HABERLER.COM: LÜLETAŞI YOK OLMASIN- 11 EYLÜL 2018

ESKİŞEHİR ŞUBE ( )
15.09.2018 (Son Güncelleme: 17.09.2018 16:24:19)

HABERLER.COM

Kazım Kurt: "Lületaşı Yok Olmasın!"

Odunpazarı Belediyesi, `Deniz Köpüğü` sloganıyla Lületaşı Festivali düzenlemeye hazırlanıyor. 13 Eylül 2018 Perşembe Günü başlayacak olan Lületaşı Festivali, 16 Eylül 2018 Pazar Günü gerçekleşecek olan sergi ile sona erecek.

11 Eylül 2018 Salı 16:05

 

Festival tanıtım toplantısında konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, Eskişehir`e yapılmak istenen termik santralin lületaşı madenlerinin en yoğun olarak çıktığı Beyazaltın bölgesine kurulmak istenmesine dikkat çekti. Tüm Türkiye`yi lületaşına sahip çıkmaya çağıran Başkan Kazım Kurt,"Lületaşımızın sanata dönüşmesine Odunpazarı Belediyesi olarak katkı sunmak istiyoruz" dedi.

Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, basın mensupları ile bir araya gelerek Lületaşı Festivali ile ilgili açıklama yaptı. Festival tanıtım toplantısına Başkan Kurt`un yanı sıra Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Prof. Dr. Can Ayday, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Eskişehir İl Temsilcisi Ümit Yıldırım, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Levent Özbunar, Lületaşı El Sanatları Derneği Başkanı Ramazan Bağlan ile Lületaşı Festivaline katılacak olan sanatçılar katıldı. Festival tanıtım toplantısında konuşan Başkan Kazım Kurt, Odunpazarı Belediyesi`nin düzenli olarak gerçekleştirdiği festivallere bugün bir yenisi eklediğini söyledi. Bu festivalin aslında geç kaldığını belirten Başkan Kurt, lületaşının Eskişehir için çok önemli bir maden olduğunun altını çizdi. "Eskişehir için yüzyıllardır süre gelen bir gelir kaynağı ve aynı zamanda belki de sadece Eskişehir`de çıkan bir madenimiz. Bundan yıllar önce Eskişehir`de Lületaşı Festivalleri yapılmış, hem de uluslar arası bir nitelikte gerçekleştirilmiş. Ne yazık ki daha

sonraki yıllara bu festival unutulmuş. Nedir, nedendir bunları bilmiyoruz ama ortaya da çıksın istiyoruz" diyen Başkan Kurt, konuşmasına şu sözlerle devam etti: "Dünyada en önemli madenlerimizden birisi bor, Eskişehir`de Kırka`da yoğun biçimde çıkmakta. Bor üzerinde oynanan oyunlar, borun bu öneminin Türkiye ve Eskişehirliler tarafından bilinmesini engelliyor. Lületaşında da aynı oyunlar var mı? Lületaşı madenciliği ayrı lületaşının el sanatlarına dönüşmesi ayrı bir endüstri. Bu konuda da neler oluyor ve Eskişehir`de daha iyi neler yapılabilir, diye bu festivalde hem tartışacağız hem de örnekleri ortaya koyacağız." Lületaşına herkesin sahip çıkması gerektiğini vurgulayan Başkan Kazım Kurt, Eskişehir`e yapılmak istenen kömürlü termik santrale de değindi.

"ESKİŞEHİRLİLERİN VE TÜRKİYE`NİN DİKKATİNİ ÇEKMEK İSTİYORUZ"

