KANAL B / ÇİĞ SÜTE ZAM GELDİ AMA ÜRETİCİ ZOR DURUMDA / 29 OCAK 2018

İSTANBUL ŞUBE ( )
29.01.2018 (Son Güncelleme: 02.02.2018 09:47:06)

 

Süt üreticisi zor durumda... Ulusal Süt Konseyi soğutulmuş çiğ süt fiyatına zam yaptı. Ancak, maliyet artışının, çiğ süt fiyatını geçmesi, üreticiyi zorlamaya devam ediyor. Uzmanlar, üretimin azalmasının süt ve süt ürünlerinin yanı sıra kırmızı eti de etkileyeceğini söylüyor.

Ulusal Süt Konseyi`nin 1 lira 40 kuruş olan soğutulmuş çiğ süt litre fiyatına 13 kuruş zam yapmasına rağmen üretici zor günler yaşıyor. 

"ÜRETİCİNİN ELİNE GEÇEN HİÇBİR FİYAT ARTIŞI OLMADIĞI HALDE MARKET RAFLARINDA SÜT VE ÜRÜNLERİNİN ARTIŞ FİYATLARI FAHİŞ FİYATLARA ULAŞTI."

Maliyet artışının, çiğ süt fiyatına yansımadığını söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Ahmet Atalık desteklerin de yetersiz olduğuna işaret etti. 

"MALİYETİN YÜZDE 60 70 LİK BÖLÜMÜNÜ YEM OLUŞTURUYOR. 2008 2009 YILINDA VERİLEN YEM DESTEĞİNİN HALA GÜNÜMÜZDE YARISI KADAR DESTEK VERİLDİĞİNE ŞAHİT OLUYORUZ. SÜT ÜRETİCİNİN EN BÜYÜK DESTEĞİ PRİM DESTEĞİDİR. DESTEĞİN YARI YARIYA AZALTILDIĞINI GÖRÜYORUZ."

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi de 2016 ve 2017 yılının ilk 10 ayında Türkiye`nin 270 ton süt tozu ithal ettiğini ve 1 milyon 135 bin dolar ödeme yaptığı hatırlatarak, süt üretiminin önemine değindi.

"BU ÜLKENİN COĞRAFYASI SÜT ÜRETİMİNE ELVERİŞLİDİR. KENDİMİZ ÜRETMENİN YOLUNU ARAMADAN SÜT TOZU İTHALATINA YÖNELMEK ÜRETİMİ BALTALAYAN EN ÖNEMLİ FAKTÖRLERİNDEN BİRİDİR."

Kazanamayan üreticinin hayvanını kesime göndereceğini söyleyen Atalık, bu durumun kırmızı ete de yansıyacağına dikkati çekti.

"BİR SÜT ÜRETİCİSİ HAYVANINA BAKIP SÜTÜNÜ SATIP PARA KAZANAMIYORSA HAYVANINI KESİME GÖNDERİR. AŞISI İLACI YEMİ PAHALANAN BİR ÜLKEDE SÜTÜN FİYATINI BASKILAYARAK AŞAĞI ÇEKMEK VE SÜT İNEKLERİNİ KESİME GÖNDERMEK VE TÜRKİYE‘NİN ET KRİZİNİ DE BAŞLATMAK DEMEKTİR SADECE SÜT ÜRÜNLERİ FİYATLARININ ARTMASI DEMEK DEĞİLDİR"

Atalık çözüm için yetkililere seslendi. 

"YAPILMASI GEREKEN SADECE SÜT ÜRETİCİLERİ DEĞİL BU ÜLKEDE TARIMIN HERHANGİ BİR DALIYLA UĞRAŞAN ÜRETİCİLERİ KOOPERATİF ÇATI ALTINDA TOPLAMAKTADIR0922 MALİYETİ DÜŞÜRECEK DESTEKLEMELERİ YAPIP TAKİBİNİ YAPIP SONUÇLARI İNCELEMEMİZ GEREKİYOR."

  

Okunma Sayısı: 65
Bağlantılar

http://www.kanalb.com.tr/haber.php?HaberNo=104229