YAĞIŞLAR ÇİFTÇİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRECEK – MERHABA GAZETESİ – 29.11.2017

KONYA ŞUBE ( )
29.11.2017 (Son Güncelleme: 29.11.2017 13:56:23)

Geçtiğimiz gün gece saatlerinden itibaren etkili olan yağmur yağışı Ova‘da hububat eken çiftçinin yüzünü güldürdü. ZMO Konya Şube Başkanı Celil Çalış hububat ekim alanlarının daraldığını fakat rekolte ile açığı kapatmayı umduklarını söyledi.

Meteoroloji Konya Bölge Müdürlüğü‘nün yağmur uyarısının ardından Konya genelinde gece saatlerinde başlayıp sabah saatlerine kadar etkili olan yağışlar gündüz saatlerinde ede devam etti. Akşam saatlerine kadar süren yağışlar yüksek kesimlerde karla karışık yağmur şeklinde görüldü.

Etkili olan yağmur yağışları Ova‘da da çiftçinin yüzünü güldürdü. Hububat ekimini geç yapan çiftçiler açısından yağmur yağışları bu dönemde önem arz ediyor.

Yaşanan yağışların çiftçi açısından çok faydalı olduğunu belirten Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Celil Çalış , "Geçtiğimiz yıla göre kıyaslarsak, geçtiğimiz yıl, her ne kadar kış ve ilkbahar yağışları iyi geçse de sonbaharda olumsuz bir sezon yaşamıştık. 30 Kasım‘a kadar yağış olmamıştı. Bu yüzden özellikle kıraç alanlarda ciddi çıkış sorunları yaşamıştık. Sonraki yağışlar toparlasa da bu çıkışta verilen zayiat rekolteyi doğrudan etkilemişti. Sonbaharda çıkış sağlanması için yağmur şart. Konya‘nın üçte ikisi kıraç alanlardan oluşuyor. Bu sebepten dolayı yağışlar bizi daha çok ilgilendiriyor" dedi.

ÇIKIŞLAR DEVAM EDİYOR

Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında mevsim normalleri üzerinde yağış düştüğünü ifade eden Çalış, sözlerini şöyle sürdürdü: "Geç ekim yapan üreticilerimiz de çıkış konusunda inşallah bir sorun yaşamayacaklar. Meteoroloji‘nin verdiği bilgilere göre kış ve ilkbahar yağışları da bu sene de iyi geçecek. Bu yıl hububat ekim alanlarında bir daralma olsa da verim artışı ile bunu çözmeye çalışacağız. Dünyada son 10 yıla bakıldığı zaman iklim değişikliği yaşanıyor. Yaşadığımız dönem aslında ekim ayını yaşıyoruz. Bu manada çıkış süreci henüz devam ediyor. O yüzden biraz daha yağışlı, güneşli bir hava beklentisi var çiftçinin. 15 gün daha böyle devam edip geçen sene olduğu gibi Aralık ayının ortasında karla kaplanan, şubat sonuna kadar kar örtüsü ile devam etmesi beklentimiz. Yağışlardan memnunuz."

BUĞDAYDAN KAÇIŞ VAR

Tarım Bakanlığı‘nın hububattaki, özellikle buğdaydaki ekili alanlardaki daralmayı dikkate alması ve uyguladığı politikaları gözden geçirmesi gerektiğinin altını çizen Çalış, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Üreticilerin hububattan kaçmaması için tedbir alınmalı. Bu konu ciddi boyutlara ulaştı. Arpa ile buğday, aynı para ediyor. Bu şundan oldu; geçtiğimiz hasat döneminde gümrük vergilerinin azaltılması, havza bazlı desteğin tüm Türkiye‘de aynı yapılması bu noktada etkili oldu. Konya Ovası‘nda buğdaydan ciddi bir kaçış var. Arpa, yulafa dönülüyor. Buğday stratejik bir ürün. Belki bu yıl sorunu hissetmeyebiliriz fakat bu azalma ciddi sorunlar doğurabilir. Bakanlık acilen tedbir almalı. Buğdaya dönüş için destekleme politikaları gözden geçirilmeli."

 

Okunma Sayısı: 27