DÜNYADA SU YÖNETİMİ DEĞİŞİM SÜRECİNE GİRDİ - DÜNYA GIDA - NİSAN/2005

GENEL MERKEZ ( )
27.04.2005 (Son Güncelleme: 27.04.2005 16:14:37)

<İ>KURAKLIK TEHDİDİ ALTINDA OLAN TÜRKİYE’DE, 20-25 YIL İÇİNDE SU SIKINTISI ÇEKİLECEĞİ ÖNGÖRÜLÜYOR. 22 MART DÜNYA SU GÜNÜ’NDE YAPILAN ETKİNLİKLERDE TÜRKİYE’NİN SU KAYNAKLARININ KORUNMASI VE GELİŞTİRİLMESİ İÇİN BİR AN ÖNCE HAREKETE GEÇİLMESİ GEREKTİĞİ UYARISI YAPILDI.

ÖZLEM AS

TÜRKİYE SANILDIĞININ AKSİNE SU ZENGİNİ BİR ÜLKE DEĞİL. TÜRKİYE, SU KAYNAKLARI AÇISINDAN ORTADOĞU ÜLKELERİNE GÖRE ZENGİN ANCAK AVRUPA ÜLKELERİNE GÖRE FAKİR. TÜRKİYE’DE NÜFUSUN YÜZDE 25’İNİ OLUŞTURAN YAKLAŞIK 17.5 MİLYON İNSANA İÇME SUYU ŞEBEKESİ İLE SU VERİLEMİYOR. ÖTE YANDAN KÜRESEL SICAKLIKLARIN ARTMASIYLA BERABER TÜM DÜNYADA OLDUĞU GİBİ TÜRKİYE’DE DE SU KAYNAKLARI AZALIYOR VE KALİTESİ DÜŞÜYOR. BİRLEŞMİŞ MİLLETLER’İN HAZIRLADIĞI SU RAPORU’NA GÖRE; 2005 YILINDAN İTİBAREN TÜRKİYE KURAKLIĞIN BAŞ GÖSTERECEĞİ ÜLKELERDEN BİRİ. 2025 YILINDA İSE TÜRKİYE SU SIKINTISI ÇEKECEK. 2040 YILINDA İSE TÜRKİYE’YE ELİNDEKİ SU REZERVLERİ YÜZÜNDEN SAVAŞ AÇILACAK. ÖNGÖRÜLERE GÖRE; GELECEKTE SU PETROLDEN DAHA DEĞERLİ OLACAK VE SUYA DAYALI SAVAŞLAR ÇIKABİLECEK.

STRATEJİK VE HAYATİ ÖNEME SAHİP OLAN SU; 22 MART DÜNYA SU GÜNÜ NEDENİYLE ÇEŞİTLİ KURUMLAR TARAFINDAN MASAYA YATIRILDI. YAPILAN AÇIKLAMA VE PANELLERDE; SU KAYNAKLARININ KORUNMASI, GELİŞTİRİLMESİ VE PLANLI KULLANILMASI İÇİN BİR AN ÖNCE HAREKETE GEÇİLMESİ VE BİR ULUSAL SU POLİTİKASI’NIN BELİRLENMESİ GEREKTİĞİ BELİRTİLDİ.

TÜRKİYE SU ZENGİNİ DEĞİL

DÜNYA SU GÜNÜ NEDENİYLE YAPILAN ETKİNLİKLERDEN BİRİ OLAN “ULUSAL SU YÖNETİMİ’NDE YASAL VE KURUMSAL ARAYIŞLAR” ADLI SEMPOZYUM, 21 MART’TA ANKARA’DA DÜZENLENDİ. TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI (ZMO), TÜRKİYE SULAMA KOOPERATİFLERİ MERKEZ BİRLİĞİ (TÜSKOP-BİR), ANKARA TİCARET ODASI (ATO) VE TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ (TOBB) TARAFINDAN GERÇEKLEŞTİRİLEN SEMPOZYUMDA BİR KONUŞMA YAPAN ZMO BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN, TÜRKİYE’NİN SANILDIĞINI AKSİNE SU ZENGİNİ BİR ÜLKE OLMADIĞINI BELİRTTİ. YILDA ANCAK 35-40 BİN HEKTAR ALANI SULAMAYA AÇABİLECEK BİR YATIRIM HIZININ BULUNDUĞUNU BELİRTEN GÜNAYDIN, KONUŞMASINI ŞÖYLE SÜRDÜRDÜ:

