TÜRKİYE‘DE BÜYÜKBAŞ HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Büyükbaş Hayvancılık konusunda rapor hazırladı...
TÜRKİYE‘DE BÜYÜKBAŞ HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ
Dünyanın kutuplar hariç hemen her yerinde yaşayıp çeşitli seviyelerde et ve süt verebilen 800`den fazla sığır ırkı vardır. Ancak dünya süt ve et üretiminin büyük bölümü sınırlı sayıda ırktan karşılanmaktadır.
Sığır dünya süt üretiminin %83`ü, et üretiminin de yaklaşık %21`ini sağlamaktadır. Mandanın dünya süt ve et üretimindeki payı ise yaklaşık %13 ve %1,2 kadardır. AB ve ABD söz konusu olduğunda durum biraz farklılaşır. Dünya süt üretiminin yaklaşık beşte birini üreten AB ülkeleri ile %12`sini üreten ABD`de sütün hemen hemen tümü sığırdan sağlanır. AB ve ABD et üretiminde sığırın payı sırasıyla, %17,1 ve %27,8`dir (Tablo 1).
Tablo 1- Dünya, Avrupa Birliği (28) ve Türkiye`nin 2012 Yılı Et ve Süt Üretiminde Sığırın Payı, %
| Toplam süt üretiminde | Toplam et üretiminde | Kırmızı et üretiminde (Domuz eti hariç) |
Dünya | 83,0 | 20,9 | 75,6 |
AB(28) | 96,8 | 17,1 | 87,8 |
ABD | 100,0 | 27,8 | 99,4 |
Türkiye | 91,8 | 29,8 | 87,3 |
Kaynak: Akman ve ark. (2015) |
TÜİK`e göre 2013 yılında Türkiye`de üretilen 18,2 milyon ton sütün %91,4`ü sığırdan elde edilmiştir. Bir başka ifadeyle sığırdan elde edilen süt miktarı 16,7 milyon tondur.
Et üretiminde sığırın payı %30 kadardır. Kırmızı et üretimi söz konusu olduğunda bu pay artar ve %90`a yaklaşır.
Türkiye`de kişi başına hayvansal proteinin %47,3`ü sütten elde edilirken, bu değer Dünya, ABD, AB`de sırasıyla %25,9 ve %31,4, %33,8`dir. Buna karşılık etin Türkiye`de hayvansal gıdalardan üretilen proteine katkısı %38,4 iken; Dünya, ABD, AB`de sırasıyla %44,8, %55,2 ve %46,0`dır (Akman ve ark., 2015).
TÜİK verilerine göre son 11 yıllık dönemde sabit fiyatlarla gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) yılda ortalama %4,9 oranında artarken, tarım sektöründeki büyüme hızı %2,2 olmuştur. Değişim hızlarındaki bu farklılık gayri safi yurt içi hasılada tarımın payını %12,2`den %9,2`ye düşürmüştür.
2012 yılı itibariyle tarımsal üretiminde hayvancılığın payı Türkiye‘de yaklaşık %35, AB`de %44 kadardır. Hayvansal üretimden sağlanan gelirin Türkiye`de yaklaşık %58`i, AB`de de %51`i sığırdan elde edilmiştir. Bir başka ifadeyle sığır, toplam tarımsal gelirin Türkiye‘de %20`sini, AB`de ise %23`ünü gerçekleştirmiştir (Akman ve ark., 2015).
TÜRKİYE`DE SIĞIRCILIK
1980 yılından bu yana Türkiye`de nüfusun %70`in üzerinde (yaklaşık 44 milyondan 77 milyona) artmasına karşılık, toplam hayvan varlığının %32 düzeyinde gerilediği (yaklaşık olarak 85 milyondan 57 milyon başa düştüğü) görülmektedir.
