BU KAVGA ZOR BİTER - SABAH - 10.10.2003

GENEL MERKEZ ( )
10.10.2003 (Son Güncelleme: 15.10.2003 16:42:10)

BAKANLAR KURULU’NUN DÜN RESMİ GAZETE’DE YAYINLANAN KARARIYLA, ŞEKER ÜRETİCİLERİ ARASINDAKİ “KOTA KAVGASI” YENİDEN ALEVLENDİ.

KARARLA NİŞASTA BAZLI, YANİ MISIRDAN ÜRETİLEN ŞEKERİN KOTASI YÜZDE 50 ARTIRILDI. BÖYLECE 2003 – 2004 DÖNEMİNDE TÜRKİYE’NİN TOPLAM ŞEKER ÜRETİMİNDE NİŞASTA BAZLILARIN PAYI YÜZDE 10’DAN 15’E ÇIKARILDI. BİR BAŞKA DEYİŞLE, 2 MİLYON 341 BİN TON ÜRETİMİN 351 BİN TONU NİŞASTA BAZLI OLACAKTIR.

HEMEN EKLEYELİM; GEÇEN YIL ECEVİT HÜKÜMETİ DE NİŞASTA ÜRETİCİLERİNİN YÜZDE 10 OLAN KOTASINI, YETKİSİNİ KULLANARAK YÜZDE 15’E ÇIKARMIŞTI. ERDOĞAN HÜKÜMETİ AYNI POLİTİKAYI SÜRDÜRMÜŞ OLUYOR.

HÜKÜMETİN BU TERCİHİ, NİŞASTA ÜRETİCİLERİNİ SEVİNDİRİRKEN, BEKLENDİĞİ GİBİ, PANCAR ÜRETİCİLERİNİ AYAKLANDIRDI. PANKOBİRLİK’TEN ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI’NA KADAR BİRÇOK ÖRGÜT “PANCAR ÇİFTÇİSİNE ÇOK AĞIR BİR DARBE İNDİRİLDİĞİNİ” AÇIKLADILAR.

GERÇEKTEN DE BİR ZAMANLAR 23 MİLYON TON OLAN, GEÇEN YIL 13.5 MİLYON TONA GERİLEYEN PANCAR ÜRETİMİNİN, YÜZDE 20 DAHA DÜŞÜŞLE 10.5 MİLYON TONA İNECEĞİ TAHMİN EDİLİYOR.

ANCAK BİR BAŞKA GERÇEK DAHA VAR: TÜRKİYE ŞEKER FABRİKALARI’NIN ELİNDE 600 BİN TON DOLAYLARINDA ŞEKER STOKU BULUNUYOR. ZATEN O NEDENLE ŞEKER FABRİKALARI BU YIL 1.6 MİLYON TONLUK ÜRETİM KAPASİTESİNİN 1.3 MİLYON TONUNU KULLANACAK.

BEYLER DENİZ ÇOKTAN BİTTİ

STOKLARIN ERİTİLMESİ BÜYÜK SORUN. İHTİYAÇ ETMEYE KALKSANIZ, HAZİNE’YE CİDDİ BİR YÜK BİNİYOR, ÇÜNKÜ İÇ PAZARDA TONU BİN DOLAR OLAN ŞEKER DÜNYA BORSALARINDA 200 DOLARDAN İŞLEM GÖRÜYOR. HEM SONRA ZARARINA SATIP HAZİNE’DEN KARŞILAMA YOLU IMF DESTEKLİ PROGRAMLA KAPANDI.

ÇÖZÜM ? PANCAR ÇİFTÇİSİNİ, TALEBİ HER GEÇEN YIL DAHA DA DARALAN BU ÜRÜNDEN VAZGEÇİRİLİP, TALEBİ SÜREKLİ ARTAN MISIR YETİŞTİRMEYE YÖNLENDİRMEK.