“BU YATIRIM HIZI İLE 8.5 MİLYON HEKTAR ALAN HEDEFİNE ULAŞMAK İÇİN 60 YILA İHTİYACIMIZ VAR. SULAMA ALANINDAKİ SORUNLARI ÇÖZMEMİZ GEREKİYOR. TÜRKİYE YILDA 500 BİN HEKTAR ALANI SULAMAYA AÇABİLECEK YATIRIMLARI REALİZE ETMEK ZORUNDA. EĞER BU YAPILMAZSA BİTKİSEL ÜRETİMDE DÜNYA İLE REKABET EDEBİLECEK BİR TARIMSAL YAPIDAN SÖZ EDİLEMEZ. BUNUN İÇİN DE YATIRIMA KAYNAK AYIRAN BİR BÜTÇE YAPISINA GEREKSİNİMİMİZ VAR.”

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI MÜSTEŞARI HAŞİM ÖĞÜT İSE ÇALIŞMASINI SÜRDÜRDÜKLERİ ÖZEL YAYIM YÖNETMELİĞİ İLE SULAMA ALANLARINDA SU TASARRUFU VE VERİMLİLİK ARTIŞI SAĞLAMAYI HEDEFLEDİKLERİNİ KAYDETTİ. ÖĞÜT, “SU KULLANAN HER SEKTÖRDE SU YÖNETİMİNE, KULLANICILARIN DEMOKRATİK KATILIMI SAĞLANARAK, DOĞAL KAYNAKLARIN KORUNMASI, GELİŞTİRİLMESİ VE VERİMLİ KULLANILMASI İÇİN TOPLUMSAL BİLİNCİ OLUŞTURMAK GEREKİYOR. SULAMA KOOPERATİFLERİNİN BİRİKMİŞ ELEKTRİK BORÇLARININ YENİ BİR ÖDEME PLANINA BAĞLANMASI ÇALIŞMASINDA DA SON AŞAMAYA GELİNDİ” DEDİ.

TÜSKOOP-BİR GENEL BAŞKANI A.HALİS UYSAL DA, İLGİLİ BİRİMLERİ BÜNYESİNDE BARINDIRACAK BİR MİLLİ SU KONSEYİ’NİN KURULMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ. SU ENVANTERİNİN ÇIKARILMASI VE AÇIK SULAMA SİSTEMLERİNDEN VAZGEÇİLEREK, KAPALI SİSTEME GEÇİLMESİ GEREKTİĞİNİ AKTARAN UYSAL, ELEKTRİKTEKİ KDV’NİN YÜZDE 1’E İNDİRİLMESİNİ TALEP ETTİ.

TOBB BAŞKAN YARDIMCISI FAİK YAVUZ İSE TÜRKİYE’NİN SULAMA YATIRIMLARINI ÇOK HIZLI BİR ŞEKİLDE GELİŞTİREREK, TARIMINI GELİŞMİŞ ÜLKELERİN TARIMIYLA YARIŞABİLECEK DURUMA GETİRMESİ GEREKTİĞİNİ KAYDETTİ.

SU YÖNETİMİ, DEĞİŞİM SÜRECİNE GİRDİ

TÜRKİYE SU KAYNAKLARININ KORUNMASI VE GELİŞTİRİLMESİ İLE ULUSAL ÇIKARLARA UYGUN OLARAK KULLANILMASI KONUSUNUN HER YÖNÜYLE TARTIŞILDIĞI SEMPOZYUMDA, SULAMA YÖNETİMİNDEKİ GÜNCEL SORUNLARA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİN YER ALDIĞI SONUÇ BİLDİRGESİ DE AÇIKLANDI.