Tablo 2- Yıllar İtibariyle Türkiye Hayvan Varlığındaki Değişmeler (1000 Baş)
Yıllar | Sığır | Koyun | Ankara Keçisi | Kıl Keçisi | Manda |
1928 | 6.934 | 13.632 | 3.170 | 8.936 | 795 |
1950 | 10.123 | 23.083 | 3.966 | 14.498 | 948 |
1980 | 15.894 | 48.638 | 3.658 | 15.385 | 1.031 |
1984 | 12.410 | 40.391 | 1.973 | 11.127 | 544 |
1990 | 11.377 | 40.553 | 1.279 | 9.698 | 371 |
2000 | 10.761 | 28.492 | 373 | 6.828 | 146 |
2005 | 10.526 | 25.304 | 233 | 6.284 | 105 |
2007 | 11.037 | 25.462 | 191 | 6.095 | 85 |
10.724 | 21.750 | 147 | 4.981 | 87 | |
2010 | 11.370 | 23.090 | 153 | 6.141 | 85 |
2011 | 12.386 | 25.032 | 151 | 7.127 | 98 |
2012 | 13.915 | 27.425 | 158 | 8 199 | 107 |
2013 | 14.415 | 29.284 | 166 | 9.059 | 118 |
2014* | 14.899 | 32.186 | 176 | 10.010 | 124 |
1980-2009 | -33 | -55 | -96 | -68 | -92 |
2009-2014 | -6 | -34 | -95 | -35 | -88 |
1980-2014 | +28 | +32 | +16 | +50 | +30 |
(*) TÜİK (2014a) Kaynak: TÜİK (2014b ve 2015b) |
Türkiye`de özelde hayvansal üretim, genelde de tarımsal üretimle ilgili istatistiklerin güvenilir ve doğru bir zemine oturtulamamış olması, hemen her dönem yöneticilere istatistikler üzerinde şu ya da bu şekilde tasarrufta bulunma imkânı sağlayabilmektedir. Bu nedenle hayvan popülâsyonunun belirli bir dönemde biyolojik olarak artamayacağı kadar abartılı rakamlar ortaya çıkmaktadır. Örneğin 1980-2009 yıllarını kapsayan 30 yıllık dönemde toplam hayvan varlığı %55 oranında azalırken, 2009`u izleyen 5 yılda %50`nin üzerinde artabilmiştir!
Grafik 1`de hem dönem ortalaması olarak sığır sayıları hem de dönemden döneme değişim hızları verilmiştir. Görüleceği gibi 1984`ten 2004 yılına kadar olan zaman diliminde azalma dikkat çekmektedir. Bu dönemde (1984-1986 ile 2002-2004) yıllık azalma hızı ortalama %1.24 olmuştur. Buna karşılık 2004 ve 2009 yılları arasında az da olsa bir artış vardır. Bu dönem için artış hızı neredeyse önceki 20 yıllık dönemin azalış hızına eşittir (%1.26). Yalnız son dönemde sığır sayısındaki artış %7.31 gibi oldukça yüksek bir değere ulaşmıştır. Yıl esas alınarak bir değerlendirme yapıldığında artış hızı 2010 yılından 2011‘e %8,9, 2011 yılından 2012 yılına da %12,4 bulunmuştur. Özellikle bu değerleri güvenilir saymak için geçerli herhangi bir neden bulmak oldukça zordur (Akman ve ark., 2015).
Grafik 1- Üçer Yıllık Dönemlerin Ortalama Sığır Sayısı ve Değişim Hızı, % (Akman ve ark., 2015)
2000 yılında sığır varlığının %16,8`i kültür ırkı, %44,0`ü kültür ırkı melezi ve %39,2`si yerli ırk olarak tanımlanırken; bu oranlar 2013 yılında aynı sırayla %41,3, %42,4 ve %16,3 olarak hesaplanmıştır. 2000-2013 yılları arasındaki 13 yılda kültür ırkı oranı %16,8 dan %41,3`e yükselmiştir (Tablo 3). Bir başka ifadeyle 2000 yılında 1,8 milyon olan kültür ırkı sığır sayısı 2013 yılında 6 milyon başa ulaşmıştır. Yani yıllık artış hızı ortalama %9,6 olmuştur.
