BAŞKENT GAZETESİ: TARIMIN STRATEJİK ÖNEMİ DAHA İYİ ANLAŞILDI-16 NİSAN 2020

GENEL MERKEZ ( )
16.04.2020 (Son Güncelleme: 16.04.2020 16:44:13)

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez, Kovid-19 salgınıyla tarımın önemi ve gıda güvencesinin gerekliliği bir kez daha çok açık bir şekilde ortaya çıktığına vurgu yaparak, “Kamuda güvenceli çalışma koşullarında yeterli sayıda ziraat mühendisi istihdam edilmelidir.” dedi.

Tarımın stratejik önemi daha iyi anlaşıldı

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez, tarımın stratejik bir sektör olduğunun artık toplumun her kesimince kabul edildiği belirterek, “Günümüzde yanlış ve plansız eğitim ve yüksek öğrenim politikaları nedeniyle yetersiz altyapı ile açılan çok sayıda Ziraat Fakültesinden her yıl yaklaşık 4 bin5 bin meslektaşımız mezun olmaktadır. Toplam mezun sayısı 120 binler bulan meslek toplumumuzdaki 30 binleri aşan işsizlik ülkedeki istihdam sorunu ile yakından ilgili olup, istihdam planlaması yapılmadan mezun sayısının artırılmasına yol açan yanlış politikalar meslektaşlarımız arasında da ciddi bir işsizlik sorunu yaşanmasına yol açmaktadır. Tarım sektörünün yıllardır çözülemeyen yapısal sorunları ve yanlış tarım politikaları nedeniyle mezun olan meslektaşlarımız özel sektörde yeterince istihdam edilememekte, işe girenlerin büyük çoğunluğu hak ettikleri ücretin oldukça altında çalışmaktadır. Devlet memuru olmak isteyenlerin girdiği Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)`na başvuran ziraat mühendislerinin sayısı 2012 yılında 25 bin, 2016 yılında 30 bin civarında iken günümüzde 40 binlere ulaşmıştır. Bununla birlikte kamu sektöründe meslektaşlarımıza yönelik uzun yıllardır yeterli istihdam olanakları yaratılamamaktadır. Çoğunluğu bazı geçici projeler kapsamında alınan personel ise genellikle uzmanlık alanlarında çalıştırılmamaktadır.” diye konuştu.

Tarım ve Orman Bakanının açıklamalarını hatırlatan Suiçmez, şunları söyledi: “Bakan 27 Şubat 2020 tarihinde yaptığı açıklamada; Tarım ve Orman Bakanlığı’na bin 153 Mühendis (699 Ziraat Mühendisi, 363 Gıda Mühendisi, 101 Su Ürünleri Mühendisi), 11 Sağlık Teknikeri, 50 Teknisyen, 139 Tekniker ve 790 Veteriner Hekim olmak üzere toplam 2 bin 153 sözleşmeli personel alınacağını belirtmişti. Bakanlıktan yapılan açıklamada, bunlara ilişkin tercihlerin KPSS puanı ile yapılacağı ve atamaların 15-22 Mayıs 2020 tarihleri arasında ÖSYM üzerinden yapılacağı açıklandı. Tarım ve Orman Bakanı tarafından 4 Nisan 2020 tarihinde bir televizyon programında yapılan başka bir açıklamada ise; Bakanlıkça alımı yapılacak olan 2 bin 153 sözleşmeli personel ile ilgili olarak, gençlerin şansını artırmak için kamuda çalışanların başvurusunun alınmayacağı belirtildi. Bu açıklamayı genç işsiz meslektaşlarımızın istihdamı açısından oda olarak olumlu bulduğumuzu belirtmek isteriz.”

KOVİD-19 SALGINI

Kovid-19 salgınına dikkat çeken Suiçmez, “Ülkemiz başta olmak üzere, tüm dünya ülkeleri Kovid-19 salgını sebebiyle çok zor günler yaşamakta ve bu sürecin daha ne kadar süreceği de bilim insanları tarafından tam olarak kestirilememektedir. Salgın günlerinde tarımın önemi ve gıda güvencesinin gerekliliği bir kez daha çok açık bir şekilde ortaya çıkmıştır. Ülkemizde tarımsal üretimin artırılması gerçeğinden yola çıkarak ve daha güçlü bir Tarım ve Orman Bakanlığı için devlette devamlılığın esas olduğu göz önünde bulundurularak, öncelikle bir önceki Bakan zamanında sözü verilen Ziraat Mühendisi, Gıda Mühendisi ve Veteriner Hekim olmak üzere toplam 10 bin 551 personel alımı için gerekli çalışmalara bir an önce başlanması gerekmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı dışında meslektaşlarımızın istihdam edildiği diğer Bakanlıklar ile kamu kurum ve kuruluşları da yeni istihdam olanakları yaratmalıdır.” ifadelerinde bulundu.

İş güvencesine dikkat çeken Suiçmez, “Tarım, gıda, orman ve su politikalarına yön veren Tarım ve Orman Bakanlığı’nın asli görevlerini kadrolu personel yerine esnek koşullarda çalıştırılan sözleşmeli personelle yürütmeye çalışması, örgüt iklimini bozduğu gibi, iş verimliliğini ve etkinliğini de azaltmaktadır. Bilindiği gibi, sözleşmeli personelin iş güvencesi yoktur. Bu güvencesizliğin yarattığı işten atılma ve yeniden işsiz kalma korkusu ve geleceğini planlayamama endişesi, kişinin çalışma şevkini kırmakta ve iş veriminin düşmesine neden olmaktadır. Bu hususlar göz önünde bulundurularak, Tarım ve Orman Bakanlığı`nda görev yapan sözleşmeli personelin bir an önce kadroya geçirilmesi, yeni alınacak personelin de kadrolu personel olarak atanması için gerekli çalışmalar yapılması gerekmektedir.Daha etkin, verimli, üretime dayalı yeni istihdam olanakları yaratan bir tarımsal kamu yönetimine, işsizlik sorununa duyarlı bir kamu istihdam politikasına kavuşmak dileğiyle.” değerlendirmelerinde bulundu.

 

Haber: Zehra ŞAHİNDOKUYUCU

Haber kaynağına ulaşmakiçin lütfen tıklayınız. 

Okunma Sayısı: 100