde ki rolleri ile ilgili soruya da şöyle cevap verdi.

Kuzu; "Ziraat Mühendislerinin üretimde ki rolü tohumun toprağa ekilmesinden gelişme süreci olan 3-4 ay sonuna kadar devam eder. Hasat döneminden sonra da bunun sorumluluğu yine Ziraat Mühendislerindedir. Çünkü ondan sonra Gıda güvenirliliği konusu ortaya çıkmaktadır. Bu ilacın nasıl gübrelendiği, nasıl ilaçlandığı yine bunun kontrolü de Ziraat Mühendisleri tarafından yapılmaktadır" dedi.

‘BU TOPRAĞIN SESİ‘ PROGRAMINI GERİ İSTİYORUZ

TRT‘de yayınlanan Toprağın Sesi Programının kaldırılmasına da tepki gösteren Başkan Kuzu, tekrar yayınlanmasını istedi.

Kuzu; " TRT‘de 22 yıldır yayınlanan ‘Bu Toprağın Sesi‘ programı bu hükümet döneminde ne yazık ki kapatılmıştır. Bunu biz Ziraat Mühendisleri olarak teyit ediyoruz ve bu programın derhal başlatılması gerektiğine inanıyoruz. Ülke gündemi için çok büyük öneme sahip olan, geçek bir okul işlevi gören, çiftçi ve tarım ile ilgili herkesin merakla izlediği bir program mutlaka geri dönmelidir" dedi. 

GÖKÇEL, NARENCİYE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel de kendine yöneltilen soru üzerine Narenciye Festivalini değerlendirdi. Mersin Ziraat Odası olarak Ziraat mühendisleri Odası ile işbirliği yapmayı ve beraber çalışmaktan dolayı çok memnun olduğunu anlatan Gökçel, bu toplantıda yer almaktan memnun olduğunu söyledi.

Gökçel; "Narenciye bizim için çok önemli bir üretim çeşidi. Mersin bu konuda Türkiye‘nin en önde gelen illerinden bir tanesi. Yıllardır narenciyede yaşanan sıkıntıları bütün yetkililer, bizler bahsediyoruz. Üretim aşamasında yaşanan sıkıntılar ile pazarlama aşamasında yaşanan sıkıntılar ile ilgili hem üreticilerimizin bilgilendirilmesi hem de bu ürettiğimiz ürünün tanıtılması ile ilgili bir takım faaliyetlerin yapılması gerekliliği ortaya çıkmıştı.

Narenciye festivali bugün belki gözle görünür bir katkı yapmıyor gibi görünse de süreçte sürekli yurt dışından gruplar geliyor, genç-genç insanlar mersine geliyor. Mersin‘de ki insanların yaşam tarzını, ürettiği ürünü, iklimini öğreniyorlar. Elbette ki ürettiğimiz ürünlerin fazlasını mutlaka yurt dışından birilerine satmamız gerekiyorsa, buraya gelen insanlar yavaş- yavaş bizim tanıtımımızı yurt dışında da yapacaktır diye düşünüyorum. Festival belki cebimize para koymuyor ama ben inanıyorum ki bu festivali biz ısrarla daha geliştirerek devam ettirirsek hem Mersin hem de Mersinde ki Turunçgil üreticisi faydalanacaktır diye düşünüyorum" dedi.

TOPRAK, FESVİTAL KÖY HAVASINDAN ÇIKARTILMALI

Ziraat Mühendisi İkinci Başkanı Baki Toprak da Narenciye Festivali hakkında ki değerlendirmesinde, ilin tanıtım açısından önemli katkılar ve değerler getirdiğini söyledi.

Toprak, " bu konuda çıta olarak daha üst düzeyde bu işi sürdürmek, yani festivali köy ve mahalle havasından çıkararak çıtayı yükseltmemiz lazım. Bunun önemini daha çok geliştirecek şekilde bir atmosfer getirmemiz lazım" dedi.

Okunma Sayısı: 139