ÇÖPE Mİ GİDİYOR?

GAZİANTEP ŞUBE ( )
23.08.2013 (Son Güncelleme: 29.08.2013 12:09:19)

Gaziatep’te 1.4 milyar Türk Lirası yatırım yapılan 70’den fazla hayvan işletmesinden sıfır faizli kurulan çiftliklerin bir çoğu kredilerini ödeyemedği için iflas ederken, bazı çiftlikler ise satılığa çıkartıldı.

BASIN AÇIKLMASI 

22 Ağustos 2013 /Uğur AYDINTÜRK, GAZİANTEP

ÇİFTLİKLER TEHLİKEDE

Hükümetin hayvancılığa yönelik teşviğinden faydalanarak hayvan çiftlikleri açan Gaziantepli girişimciler, şehirde büyük yatırımlar yaptılar. Yaklaşık 1.4 milyar Türk Lirası yatırım ile hükümetin hayvancılığa yönelik sıfır faizli kredi uygulamasından faydalanan girişimcilerin bir çoğu, girdi fiyatlarında önlenemeyen yükseliş, yurtdışında alınan hayvanların pahalı oluşu ve tecrübesizlikler nedeniyle çiftlikleri kapanma noktasına getirdi. Gaziantep‘in çeşitli bölgelerinde faaliyet gösteren hayvan işletmelerinden yaklaşık 7‘sinin yem giderlerini karşılayamadığı ve ekonomik çöküntü içine girmesi sebebiyle iflas ettiği öğrenildi. Aynı sorunlarla karşı karşıya olan bir çok işletme sahibinin ise çiftliklerini satılığa çıkarttıkları ileri sürüldü.

ÇİFTLİK İŞLETMECİLERİ KAR YERİNE ZARAR ETTİLER

Devletin verdiği hibe desteğinden dolayı her meslekten insanın hayvan işletmesi kurduğunu söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Kenan Seçkin, bu sebeple de yaklaşık 7 çiftliğin iflas ettiğini belirtti. Geriye kalan çiftliklerin yüzde 10‘unun da aynı sorunla satılığa çıkartıldığını dile getiren Seçkin, "Devlet çiftçilerin makine, alet, ekipman ve alınan hayvanlar ile ilgili olarak yüzde 40 oranında hibe desteği verdi. Çiftlik işletmeleri rantabl olmadıkları için yem giderleri ile diğer giderlerini karşılamakta zorlanıyor. Bu nedenle de çiftlik sahipleri beklediklerini bulamadılar. Devlet hibe desteği verdiği için bu işi bilende bilmeyen de her meslekten insan hayvan çiftliği kurdu. Hayvandan gelir elde edilmesi için en az 2 yıl beklenmesi lazım. Bunu bekleyecek ekonomik gücü olmayan çiftliklerin bir çoğuda iflas etti. Bazı işletme sahipleri de kar yerine zarar edince çiftliklerini satmaya başladılar" dedi.

 

ÇİFTLİKLERİN YÜZDE 10‘U SATILIĞA ÇIKARTILDI

 

"Bazı çiftlik sahipleri ayakta kalabilmek için bankalardan da faizli kredi çektiler" diyen Kenan Seçkin, "Devlet hem yüzde 40 hibeyi hem de 0 faizli kredi uygulamasını aynı anda aynı kişiye  kullandırtmıyor. Dolayısıyla çiftlik sahipleri ekstradan faizli kredi alınca hayvanlara bakacak ekonomik güç bulamayarak iflas ettiler. Bu çiftlikler ekonomi getiri sağlayabilmesi için yem giderlerinin büyük kısmının kendi öz sermayelerinden sağlamaları lazım. Şuanda Gaziantep genelinde yaklaşık 7 çiftlik bu sebeple iflas ederek kapandı. Çiftliklerin yüzde 10‘u da aynı sorunla satılığa çıkartıldı" diye konuştu. - Uğur AYDINTÜRK

Okunma Sayısı: 359
Fotoğraf Galerisi