Buna karşılık kültür ırkı melezlerinin sayı ve paylarındaki artış daha yavaştır. Örneğin 2000 yılında 4,7 milyon baş olan kültür ırkı melezi sayısı yıllık %2,0`lik artışla 2013 yılında 6,1 milyon başa ulaşmıştır. Bu dönemde, beklendiği şekilde yerli ırktan sığırların sayısı azalmış, 4,2 milyon baş olan yerli sığır sayısı, yıllık ortalama %4,4 azalarak 2,3 milyon başa gerilemiştir.
Tablo 3- Tarım Bölgelerine Göre Sığır Varlığında Genotiplerin Payı, %
Tarım Bölgeleri | 2000 | 2013 | ||||
Kültür Irkı | Kültür Melezi | Yerli | Kültür Irkı | Kültür Melezi | Yerli | |
Ortakuzey | 17,9 | 46,1 | 36,0 | 40,1 | 42,9 | 17,0 |
Ege | 36,8 | 46,9 | 16,3 | 72,2 | 21,4 | 6,4 |
Marmara | 39,4 | 53,5 | 7,1 | 63,2 | 32,3 | 4,5 |
Akdeniz | 12,9 | 66,1 | 21,0 | 35,8 | 57,3 | 6,9 |
Kuzeydoğu | 4,9 | 30,9 | 64,1 | 10,2 | 63,8 | 26,0 |
Güneydoğu | 7,8 | 24,3 | 67,9 | 23,0 | 38,6 | 38,5 |
Karadeniz | 8,4 | 51,8 | 39,9 | 24,0 | 53,2 | 22,8 |
Ortadoğu | 9,6 | 38,6 | 51,7 | 29,2 | 54,4 | 16,4 |
Ortagüney | 27,0 | 50,8 | 22,2 | 60,8 | 31,4 | 7,8 |
Toplam | 16,8 | 44,0 | 39,2 | 41,3 | 42,4 | 16,3 |
Kaynak: TÜİK (2015c) ve Akman ve ark. (2015) |
Genotip gruplarının tarım bölgelerine dağılımı, bir başka ifadeyle her genotip gurubunda tarım bölgelerinin payları ile bu payların zaman içerisindeki değişimi Tablo 4`te verilmiştir. Tablodan da görüleceği gibi toplam sığır varlığında 2000-2013 yılları arasını kapsayan dönemde Karadeniz ve Ortadoğu tarım bölgelerinin payı gerilerken, Ege ve Ortagüney tarım bölgelerinin payı artmış; diğer bölgelerde ise önemli bir değişiklik olmamıştır.
Gerek 2010, gerekse 2013 yıllarında kültür ırkı sığır varlığının yaklaşık %43`ü Ege ve Marmara Bölgelerinde bulunmaktadır.
Tablo 4- Genotiplere Göre Sığır Varlığında Tarım Bölgelerinin Payı, %
Tarım Bölgeleri | Kültür Irkı | Kültür Irkı Melezi | Yerli | Toplam | ||||
2000 | 2013 | 2000 | 2013 | 2000 | 2013 | 2000 | 2013 | |
Ortakuzey | 13,7 | 12,0 | 13,5 | 12,5 | 11,8 | 12,9 | 12,8 | 12,4 |
Ege | 26,7 | 31,4 | 13,0 | 9,1 | 5,1 | 7,1 | 12,2 | 17,9 |
Marmara | 16,3 | 11,4 | 8,4 | 5,7 | 1,2 | 2,0 | 6,9 | 7,4 |
Akdeniz | 5,1 | 6,4 | 10,0 | 10,0 | 3,6 | 3,1 | 6,7 | 7,4 |
Kuzeydoğu | 4,3 | 3,5 | 10,4 | 21,5 | 24,2 | 22,8 | 14,8 | 14,3 |
Güneydoğu | 4,8 | 5,7 | 5,7 | 9,3 | 18,0 | 24,1 | 10,4 | 10,2 |
Karadeniz | 7,9 | 5,8 | 18,6 | 12,4 | 16,1 | 13,9 | 15,8 | 9,9 |
Ortadoğu | 6,5 | 5,7 | 9,9 | 10,3 | 14,9 | 8,1 | 11,3 | 8,1 |
Ortagüney | 14,7 | 18,2 | 10,5 | 9,2 | 5,2 | 5,9 | 9,1 | 12,4 |
Toplam | 100 | |||||||
|
Türkiye`de sığır varlığının en yüksek olduğu 10 il Tablo 5`te verilmiştir. Görüleceği gibi sığır varlığının üçte biri bu illerde barındırılmaktadır.
