FINDIK ÜRETİCİSİ KUMPASTA…

SAMSUN ŞUBE ( )
18.01.2016 (Son Güncelleme: 18.01.2016 15:00:37)

BASIN AÇIKLAMASI

FINDIK ÜRETİCİSİ KUMPASTA...

Fındık ve mamulleri, tamamen yerli girdi kullanarak ülkeye net ihracat geliri kazandıran, Türkiye‘nin cari açığının kapatılmasına, büyüme ve istihdamda katkı sağlayan stratejik bir ürünümüzdür.Üretici, tüccar, fabrikacı ve ihracatçıları baz alarak bir hesap yapılacak olursak, fındık tarımı direk ve endirek olarak 5 milyon kişiyi ilgilendirmektedir.

Fındık İhracatçıları Birliği‘nin açıklamalarına bakarsak, ‘‘DÜNYANIN HEMEN HER BÖLGESİNE FINDIK İHRAÇ EDİYORUZ.‘‘ 

‘‘NET İHRACAT YAPIYORUZ.‘‘ diye övünüyorlar. Ne güzel, tebrik ederiz.

 Ama arkadaş,üretici madur. Kim kazanıyor...!

Devletin artık BABA‘lıkgörevi zamanı geldi, geçiyor... Fındık sadece tarım ürünü değil, aynı zamanda sosyo-ekonomik önemi olan stratejik bir ürünümüzdür.

Doların yükselmesine rağmen fındık fiyatları geriliyor. Bu kendi içinde de bir çelişki. Dünya üretiminin % 70 ine sahip bir ülke olarak piyasayı bizim oluşturmamız lazım. Fındık borsasının Almanya‘da olması yanlış.Hadi öyle; o zaman ülkemizde de alternatif borsa oluşturulmalı.

Fiyatlar, maliyetin altına doğru iniyor. Böyle gittiği takdirde fındıkta bu yıl ve gelecek yıllarda da sürekli sıkıntılar oluşur. Üreticiler fındığını bırakacak bir yer olmadığı için tüccara, emanete bırakıyorlar.Bu da, iç pazar fiyat düşüşünün en büyük sebebidir.En kısa zamanda lisanslı depoculuğun kurulması gereklidir.

Üreten ülke, kalkınan Türkiye olacaksak, bu köyden başlar. Bugünkü tarım politikaları üretime değil, ithalata dayalıdır.

Serbest piyasada fındığın fiyatının Haziran - Temmuz aylarında 14-15 TL iken hasatla beraber Eylül -Ekim aylarında 11-11,50 TL seviyelerine indi. Ekim-Kasım aylarında piyasa olağan trendiyle 12-13,50 TL seviyelerine çıktı. Buraya kadar seyir normaldi.  Ancak Aralık 2015 ve Ocak 2016 ile beraber ürün ve üretici üzerindeki baskı ve oyun devreye girdi. İç pazardaki tüketici market fiyatı yüksek; kur artarken fiyat düşüyor. Neredeyse tekeli olduğumuz bu üründe ciddi oyun oynanıyor. Fındıkta üretici fiyatının 10 TL‘nınaltına düşmesi haksızlıktır. Bu haksızlık en kısa zamanda giderilmelidir.

Stoklardaki ve üreticinin elindeki fındık miktarının ihraç edilen fındık miktarı ile karşılaştırıldığında kafa kafaya görünüyor. Anlaşılıyor ki üreticinin elindeki fındığı ucuza kapatma hesabı yapıyorlar. Şunu bilmelidirler ki; eldeki fındığın fiyatını, sabırlı olan direnen üretici belirleyecektir. Elinde fındığı olan üretici sabırlı ve kararlı bir şekilde direnmeye devam etmelidir.

Üreticinin mağdur olmaması için Fiskobirlik, Toprak Mahsulleri Ofisi‘nin (TMO) devreye girmelidir.

Çiftçi örgütleri sesini yükseltmeli, asli görevlerini yapmalıdırlar.

Fındık;  Samsun, Karadeniz Bölgemiz için önemli bir üründür. Fındık fiyatlarının düşmesine müsaade etmemeliyiz.

Üretici, üretimden pazarlamaya kadar, zincirin her halkasında olacak şekilde  yönetimlerini demokratik olarak belirleyecekleri bir yapıda örgütlenmeye geçmelidir.

Bu önemli tarım ürünümüzün,  tüm paydaşlarının dahil olduğu, geniş katılımlı bir komisyonca ulusal strateji planı oluşturulmalıdır. Fındık üretimi ve ticaretinde üreticilerin ve ülkenin çıkarları gözetilecek uzun vadeli politikalar esas olmalıdır.

Kamuoyuna duyururuz.

Hayati TOSUN

ZMO Samsun Şube Başkanı

 

 

Okunma Sayısı: 108