YAĞIŞSIZ GEÇEN KIŞ, KURAKLIĞIN HABERCİSİ - İPEKYOL

ŞANLIURFA ŞUBE ( )
22.12.2015 (Son Güncelleme: 23.12.2015 11:07:07)

Urfa’ya Aralık ayında yeterli yağışın düşmemesi sulu tarım yapmayan çiftçileri endişelendirdi. Ekinlerde yeterli çimlenme olmamasının üründe verim düşüklüğüne veya ürünün yeniden ekilmesine yol açabileceği ifade ediliyor.

 (Ali DEMİR-İPEKYOL)

Aralık ayının son günleri yaşanmasına rağmen tarımın merkezi Şanlıurfa`ya istenilen düzeyde yağmurun yağmaması çiftçileri endişeye sürükledi. Sulamanın yapılmadığı alanlarda arpa, buğday ve mercimek eken çiftçiler yağışların geçen yıla oranla düşük olması yüzünden kara kara düşünmeye başladı. Bazı yerlerde ekilen ürünlerin çimlenmemesi veya az çimlenmesi çiftçiyi ya yeniden ürünü ekmeye ya da üründen az verim alma ihtimaliyle karşı karşıya bıraktı.

ÖZTÜRKMEN: KURAKLIK CİDDİ SORUNLARA SEBEP OLABİLİR

Geçen yılın Aralık ayına yağan yağış miktarının yarısı kadar bu yıl bir yağış yağdığına dikkat çeken Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şanlıurfa Şubesi Başkanı Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, Urfa`nın Ocak ayına kadar yağış almaması durumunda üründe bir verim düşüklüğü yaşanabileceğini söyledi. Kuraklığın sadece bu yıl değil, önümüzdeki yıllarda da çok ciddi sorunlara sebep olacağını kaydeden Öztürkmen, kuraklığı önleyici tedbirlerin alınmasına vurgu yaptı. Öztürkmen, "Geçen yılın bu zamanına göre yağan yağmur miktarı 167 milimetre idi. Bu yıl baktığımızda henüz 80 milimetre yağış yağmış. Yani yarısı kadar. Dolayısıyla çok büyük bir kuraklıkla var ve Ocak ayına kadar da hiçbir yağış görünmüyor. Bu Türkiye çapında büyük bir tehlike. Bizim bir şekilde bir kazancımız var ki, o da Atatürk Barajı var sulama yapabiliyoruz. Ama sulama yapamayan çiftçilerimiz için büyük bir sorun bu. Kuraklık böyle devam ederse üründe bir düşüş olacaktır. Çünkü çimlenmeyle ilgili problemler yaşanıyor buğday, arpa ve mercimekte. Umut ediyoruz ki, Ocak ayının ilk haftasında yağışlarla beraber çimlenme de artar. Yoksa kötü olur. Biz, Ziraat Mühendisleri Odası olarak bunu çok sık dile getiriyoruz. Kuraklık çok ciddi bir sorun ve önümüzdeki yıllarda çok fazla olacaktır. Küresel ısınmayla beraber çok büyük problemlerin yaşanmasına sebep olacak. Artık bundan sonra kuraklığı önleyici çalışmalarla bu işi düzeltmemiz lazım. Çevreye daha çok dikkat etmemiz lazım" dedi.

‘YENİDEN EKİM ÇİFTÇİYE MALİYET GETİRİR`

Yağışların Ocak ayına kadar düşmemesi yüzünden arpa ve buğdayda çimlenmenin yeteri düzeyde olamayacağını dile getiren Öztürkmen, "Ocak ayında yağmur yağar tekrar ekim yapabilir. Bu da onlara büyük bir maliyet getirir. Şu anda yüzde 60`lık kesimde çimlenmeyle ilgili tehlike geçti gibi. Umut ediyoruz ki, ocak ayında yağmur yağar, çimlenme artar ve çiftçiye bir maliyet getirmez" diye konuştu.

DEMİR: İLİMİZDE YAĞIŞ BEKLENMİYOR

Şanlıurfa Meteoroloji Müdürü Yunus Demir, yaptığı açıklamada geçen yıl aynı dönemde arazilerin yağışa doyduğunu hatırlattı.  Demir, bu sene yağış azlığına değinerek, şöyle konuştu: "Tüm yurtta olduğu gibi bölgemizde de yüksek basınç merkezi hüküm sürmekte olup, yüksek basınç sistemlerinin karakteristiği olan yağışsız, gündüz sis ve pusun hâkim olduğu gecede şiddetli ayazların olduğu bir dönemi yaşamaktayız. Yüksek basıncın etkisi Aralık ayı sonuna kadar devam edecek. Dolayısıyla bu süre zarfında ilimizde yağış beklenmiyor. Sıcaklıklar mevsim normallerinin 4-5 derece üzerinde olup gündüz 15-16 dereceye kadar çıkmaktadır. Gece sıcaklıkları da 4-5 civarında seyredecektir. Tarım yılı olarak adlandırdığımız 1 Ekim 2015 tarihinden bu yana Şanlıurfa`da toplam 90kg/m2 yağış kaydedilmiştir. Bu rakam bir önceki yıla 160kg/m2, uzun yıllar ortalaması ise 151 kg/m2`dir. Söz konusu dönemde bir miktar yağış azlığı görülmekle birlikte henüz tarım yılının başı olduğundan zamanla normallerin yakalanacağı tahmin edilmektedir.`` 

http://www.gazeteipekyol.com/ekonomi-haberleriyagissiz-gecen-kis-kurakligin-habercisi-23206.html 

Okunma Sayısı: 102