TÜRKİYE’DE ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİ, İHRACATI, SORUNLAR VE ÖNERİLER

GENEL MERKEZ ( )
24.12.2014 (Son Güncelleme: 27.08.2015 12:16:33)

Yıllarca zeytin tarımı desteklendi, zeytinyağı üretimi teşvik edildi. Ama şimdi zeytinlikler maden ve enerji yatırımlarına, inşaat devlerine kurban ediliyor..

 

Yıllarca zeytin tarımı desteklendi, zeytinyağı üretimi teşvik edildi. Ama şimdi zeytinlikler maden ve enerji sermayederlerine,inşaat devlerine kurban ediliyor..  

Zeytinin anavatanı Güneydoğu Anadolu Bölgesi`ni de içine alan Yukarı Mezopotamya ve Güney Ön Asya`dır. Günümüzde zeytin bitkisinin anavatanı Mardin, Hatay, Suriye, Filistin ve Kıbrıs adasını içerisine alan bölge kabul edilmektedir. 

Türkiye bulunduğu coğrafi konum ve sahip olduğu Akdeniz iklimi özellikleriyle, İtalya, İspanya, Yunanistan ve Tunus gibi diğer Akdeniz ülkeleriyle birlikte dünyanın önde gelen zeytin ve zeytinyağı üreticilerindendir.

Ülkemizde zeytin ve zeytinyağı üretimi daha çok Ege ve Marmara bölgesinde yapılmaktadır. Aydın, İzmir, Muğla, Balıkesir, Manisa ve Çanakkale üretimin gerçekleştiği başlıca illerdir. 

Zeytin ağacında periyodisite nedeniyle dolayı zeytinde yıllara göre inişli çıkışlı bir üretim gözlenmekte; üretime bağlı olarak bir yıl düşük (yok yılı) bir yıl yüksek (var yılı) ürün alınmaktadır. Son yıllarda iklim koşullarının düzelmesi, yeni zeytin fidanlarının dikimi ve zeytin üretiminin özendirilmesi konusundaki çalışmaların da etkisiyle zeytin üretimi artış göstermiştir. Ancak uygun bakım, hasat ve sulama tekniklerinin tam olarak uygulanamaması gibi nedenlerle var ve yok yılları arasındaki üretim farkı büyük olmaktadır.

 

Tablo 1. Türkiye`de Zeytin Ağacı Sayısı ve Üretimindeki Gelişmeler 

YILLAR

AĞAÇ SAYISI (Bin)

ÜRETİM (Ton)

Toplam

Meyve

veren

Meyve vermeyen

Toplam

Sofralık

Yağlık

1990

86.560

80.600

5.960

1.100.000

337.000

763.000

1995

87.581

81.437

6.144

515.000

206.000

309.000

2000

97.770

89.200

8.570

1.800.000

490.000

1.310.000

2001

99.000

90.000

9.000

600.000

235.000

365.000

2002

101.600

91.700

9.900

1.800.000

450.000

1.350.000

2003

102.750

92.250

10.500

850.000

350.000

500.000

2004

107.100

94.950

12.150

1.600.000

400.000

1.200.000

2005

113.180

96.625

16.555

1.200.000

400.000

800.000

2006

129.265

97.773

31.492

1.766.749

555.749

1.211.000

2007

144.329

104.219

40.110

1.075.854

455.385

620.469

2008

151.630

106.139

45.491

1.464.248

512.103

952.145

2009

153.723

109.127

44.596

1.290.654

460.013

830.641

2010

157.156

111.398

45.758

1.415.000

375.000

1.040.000

2011

155.427

117.941

37.486

1.750.000

550.000

1.200.000

2012

157.904

120.820

37.084

1.820.000

480.000

1.340.000

2013

167.030

129.161

37.869

1.676.000

390.000

1.286.000

 

  

Kaynak: http://www.bloomberght.com/haberler/haber/1589257-analiz-zeytinliklerin-sucu-ne

 

Zeytin üretimindeki gelişmelerle birlikte son yıllarda zeytinyağı üretim miktarı ve kalitesinde de ilerleme kaydedilmiştir. 1995/96 sezonu öncesinde ortalama zeytinyağı üretimi 61 bin ton iken, bundan sonraki on iki sezonluk dönemde iki katına çıkarak ortalama 120 bin tona ulaşmıştır.