Tablo 5- Türkiye`de İllere Göre Toplam Sığır Varlığı
İller | Sayısı (Baş) | Oranı (%) | ||
2010 | 2013 | 2010 | 2013 | |
Konya | 390.640 | 750.693 | 3,6 | 5,1 |
Erzurum | 545.030 | 693.019 | 5,1 | 4,7 |
Balıkesir | 233.790 | 581.525 | 2,2 | 3,9 |
Kars | 269.290 | 538.572 | 2,5 | 3,6 |
İzmir | 240.380 | 513.817 | 2,2 | 3,5 |
Diyarbakır | 245.710 | 350.058 | 2,3 | 2,4 |
Sivas | 366.140 | 348.434 | 3,4 | 2,4 |
Ağrı | 287.500 | 344.058 | 2,7 | 2,3 |
Aydın | 214.550 | 335.438 | 2,0 | 2,3 |
Samsun | 325.500 | 335.003 | 3,0 | 2,3 |
10 il toplamı | 3.118.530 | 4.790.617 | 29,0 | 32,5 |
Genel toplam | 10.761.000 | 14.774.924 | 100,0 | 100,0 |
Kaynak: TÜİK (2015c) |
Kültür ırkı sığır varlığının en yüksek olduğu başlıca iller Konya, Balıkesir ve İzmir; kültür ırkı melezlerinin en yüksek olduğu il Erzurum`dur. Buna karşılık en fazla yerli sığıra sahip il ise Ağrı`dır (Tablo 6).
Tablo 6- Türkiye`de Sığır Genotiplerinin İllere Göre Dağılımı
SIĞIR (KÜLTÜR) | SIĞIR (MELEZ) | SIĞIR (YERLİ) | |||
İller | Baş | İller | Baş | İller | Baş |
Konya | 471.999 | Erzurum | 544.686 | Ağrı | 177.762 |
Balıkesir | 453.336 | Kars | 389.148 | Diyarbakır | 135.503 |
İzmir | 385.564 | Ardahan | 268.584 | Muş | 112.797 |
Aydın | 251.213 | Sivas | 231.276 | Kars | 94.316 |
Denizli | 220.043 | Konya | 225.199 | Samsun | 83.364 |
Afyon | 218.478 | Samsun | 173.501 | Şanlıurfa | 73.436 |
Burdur | 192.093 | Ağrı | 145.837 | Yozgat | 71.723 |
Çanakkale | 177.414 | Kayseri | 145.746 | Tokat | 67.584 |
Bursa | 146.530 | Muş | 141.599 | Van | 66.097 |
Kırklareli | 137.796 | Ankara | 138.666 | Erzurum | 64.527 |
10 il | 2.654.466 | 10 il | 2.404.242 | 10 il | 947.109 |
Toplam | 6.216.665 | Toplam | 6.366.660 | Toplam | 2.191.599 |
Kaynak: TÜİK (2015c) |
Türkiye‘de sığırcılık işletmelerinin büyüklüğü ve sayısına ilişkin bilgiler Tablo 7 ve Tablo 8`de verilmiştir. Tablo 7`de görüldüğü üzere 2013 yılında toplam süt sığırcılığı işletme sayısı 1.250.097`dir. Bunların yarısından fazlasında sığır sayısı 1-5 baş arasında, %76`sındaki sığır sayısı da 10 başın altındadır. 100 ve daha fazla sığıra sahip işletmelerin oranı %0,33 kadardır.
Çizelge 8`de görüleceği üzere besi işletmelerinin yaklaşık %76`sının kapasitesi 1-10 baş arasındadır. 50 ve daha fazla hayvan besleme kapasitesinde olan işletmelerin payı ise %3,5 kadardır.
