PİR HABER AJANSI: ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI: CANLI HAYVAN VE KIRMIZI ET DIŞALIMI YAPILMAMALI- 20 NİSAN 2020

GENEL MERKEZ ( )
21.04.2020 (Son Güncelleme: 21.04.2020 10:10:51)

"Ziraat Mühendisleri Odası, son yıllarda yapılan kurbanlık hayvan dışalımının hayvancılık sektöründe ciddi yaralar açtığını duyurdu ve taleplerini, sıraladı."

Ziraat Mühendisleri Odası son yıllarda yapılan kurbanlık hayvan dışalımının hayvancılık sektöründe ciddi yaralar açtığını açıkladı.

Ziraat Mühendisleri Odası tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Son yıllarda yapılan kurbanlık hayvan dışalımının hayvancılık sektörümüzde ciddi yaralar açtığı da unutulmamalıdır “denildi.

Açıklamada, Türkiye’de hayvancılıkta yaşanan sorunlar artarak devam ederken, Covid-19 salgını nedeniyle gerek bitkisel ürünlerde, gerekse hayvancılıkta dış alım olanakları sınırlanmış, para olsa dahi dışarıdan hemen ürün alınamayacak konuma gelindiği kaydedildi.

Açıklamada şunlar dile getirildi:

“Her ne kadar Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri yeterli hayvanımızın olduğunu ifade ediyor olsa da, Türkiye’nin hayvan açığı dış alımla karşılandığı için hayvan yetiştiricileri giderek daha zor koşullarda mücadele ederek sürekli artan girdi maliyetlerine rağmen ayakta kalmaya çalışmaktadır.

“HAYVANCILIK ÜLKEMİZDE HER GEÇEN GÜN DAHA GERİYE GİTMEKTEDİR”   

Hayvancılıkta en temel sorun yem girdi maliyetlerinin çok yüksek olmasıdır. Bunun birinci nedeni yem ham maddelerinin %70`nin dış alım yolu ile karşılanmasıdır. İkinci neden ise yem ham madde ve yem bitkileri üretim planlamasının ve destekleme miktarının yetersiz kalmasıdır. Bununla birlikte tarımsal desteklemelerin yıllardır 5488 sayılı Tarım Kanunu’nda belirtilen GSMH`nin %1`inin çok altında olması nedeniyle, hayvancılık ülkemizde her geçen gün daha geriye gitmektedir.

Tarım ve Orman Bakanlığı internet sayfasında yer alan verilere göre 2019 yılı 1. dönemi için toplam hayvan varlığımız 68.067.286 baş olup, büyükbaş hayvan varlığımız 18.251.226, küçükbaş hayvan varlığımız ise 49.816.060 adettir.

1960 yılında nüfusu 27.754.000 olan ülkemizin toplam hayvan varlığı 72.670.000, ülkemizde kişi başına düşen hayvan sayısı 2.6 adetti. Ülkemizin nüfusu 2019 yılı verilerine göre yaklaşık 83 milyon, toplam hayvan varlığı 68.067.286, kişi başına düşen hayvan sayısı ise 0.82 adettir. Yaklaşık 60 yıllık zaman sürecinde dikkat çekilmesi gereken en önemli nokta, kişi başına 2.6 hayvan düşen 1960`lı yıllarda Türkiye`de bir tane bile hayvan dış alımı yapılmamışken, 2010-2019 yılları arasında son 10 yılda yaklaşık 560.000 baş damızlık, 3.715.000 baş besilik, 800.000 baş kesimlik hayvanı içerecek şekilde 5 milyon büyükbaş, 3 milyon küçükbaş olmak üzere toplam 8 milyon baş hayvan dış alımı yapılmış olmasına rağmen kişi başına düşen hayvan sayısının 0.82 adete düştüğüdür.

“KURBANLIK HAYVAN DIŞ ALIMI HAYVANCILIK SEKTÖRÜMÜZDE CİDDİ YARALAR AÇMIŞTIR”

Son 10 yılda yapılan yaklaşık 8 milyon baş hayvan dışalımı yanında, Tarım ve Orman Bakanlığı`nca hayvan varlığına ilişkin olarak düzenlenen tablolarda yer alan yaklaşık 18.251.226 büyükbaş ve 49.816.060 küçükbaş hayvanın ne kadarını ithal hayvanların oluşturduğu ise ayrı bir merak konusudur.

Son yıllarda yapılan kurbanlık hayvan dış alımının hayvancılık sektörümüzde ciddi yaralar açtığı da unutulmamalıdır.

