TARIM PAYDAŞI KURUM VE KURULUŞLARDAN PAMUKTA KİRLİLİK UYARISI YAPILDI... - GAP GÜNDEMİ

ŞANLIURFA ŞUBE ( )
28.08.2014 (Son Güncelleme: 28.08.2014 11:16:00)

Pamuğu üretiyoruz, kirliliğe dikkat etmiyoruz...

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından "pamukta kirlilik" toplantısı yapıldı. GAP Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü (GAPTAEM)`ne bağlı GAP Tarımsal Eğitim Merkezi (GAPTAEM) de yapılan toplantıya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necip Özgökçe, GAPTAEM Müdürü H.İbrahim Çetiner, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı E. Sabri Ertekin, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Ali Kaya, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Çiçek, ÇUKOBİRLİK Yönetim Kurulu Üyesi Selahattin Güneş`in yanı sıra tarım paydaşı kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.


Özgökçe; kayıp değeri 231 Milyon TL

Toplantının açılış konuşmasını yapan Gıda,Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necip Özgökçe, Türkiye`nin dünyada en çok pamuk üreten 9 .ülke, verimlilik konusunda da 6. Ülke olduğunu belirterek Türkiye`de 550.000 hektar alanda pamuk üretimi yapıldığını, GAP Bölgesinin ise ülkemiz pamuk üretiminde birinci sırada yer aldığının altını çizdi. Özgökçe konuşmasına devamla" toplama, ambalaj, depolama ve çırçır gibi konulardan dolayı hemen hemen Türkiye pamuğunun yarısını tek başına üreten Şanlıurfa pamuğunun değeri düşmektedir. Kaliteli pamuk üretmemize rağmen toplamada kirliliğe önem verilmemesinden ötürü kaliteli pamuk olarak nitelendirilen Ege pamuğu ile Güneydoğu pamuğu arasında fiyat farkı oluşmaktadır. Alınan tedbirler ve çiftçiye verilen eğitimlerle önceki yıllardaki 90 Kuruş/kğ fiyat farkı geçen yıl 60 Kuruş/kğ`ye gerilemiştir. Yapılan hesaplamalara göre geçen yıl kayıp değeri Şanlıurfa için toplamda 231 Milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Bu rakamın daha aşağı çekilmesi ve Güneydoğu pamuğunun hak ettiği değere çıkması için kurum olarak eğitim çalışmalarımız devam edecektir" dedi.

Ertekin; Pamuktan daha çok kazanabiliriz

Daha sonra söz alan ŞUTSO Başkanı E. Sabri Ertekin yaptığı konuşmada" Bizim ürettiğimiz pamuğun İzmir pamuğunu elyaf değerlerinden geri kalır tarafı yoktur. Ürettiğimiz pamuktan daha çok para kazanabilir miyiz? Evet kazanabiliriz. Ama, maalesef toplama ve işlemede dikkatsizlikten dolayı arada fiyat farkı oluşuyor. Urfa pamuğunun hak ettiği değere ulaşması için daha dikkatli toplamamız ve işlemimiz gerekiyor" dedi. Ertekin "kurumlar olarak çiftçi eğitimi konusunda çalışmalar olacak mı?" sorumuz üzerine; bu konuda kurumlar olarak çalışmalarının devam ettiğini ama bilinçlendirme konusunda medya ya önemli görevler düştüğünü ifade etti.

Çiçek;çırçır fabrikaları gayret gösteriyor

Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Çiçek`te pamuk hasadında makineleşmenin önemine vurgu yaparak; " geçmişte Şanlıurfa`da pamuk hasadında makine ile hasat oranı ancak %50`ler civarında idi. Bugün bu rakam % 80`ler civarına çıkmıştır. Üreticilerden ricamız gece nem oranı yüksek iken pamuk hasadı yapmasınlar. Nemli pamuklar depoya gittiği zaman hemen matlaşıyor" dedi. Ali Çiçek sorumuz üzerine Şanlıurfa`da çırçır fabrikalarının makine teknolojilerini geliştirdiğini ifade ederek çırçır fabrikalarının pamuk temizliğinde azami gayreti gösterdiğini belirtti.

Kaya; herkes taşın altına elini koymalıdır

Toplantıda Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Ali Kaya`da bir konuşma yaparak ; " Pamuktaki kirlilik konusunda başta çiftçimiz olmak üzere bütün tarım paydaşı kurum ve kuruluşlarımıza önemli görevler düşmektedir. Bu konuda herkes taşın altına elini koymalıdır. Bu Şanlıurfa`nın bir meselesidir. Bu konudaki başarı herkese yansıyacaktır" dedi.

Toplantıda Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen ve ÇUKOBİRLİK Yönetim Kurulu Üyesi Selahattin Güneş`in konuşmalarının ardından " Pamukta kirliliğin önlenmesi" ile ilgili görüş alışverişinde bulunuldu.

 

http://gapgundemi.com/haber-14421-pamugu_uretiyoruz_kirlilige_dikkat_etmiyoruz.html 

Okunma Sayısı: 64