AYDINLIK GAZETESİ: BUĞDAY FİYATLARI ÇİFTÇİYİ TATMİN ETMEDİ: FİYATLAR GİRDİ ARTIŞININ ALTINDA KALDI- 5 MAYIS 2020

GENEL MERKEZ ( )
06.05.2020 (Son Güncelleme: 06.05.2020 10:22:26)

"Çiftçi açıklanan buğday fiyatlarını beğenmedi. Buğday fiyatlarındaki artışın girdi fiyatlarındaki artışın altında kaldığını bildirildi. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez 2 bin liranın altındaki fiyatla çiftçinin para kazanamayacağını söyledi."

Hububat fiyatlarına üretici tepkili. Buğday fiyatındaki yüzde 22 artışa rağmen, girdilerin yüzde 30`dan fazla yükseldiği belirtiliyor. TMO`nun peşin ödeme yapması, borçlu üreticiyi tefeci eline bırakmaması talep ediliyor.

Çiftçi açıklanan buğday fiyatlarını beğenmedi. Buğday fiyatlarındaki artışın girdi fiyatlarındaki artışın altında kaldığını bildirildi. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez 2 bin liranın altındaki fiyatla çiftçinin para kazanamayacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 2020 ürünü hububat alım fiyatlarını açıkladı. Ekmeklik buğday alım fiyatı geçen yıla göre yüzde 22.2 oranında artışla 1350 liradan ton başına 1650 liraya yükseltildi. Geçen yıl ton başına 1450 lira olarak açıklanan makarnalık buğday alım fiyatı ise 2020 ürünü için yüzde 24.4 artırılarak ton başına 1800 liraya çıkarıldı. Geçen sene kilo başına 5 kuruştan 10 kuruşa çıkarılan prim miktarında ise artış yapılmadı. 2020 ürünü için üreticiye kilo başına 10 kuruş destekleme primi ödenecek. 2019`da ton başına 1.100 lira olan arpa alım fiyatını ise 2020 ürünü için 1275 lira olarak açıkladı.

ÜRETİCİ FİYATLAR DÜŞÜK

Açıklanan buğday fiyatları Trakya bölgesi dışında üreticiyi tatmin etmedi. Adanalı, Konyalı, Polatlılı ve Trakyalı buğday üreticileri özellikle girdi maliyetlerindeki artışa vurgu yaparak, “Şubat-Nisan ayları arasında bile gübre ve ilaç fiyatlarına ortalama yüzde 30 zam yapıldı. Diğer girdi fiyatlarında da durum aynı. Bu koşullarda yüzde 22 zamla çiftçi para kazanamaz” dediler.

ZMO: EN AZ 2 BİN LİRA OLMALIYDI

Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez açıklanan buğday fiyatları ile ilgili Aydınlık’a yaptığı değerlendirmede, enflasyon rakamına göre buğdaya verilen yüzde 22 fiyat artışının ilk bakışta olumlu görülebileceğini, ama gerçeğin böyle olmadığını söyledi: 

“Ulusal Hububat Konseyi buğday fiyatlarının 1750 liranın altında olmamasını istemişti. Biz oda olarak yaptığımız çalışmada üreticini para kazanabilmesi ve üretimin sürdürülebilir olması için 2 bin lira fiyat önermiştik. Bu fiyatlar rastgele belirlenmiş fiyatlar değildir.”

Türkiye’de döviz kurlarının yükseldiğini hatırlatan Suiçmez şunları söyledi: 

“Bu da girdi fiyatlarını, özellikle ithal girdi fiyatlarını artırıyor. Şubat ayında 1650 lira olan üre, mart ayı sonunda 2150 liraya yükseldi. Aynı sürede tonu bin lira olan Amonyum Sülfat gübresinin fiyatı 1250 lira oldu. İlaç fiyatlarında da yüksek artışlar yaşandı. Bunlar dikkate alındığında buğdaya verilen fiyatların düşük olduğu görülecektir. Bu fiyatlarla çiftçinin para kazanması zordur. Hiç olmazsa Toprak Mahsulleri Ofisi çiftçinin ürününe peşin ödeme yapmalı, borcu olan, acil ihtiyacı olan çiftçilerin ürünlerini düşük fiyattan tüccara satması önlenmelidir.”

HERKES AKLINI BAŞINA ALMALI

Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, açıklanan buğday fiyatlarının şu anki duruma göre Trakya açısından normal olduğunu ifade etti. Girdi fiyatlarındaki artışın çok yüksek olduğunu ve yükselmeye devam ettiğini vurgulayan Yorulmaz şöyle dedi:

“Ülkemizin içinde bulunduğu duruma göre Trakya için bu durum idare eder. Ama bu fiyatlarla İç Anadolu çiftçisi buğdaydan para kazanamaz. Buğdaydan uzaklaşır. Artık herkesin elini taşın altına koyması gerekir. İthalatın çözüm olmayacağı koronavirüs salgını ile ortaya çıktı. Bundan sonra herkes aklını başına almalı ve çiftçiyi korumalı, üretimi desteklemelidir.”

EN AZ 1800 BEKLİYORUK

Eski Eskişehir Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Şen açıklanan fiyatın beklentilerinin altında kaldığını ifade ederek görüşlerini şöyle dile getirdi: 

“Üreticinin beklentisi 1800 TL’nin üzerinde bir fiyattı. Çünkü son bir yılda girdi maliyetleri çok arttı. Bazı girdi maliyetlerinde artış yüzde yüzün üzerinde. Mazot dışında bütün girdilerdeki artış buğday fiyatlarına yapılan zammın en az iki katı düzeyinde. Makine, traktör ve ekipmanlarının parçalarındaki artışlar çok daha yüksek. Bu koşullarda yüzde 22 artış tatmin edici değil. Buna bir de TMO’nun tutumu ve üreticinin tüccarın insafına bırakılması eklenince durum netleşiyor.”

BAKLİYAT ALIM FİYATLARI

Yapılan açıklamaya göre bakliyat alım fiyatları da şöyle: Kırmızı mercimeğin tonu 3 bin 550 liradan, yeşil mercimek 3 bin 200 liradan ve nohut 3 bin 350 liradan alınacak. Geçen yılki alım fiyatları ile karşılaştırıldığında en yüksek artış kırmızı mercimekte yapıldı. Artış oranı yüzde 40 oldu. Yeşil mercimek fiyatı ton başına geçen sene 3 bin 50 lirayken bu yıl 150 liralık artışla 3 bin 200 lira olarak belirlendi. Nohuttaki artış ise düşük kaldı. Bu sene nohut alım fiyatı sadece 50 lira artırıldı. Toprak Mahsulleri Ofisi, geçen yıl tonunu 3 bin 300 liradan aldığı nohutu bu sene 3 bin 350 liradan alacak.

 

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen tıklayınız. 

Okunma Sayısı: 74
Fotoğraf Galerisi