SANAYİ BAKANI ALİ COŞKUN GEÇENLERDE İTHAL MISIRIN VERGİSİNİN YÜKSELDİĞİNİ, NİŞASTA ÜRETİCİLERİNİN YERLİ MISIR KULLANMAYA YÖNLENDİRİLDİĞİNİ AÇIKLADI. COŞKUN’A BU SAYEDE NİŞASTA BAZLI ŞEKER ÜRETİMİNDE YERLİ MISIR KULLANIMI YÜZDE 70-80’E ULAŞTI. NİŞASTA ÜRETİCİLERİ DE YENİ DÖNEMDE YÜZDE 100 YERLİ MISIRLA ÇALIŞMAYI TAAHHÜT ETTİ.

VERGİLER NEDEN DÜŞÜK?

ANCAK ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BU AÇIKLAMAYI GERÇEKÇİ BULMUYOR. ONUN İDDİALARI ŞÖYLE;

“TÜRKİYE’NİN MISIR ÜRETİMİ 2 MİLYON TON, TÜKETİMİ İSE 3 MİLYON TON. BİR MİLYON TON AÇIK, KAÇINILMAZ OLARAK, İTHALATLA KARŞILANIYOR. İTHALATIN VE GÜMRÜK VERGİSİNİN ZAMANLAMASI, İŞİN PÜF NOKTASINI OLUŞTURUYOR. TÜRKİYE’NİN DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ’NÜN KARARLARI DOĞRULTUSUNDA MISIRA YÜZDE 182 GÜMRÜK VERGİSİ KOYMA HAK VE YETKİSİ VAR. BU TAVANIN EPEY ALTINDA VE DEĞİŞKEN VERGİ UYGULANIYOR. ÖRNEĞİN 25 HAZİRAN 2002 TARİHİNDE YÜZDE 35 OLARAK BELİRLENE VERGİ, 17 NİSAN 2003’TE YÜZDE 20’YE İNDİRİLDİ. ÜLKEYE BU ORAN ÜSTÜNDEN BİRMİLYON TONU AŞKIN MISIR SOKULDU. VERGİ 8 AĞUSTOS 2003’TE YÜZDE 45’E , 25 EYLÜL 2003’TE DE YÜZDE 70’E YÜKSELTİLDİ. NE VAR Kİ, HAYLİ GECİKMİŞ BİR AYAR OLDU BU: PİYASA İTHAL MISIRLA DOYDU EN ÖNEMLİ MISIR ÜRETİCİSİ OLAN ÇUKUROVA VE AMİK OVASI YÖRESİNDE ÜRÜN ELDE KALDI...”

BU İDDİALARI CEVAPLAMAK YETKİLİLERE DÜŞÜYOR. ANCAK HEM ÜRETİCİNİN MAĞDUR EDİLMEMESİ, HEM DE BU KAVGANIN HER YIL TEKRARLANMAMASI İÇİN, YENİ KARARLAR ALMAK GEREKİYOR. NELER ONLAR? AKIL İÇİN YOL BİR: MISIR EKİMİNE YENİ ALANLAR TAHSİS EDİLEREK ÜRETİMİN TALEBİ KARŞILAYACAK DÜZEYE, YANİ 3 MİLYON TONA ULAŞMASI SAĞLANMALI. BU ÜRETİM DÜZEYİ YAKALANIRSA, İTHALATI CAYDIRMAK İÇİN YÜKSEK GÜMRÜK VERGİSİ UYGULANMALI.

PANCAR ÜRETİCİLERİNE DE BİR ÇİFT SÖZÜMÜZ VAR. HAZİNE’NİN “TARIM SEKTÖRÜNDE REFORM” RAPORUNUN SON CÜMLESİNİ AKTARALIM: “BAŞLATILAN BU REFORM, DEVAM EDECEK OLAN REFORMLARIN İLK AŞAMASIDIR.”

GELECEĞİNİZİ ONA GÖRE PLANLAYIN...

Okunma Sayısı: 949