SU YÖNETİMİNİN, ULUSLAR ARASI POLİTİKALAR DOĞRULUSUNDA ÖZEL MÜLKİYET VE İŞLETMECİLİĞE DAYANAN, YERELLEŞMİŞ, SUYU EKONOMİK MAL OLARAK GÖREN VE TEMEL İLKEYİ FİYATLANDIRMA OLARAK BENİMSEYEN, SİSTEMİ TALEP-ODAKLI İŞLETMEYİ AMAÇLAYAN BİR YAPIYA DOĞRU DEĞİŞME SÜRECİNE GİRİLDİĞİNİN BELİRTİLDİĞİ SONUÇ BİLDİRGESİNDE, “KAMU YÖNETİMİNİ YENİDEN YAPILANDIRMA İDDİASINI TAŞIYAN GENEL DÜZENLEYİCİ İŞLEMLERDE, ANAYASA, ULUSLAR ARASI ANLAŞMALAR VE KALKINMA PLANLARINI DİKKATE ALINARAK, TOPRAK VE SU KAYNAKLARINI, ULUSAL ÖLÇEKTE BÜTÜNCÜL OLARAK GÖZETEN BİR DÜZENLEMEYE GİDİLMESİ GEREĞİ VE ZORUNLULUĞU BULUNMAKTAYKEN, GERÇEKLEŞTİRİLEN DÜZENLEMELER BUNUN TERSİNE BİR YÖNELİM GÖSTERİYOR” DENİLDİ.

“SU YÖNETİMİNİ YERELE AKTARMAK YANLIŞ”

TOPRAK VE SU KAYNAKLARININ KORUNMASI, GELİŞTİRİLMESİ, PLANLI KULLANILMASI KONUSUNDA, SEMPOZYUMDA İLKESEL BİR ÇERÇEVE ORTAYA KONDU. GELECEKTE, ÖZELLİKLE TÜRKİYE’NİN İÇİNDE BULUNDUĞU COĞRAFYADA, SU SAVAŞLARININ ÇIKACAĞI GÜNDEME GETİRİLİRKEN, SU VE TOPRAK KAYNAKLARI YÖNETİMİNİN KONTROLSÜZ BİÇİMDE TÜMÜYLE YERE AKTARILMASININ YANLIŞ OLDUĞU, BU DURUMUN KIT OLAN ÜLKE KAYNAKLARININ HEBA EDİLMESİNE YOL AÇACAĞI, SU VE TOPRAK KAYNAKLARININ VARLIĞINI VE TÜRKİYE’NİN GELECEĞİNİ TEHLİKEYE ATACAĞI UYARISINDA BULUNULDU. SU KAYNAKLARININ KORUNMASI İÇİN ORTAYA KONAN İLKESEL ÇERÇEVEDE AYRICA ŞU KONULARA DEĞİNİLDİ:

- SU KAYNAKLARI ULUSAL VARLIĞIN VE ULUSAL BAĞIMSIZLIĞIN BİR SEMBOLÜDÜR.

- SU, BİR META DEĞİLDİR.

- SU VE TOPRAK KAYNAKLARI ÜLKESEL ÖLÇEKTE PLANLANMASI VE HAVZA-ALT HAVZA BAZINDA PROJELENDİRİLMESİ GEREKEN DOĞAL BİR KAYNAKTIR.

- ULUSAL BİR SERVET VE GEÇMİŞTEN GELECEĞE AKTARILMASI GEREKEN BİR MİRAS OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ GEREKEN SUYUN FİYATLANDIRILMASINDA KAR DEĞİL, KAMU ÇIKARI VE YARARI ESAS OLMALIDIR.

- SU, EKOLOJİK SİSTEM BÜTÜNÜ İÇERİSİNDE ÜRETİLMELİ, KORUNARAK GELİŞTİRİLMELİ, PLANLI KULLANILMALIDIR.

- KURULLARA DAYALI HAVZA BAZINDA YÖNETİM, SUYUN ULUSLAR ARASI META HALİNE GELMESİNE YOL AÇACAKTIR.

- ÇOK ULUSLU ŞİRKETLERE SU İMTİYAZI TANINMAMALIDIR.

- SU VE TOPRAK KAYNAKLARININ YÖNETİMİ, MERKEZİ YÖNETİMİN GÖREVİDİR. GÜNDEMDEKİ YASALAR, KAMU ÜZERİNDEKİ GÖREVLERİN YEREL YÖNETİMLERE DEVRİNE YÖNELİKTİR.

