YENİ MESAJ GAZETESİ: MUZ ÜRETİYOR AMA İHRAÇ EDEMİYORUZ- 10 MART 2020

GENEL MERKEZ ( )
11.03.2020 (Son Güncelleme: 11.03.2020 15:54:51)

"Ziraat Mühendisleri Odasının hazırladığı rapora göre Türkiye 2019 yılında 500 bin ton muz üretimi gerçekleştirdi. Bu üretime karşılık Türkiye dünya muz ihracatından pay alamazken, hiç muz üretimi olmayan Hollanda, dünya muz ihracatında yüzde 3’lük bir paya sahip"

 
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) tarafından 2019 yılına ilişkin Türkiye`nin muz üretimi ile ilgili rapor hazırlandı. Rapora göre 1961 yılında 5 bin ton olan muz üretimimiz geçtiğimiz yıl 500 bin tonu aştı. Muz üretiminin neredeyse tamamı Mersin ve Antalya illerimizde gerçekleştiriliyor. Dünya muz üretimi ise 2018 yılında 116 milyon ton oldu. Bu üretimin yaklaşık 4`te 1`ini (yüzde 27) tek başına Hindistan tarafından gerçekleştirildi. 500 bin tonluk üretime karşılık Türkiye olarak yine de muzda ithalatçı bir ülkeyiz. Bu üretime karşılık Türkiye, dünya muz ihracatından pay alamazken, muz üretimi olmayan Hollanda, dünya muz ihracatında yüzde 3`lük bir paya sahiptir. Hollanda örneği doğru ve akılcı bir ekonomi yönetimiyle üretici olmasa daki ülkelerin tarım ürünlerinden büyük kazanç sağlayabileceğini gösteriyor. Muz ihracatının yıllık 23-24 milyon tonu  bulduğu dünyada en fazla muz ihracatı yapan ülke, toplam muz ihracatının yüzde 28`ini gerçekleştiren Ekvador`dur. En fazla muz ithalatını ise ABD yapıyor.

Acil çözüm bekleyen sorunlar var

ZMO raporunda Türkiye`de muz üreticilerinin yaşadığı acil çözüm bekleyen sorunlara da değinildi. Muz üreticilerine yönelik yeterli araştırma ve eğitim faaliyetinin yapılmadığına dikkat çekilen raporda, "Uygun üretim modelleri, sera teknolojileri, üretim teknikleri, işleme ve sarartma teknikleri konusunda üreticiler bilgilendirilmelidir. Sebze seralarından daha yüksek olan ve farklı bir teknoloji gerektiren muz seraları ve sera içi donanımlarla ilgili teknolojik çalışmalar yapmalıdır. Yeni çeşitler geliştirilmeli, çeşitlerin özellikleri ve uyumu ile ilgili çalışmalar yapılarak elde edilen sonuçların üreticiye aktarılması sağlanmalıdır. Muz yetiştiriciliğinde gübre kullanımı konusunda bilimsel bir çalışması yapılmasına ihtiyaç bulunmaktadır" ifadeleri yer aldı. İthalat konusuna da dikkat çekilen ZMO raporunda, yerli muz üretiminin yoğun olduğu aylarda muz ithalatının kısıtlanması gerektiğine vurgu yapılarak, yüksek oranlı vergiden kaçınmak için düşük kıymet beyan edilmesinin önlenmesi için ton başına ek mali yükümlülük getirilmesi talep edildi.  
 
 
Haber kaynağına ulaşmak için lütfen tıklayınız. 

Okunma Sayısı: 852