Tablo 7- Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Sayısı (2013) ve
Büyüklük Gruplarına Dağılımı
Büyüklük grubu, baş | Sayı | % |
1-5 | 701.907 | 56,1 |
6-9 | 252.776 | 20,2 |
10-19 | 190.009 | 15,2 |
20-49 | 85.910 | 6,9 |
50-99 | 16.204 | 1,3 |
100-199 | 3.141 | 0,3 |
200+ | 1.000 | 0,1 |
Toplam | 1.250.947 | 100,0 |
Kaynak: Ulusal Süt Konseyi (2014) |
Tablo 8- Sığır Besi İşletmelerinin Büyüklük Gruplarına Dağılımı
Büyüklük grubu, baş | İşletme sayısı | Grubun payı, % |
1-5 | 210.532 | 56,2 |
6-10 | 76.084 | 20,3 |
11-25 | 58.917 | 15,7 |
26-49 | 16.339 | 4,4 |
50-100 | 10.720 | 2,9 |
100-200 | 1.770 | 0,5 |
201+ | 589 | 0,2 |
Toplam | 374.951 | 100,0 |
Kaynak: Kayhan (2012) |
Türkiye`de sığır ve mandadan elde edilen süt ve et üretimi, bunların toplam üretimdeki payları ve iki dönem için (2000-2009 ve 2009-2013 yılları) yıllık değişim hızları Tablo 9`da verilmiştir. Tabloda görüldüğü üzere bu süre içerisinde toplam süt üretiminde sığırın payı bir miktar artmış, mandanın zaten az olan payı iyice düşmüştür.
İnek sütü üretiminin yıllık artış hızı 2000-2009 döneminde yıllık %3,2 iken, 2009-2013 döneminde %9,5 olmuştur.
Çizelge 9`da görüleceği üzere, kırmızı et üretiminde yıldan yıla önemli değişiklikler olabilmektedir.
Öte yandan kırmızı et üretiminde sığırın payı 1998-2001 döneminde %66 iken 2010-2013 döneminde %85`e yükselmiştir (Akman ve ark., 2015).
Tablo 9- Türkiye‘de Sığır ve Mandadan Süt ve Et Üretimi, Bu Türlerin Toplam Üretimde Payları ve Üretimin Yıllık Değişim Hızı (YDH)
Yıllar | SÜT | ET | |||||||
Sığır | Manda | Sığır | Manda | ||||||
Üretim 1000 t | Pay % | Üretim 1000 t | Pay % | Üretim, t | Pay % | Üretim, t | Pay % | ||
2000 | 8.732 | 89,2 | 67 | 0,7 | 609.043 | 64,8 | 9.233 | 1,0 | |
2002 | 7.491 | 89,1 | 51 | 0,6 | 721.867 | 69,7 | 7.401 | 0,7 | |
2004 | 9.609 | 90,0 | 39 | 0,4 | 522.012 | 68,1 | 6.579 | 0,9 | |
2006 | 10.867 | 90,9 | 36 | 0,3 | 547.349 | 71,4 | 4.866 | 0,6 | |
2008 | 11.255 | 91,9 | 31 | 0,3 | 744.573 | 73,7 | 2.980 | 0,3 | |
2009 | 11.583 | 92,4 | 32 | 0,3 | 734.991 | 72,4 | 3.563 | 0,4 | |
2010 | 12.419 | 91,7 | 35 | 0,3 | 618.584 | 79,2 | 3.387 | 0,4 | |
2011 | 13.802 | 91,7 | 40 | 0,3 | 644.906 | 83,0 | 1.615 | 0,2 | |
2012 | 15.978 | 91,8 | 47 | 0,3 | 799.344 | 87,3 | 1.736 | 0,2 | |
2013 | 16.655 | 91,4 | 52 | 0,3 | 869.292 | 87,3 | 336 | 0,0 | |
YDH, % | 2000-2009 | 3,2 | -7,9 | 2,1 | -10,0 | ||||
2009-2013 | 9,5 | 12,9 | 4,3 | -44,6 | |||||
Kaynak: TÜİK (2015b) ve Akman ve ark. (2015) |
Üretimin karlılığı açısından süt ve yem fiyatlarının tek başlarına değerlendirilmeleri bir anlam ifade etmez. Bunun için süt fiyatı/yem fiyatı eşitliğinden elde edilen oran, yani süt–yem paritesi daha uygun bir değerlendirme aracıdır (Akman ve ark., 2015). Ulusal Süt Konseyi (USK) tarafından yayınlanan istatistikler arasında 2007-2014 dönemi süt/yem paritesi değerleri de mevcuttur (USK, 2015). Bu dönemde en düşük değer 0,98 ile 2011`de gerçekleşirken; en yüksek değer 1,45 ile 2009 yılında elde edilmiştir.