“SU HİZMETLERİ ÖZELLEŞTİRİLMEMELİ”

BU GENEL ÇERÇEVE İÇİNDE SEMPOZYUMDA, ULUSAL SU YÖNETİMİNİN YASAL VE KURUMSAL YAPILANMASI HAKKINDA ÖNERİLERDE BULUNULDU. KÜRESEL GELİŞMELERİ KAVRAYIP İNCELEYEN, ULUSAL ÇIKARLARA DAYALI VE DUYARLI BİR ‘ULUSAL SU POLİTİKASI’NIN BELİRLENMESİ GEREKTİĞİNİN BELİRTİLDİĞİ AÇIKLAMADA, SU MÜLKİYETİ VE İŞLETMECİLİĞİNDE KAMU YARARININ BİRİNCİ ÖNCELİK OLMASI GEREKTİĞİ VURGULANDI.

SUYU, GERÇEK ÜRETİCİNİN KULLANACAĞI VE YÖNETECEĞİ BİR SİSTEMİN, NİHAİ HEDEF OLMASI GEREKTİĞİ BELİRTİLİRKEN BU AMAÇTAN UZAKLAŞMAYA YOL AÇACAK ‘SU HİZMETLERİNİN ÖZELLEŞTİRİLMESİ’ UYGULAMALARINDAN VAZGEÇİLMESİ GEREKTİĞİ KAYDEDİLDİ

‘SU YASASI’, ‘TOPRAK KORUMA VE ARAZİ KULLANIMI YASASI’, ‘ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI YASASI’NIN İVEDİLİKLE ÇIKARILMASI GEREKTİĞİNE İŞARET EDİLİRKEN, ZMO, TÜSKOOP-BİR, ATO VE TOBB AYRICA ŞU ÖNERİLERDE BULUNDU:

- KATILIMCILIK, HİZMETİN KAMUSAL ÖZÜNÜ KORUMAYI ÖNGÖREN ‘HALK KATILIMI’ YAKLAŞIMIYLA ELE ALINMALI, HİZMETİN KAMU SEKTÖRÜ DIŞINA ÇIKARILMASINI ÖNGÖREN ‘KATILIMCI ÖZELLEŞTİRME’ YAKLAŞIMINDAN VAZGEÇİLMELİ.

- TOPRAK VE SULAMA YÖNETİMİ TEK BAKANLIK ÇATISI ALTINDA ÖRGÜTLENMELİ.

- YETKİ, GÖREV VE SORUMLULUĞUN DAĞITILMASINA YÖNELİK FARKLI KURUL, KONSEY, ENSTİTÜ, VS. GİBİ DEĞİŞİK ÖRGÜTLENME MODELLERİNE GEÇİLMEMELİ.

- TARIMSAL ALTYAPI HİZMETLERİ KONULARINDA TOPRAK VE SU BOYUTUNDA ORTAK ÇALIŞMALARI YÜRÜTECEK OLAN TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI BÜNYESİNDE SU ÜRÜNLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURULMALI.

- MEVCUT SULAMA SİSTEMLERİNDEKİ FİZİKSEL ALTYAPI SORUNLARI, İLETİM-DAĞITIM SORUNLARI, İŞLETME-ORGANİZASYON SORUNLARI GİDERİLMELİ.

- SULANAN ALANLARDAKİ TUZLULUK-ALKALİLİK SORUNLARININ ÇÖZÜMÜNE YÖNELİK ÖNLEMLER İVEDİLİKLE UYGULAMAYA GEÇİRİLMELİ.

- ATIK SU YÖNETİMİ VE KURAKLIK YÖNETİMİ ÇALIŞMALARINA ÖNEM VERİLMELİ.

- TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI’NIN TOPRAK VE SU KONUSUNDAKİ ARAŞTIRMA ETKİNLİKLERİ ARTIRILMALI, ARAŞTIRMA SONUÇLARI ETKİN VE YAYGIN ÇİFTÇİ EĞİTİM VE YAYIM AĞIYLA ÜRETİCİLERE ULAŞTIRMALI.

