HALK TV-“GÜNE BAŞLARKEN” PROGRAMI

GENEL MERKEZ ( )
20.02.2019 (Son Güncelleme: 20.02.2019 14:09:13)

ODA Başkanımız Özden GÜNGÖR, Halk TV de Semra TOPÇU tarafından hazırlanılıp sunulan “Güne Başlarken” adlı programa 20 Şubat 2019 Çarşamba günü saat 09.00 da canlı yayın konuğu olarak katıldı.

Programda: “Artan Gıda Fiyatları ve Tanzim Satış Noktaları” konusu ele alındı.

Başkanımız konuşmasında özetle: "Ziraat Mühendisleri Odası olarak 2018 yılı ekim ayında tarım ürünleri ile ilgili olarak raporlar hazırladık. Raporlarımızın hepsinde tarım alanlarının azaldığını, üretimin tüketimi karşılayamayacağını belirterek, Türkiye’nin ithalat rakamları hakkında bilgi verdik. TÜİK ve FAO rakamlarına dayanarak hazırladığımız raporlar bize çiftçinin yeterinde desteklenmediği için üretimden çekildiğini, üretimin azaldığını dolayısıyla gıda fiyatlarının artacağını gösterdi. Biz bu raporlarımızı tüm kurum ve kuruluşlar ile paylaştık. Bu gün gıda fiyatlarında ki artışı bir öngörü olarak tahmin ediyorduk.

Tarımın sorunları çözülmeden gıda fiyatları düşmez. Tarım alanlarımız 2004 yılında 26,5 milyon hektar alan iken 2018 yılında 23,1 milyon hektar alana düşmüştür. Çiftçinin üretimden vazgeçmesinin en önemli nedeni girdi fiyatlarındaki artışın, ürün fiyatlarının çok üzerinde artması ve kâr edemeyişidir.

2006 Yılında yayımlanan yasaya göre: tarımsal desteklemeler için bütçeden ayrılacak kaynağın milli gelirin %1’inden az olamayacağı hükmü getirildi. Tarımsal desteklemelerin 2007 yılından itibaren söz konusu yasaya uygun bir şekilde belirlenmesi gerekirken, verilen desteğin milli gelire oranı %0,4 ve %0,6 aralığında kaldı hiçbir zaman %1 olmadı. Avrupa Birliği Ortak Tarım Politikası’nı tesis ettiği 1962 yılından itibaren bütçesinin %70’ini tarımsal desteklemelere ayırırken, günümüzde halen yaklaşık %50’sini ayırmaktadır. Ülkemizde ise bu oran %1,9 ile %2,9 arasında değişmektedir. Yasa çerçevesinde 2018 yılında tarıma verilmesi gereken destek 37,4 milyar TL olması gerekirken, yapılan destekleme ödemesi yaklaşık 14,6 milyar TL’de kaldı; çiftçiye aldığından daha fazla bir miktar, 22,8 milyar TL eksik ödeme yapıldı.

Tarımsal desteklerde aradığını bulamayan çiftçi gittikçe artan miktarda banka kredisine yöneldi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre bankaların çiftçiye verdiği tarımsal kredi miktarı bir önceki yıla göre yaklaşık %17’lik artışla 2018 yılında 102 milyar TL’ye ulaştı. Diğer bir deyişle, çiftçilerin bankalara olan kredi borcu 102 milyar TL’ye ulaştı.

Tanzim satış noktaları ise bir seçim yatırımıdır. Üretim olmadan nasıl gıda fiyatları düşebilir?

Gıda fiyatlarının artışı önlemek için öncelikli olarak girdi maliyetleri düşürülmeli, İklim değişikliği bir kader olarak görülmemeli- bu konuda çalışmalar yapılmalı, ürünün tüketiciye ulaştırılmasında yaşanan sıkıntılar çözülmeli, uzun vadeli tarım politikaları oluşturularak üretici desteklenmeli, üretim planlaması yapılmalı, kooperatifçilik geliştirilmeli, ithalatın bir çözüm yolu olmadığını kabul ederek üreticimize yeterli destek verilmelidir." Dedi.

 

Okunma Sayısı: 1279
Fotoğraf Galerisi
Bağlantılar

http://youtu.be/SXAh6ISkXOQ