OLAY GAZETESİ: KORONAVİRÜS TARIMI DA ETKİLEYECEK Mİ? - 1 NİSAN 2020

ŞANLIURFA ŞUBE ( )
01.04.2020 (Son Güncelleme: 03.04.2020 09:52:30)

Koronavirüs tarımı da etkileyecek mi?

Türkiye koronavirüsle mücadele ederken, birçok sektörün durma noktasına gelmesi karşısında tarımda durumun ne olacağı kafaları karıştırdı. Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik, fide ekiminde sıkıntı yaşanabileceğini söyledi.

Türkiye’de koronavirüsle mücadele çalışmaları kapsamında çoğu sektör durdu. Tarım sektörünün ağır bastığı Şanlıurfa’da yeni ekim sezonu yaklaşılırken, çiftçilerin endişesi daha da arttı.

MELİK: FİDE EKİMİNDE SIKINTI YAŞANABİLİR

Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik, üretimde sıkıntı yaşanmaması için tedbir alınarak üretime başlanması gerektiğini, aksi durumda sebze yetiştirmede zorluk yaşanacağını söyledi. Fidelerin yetiştirilmesinde sıkıntı yaşandığını belirten Melik, “Her yıl 3 milyar sebze fidesi geliyor. Bu fideler kapalı ortamda yetiştiği için şuan sipariş alamıyorlar. Fide ekiminde sıkıntı yaşanabilir. Fideler seralarda çimleniyor ve şuanda herkesin kendini izole etme durumu var. İşçilik konusunda sıkıntı yaşanacağı için fide yetiştirmede sıkıntılar doğabilir. Fide yetişse bile bunların sevkiyatında problem yaşanabilir. Bu zamana kadar bu fidelerin ekilmesi gerekiyordu. Karpuz, kavun, domates, biber ve patlıcan gibi fidelerin şuanda çimlenmesi gerekiyordu. Geç olmadan bu ürünlerin fidelerinin ekilmesi lazım” dedi.

“DEDAŞ BLOKELERİ KALDIRMALI”

DEDAŞ, elektrik borcuna karşılık her yıl desteklemelere bloke uyguluyor. Bu yıl yaşanan sıkıntılar dolayısıyla DEDAŞ’ın bu uygulamadan vazgeçmesi gerektiğini belirten Melik, devletin çiftçilere ödeyeceği destekleme paralarının da erkenden yatırılması gerektiğini söyledi. Çiftçilerin bu zorlu süreçte para sıkıntısı yaşadığını ifade eden Melik, “Çiftçi, tohum alacak, gübre mazot ve ilaç alacak. Bunlar için de para gerekiyor. Kötü bir yıl geçiriyoruz. Eğer desteklemelere de DEDAŞ bloke koyarsa üretim durur. Desteklemelerin bir an önce ödenmesi gerekiyor. Desteklemeler bir an önce ödenmeli ki çiftçiler de hazırlıklarını yapabilsin. Bu süreç içerisinde DEDAŞ, blokeleri kaldırmalı ve çiftçi önünü görebilmeli. Desteklemeden gelecek parayla çiftçiler üretim yapacak. Eğer para gelmezse üretim yapılamayacak. Bu zorlu süreçte DEDAŞ’ın borçları ertelemesi ve desteklemelere el koymaması gerekiyor. Bütün desteklemelerin bu süreçte ödenmesi gerekiyor” diye konuştu.

“GÜBRE İLAÇ, TOHUM AKIŞINDA SIKINTI YOK”

Tahıllarda bir sıkıntı olmayacağını ifade eden Melik, pamuk ve mısır ekiminde bir sıkıntı beklenmediğini kaydetti. Gübre, ilaç ve tohumda sıkıntı olmadığını belirten Melik, çiftçilerin bu konuda endişe etmemesi gerektiğini söyledi. Tarımın yoğun olarak Şanlıurfa’da yapıldığına vurgu yapan Melik, bu ihtiyaçların karşılanmasında sıkıntı olmayacağını söyledi. Melik, sözlerine şöyle devam etti: “Zirai tohum ve ilaç satan bayileri günlük faaliyetlerini sürdürüyor. Normal koşullarda gün içerisinde bu bayilerimiz kurallara uyarak satışlarını gerçekleştirebiliyor. Çiftçiler tohum ve gübre ihtiyacını karşılayabiliyor.”

PAMUK ÜRETİMİ AZALACAK MI?

Hatırlanacağı üzere Türkiye’nin pamuk ihtiyacını büyük oranda Şanlıurfa tek başına karşılıyor. Ancak desteklemelerdeki sıkıntılar ve fiyatların düşük oluşu nedeniyle geçen yıl pamuk üretimini ciddi anlamda azaltmıştı. Bu yıl pamuk üretimi için ne kadar arazi ayrıldı henüz bilinmiyor fakat fiyat endişesi yaşayan çiftçiler, pamuk üretimine çok sıcak bakmıyor. Bunun yerine mısır ve diğer ürünlere yönelen çiftçiler, bu sezonda nasıl hareket edecek. Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik, bu zorlu süreçte ülkenin üretimle kalkınacağına vurgu yaparak, tarımsal üretimin artırılması gerektiğini kaydetti.

 

 

Okunma Sayısı: 44
Fotoğraf Galerisi