 

 

Kaynak: http://www.bloomberght.com/haberler/haber/1589257-analiz-zeytinliklerin-sucu-ne

 

 

Tablo 2. Sezonlar İtibariyle Dünyada Zeytinyağı Üretimi (Bin ton) 

SEZONLAR

İSPANYA

İTALYA

YUNANİSTAN

TÜRKİYE

SURİYE

FAS

2007/08

1.236

510

327

72

100

85

2008/09

1.030

540

305

130

130

85

2009/10

1.401

430

320

147

150

140

2010/11

1.392

440

301

160

180

130

2011/12

1.615

400

295

191

198

120

2012/13

616

416

358

195

198

100

2013/14

1537

450

230

180

135

120

Kaynak: International Olive Oil Council

 

 

 

Kaynak: http://www.bloomberght.com/haberler/haber/1589257-analiz-zeytinliklerin-sucu-ne

 

 Türkiye Zeytin Tüketimi 

YILLAR

Tüketim Miktarı (Ton)

2005-06

221

2006-07

180

2007-08

190

2008-09

240

2009-10

260

2010-11

300

2011-12

350

2012-13

350

2013-14

355

 

Zeytinyağı üretiminde hızla ilerleyen ülkemizin tüketim değerlerine baktığımızda, ülkemiz kişi başına zeytinyağı yıllık tüketim miktarı 2 litre olup, bu oran Yunanistan‘da 24 litre, İspanya ve İtalya‘da 14 litre, Tunus, Portekiz, Lübnan ve Suriye‘de ise 8 litre civarındadır.

 

Türkiye Zeytinyağı Tüketimi 

YILLAR

Tüketim Miktarı (Ton)

2003-04

46

2004-05

60

2005-06

50

2006-07

80

2007-08

85

2008-09

108

2009-10

110

2010-11

131

2011-12

150

2012-13

160

2013-14

150

 

Türkiye`de Yıllar İtibariyle Zeytinyağına Ödenen Prim Miktarları

 

YILLAR

Prime Esas Fiyat

Kuruş/Kg

2003

20

2004

25

2005

10

2006

11

2007

20

2008

18,9

2009

25

2010

30

2011

50

2012

50

2013

60

 

 TÜRKİYE`NİN İHRACATI 

Türkiye`nin zeytinyağı ihracatı, yıldan yıla zeytin ve buna bağlı olarak zeytinyağı üretimindeki dalgalanmalar nedeniyle artış ve düşüşler göstermektedir. Türkiye net zeytinyağı ihracatçısı ülkeler arasında bulunmaktadır. Parasal olarak en yüksek zeytinyağı ihracatı 2005 yılında 300 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Miktar bazında en yüksek ihracatın ise 2013 yılında 92 bin ton olarak yapıldığı görülmektedir. 

Tablo 3. Türkiye`de Yıllar İtibariyle Zeytinyağı İhracatı 

 

YILLAR

MİKTAR (TON)

TUTAR (BİN DOLAR)

2004

49.632

133.034

2005

91.461

299.999

2006

44.647

179.388

2007

40.139

134.580

2008

17.161

71.066

2009

29.685

96.202

2010

18.325

64.169

2011

12.662

49.409

2012

23.549

76.500

2013

92.094

294.526

 

 Kaynak: TÜİK

 

ÖNERİLER 

  • Zeytincilikte piyasayı regüle edici fiyat ve destek modellerinin uygulanmalı; ayrıca havza bazlı destek modelinde geleneksel eğimli alanlarda kurulu zeytinlikler için ilave destek verilmeli,

  • Stratejik bir ürün olması nedeniyle zeytinyağının prim sisteminin zeytinyağına değil ham dane zeytine 50 Krş ya da zeytinyağına 1-1,5 TL seviyelerine çıkarılması,

  • Zeytin alanlarında maden aramalarına imkan tanıyan Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılmasına dair Kanun`da değişiklik içeren yasa teklifinin geri çekilmesi,

  • Zeytinde hastalık ve zararlılarla mücadelede geniş spektrumlu ilaç kullanımının minimize edilmesi, organik kökenli ilaçlarla mücadelenin teşvik edilmesi, biyolojik ve biyoteknik mücadelede kullanılan preparatların destekleme kapsamına alınması,

  • Yerli zeytin gen kaynaklarının korunması ve fidan ithalatının engellenmeli; ayrıca "Deliceler" aşılanmalı ve 300-400 m rakımlı, bozuk orman arazilerinde zeytinlik tesisine izin verilmeli,

  • Zeytincilikte kullanılan girdilerden başta akaryakıt ve enerjinin ucuzlatılması, Ar-Ge çalışmalarının desteklenmesi

  • Zeytinyağının diğer ülkeler dikkate alındığında ciddi teşvikler alması zorunlu görülüyor.Bugün İspanya zeytinyağının litresini 8 liraya satıyor, bizde ise hammadde hali 9.5 liradır.

      

    KAYNAKLAR

    Ekonomi Bakanlığı, Zeytinyağı Sektör Raporu, 2013

    Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Zeytin ve Zeytinyağı Raporu, 2013

    İrfan Donat, http://www.bloomberght.com/haberler/haber/1589257-analiz-zeytinliklerin-sucu-ne, 09.07.2014

    TÜİK, Bitkisel Üretim İstatistikleri Veritabanı, 2014

    TÜİK, Dış Ticaret İstatistikleri Veritabanı, 2014

    Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi, 2013-2014 Rekolte Raporu

 

Okunma Sayısı: 37134
Fotoğraf Galerisi