Termik santralin lületaşı madenlerinin en yoğun olarak çıktığı Beyazaltın bölgesine kurulmak istenmesine dikkat çeken Başkan Kurt, "Bu, bizi biraz daha lületaşı üzerinde düşünmeye sevk etti. O nedenle bu yıl, Lületaşı Festivalimizi başlatıyoruz. Umarım ve dilerim bundan sonra her yıl bu festivali hayata geçiririz. Eskişehirlilerin dikkatini çekmek istiyoruz. Türkiye`nin dikkatini çekmek istiyoruz. Lületaşımızın sanata dönüşmesine Odunpazarı Belediyesi olarak katkı sunmak istiyoruz. Lületaşı ustalarımız, derneklerimiz bu festivalde bizim en yakın iş birlikçimiz, katılımcımız. Ama bu festivalde maden, çevre ve lületaşı ile ilgili Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği`ne (TMMOB) bağlı odaların değerli temsilcilerinin katılacağı bir bilimsel inceleme niteliğindeki panelimizi de hep birlikte gerçekleştireceğiz. Umarım bütün Eskişehirlilere istediğimiz mesajı verebiliriz. Ben, lületaşının gerçekten önemli bir maden olduğunu ve bu madenin yok olmaması gerektiğini savunuyorum" dedi. Lületaşı sanatının

yok olmak üzere olan el sanatları içerisinde olduğunu dile getiren Başkan Kurt, bu sanatın yok

olmaması için hem devlet hem sivil toplum örgütleri hem de yerel yönetimler tarafından desteklenmesi gerektiğini kaydetti. Başkan Kazım Kurt, "Bütün Eskişehirlileri Lületaşı Festivalimize bekliyoruz" diye konuştu.

LÜLETAŞI SANAYİDE DE KULLANILIYOR

Festival tanıtım toplantısında konuşan Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Prof. Dr. Can Ayday, lületaşının sanayide de kullanıldığını hatırlatarak, "Burası unutturulmaya çalışılıyor. Son zamanlarda nano teknoloji dediğimiz yeni teknolojilerin gelişmesiyle birlikte;lületaşı ve lületaşı sepiyolit kili kanser hastalıklarından tutunda birçok hastalığın tedavisinde, filtrelerde, yeni teknolojide kullanılıyor. Burada da binlerce metreküp lületaşı atığı duruyor. Onlar da ileride kullanılacak. O yöreye de kazan sağlayacaktır" dedi.

YENİ ÇIRAKLAR YETİŞMİYOR

Toplantıda konuşan Lületaşı El Sanatları Derneği Başkanı Ramazan Bağlan, Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt`a teşekkür etti. Eskişehir`in logosuna lületaşının yerleştirilmesini isteyen Bağlan, Lületaşı sanatının unutulmaya yüz tuttuğunu söyledi. Bağlan, "50 sanatkarımız kaldı. Yeni çıraklar yetişmiyor. Bize verilen sözler tutulmadı" dedi.

HALK SAĞLIĞINI, ÇEVREYİ VE TARIMI YOK EDECEK MADENCİLİĞE DE KARŞIYIZ

Lületaşının Eskişehir taşı olarak bilindiğini hatırlatan TMMOB Maden Mühendisleri Odası Eskişehir İl Temsilcisi Ümit Yıldırım, lületaşının tarihini anlattı. Lületaşının sanayisel çok önemli alanlara yönlendirilebileceğini söyleyen Yıldırım, ESOGÜ`de yer alan Maden Mühendisliği bölümü hocalarından öğrencilerini lületaşı madenlerine yönlendirmesi istedi.

Yıldırım, "Biz Maden Mühendisleri Odası olarak, madenciliğin tabiî ki olduğu yerde yapılmasını kabul ediyoruz. Ama her şart ve koşullarda da madencilik yapılması istemiyoruz.

Hazır maden sektörü var, orayı canlandıralım. Oradaki madenleri çıkartalım. Ülkemize katma değer sağlayalım. Bu yöreyi zehirleyecek, halk sağlığını, çevreyi ve tarımı yok edecek madenciliğe de karşıyız" dedi.

MÜCADELEMİZDE SONUNA KADAR DEVAM EDECEĞİZ

"Eskişehir`in verimli tarım arazilerinin yüzde 43`üne sahip bir bölgede termik santralin yapılmaması için lületaşı panelimizde de konumuzu dile getireceğiz" diyen TMMOB Ziraat

Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Levent Özbunar; her yerde, her şekilde tarımın, doğanın, çevrenin korunması için mücadele ettiklerini vurguladı. Özbunar, "Bu mücadelemizde sonuna kadar devam edeceğiz" dedi.

 

Okunma Sayısı: 75
Fotoğraf Galerisi