NÜFUSUN YÜZDE 25’İNE İÇME SUYU ŞEBEKESİNDEN SU VERİLEMİYOR

TÜRKİYE’DE NÜFUSUN YÜZDE 25’İNİ OLUŞTURAN YAKLAŞIK 17.5 MİLYON İNSANA İÇME SUYU ŞEBEKESİ İLE SU VERİLEMİYOR. ŞEHİRLERDE SU ŞEBEKELERİNDEKİ ÇATLAKLARIN YOL AÇTIĞI KAYIPLAR YÜZDE 40’I AŞIYOR. BU ÇATLAKLAR, SU İSRAFININ YANI SIRA ŞEBEKELERE KİRLİ YER ALTI SULARININ GİRMESİNE DE NEDEN OLDUĞU İÇİN, SAĞLIK PROBLEMLERİNE YOL AÇIYOR. DÜNYA SU GÜNÜ NEDENİYLE ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI DA BİR AÇIKLAMA YAPTI. AÇIKLAMADA; TÜRKİYE, ORTADOĞU VE DÜNYA GENELİNDEKİ SUYLA İLGİLİ VERİLERE YER VERİLİRKEN AYRICA SU KAYNAKLARININ GÜVENLİĞİNİN, KARŞI KARŞIYA OLDUĞU ÇEVRESEL RİSKLERE VE SİYASAL TEHDİTLERE DE DİKKAT ÇEKİLDİ:

“GÜNÜMÜZDE KÜRESEL ISINMA VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BELİRTİLERİYLE YAŞAMSAL ÖNEMİ DAHA DA BELİRGİNLEŞEN SU KAYNAKLARININ, HER TÜRLÜ KİRLENMEYE, İSRAFA VE YANLIŞ KULLANMAYA KARŞI KORUNMASI KADAR, SU POLİTİKALARININ BAĞIMSIZLIK VE EGEMENLİK ANLAYIŞININ UZANTISI VE AYRILMAZ BİR PARÇASI OLDUĞUNUN TÜM YURTTAŞLAR GİBİ YÖNETİM ERKİNİ ELİNDE BULUNDURANLAR TARAFINDAN DA UNUTULMAMASI GEREKİYOR.”

1.5 MİYAR KİŞİ SAĞLIKLI SUDAN YOKSUN

AÇIKLAMADA SUYLA İLGİLİ ŞU VERİLERE YER VERİLDİ:

- DÜNYADA, KULLANILABİLİR, ERİŞİLEBİLİR DURUMDAKİ SU KAYNAKLARI, TATLI SU KAYNAKLARININ SADECE YÜZDE 1’İ DÜZEYİNDE. DÜNYA NÜFUSUNUN YÜZDE 25’LİK BİR BÖLÜMÜNÜ OLUŞTURAN 1.5 MİLYAR İNSAN YETERLİ VE SAĞLIKLI SUYA SAHİP DEĞİL. HER YIL, 250 MİLYON İNSAN SULARDAKİ MİKROBİYAL VEYA KİMYASAL KİRLENMELER NEDENİYLE HASTALANIYOR. AYNI NEDENLE HER YIL ÖLENLERİN SAYISI 5 MİLYONU AŞIYOR.

- ÖNÜMÜZDEKİ YİRMİ YIL İÇERİSİNDE TÜM DÜNYADA 180 MİLYAR DOLARLIK ALTYAPI YATIRIMININ YAPILMAMASI DURUMUNDA, YETERLİ VE SAĞLIKLI SU HİZMETİ ALAMAYAN İNSAN SAYISI 3.3 MİLYARA ULAŞACAK.

AÇIKLAMADA, ORTADOĞU’DAKİ SU KAYNAKLARININ, DOLAYISIYLA TÜRKİYE’NİN KARŞI KARŞIYA OLDUĞU DURUM DA DEĞERLENDİRİLDİ. SUYUN ÇEVRESEL OLDUĞU KADAR, STRATEJİK GÜVENLİK SORUNLARINI DA GÜNDEME GETİRDİĞİNİN İŞARET EDİLDİĞİ AÇIKLAMADA, “DÜNYA NÜFUSUNUN YÜZDE 5’İNE, SU KAYNAKLARININ İSE YALNIZCA YÜZDE 1’LİK BİR BÖLÜMÜNE SAHİP ORTADOĞU’DA, SU KAYNAKLARININ KULLANIM VE PAYLAŞIMININ BÖLGE DIŞI ÜLKELERCE YÖNLENDİRİLMEYE ÇALIŞILDIĞI GÖRÜLMEKTEDİR. AB’NİN TÜRKİYE İLE İLGİLİ 2004 EKİM TARİHLİ İLERLEME RAPORU’NA İLİŞKİN ETKİ RAPORU’NDA TÜRKİYE’NİN DİCLE VE FIRAT HAVZASINDAKİ BARAJLARININ, SULAMA KANALLARININ VE SULAMA PLANLARININ ULUSLAR ARASI BİR YÖNETİME BIRAKILMASI GEREKTİĞİ BELİRTİLİYOR” DENİLDİ.

