SERA DA BİYOLOJİK BÖCEK SALIMI TÖRENİNDE RÖPORTAJ

KONYA ŞUBE ( )
04.06.2014 (Son Güncelleme: 05.06.2014 17:24:40)

Sera da Biyolojik mücadele kapsamında böcek salımı töreninde Şube Başkanımız Celil ÇALIŞ ve Yazman Üyemiz Nuran UYSAL, KONTV Muhabirine tarım alanlarında biyolojik mücadeleyi anlattılar.

2 Haziran 2014 Pazartesi günü Konya Alokova Mevkiinde seracılık yapan İsmail KORU‘nun serasında çiftçiler, kamu ile özel sektör ve basının katılımıyla gerçekleştirilen biyolojik böcek salım törenine katılan Konya Şube Başkanımız Celil ÇALIŞ ile Yönetim Kurulu Yazman Üyemiz Nuran UYSAL KONTV Muhabirine tarım alanların da gerçekleştirilen biyolojik mücadele konusunda bilgiler verdiler.

ZMO Konya Şube Başkanımız Celil ÇALIŞ KONTV Muhabirine şunları kaydetti;

"Doğada canlılar birbiri ile sıkı bir ilişki halindedir. Çoğu düşmanlık şeklinde olan bu ilişkilerde biri diğerini yer, onun sırtından geçinir veya gelişmesini yaşamasını önler.  Tarım alanında da bu ilişkilerden hareket edilerek ürüne zararı dokunan canlıların olağanüstü çoğalmalarını önlemek ve etkilerini zararlı olma seviyesinin altına düşürmek amacıyla diğer canlıların kullanılması yoluna gidilmiş ve buna biyolojik mücadele adı verilmiştir.

Biyolojik mücadele yöntemleri, bilinçsiz bir şekilde kullanıldığı zaman insan, bitki ve hayvan sağılığı açısından büyük olumsuzluklara neden olan zirai ilaçların kullanımını da sınırlama getirmekte dolayısıyla ekolojik dengenin korunmasında büyük bir önem taşımaktadır. 

Ülkemizde de 1912 yılına dayanan biyolojik mücadele çalışmaları halen çeşitli üniversitelerin ilgili bölümleri ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından sürdürülmektedir.

Bugün burada Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün desteği ile çiftçimizin serasına biyolojik böcek salımı gerçekleştirildi.  Çok sayıda çiftçimizin de katılımı ile gerçekleştirilen bu tören onların biyolojik mücadele yöntemini benimsemeleri açısından iyi bir örnektir."

Biyolojik ajanın yanında biyoteknik uygulamaların da yapıldığı serada İyi Tarım Uygulamalarının yapıldığını da belirten Yönetim Kurulu Yazman Üyemiz Nuran UYSAL da Konya Bölgesinde yapılmakta olan biyoteknik yöntem uygulamaları hakkında şu bilgileri verdi.

"Konya‘da tripsler için feromonlu veya feromonsuz renkli yapışkan tuzaklar, güveler için feromonlu su tuzakları gibi biyoteknik yöntemlerin kullanılmaktadır. İyi Tarım Uygulamaları Sertifikasını almış ürünlerin güvenle kullanılabilir. Ayrıca Konya‘da yine İyi Tarım Uygulamaları kapsamında olan Hadim Gaziler köyünün tamamındaki asma üreticileri de Salkım Güvesine karşı yayıcı tuzaklar kullanmaktadır."

Okunma Sayısı: 422
Fotoğraf Galerisi