ZMO 43. DÖNEM II. DANIŞMA KURULU

RİZE ŞUBE ( )
07.05.2013 (Son Güncelleme: 31.01.2014 11:35:19)

Ziraat Mühendisleri Odası 43. Dönem II. Danışma Kurulu Toplantısı, Yönetim Kurulu Üyelerimiz, Onur Kurulu Üyelerimiz, Denetleme Kurulu Üyelerimiz, önceki dönem yöneticilerimiz, şube başkanlarımız ve bazı il temsilcilerimizin katılımıyla Rize`de yapıldı.

 

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası 43. Dönem II. Danışma Kurulu, 3-5 Mayıs 2013 tarihlerinde Rize‘de gerçekleştirildi.

Danışma Kurulu‘nun ilk gün çalışmaları kapsamında, TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Nevzat ÖZER tarafından "HES‘ler ve Etkileri"; ZMO Yönetim Kurulu üyeleri Prof. Dr. Bülent GÜLÇUBUK tarafından "Türkiye‘nin Unutturulan Yüzü Yoksulluk", Hamdi ARPA tarafından da "Balıkçılık ve Karadeniz" konulu sunumlar yapıldı.

ODA‘mız önceki dönem başkanlarından ve Ankara Üniversitesi Önceki Dönem Rektörü Prof. Dr. Cemal TALUĞ "Üniversitenin Can Suyu: Özgür ve Eleştirel Düşünce" ve ZMO Antalya Şube Başkanı Vahap TUNCER "Genç Ziraat Mühendisleri İçin Hazırlanacak İş Ararken Projesi" konulu sunumlar gerçekleştirdiler. Ayrıca Antalya EXPO 2016 tanıtıldı.

Danışma Kurulu toplantısının resmi açılışı, 4 Mayıs 2013 Cumartesi günü yapıldı. Açılışta konuşan Rize Şube Başkanımız Muhammet PERTEK, Rize, tarım sektörü, Çaykur ve çay üretimi hakkında bilgi verdi. PERTEK, Türkiye‘ye yılda 50 bin ton kaçak çay girdiğini belirterek, buna karşı önlem alınması gerektiğini söyledi.

ODA Başkanımız Dr. Turhan TUNCER, son 10 yılda uygulanan politikalar sonucunda tarımdaki ortalama büyüme hızının, GSYH büyüme hızının altında kaldığını kaydetti. Bugün ot ve samanın bile dışarıdan alındığını kaydeden TUNCER, şöyle konuştu:

"2013 yılının, sadece Ocak ve Şubat aylarında 27 bin 500 tonluk saman karşılığında 6.1 milyon dolar ödenmiştir. İthalatın başladığı Ağustos 2012‘den, Şubat 2013 tarihine kadar toplamda 6.7 milyon dolar saman ithalatı yapılmıştır. Peki bu para bizim çiftçimize destek olarak verilseydi, kendi ihtiyacımız olan samanı yetiştiremez miydik? Elbette yetiştirirdik. Ne yazık ki kendi üreticimiz ekonomik zorluklar içinde yaşam mücadelesi verirken, çok değerli ve kıt olan kaynaklarımız başka ülkelerin çiftçilerine gitmektedir."

Tarım ithalatının rekor üzerine rekor kırdığını belirten TUNCER, "Son on yıldan yedisinde tarım ürünleri ithalatı ihracatı geçmiştir. 2011 yılında tarım ürünleri ithalatı Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarak 17.6 milyar dolara çıkmış, çok övünülen ihracat rakamımız ise 15.3 milyar dolarda kalmıştır. 2011 yılı tarım ürünleri dış ticaret açığı 2.3 milyar dolardır. 2012 yılında da ithalata bağımlılık sürmüş, 364 milyon dolar açık verilmiştir" dedi.

Türkiye‘nin giderek artan nüfusunu besleyebilmesi için tarımsal üretimini mutlaka artırması gerekirken aksine, birbiri ardına çıkartılan yasalarla verimli tarım arazilerinin yok edildiğini anlatan TUNCER, "1990 yılından bu yana son 20 yılda toplam tarım alanı 27.8 milyon hektardan, 23.7 milyon hektara inmiştir. Yani 4 milyon hektardan (40.000 km2) fazla tarım alanı kaybedilmiştir. Kaybedilen arazi, 39.000 km2 yüzölçümü ile Türkiye‘nin en büyük ili olan Konya‘dan bile daha büyüktür" diye konuştu.

TUNCER, TBMM‘de bulunan Şeker Kanun Tasarısını da eleştirerek, düzenlemenin derhal geri çekilmesini istedi.

Açılış konuşmalarının tamamlanmasının ardından, "Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri, Gıda Sektörü, Bitki Koruma Alanı, Meslek İçi Eğitim Merkezi Çalışmaları, Özlük Haklarına İlişkin Çalışmalar / Mesleki Denetim ve İstihdam Sorunu, ODA Tüzesi, ODA Örgütlenmesi, ODA - Üye İlişkileri, Bilirkişilik, Mali İşler, e-ZMO Çalışmaları, Türkiye`nin Gündemi ve ODA`mız Politikaları" ele alındı.

Danışma Kurulu, 5 Mayıs 2013 Pazar günü yapılan Batum gezisi ile sona erdi. 

Okunma Sayısı: 1919
Fotoğraf Galerisi