PAMUK FİYATLARI DİBE VURDU

ADANA ŞUBE ( )
29.11.2012 (Son Güncelleme: 03.12.2012 10:11:16)

Şube Başkanımız Şahin Yeter, pamuk hasadı ve yaşanan sorunları, 28 Kasım 2012 tarihinde Ulusal Kanal’a değerlendirdi.

Türkiye‘nin pamukta kendinden daha az verim sağlayan ülkelerden pamuk ithal ettiğine işaret eden Yeter; "Pamuk açığının ithalat yoluyla kapatılmaya çalışılmasının tekstil sektörünü krize sokacağını" söyledi.

Yeter: Pamuk stratejik bir ürün

Pamuk üreticisinin sorunlarını ve bu yılki pamuğun durumunu Ulusal Kanal‘a anlatan Şube Başkanımız Şahin Yeter, pamuk açığının ithalat yoluyla kapatılmaya çalışılmasının tekstil sektörünü krize sokacağını söyledi. Türkiye‘nin dünya pamuk üretiminde 8. sırada olmasına rağmen pamuk tüketiminde 4. sırada olduğuna işaret eden Yeter, Türkiye‘nin ihtiyacı olan lifli pamuğun 2/3‘sinin yurtdışından alındığını belirtti. Pamuğun stratejik bir ürün olduğunu vurgulayan Yeter, şunları söyledi: "Pamuğu biz kimlerden alıyoruz burası daha acı. Çukurova‘da dekara 600 kilogram pamuğu çok rahat alan üreticilerimiz var. Ortalamamız ise 500 kilogram civarında. Amerika ise dekara 250-300 kilogram pamuk alıyor. Bizden daha düşük verim alan ülkeler bize pamuk satıyor."

Mazottan Alınan Vergi Desteklemelerden Fazla

Türkiye‘de tarımda kullanılan mazottan alınan verginin, tüm Türkiye‘de çiftçilere verilen destekten daha fazla olduğunu belirten Yeter, hükümetin tarım politikalarının üretime değil tüketime yönelik olduğunu söyledi. Hükümetin tarım politikalarının Türkiye‘deki çiftçileri değil yurtdışındaki çiftçileri desteklemek amacını güttüğünü belirten Yeter, "Devlet çiftçiyi desteklemiyorsa, girdilerdeki vergileri kaldırsın. Türk çiftçisi buna da razı. Tüm destekleri kaldırsın ama tüm girdilerdeki vergileri de sıfırlasın. O zaman üretici daha çok desteklenmiş olacak" şeklinde konuştu. Tarım ürünleri ithalatı yaparak yapancı ülkelerin üreticilerinin desteklenmiş olduğunu vurgulayan Yeter, şunları kaydetti: "2011 yılında yurt dışından aldığımız lif pamuk 2 milyar 44 milyon dolar. Yağlı tohumlar, 3 milyar 242 milyon dolar. Toplamında 5 milyar 266 milyon dolar ithalata para gidişi söz konusu. Bu parayı Türk çiftçisini desteklemede kullansak Türkiye nüfusunun yüzde 35-40‘nı desteklemiş olurduk."

Okunma Sayısı: 547
Fotoğraf Galerisi