CARGİLL'İN ELİ KİMİN CEBİ! - 12.01.2004

GENEL MERKEZ ( )
12.01.2004 (Son Güncelleme: 15.07.2008 11:39:28)

Cargill'İN ELİ, KİMİNİN CEBİ!

MASANIN BİR YANINDA KIBRIS, YANİ TÜRKİYE'nin güney sınır güvenliği!.. Ortasında Türkiye'DEKİ ABD YATIRIMLARI, ÖZELLİKLE DE CARGİLL'in tatlandırıcı pazarındaki payının arttırımı. Diğer yanında ise Irak'LA KERKÜK!..

İŞTE 28 OCAK'taki aile yemeğinde paylaşılacak üç temel nimet!..

Tayyip Bey alışageldiği üslubuyla Denktaş 'I NASIL HİZAYA GETİRİR BİLEMEYİZ AMA.. TÜRKİYE ŞEKER ÜRETİCİLERİNİ HİZAYA GETİRMEYE KARARLI OLDUĞU YÜZDE 50'lik tatlandırıcı kotalarından belli.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın 'IN SON ÇALIŞMALARINA BAKINCA CARGİLL'in kota sorununun sadece bizim şeker üreticisinin değil AKP iktidarının da var olma sorunu olduğu görülmekte. Zira Türkiye, dünya pancar şekeri üretiminde 4'ÜNCÜ. AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİ ARASINDA DA 3'üncü sırada. Ortadoğu'DAKİ ÜRETİMİN YÜZDE 65'i de Türkiye'NİN.

YANİ? FRANSA, ALMANYA VE ABD'den sonra dünya şeker hammaddesi üretiminde pazarı elinde tutmakta! Şekerin vazgeçilmezliği düşünüldüğünde, siyasal iktidarlar uluslararası finans kuruluşları önünde önemli bir pazarlık aracına sahip.

Tarım reformu doğrultusunda 2001'DE ÇIKARILAN ŞEKER YASASI BU GÜCÜ SİYASİ İKTİDARLARIN ELİNDEN ALARAK PİYASA EKONOMİSİNE VERMİŞTİ. KÜRESEL DÖNEMDE PİYASA EKONOMİSİ DEDİĞİNİZ DE ULUSÖTESİ FİRMALARIN EGEMENLİĞİNDE. ŞEKERİN EGEMENİ DE 57 ÜLKEDEKİ 90 BİN ÇALIŞANIYLA DÜNYA TATLANDIRICI VE GENETİK TOHUM TEKELİ OLAN CARGİLL.

KAMUOYUNUN GENETİK TOHUM TİCARETİYLE TANIDIĞI CARGİLL'in şeker piyasasındaki gücü de yapay yollardan şeker üretiminden gelmekte. Yapay şeker ise bildiğiniz gibi mısırdan üretilmekte! Şekerpancarı üretiminde dünya 4'ÜNCÜSÜ OLAN TÜRKİYE İSE MISIR ÜRETİMİNDE ANCAK KENDİNE YETERLİLİK SINIRINDA ÜRETİM YAPMAKTA.

HAL BÖYLE OLUNCA, ''BİZ DE ŞEKERPANCARI ÜRETİMİNE DEVAM EDELİM'' DİYEBİLİRSİNİZ AMA.. ŞEKER YASASI'na göre bunun kararını Şeker Üst Kurulu vermekte. Ne var ki Cargill, Şeker Üst Kurulu'NUN DA ÜYESİ. YANİ;

* DOĞAL YA DA YAPAY ŞEKER ÜRETİM KOTALARINI YURTİÇİ TALEBE GÖRE BELİRLEYEN,

* BU KOTALARI İPTAL EDİP İDARİ PARA CEZASI UYGULAYAN,

* ŞEKER TİCARETİNİN ARZ-TALEP DENGESİ, İÇ FİYATLAR VE SPEKÜLATİF HAREKETLER DOĞRULTUSUNDA DÜZENLENMESİNİ ÖNEREN

KURULUN ÜYESİ. DOLAYISIYLA, TÜRKİYE'de şekerpancarına dayalı şeker üretiminden mısıra dayalı yapay şeker üretimine geçilme kararı Cargill'İN ÇIKARLARIYLA ÖRTÜŞMEKTE. ŞEKERPANCARI EKİM ALANLARI YÜZDE 40 DARALIRKEN TATLANDIRICI ÜRETİM KOTASININ ÖNCE YÜZDE 10, SONRA YÜZDE 15, DAHA SONRA DA BAKANLAR KURULU KARARIYLA YÜZDE 50 ARTTIRILMASI DA ZATEN BUNU GÖSTERMEKTE.

