ARTI TV- “EKONOMİ REHBERİ” PROGRAMI

GENEL MERKEZ ( )
18.04.2019 (Son Güncelleme: 18.04.2019 14:22:28)

ODA Başkanımız Özden GÜNGÖR 18 Nisan 2019 Perşembe günü saat: 12.30’da Artı TV’de Ekonomi Editörü Mehmet FİLOĞLU tarafından sunulan “Ekonomi Rehberi” adlı programa telefon bağlantısı ile katıldı.

Programda: “Tarımda Milli Birlik Projesi ile Kuru Soğan ve Patates İthalatı” konuları ele alındı.

Başkanımız konuşmasında Tarımda Milli Birlik Projesi ile ilgili olarak: “Tarımda Milli Birlik Projesi’ne göre; Türkiye’nin tarımsal yapısı, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın merkez ve taşra teşkilatı, tarımda faaliyet gösteren Kamu İktisadi Teşekkülleri ve Tarım Kredi Kooperatifleri’nin organizasyon yapısı tümüyle değiştirilecektir. Milli Birlik Kooperatifi ve özel sektöründe yüzde 50 ortak olacağı Semerat Holding kurulacakmış. Toprak Mahsulleri Ofisi, Atatürk Orman Çiftliği, Türk Şeker, Çaykur gibi tarımda faaliyet gösteren Kamu İktisadi Teşekkülleri Semerat Holding’in iştiraki yapılacakmış. Semerat Holding’in yüzde 50 hissesinin (Ülker, Eti, Sütaş, Namet, Pınar, Unilever, TK Holding, Kastamonu Entegre, Migros, Borsa vb.) özel sektöre ait olacağı ifade ediliyor. Yüzde 35’i Milli Birlik Kooperatifi’ne ve yüzde 15’inin ise (TMO, Çaykur, Türk Şeker vb.) tarımsal Kamu iktisadi Teşekkülleri’ n de olacağı belirtiliyor.

Projede şirketleşme ile tarımda kırsalda kalkınmayı göz ardı eden, tabana dayalı üretici yapısını gözönüne almayan, üretim için yatırım desteklerini kapsamayan tam da Dünya Bankası projesidir. Tarımı bu uluslararası şirketlerin egemenliğine teslim etmek, Türkiye’nin tarım sorunlarını düzeltmez, çözmez. Bu özelleştirme (sermayenin tekelleşmesi) projesi gerçekleştirilir ise vay üreticinin ve tüketicinin haline.. Bugünleri de ararız gibime geliyor..!” Dedi.

Kuru soğan ve patates ithalatı ile ilgili olarak da Başkanımız şunları söyledi: “Son dönemde yüksek çıkan enflasyon oranlarının günah keçisi olarak gıda fiyatları ilan edildi. Sorunun gerçek nedenlerini ortadan kaldırmak yerine, enflasyon oranının düşük çıkması için geçici çözümlerden sonuç alınmaya çalışılıyor. Yıllardır üretimin artırılması, bunun için girdi fiyatlarının azaltılarak, çiftçinin kârlı üretim yapabilmesinin sağlanması önerileri dikkate alınmadı. İthalat kolaycılığına dayalı popülist politikalar tercih edildi. Son gelinen noktada soğan depolarının basılması da çözüm olmayınca, belediyeler eliyle maliyetine tanzim satış yapılması uygulamasına başlandı ve maalesef bu da çözüm olmadı. Kuru soğan, bütün dünyada olduğu gibi, tüketicilerin gelir düzeyine bağlı olmaksızın her evin mutfağının vazgeçilmez sebzesidir. Ülkemizde 2017 yılında 2.1 milyon ton kuru soğan üretimimiz vardı. Bunun yaklaşık 1.8 milyon tonunu iç piyasada tüketiyoruz. Hatırlanırsa, geçen yıl soğan üreticisi zarar etmiş ve birçoğu ürününü tarlada bırakmıştı. Bu nedenle 2018 yılı soğan ekim alanımız bir yıl öncesine göre 570 bin dekardan 520 bin dekara, üretimimizde 1,9 milyon tona düşmüştür, bu miktarında 1,5 milyon tona yakın çürümüştür. Ülkemizde kuru soğanın yıllık kişi başına tüketim ortalaması 23,5 kilogram’dır. Araştırmalarımıza göre 2019 yılında soğan tüketim miktarımız fiyatlar nedeniyle 16-17 kg kadar düşeceğini 2018 yılının aralık ayında söylemiştik. Türkiye 2019 yılında son iki ayda 28 bin tondan fazla soğan ithalatı yapıldı. Özbekistan, Mısır, İran, Azerbaycan, Kazakistan, Rusya’dan getirdiğimiz soğanlara 6 milyon 657 bin dolar döviz ödedik. Türkiye`de soğan ekimi ise kademeli olarak Şubat-Mart aylarında ekildi. Hasadı yine kademeli olarak Temmuz sonlarında başlar, eylül sonlarına kadar devam eder. Yani ağırlıklı olarak soğan ekimi yeni bitti. Diğer taraftan yazlık soğan hasadının başlamasına rağmen, hem üretim miktarı ülkemiz için yeterli değil hem de maliyetleri fazladır. Dolayısıyla önümüzdeki 3-4 aylık dönemde soğan fiyatlarının düşmesi mümkün görülmemektedir. Zaten soğan fiyatları da 11-12 liradan aşağı değildir.

Patateste de durum aynıdır. Patates dikimleri havaların soğuk geçmesi nedeniyle mayıs ayında yapılacaktır. Yaklaşık 4 ay sonra hasat ediliyor. Yazlık Patates hasatları ise bazı illerimizde başladı. Fakat maalesef verim istenildiği gibi olmadı.  Dekardan 2 bin 500- 3 bin ton patates almışlardır. Normalde 3,5-4,0 ton almaları gerekirdi. Kg maliyeti 1,5-2,0 lira olan patatesin tüketiciye intikali yüksek olacaktır. Nitekim şu anda en ucuz patatesin kg mı 5,5 liradan aşağıda değildir. Yeni hasat edilen patatesin fiyatları da 8-9 liradır. Ülkemizde patatesin yıllık kişi başına tüketim miktarı 55 kilogramdır. Araştırmalarımıza göre 2019 yılında kişi başına patates tüketimimiz bu fiyatlarla 40-45 kg`a kadar düşeceğini yine 2018 Aralık ayında söylemiştik. Dolayısıyla Anadolu Ajansı`nın “soğan ve patates 1 lira olacak” haberi de doğru değildir. Fiyatların 3-4 aylık dönemde düşme ihtimali yoktur. Bakanlıkta bu durumları bildiği için soğan ve patates ithalatına devam edecektir. Tabi başka ülkelerden bulabilirlerse?” Dedi.

 

Okunma Sayısı: 600
Fotoğraf Galerisi