ÖZTÜRKMEN: YOK ETMEYELİM - URFA HABER

ŞANLIURFA ŞUBE ( )
13.05.2015 (Son Güncelleme: 14.05.2015 14:38:48)

 

GAP‘ın başkenti Şanlıurfa`da anız yangınları boy göstermeye başladı. Yetkililer tarafından sürekli yapılan uyarılara rağmen önüne geçilemeyen anız yangınları tarlaları yok etmeye devam ediyor.

Her yıl GAP`ın başkenti Şanlıurfa`da alışık hale gelen tarım arazilerinde yaşanan anız yangınlarının önlenmesi için görüşlerini aldığımız Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Doç.Dr. Ali Rıza Öztürkmen, yaptığı açıklamada;

"İlimizde yaklaşık olarak Bir Milyon 900 bin dekar kadar Arpa,3 Milyon 690 bin dekar Hububat ve 800 bin dekarda mercimek üretilmekte" diyerek topraklarımızı korumamız gerekli dedi.

Her yıl Şanlıurfa`da hububat sonrası buğday ekimine kısa bir süre kala tarım arazileri çiftçiler tarafından kontrolsüz bir şekilde yasak olmasına rağmen yakılarak adeta tarım arazilerini yok etmeye devam ederken. Bu yıl yine bu olayların yaşanmaması için yetkililerden bilgi aldık.

Türkiye`nin GAP`ı olan Şanlıurfa`da her yıl yaklaşık olarak Bir Milyon 900 bin dekar kadar Arpa,3 Milyon 690 bin dekar Hububat ve 800 bin dekarda mercimek üretilmekte. Bu anız yangını nedir? Neden zararlı? ve ne yapılmalı? Sorularını ele alarak Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Doç.Dr. Ali Rıza Öztürkmen‘den bilgi aldık.

Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Doç.Dr. Ali Rıza Öztürkmen, Gazetemize yaptığı açıklamada, Normal koşullar altında yapılan bu yangınlar tarım arazilerin yok olmasını, organik madde kapsamının düşmesini, topraktaki mikro biyel faaliyetlerin azalmasına neden olduğunu belirtti.

İlde hububat hasadının başlayacağını belirten Öztürkmen, " Mayıs sonuna geldik, Mayıs ve Haziran başları sonrası ilimizde hububat hasat`ı başlayacak. Mevsim güzel geçmesi güzel yağışların olması, hasat süresini ileri doğru attı. Ancak önümüzdeki günlerde havanın kuruması ile beraber yavaş yavaş hububatta hasat başlayacaktır. İlimiz buğday üretimi bakımından Türkiye buğdayının yüzde 8`ini, Mercimeğinin yüzde 36`sını, Arpa üretimini yüzde 11`ni karşılamaktadır. Biz Konya kadar olmasa da ülkede hububatın büyük bir kısmını üretiyoruz. İlimizde yaklaşık olarak Bir Milyon 900 bin dekar kadar Arpa, 3 Milyon 690 bin dekar Hububat ve 800 bin dekarda mercimek üretilmektedir. Biz mercimek, Buğday ve Arpadan sonra ikinci ürün olarak mısır ekimi yapan çiftçilerimizin tarım arazilerini yaktıklarını görüyoruz. Bu olayı 2-3 yıldır gündeme getiriyoruz. Aslında 2872 sayılı kanuna göre normalde tarım arazilerinin yakılması yasak ve bunun caydırıcı olması anlamında para cezası mevcut. Normal koşullar altında yapılan bu yangınlar tarım arazilerin yok olmasını, organik madde kapsamının düşmesini, topraktaki mikro biyel faaliyetlerin azalmasını ve bizim topraklarımız çok güzel derin profilli topraklar ancak organik madde kapsamı düşük topraklar. Biz bu anızları yaktıkça organik madde oranını daha daha azaltıyoruz" dedi.

"ANIZ BÖLGESİNE EKİM ALETLERİ ÇIKTI"

Anız bölgelerinde ekim yapılmanın mümkün olduğunu aktaran Öztürkmen., "Oysa Dünyada ve ülkemizin de bazı kısımlarında uygulanmakta çok fazla sürüm yapmadan anıza ekim aletler çıktı, hiç bir şekilde verim kaybı olmuyor. Biz çiftçilerimize toprağı ya hızlı bir şekilde işleyip sonra ikinci ürünü mısırı ekmelerini veya anıza ekim yani hasat artıklarının olduğu alana ekim yapılan aletler temin edilerek mısır tarımı yapmalarını istiyoruz. Biz arazilerimizi yaktığımız süre içerisinde onlara büyük zarar verdiğimizi, onların kalitesini bozduğumuzu unutmayalım" diyerek hatırlatmada bulundu.

"ÇİFTÇİLERİ KONTROL ALTINA ALALIM"

Anız yakılmasının önüne geçilmesi için çiftçilerin kontrol altına alınması gerektiğini vurgulayan Öztürkmen, " Ben anız yakma dönemi başlamadan hem çiftçilerimizi uyaralım, hem yetkililerimizi de uyarmak istiyorum, lütfen bu şekilde anız yakan çiftçilerimizi bir şekilde kontrol altına alalım, gereken cezayı uygulayarak bu kötü senaryonun artık ilimizde görülmemesini tavsiye ediyor ve istiyorum." diye konuştu.

 

http://urfapress.com/haberoku.php?id=41275 

Okunma Sayısı: 56