ŞİMDİ CARGİLL BU KOTANIN DAHA DA ARTTIRILMASINI HATTA KOTAYA GEREK OLMADIĞINI İLERİ SÜRMEKTE. ŞEKER ÜST KURULU'nda olmak, sorunu çözmeye yetmediği için de bunu Bush Amca kanalıyla halletmek istiyor.

Aslında Türkiye'NİN BAŞBAKANI DA KOTALARIN KALKMASINI İSTİYOR. NE DE OLSA İŞİN UCUNDA OĞUL, KOMŞU ORTAKLIKLARI VAR. GELİN GÖRÜN Kİ, 28 MART SEÇİMLERİNDEN ÖNCE BÖYLE BİR NİMETTEN NASİPLENMEK PEK KOLAY DEĞİL. HELE HELE O NİMETTE ŞEKERDEN EKMEK YİYEN 5 MİLYON KİŞİNİN OYU VARSA!..

TATLANDIRICI PİYASASINDAN NASİPLENMEK İSE HERKESİN HARCI DEĞİL. ZİRA, TATLANDIRICILARIN BÜYÜK KISMI ŞEKERLEME, GELENEKSEL TATLILAR, DONDURMA, HELVA, REÇEL GİBİ ŞEKERLİ VE UNLU ÜRÜN SANAYİİNDE VE DE KOLALI VE ALKOLLÜ İÇECEKLERDE GİRDİ OLARAK KULLANILMAKTA. YANİ, ALICISI GIDA SEKTÖRÜ. KALDI Kİ TÜRKİYE, YÜZDE 65'lik Ortadoğu şeker pazarını elinde tutmakta!..

Cargill'İN KAVGASI DA ZATEN BU ORTADOĞU'daki doğal şeker pazarını yapay şeker pazarı haline dönüştürmek üzerine. Ne var ki, Cargill yaklaşık 486 bin ton civarında kapasiteyle çalışan yapay şeker sektöründe tek değil. 135 bin ton kapasitesiyle 180 bin ton kapasiteyle çalışan Amyium'DAN SONRA TÜRKİYE PAZARINDA İKİNCİ. ÜÇÜNCÜ SIRADAKİ PENDİK NİŞASTA'nın hisselerinin de yüzde 50'SİNE SAHİP. GERİ KALAN YÜZDE 50'lik hisse ise Ülker'İN.

ÜLKER-CARGİLL ORTAKLIĞI, COLA TURKA DERKEN... İŞİN İÇİNE BU İŞİN TİCARETİNİ YAPAN EVLATLAR DA GİRMEKTE. DOLAYISIYLA 28 OCAK'taki aile yemeğine Emine Erdoğan 'IN DAVET EDİLMİŞ OLMASI SADECE TAYYİP BEY'in eşi olmaktan kaynaklanmamakta! Unutmayalım ki o aynı zamanda bir anne.

Tabii ki bir de tatlandırıcı firmalarının gereksinimi olan mısır ithalatıyla uğraşanların anneleri var. Bence, mısır hasadı öncesinde ithalat kapılarını açıp ülkeyi mısır cenneti haline getirmenin yetmediğini düşünüp yapay şeker kotalarının kaldırılması için Beyaz Saray'IN ÖNÜNDE EYLEM YAPABİLİRLER.

NE DE OLSA, ÜLKE ÇIKARLARI GİBİ ÖNCELİKLERİN ARTIK ÖNEMİ KALMADI. ''VER-KURTUL'' ÇILGINLIĞI BULAŞICI BİR HASTALIK GİBİ HIZLA YAYILMAKTA. DÜNE KADAR ÜLKE BÜTÜNLÜĞÜNDEN BAHSEDENLER BİLE 28 OCAK'taki aile yemeğini AB'YE GİRMENİN, YENİ KREDİ DİLİMLERİNİN YOLU ZANNETMEKTE!

NE DİYELİM, HAYDİ HAYIRLISI!!

Okunma Sayısı: 1066