TÜRKİYE KURAKLIK TEHDİDİ ALTINDA

AFRİKA’DA GEÇEN AYLARDA DÜZENLENEN BİRLEŞMİŞ MİLLETLER SU ZİRVESİ VE 22 MART DÜNYA SU GÜNÜ NEDENİYLE HAZIRLANAN BM SU RAPORU’NDA TÜRKİYE İLE İLGİLİ ÇARPICI TAHMİNLER YER ALIYOR. 21. YÜZYILIN İKİNCİ YARISINDAN İTİBAREN ÖZELLİKLE ORTADOĞU VE ARAP YARIMADASINDA BÜYÜK BİR SU SIKINTISI ÇEKİLECEĞİNİN AÇIKLANDIĞI RAPORDA, ŞU KRİTİK TARİHLER BELİRLENDİ: 2005, 2025, 2040. DÜNYADA 188 ÜLKENİN 50’SİNDE KULLANMA SUYU SORUNU OLDUĞU BELİRTİLEN RAPORDA, 2005 YILININ KURAKLIK İÇİN DÖNÜM NOKTASI OLDUĞU KAYDEDİLDİ. RAPORA GÖRE, TÜRKİYE 2005 YILINDAN İTİBAREN KURAKLIĞIN BAŞ GÖSTERECEĞİ ÜLKELERDEN BİRİ. SU SIKINTISI TÜRKİYE DIŞINDA ARAP YARIMADASI, KUZEY AFRİKA VE ORTADOĞU’DA BAŞLAYACAK. 2025 İSE KURAKLIK VE BERABERİNDE MEYDANA GELECEK HASTALIKLAR İÇİN EN TEHLİKELİ YIL OLARAK GÖRÜLÜYOR. BM, 2040 YILINI TÜRKİYE İÇİN ‘KRİTİK BİR YIL’ OLARAK GÖRÜYOR. TAHMİNLERE GÖRE, SURİYE İLE IRAK, BU DÖNEMDE SUSUZLUKTAN KIRILACAK, TARLALARDA EKİN YETİŞMEZ HALE GELECEK. BU, DİCLE VE FIRAT NEHİRLERİ TÜRKİYE’NİN CAN DAMARI HALİNE GELECEK. ANCAK BM, BU TARİHTE BÖLGEDE SINIR AŞAN NEHİRLER YÜZÜNDEN SAVAŞLARIN ÇIKACAĞINI TAHMİN EDİYOR.

“SU KAYNAKLARININ GÜVENLİĞİ İÇİN KULLANILAN ENERJİ TÜRÜNE DİKKAT EDİLMELİ”

DÜNYA SU GÜNÜ NEDENİYLE PANEL YAPAN BİR BAŞKA KURUM İSE SU VAKFI. SU VAKFI’NIN, 22 MART’TA LÜTFİ KIRDAR ULUSLARARASI KONGRE VE SERGİ SARAYI’NDA DÜZENLEDİĞİ PANELE, ENERJİ, SU VE ÇEVRE İLE İLGİLİ KAMU KURULUŞLARININ YETKİLİLERİ KATILDI.

