YÜKSEK VERİM, İYİ ANALİZDEN GEÇER

ŞANLIURFA ŞUBE ( )
11.11.2014 (Son Güncelleme: 11.11.2014 11:37:44)

Buğday üretimiyle ön plana çıkan Şanlıurfa’da buğday ekimi sezonu başladı. Çiftçiler, ekim hazırlığına başlarken, iyi verim için toprak çalışmalarının iyi yapılması ön görülüyor.

 

ZMO Şanlıurfa Şube Başkanı Öztürkmen: "Çiftçilerimiz ekim yapmadan önce mutlaka toprak analizlerini yapmalı. Maliyet artınca, verim düşüyor, çiftçilerimizin bunu hesaplaması gerekiyor" dedi.

Türkiye`nin en geniş arazisine sahip illerin başında gelen Şanlıurfa`da buğday ekimi zamanı başlarken, uzmanlar çiftçileri birçok konuda uyarıyor.

 

Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Ali Rıza Öztürkmen, "Bu aralar düşen hafif yağmurlar, toprağı güçlendiriyor. Çiftçilerimiz, böyle zamanlarda arazilerini güzel bir şekilde sürerse, toprak sertleşmez. Hızlı ve düzgün bir şekilde sürülen araziden yüksek verim alınır. Çiftçilerimizin özellikle toprak analizi yapması gerekiyor. Buna göre gerekli gübre ve ilaçlamanın yapılması gerekiyor. Eğer analiz yapılmadan tohum ve gübreleme yapılırsa yüksek verim alınamaz" diye konuştu.

 

Yüksek oranda tohum ve gübrenin atılmasıyla yüksek verim arasında doğru orantı olmadığını belirten Öztürkmen, temelinde analizin olması gerektiğini vurguladı. İyi analiz yapıldığı zaman daha az tohum ve gübreyle yüksek verimin alınacağını dile getiren Öztürkmen, "Yıllarca çiftçilerimiz, ne kadar fazla tohum ekerse, o kadar çok verim elde edeceklerini düşündü. Bu, oldukça yanlış, çünkü önce analiz yapılması gerekiyor. Toprağın ne kadar güçlü olmasına bağlı olarak gübre ve tohum atılmalıdır. Çiftçilerimiz eğer bu kurallara uyarsa, eminim çok yüksek verim elde ederler" ifadelerini kullandı.

Toprak sürmekte kullanılacak traktör aletlerinin de önemli olduğuna vurgu yapan Öztürkmen, büyük traktör ve aletlerle sürülen toprağın daha derinden kazıldığını ve bu nedenle verimin arttığını belirtti.

Pamuk ve mısır ürünü yerine ekilecek buğdaylar için arazinin iyi sürülmesi gerektiğini belirten Öztürkmen, "Çiftçilerimiz, pamuk ve mısır saplarını iyice kırıp, toprağa karışmasını sağlamalı. Pamuk sapları iyice kırılıp toprağa karıştığı zaman toprağı güçlendirir" dedi.

 

Buğday ekimi yapan bir çiftçi de, ekim öncesinde eğitim aldıklarını ve öğrendiklerini uygulamaya koyacaklarını belirtti

Okunma Sayısı: 33