Yine, son 10 yıllık dönemde canlı hayvan dış alımına ek olarak yurt dışından 300.000 ton et alınmış, büyükbaş hayvan ve kırmızı et dış alımına toplam 8.1 milyar dolar ödenmiştir. Bu rakamlara küçükbaş dış alımına ödenen rakamlarda eklenince son 10 yılda hayvancılık dış alımına ödenen rakam yaklaşık 8.5 milyar doları bulmaktadır.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli`nin ülkemizde hayvan dış alımının durdurulduğunu açıklamasına rağmen, maalesef besilik hayvan dış alımı aralıksız devam etmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı 26 Ekim 2019`da Besilik Sığır Dış alımı Uygulama Talimatı ve Teknik Şartnamesinde düzenleme çalışması yapılacağını belirterek, besilik hayvan dış alımın bu tarihten itibaren tamamen durdurulduğunu duyurmuştu. Odamızın da desteklediği bu önemli açıklamaya rağmen, 2020 yılı Ocak ve Şubat aylarında 108.305 büyükbaş hayvan dış alımı yapılmıştır. Son olarak Nisan ayında Brezilya`dan alınan 10.000 büyükbaş besilik hayvan gerekli karantina önlemlerinin alınıp alınmadığı konusunda bilgilendirme yapılmadan ülkemize giriş yapmıştır. Brezilya, Uruguay ve Macaristan başta olmak üzere Çekya, Romanya, Almanya, Avusturya, Slovakya, İrlanda ve Avusturya`dan büyükbaş hayvan dış alımı yapan Türkiye; Avusturya, Bulgaristan, Macaristan, Romanya, Rusya ve Ukrayna`dan da koyun dış alımı yapmıştır. Görünen o ki, yerli hayvancılığımızı koşulsuz desteklemek yerine fırsat buldukça hayvan ve et dış alımı yoluna başvurmaya devam edilecektir.

“HAYVANCILIK DESTEKLENMELİ YEM VE BENZER GİRDİ MALİYETLERİ DÜŞÜRÜLMELİDİR”

Ülkemizde yetiştiricilerin ve üreticilerin yem ve diğer girdi maliyetlerinin oldukça yüksek olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Hayvanlarını kestirmek istediği zaman Et ve Süt Kurumu’nun depolarının dolu olması gerekçesiyle 2-3 ay sonrasına gün verildiği yetiştiriciler tarafından yaygın olarak dillendirilmektedir. Yapılan hayvan ve et dış alımı ile hayvancıkla uğraşanlar her geçen gün daha da zor duruma düşmekte ve sektörden çekilmeler olmaktadır. Dış alım, fiyat istikrarını sağlamadığı gibi, ülke hayvancılığını her geçen gün daha kötü bir noktaya götürmektedir.

Gıda güvencesinin sağlanması, yurttaşlarımızın sağlıklı ve yeterli et tüketimi için ülkemizde hayvancılık koşulsuz desteklenmelidir. Hayvancılıkta dış alım yapan ülke konumundan dış satım yapan bir ülke konumuna gelebilmemiz için bir an önce başta yem olmak üzere tüm girdi maliyetlerini düşürmeye yönelik somut destekleme politikaları açıklanmalıdır. Yem bitkileri üretimini artırma kadar kaba yem üretimini de arttırıcı destekler hayvancılık destekleme paketinin içinde yer almalıdır. Hayvanların ihtiyacı olan yem ham maddelerinin yurt içinde üretiminin planlaması ve yem açığının kapanması, yeme dayalı yetiştiriciliğin yanında meralarımızın amacı dışında kullanımı önlenerek mera hayvancılığı imkanlarının yaygınlaştırılması, üretim, girdi temini ve pazarlama üçgenini kapsayacak nitelikte kooperatifleşme ağı kurulması, hayvan ıslah çalışmalarının ciddi anlamda hayata geçirilmesi gibi projeler açıklanmalıdır. TİGEM`lerin amacına yönelik hizmet vererek damızlık hayvan varlığının arttırılması ve yeni üretim çiftliklerinin kurulması, ESK`nın kurumsal kapasitesinin artırılması ve yurt geneline yayılması ile piyasayı düzenleme işlevinin etkinleştirilmesi gibi kurumsal düzenlemeler yapılmalıdır.

“YERLİ ÜRETİME İLİŞKİN POLİTİKALAR GELİŞTİRİLMELİDİR”

En önemli sorun olan üretim maliyeti düşürülerek hayvancılık yapmak yetiştiricilere yeniden cazip kılınmalı, yetiştiricilerin zarar etmeyeceği ve kar marjının yüksek olacağı bir üretim ve pazarlama sistemi kurulmalı, kurulan bu sistem aynı zamanda tüketicinin de yeterli ete uygun fiyatla ulaşabileceği yapısal özellikler taşımalıdır.  Gerek destekleme politikaları, gerek yerli üretimi artırmaya yönelik projeler, gerekse sisteme müdahaleye dönük kurumsal düzenlemeler ödünsüz uygulanmalıdır.

PİRHA/ANKARA

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen tıklayınız. 

Okunma Sayısı: 21
Fotoğraf Galerisi