PANELDE; KULLANILAN FOSİL YAKITLARIN DOĞAL ÇEVREYİ KİRLETMESİ İLE İKLİMİN DEĞİŞMESİ VE DEĞİŞEN İKLİMİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ NEDENİYLE PANEL KONUSUNUN ‘İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN SU VE ENERJİ KAYNAKLARINA ETKİSİ’NİN SEÇİLDİĞİ BELİRTİLİRKEN, BU İKİ KONUNUN DA TÜRKİYE’NİN YAKIN GELECEĞİNİ YAKINDAN İLGİLENDİRDİĞİ DİLE GETİRİLDİ. BU KONULARIN SADECE AKADEMİSYENLER TARAFINDAN TEORİK OLARAK DEĞİL PRATİK, STRATEJİK, POLİTİK, SOSYAL VE EKONOMİK AÇIDAN DA KAMUYA DUYURULARAK KAMUOYUNUN DUYARLILIĞININ SAĞLANMASI GEREKTİĞİNE DİKKAT ÇEKİLDİ. AYRICA AÇIKLAMADA ŞÖYLE DENİLDİ:

“NÜFUS ARTIŞI İLE KİŞİ BAŞINA DÜŞEN SU KAYNAKLARININ AZALMASININ VE KİRLENMESİNİN YANINDA SİNSİCE KENDİSİNİ GÖSTEREN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ETKİLERİNİN DE ARTMASI TÜRKİYE SU KAYNAKLARININ KULLANILAN ENERJİ KAYNAKLARI İLE BERABER DEĞERLENDİRİLMESİNİ GEREKTİRİYOR. KULLANILACAK ENERJİ TÜRLERİNİN OLABİLDİĞİNCE TEMİZ KAYNAKLI OLMASI (HİDROJEN, HİDROELEKTRİK, RÜZGAR, GÜNEŞ, VB.) İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ETKİSİNİN AZALMASINI VE SU KAYNAKLARININ DA ZARAR GÖRMEMESİNİ SAĞLAYACAK.”

ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN SEDAT KADIOĞLU VE ORHAN DOKUMACI İSE PANELDE YAPTIKLARI ‘İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE TÜRKİYE’ SUNUMUNDA, ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE KÜRESEL SICAKLIKLARDAKİ ARTIŞLARA BAĞLI OLARAK HİDROLOJİK DÖNGÜNÜN DEĞİŞMESİNİN, ENERJİ GÜVENLİĞİ VE SU KAYNAKLARININ HACMİNDE VE KALİTESİNDE AZALMANIN, KURAKLIK VE SELLERİN, İKLİM KUŞAKLARININ YER DEĞİŞTİRMESİNİN VE YÜKSEK SICAKLIKLARA BAĞLI OLARAK SALGIN HASTALIKLARININ ARTMASININ BEKLENDİĞİNİ SÖYLEDİ. TÜRKİYE’NİN İHTİYACI ENERJİYİ, GÜVENLİ, EKONOMİK, VERİMLİ VE ÇEVREYE DUYARLI ÜRETEN, İLETEN, DEPOLAYAN VE KULLANAN KONUMDA OLMASI GEREKTİĞİ BELİRTİLİRKEN, BUNUN İÇİN DE BAŞTA YENİ VE YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI BAŞTA OLMAK ÜZERE KENDİ ÖZ KAYNAKLARINI KULLANMASI GEREKTİĞİNE İŞARET EDİLDİ. TÜRKİYE’NİN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ÇERÇEVESİNDE YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMESİ VE KÜRESEL, BÖLGESEL VE ÜLKELERARASI İKİLİ İŞBİRLİĞİNİ ARTIRMASI GEREKTİĞİ VURGULANIRKEN, KONUŞMA ŞÖYLE SÜRDÜRÜLDÜ:

“BAKANLIĞIMIZ, KISA, ORTA VE UZUN VADELİ İKLİM POLİTİKALARINI YAPILANDIRMA, STRATEJİLERİNİ BELİRLEME VE İLK ‘ULUSAL BİLDİRİM’ RAPORUNU HAZIRLAMA GAYRETİ İÇİNDE. RAPORUN HAZIRLANMA SAFHASI VE NİHAİ DURUMU, BAKANLIĞIMIZ İLE BİRLİKTE İLGİLİ DİĞER KURUM VE KURULUŞLARIN YAPACAĞI ÇALIŞMALARA, TÜRKİYE İÇİN BİR YOL HARİTASININ BELİRLENMESİNDE ÖNEMLİ BİR KATKI SAĞLAYACAK.”

Okunma Sayısı: 665