Aynı yıllarda bir karşılaştırmaya olanak tanımak için Türkiye ve ABD`de süt-yem paritesi değerleri Grafik 2`de bir araya getirilmiştir. Görüldüğü üzere Türkiye`de süt-yem paritesi, incelenen dönem içerisinde, bir kez bile ABD`deki değerlere yaklaşmamıştır.
Grafik 2- Türkiye ve ABD`de Süt-Yem Paritesi (Akman ve ark., 2015 ve USK, 2015)
Grafik 3`da Türkiye`de süt-yoğun yem paritesi verilmiştir. Görüldüğü gibi parite yalnızca 1998-2001 döneminde 2`nin üzerine çıkabilmiştir. Son yıllarda ise 1 – 1,1 arasında değişmektedir.
Grafik 3- Türkiye`de Süt / Yoğun yem paritesi (Koç, 2014)
Türkiye, 2010 yılında kırmızı et fiyatlarını çok yüksek bularak; sığır eti, kasaplık ve besilik canlı sığır ile kasaplık koyun kuzu ithalatına başlamıştır. 2010 yılı Ağustos ayından günümüze kadar yapılan ithalatın tutarı 3,6 milyar dolara ulaşmıştır. Ancak söz konusu dönemde karkas ve et fiyatları da artmaya devam etmiştir. Bu durum Türkiye`nin bu kısır döngüde yaşamaya zorlandığının önemli kanıtları arasında görülebilir (Akman ve ark., 2015).
Türkiye`nin 2010-2014 yıllarını kapsayan 5 yıllık dönemdeki canlı hayvanlar ile et ve et ürünleri ithalatı Tablo 10`da verilmiştir. Tablodan da görüleceği gibi, söz konusu dönemde 2,7 milyar dolarlık canlı hayvan, 900 bin dolarlık et ve et ürünleri olmak üzere toplam 3,6 milyar dolarlık ithalat yapılmıştır.
Tablo 10. Yıllara Göre Türkiye`nin Canlı Hayvan ve Et İthalatı (Bin $)
Yıllar | Canlı hayvanlar | Et ve et ürünleri | Toplam |
2010 | 333.080 | 251.235 | 584.315 |
2011 | 1.028.121 | 514.810 | 1.542.931 |
2012 | 852.074 | 99.743 | 951.817 |
2013 | 346.448 | 29.279 | 375.727 |
2014 | 139.897 | 12.106 | 152.003 |
TOPLAM | 2.699.620 | 907.173 | 3.606.793 |
Kaynak: TÜİK(2015a) |
Söz konusu dönemde canlı sığır ve sığır eti dış ticareti Tablo 11`de verilmiştir. Tablodan da görüldüğü üzere bu dönemdeki ithalat yaklaşık 3,2 milyar dolardır.
