AYDINLIK GAZETESİ: EKONOMİK PAKET ÜRETİCİYE ‘KALKAN’ OLMADI- 20 MART 2020

GENEL MERKEZ ( )
20.03.2020 (Son Güncelleme: 20.03.2020 12:14:08)

Üretimin önemi koronavirüs salgınıyla daha çok anlaşıldı. Ekonomik İstikrar Kalkanı paketinden ise üreticinin yaralarını saracak bir çözüm çıkmadı. Unutulan üretici taleplerini ve hedeflerini ZMO Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez Aydınlık’a anlattı

Ekonomik paket üreticiye ‘kalkan’ olmadı

Koronavirüs vakasının ülkemizde görülmesinin ardından vatandaşlar gıda ürünlerini almak için marketlere koştu. Üretimin önemi bir kez daha ortaya çıktı. Kritik dönemde “milyonları doyuracağını” söyleyen üreticiye ise açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı paketinden bir şey çıkmadı.

Unutulan üreticinin, acil olarak çözüme kavuşturulması gereken beklentileri şöyle:

Kredi borçları faizsiz ertelensin, elektrik borçları ile tarımsal sulama borçları faizsiz olarak ertelensin, destekler bir an önce verilsin, girdiler düşürülsün, yem ve gübre fiyatları iyileştirilsin.

TARIM BİRİNCİ ÖNCELİK OLMALI

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım sektörünün göz ardı edildiğini belirtti. Tarım sektörünün öncelikli olacağı, üretici ve tüketicilerin korunacağı yeni bir pakete ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Bayraktar, “İnsanlarda aç kalma korkusu ve yeterli beslenme endişesinin ağır bastığı şu günlerde tarım birinci önceliğimiz olmalıdır” diye konuştu.

ACİL ÇÖZÜM İÇİN BEKLENTİLER

Bayraktar taleplerini şöyle sıraladı:

“Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifleri ve özel bankalara olan kredi borçları faizsiz ertelenmeli veya yapılandırılmalı. Üretimin sürdürülebilirliği için bir defaya mahsus faizsiz kredi verilmeli. Tarım ve hayvancılıkta kullanılan elektrik borçları ile tarımsal sulama borçları faizsiz olarak ertelenmeli. Ödenmesi gereken destekler bir an evvel ödenmeli. Maliyetlerin düşürülmesi için elektrik fiyatları başta olmak üzere girdi fiyatları indirilmeli. Bağ-Kur prim borçları başta olmak üzere çiftçilerimizin vadesi gelen tüm ödemeleri ertelenmeli. Yem fiyatları iyileştirilmeli, hayvancılık yapan üreticilerimize yem kredisi verilmeli. Son zamanlardaki üreticide hayvan fiyatlarındaki düşüşün önlenmesine dair gerekli tedbirler alınmalı.”

ÜVEY EVLAT MIYIZ?

Antakya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Muzaffer Okay, üretimin hastalık da olsa devam etmesi gerektiğini belirterek, “Kriz fırsata çevrilebilirdi. İthalat frenlenerek, ihracat artırılabilirdi” dedi. Okay, destekleme ödemelerinde yaşanan gecikmeye dikkat çekerek şunları söyledi:

“2018’den kalan desteklemeler var. Mazot gübre desteği yeni askıya çıktı. En azından desteklemeler öne çekilmeliydi. Kredi sicil sorunlarına ilişkin bir çalışma yapılabilirdi. Bir nefes aldırılmalı üretici. Bu üvey evlat muamelesi neden?”

Dünyada petrol fiyatlarında düşüş yaşandığını ancak bunun gübre fiyatlarına yansımadığını dile getiren Okay, “Tarım önemi ortada. İthal aldığımız ürünleri virüs nedeniyle ülkeler vermeyebilir. O zaman ne yapacağız. Bizden nasıl bir performans bekleniyor” diye konuştu.

