ŞEKERPANCARI ÜRETİNE DARBE-HEDEF HALK GAZETESİ

SAMSUN ŞUBE ( )
11.06.2015 (Son Güncelleme: 30.09.2015 14:03:12)

Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Hayati TOSUN, Resmi Gazete‘ de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararına göre Nişasta Bazlı Şeker(NBŞ) üretimi için 250 bin ton olarak belirlenen kotanın %30 oranında artırıldığını belirtti. Avrupa‘ da ve dünyada NBŞ‘ de kotanın artırılmadığını söyleyen TOSUN, "Bu karar şekerpancarı üretimine vurulan darbedir. Şeker fabrikaları kapanacaktır" dedi.

ÇİFTÇİLER MAĞDUR EDİLDİ 

Türkiye‘ de geçmişte tarım ürünleri yurt dışına ihraç eden bir ülke konumunda iken günümüzde ürün ithal eder hale geldiğini söyleyen TOSUN, "Tarımda katma değer sağlayan şekerpancarı yok olmaya terk edildi. Şekerpancarının üretildiğini ve şeker fabrikalarının bulunduğu bölgelerdeki çiftçiler mağdur edildi. NBŞ kotalarının yükseltilmesi kararı yurt dışının baskısı ile gerçekleştirlidi. Bu Türkiye‘ nin aleyhine gelişen bir durumdur" diye konuştu.

LOBİLER ÇALIŞIYOR

Şekerpancarının Türkiye‘ nin katma değer ürünü olduğunu ve devlet politikası ile korunması gerektiğini söyleyen TOSUN, "Döviz artıyor, ithalatçı olduğumuz için ithalatta ülke ekonomisine zarar vermeye devam edecektir. Türkiye‘ de tarımda geriye giden süreç devam ediyor. Tüm güçleri ile şekerpancarından yapılan şekerin yerini glikoz, izoglikoz ve fruktoz şurubuna bıraktırmak isteyen lobiler var güçleriyle çalışmaktadırlar. Amaç ülkemizin, çiftçimizn çıkarı değil, şekerpancarının sürdürülebilir üretimi değil, topluma sağlıklı, doğal şeker yedirmek ise hiç değildir" diye konuştu.

Zekeriya FIRAT-HEDEF HALK GAZETESİ  

Okunma Sayısı: 29