Tablo 11- Türkiye`nin Yıllara göre Canlı Sığır (Damızlık, Kasaplık, Besilik) ve
Sığır Eti İthalat ve İhracatı (ABD Doları)
Yıllar |
| İhracat ($) | İthalat ($) |
2010 | Sığır (damızlık) | 0 | 65.544.857 |
Sığır (damızlık olmayanlar) | 3.030 | 208.210.314 | |
Sığır eti | 840.847 | 249.256.831 | |
Genel Toplam | 843.877 | 523.012.002 | |
2011 | Sığır (damızlık) | 0 | 292.952.534 |
Sığır (damızlık olmayanlar) | 0 | 555.783.158 | |
Sığır eti | 637.924 | 511.868.440 | |
Genel Toplam | 637.924 | 1.360.604.132 | |
2012 | Sığır (damızlık) | 0 | 163.824.429 |
Sığır (damızlık olmayanlar) | 30.001 | 611.588.954 | |
Sığır eti | 845.027 | 95.992.271 | |
Genel Toplam | 875.028 | 871.405.654 | |
2013 | Sığır (damızlık) | 1.133.494 | 102.182.831 |
Sığır (damızlık olmayanlar) | 25.090 | 195.627.308 | |
Sığır eti | 1.035.456 | 24.271.868 | |
Genel Toplam | 2.194.040 | 322.082.007 | |
2014 | Sığır (damızlık) | 1.948.050 | 67.313.617 |
Sığır (damızlık olmayanlar) | 42.672 | 35.727.231 | |
Sığır eti | 665.792 | 1.942.216 | |
Genel Toplam | 2.656.514 | 104.983.064 | |
2010-2014 YILLARI TOPLAMI | 7.207.383 | 3.182.086.859 | |
Kaynak: TÜİK(2015a) |
Bakanlık yetkilileri büyükbaş hayvancılıkta işletme ölçeğinin büyütülmesinin hayvancılıktaki gelişmenin göstergesi olduğunu öne sürmekte; Türkiye`de 2002 yılında 50 baş ve üzeri büyükbaş hayvan bulunan orta ve büyük boy hayvancılık işletmesi sayısının 4.300 iken, 2014 yılı itibariyle 31 bin 450‘ye yükselmesi ile övünmektedirler (Eker, 2015).
Yetkililerin bu artışı sürekli olarak gündeme taşımaları, büyük işletme sayısının artmasını politikalarının başarısı olarak algılamalarından ileri gelmektedir. Oysa büyük işletmelerin özendirilmesi tekelleşme eğilimini artırmasının yanı sıra bu gelişme söz konusu işletmelerin çok daha fazla arazi talep etmelerine yol açarak toprak mülkiyet yapısını değiştirecek, belirli bölgelerde yaygınlaşan üretim, en azından o bölgeler için çevre kirliliğini daha büyük bir sorun haline getirecektir (Akman ve ark., 2015).
Hayvancılıkta sorunların çözümü için öncelikle şirket tarımını öne çıkaran politikalar terk edilerek, mevcut üreticileri daha iyi duruma taşıyacak uygulamalara geçilmeli, var olan imkânlar ithalat için değil ülkemizin üreticileri için kullanılmalıdır.
KAYNAKLAR
Akman N., Yener S.M., Cedden F., Şen A.Ö., 2015. Türkiye‘de Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliğinde; Durum, Değişimler ve Anlayışlar, Türkiye Ziraat Mühendisliği VIII. Teknik Kongresi, Bildiriler Kitabı-2, 12-16 Ocak 2015, Ankara, s. 781-808.
Eker M., 2015. Kredilerle büyük yatırımlar yapıldı, http://www.mehdieker.com/haberler/Genel-G%C3%BCndem-Haberler:id-822-catid-1
Kayhan, M. 2012. Hayvansal Üretimdeki Gelişmeler. Son 10 yılda Türkiye Tarımı Sempozyumu, Ege Üniversitesi- İzmir, 10.01.2012
Koç, A., 2014. Türkiye`de Hayvansal Üretimin Durumu, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası 44. Dönem I. Danışma Kurulu, 24-26 Ekim 2014, Manisa
USK (Ulusal Süt Konseyi), 2015. Çiğ Süt / Yem Paritesi, http://www.ulusalsutkonseyi.org.tr/ana/fiyat.asp?uid=40
TÜİK, 2014a. Hayvansal Üretim İstatistikleri, Mayıs 2014, http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=16184
TÜİK, 2014b. İstatistik Göstergeler 1923-2013, TÜİK Yayın No: 4361, Aralık 2014
TÜİK, 2015a. Dış Ticaret İstatistikleri veri tabanı, http://tuikapp.tuik.gov.tr/disticaretapp/menu.zul
TÜİK, 2015b. Hayvansal Üretim İstatistikleri, http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1002
TÜİK, 2015c. Hayvancılık İstatistikleri veri tabanı, http://tuikapp.tuik.gov.tr/hayvancilikapp/hayvancilik.zu