ÜRETİCİ YİNE KIRGIN VE BORÇLU

Türkiye Ziraat Mühendisleri Derneği Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, “Herkese var yine üreticiye yok!” diye sitem etti. Demirtaş, ilk koronavirüs vakasının ortaya çıkmasının ardından vatandaşların marketlere akın ettiğini hatırlatarak şöyle konuştu:,

“Benzin fiyatı, mazotu geçti. Girdiler hala artışta. Üretici sürekli üretimden koparılıyor. İthalata başvuruyoruz, gıda enflasyonu olunca üretici suçlanıyor. Yerli üretimin önemini ve planlamamın zaruri olduğunu salgınla birlikte tekrar gördük. Üretici yine kırgın ve borçlu.”

YAZIN SÜT FİYATLARINDA SORUN YAŞANABİLİR

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlik Başkanı Lütfi Danahaliloğlu, üretici için bir planlama yapılacağını düşündüğünü dile getirerek, “Detaylı bir bilgi yok. Süt piyasası şu an bizim beklentilerimizden daha iyi gidiyor. Kıymet arz ediyor süt. Yeterli üretim yok yazın fiyatlarda sıkıntı çekeceğiz” dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baki Suiçmez, resmi açıklamaları olumlu ancak yeterli bulmadıklarını dile getirerek, “Kredi borcu olan çiftçilerin borçlarına kolaylık getirilmeli, girdi fiyatları artışına karşı KDV indirimine gidilmeli. Her koşulda üretim gerekli. En temel ürün gıda. Üretimi artırıcı, kısa vadede destekleme paketleri hayata geçirilmeli. Faiş fiyatların denetlenmesi doğru yaklaşım, yasal süreçler de gündeme gelmeli” değerlendirmesinde bulundu.

GIDA TEDARİKÇİSİ OLABİLİRİZ

Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Savaş Akcan, çiftçinin önce paraya sonra morale ihtiyacı olduğunu bildirdi. “Korona virüs salgının ardından bir ülkenin tarımda kendine yeterli olmasının ne kadar önemli ve hayati olduğu net bir şekilde bir kez daha ortaya çıktı” diyen Akcan, krizi fırsata çevirme çağrısı yaptı. Akcan şöyle konuştu:

“Salgının merkez üssü olarak ilan edilen Avrupa’nın tarım ürünü ve gıda tedarikçisi olmamız orta vadede mümkün. Ancak bunun için çiftçimizin temel girdilerinin maliyetlerinin düşürülmesi ilk şart olarak gözüküyor. Atıl tarım arazilerinin tekrar üretime kazandırılması gerekiyor.”

VERGİ YÜKÜ KALDIRILMALI

Girdi maliyetlerinin üzerindeki en azından vergi yüklerinin azaltılması gerektiğini kaydeden Akcan şu görüşleri savundu: “2019 tarım desteklerinin hemen ödenmesi özellikle de bu krizden en çok etkilenecek küçük esnafa da çiftçinin yapacağı alışverişi düşündüğümüzde can suyu olur. Ayrıca, zirai kredilerin vadesi mart, nisan ve mayıs aylarında olanların geri ödemesinin de en az 3 ay faizsiz ötelenmesi gerekiyor. Mümkünse faizlerin silinmesi de sağlanabilir. Krizden etkilenecek sektörlere ham madde temin eden tarımda da nakit akışında aksama yaşayacak. Bu nedenle tarım işletmelerinin daha uygun koşullarda finansman kaynaklarına ulaşması için ek önlem paketi açıklanabilir.”

BAŞVURU TARİHLERİ ERTELENDİ

Tarım ve Orman Bakan Bekir Pakdemirli, kamu sağlığının korunması için alınan tedbirler kapsamında, fark ödemesi desteğine başvuramayan üreticilerin mağdur olmaması amacıyla bitkisel üretim desteklerinin son başvuru tarihlerinin uzatıldığını bildirdi. Bakan Pakdemirli, “Yağlı tohumlu bitkiler ile dane zeytine yönelik fark ödemesi desteklerinde son başvuru tarihi 30 Nisan’a, hububat, baklagil ve dane mısır fark ödemesi destekleri için 29 Mayıs’a, iyi tarım uygulamaları ve organik tarım desteklemeleri için 30 Nisan’a uzatıldı” açıklamasında bulundu. Başvuruların ileri tarihe atılmasıyla, ödemelerin de ertelenmesinin gündeme gelebileceği belirtiliyor.

 

Haber: SILA KEMAHLI

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen tıklayınız. 

Okunma Sayısı: 34