TARIM İLACININ SADECE % 4'Ü MASUM - SABAH - 23.09.2005

GENEL MERKEZ ( )
23.09.2005 (Son Güncelleme: 23.09.2005 11:13:45)

Antalya Ziraat Mühendisleri Odası'NA GÖRE AB'de kullanılan zirai ilaçların yüzde 35'İ TOPRAĞA VE İNSAN SAĞLIĞINA ZARAR VERMİYOR. OYSA TÜRKİYE'de bu oran bir türlü yüzde 4'Ü AŞAMIYOR.

TARIM İLAÇLARINDA YENİ RUHSAT ALMANIN EKONOMİK VE BÜROKRATİK YÜKÜNDEN KAÇINAN ŞİRKETLERİN, TEKNOLOJİSİ VE FORMÜLÜ ESKİMİŞ İLAÇLARI KULLANARAK İNSANA VE ÇEVREYE ZARAR VERDİĞİ İDDİASI BAKANLIK İLE ZİRAAT MÜHENDİSLERİNİ KARŞI KARŞIYA GETİRDİ. ANTALYA ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI VAHAP TUNCER, TARIMSAL MÜCADELEDE AB'nin artık riski az ve "çevreci" tarımsal ilaçlara yöneldiğini belirterek, "AB'DE TARIM İLAÇLARININ YÜZDE 35'i çevrecidir, yani düşük risklidir. Bizde ise bu oran yüzde 5'E YENİ ULAŞTI" DEDİ. TARIM İLACINDA RUHSAT ALMA SÜRECİNİN ÇOK PAHALI OLDUĞUNDAN YAKINAN TUNCER, "TÜRKİYE'de 30 yıl önce ruhsatlandırılmış ilaçlarla mücadele edilmeye çalışılıyor. Çünkü yeni ruhsat almanın maliyeti 8-10 milyon dolarlara ulaşıyor. Üretici eğer ülkede pazar büyük değilse bu maliyete ve bürokrasiye katlanmıyor. Ama işin diğer boyutunda insan ve çevre sağlığı var. İlaç firmaları sadece yüksek kar marjı olan ilaçları satmak yerine riski olmayanlara yönelmeli. Sistemik etkili olanların satışı reçeteyle yapılmalı" diye konuştu.

AB VE G7 İZLENİYOR

Bu konuda Tarım Bakanlığı'NIN SORUMLU OLDUĞUNU HATIRLATAN TUNCER, "BAKANLIK RUHSATLARI GÖZDEN GEÇİRMELİ. İLAÇLAR YENİDEN DENENEREK RUHSAT VERİLMELİ. MAKSİMUM KALINTI LİMİTLERİ VE İLAÇLAMADAN HASATA KADAR GEÇEN SÜRE YENİDEN BELİRLENMELİ" UYARISINI YAPTI. TARIM BAKANLIĞI İSE ZİRAİ MÜCADELE İLAÇLARININ RUHSATLANDIRILMASINDA AB VE G7 ÜLKELERİNDEKİ KRİTERLERİN DİKKATE ALINDIĞINI BELİRTEREK, RUHSAT YÖNETMELİĞİ'ne göre bu ülkelerden birinde ruhsatlı olmayan bir ilaca Türkiye'DE RUHSAT VERİLEMEYECEĞİ AÇIKLAMASINI YAPTI. ZİRAİ İLAÇ KALINTILARINDA TÜKETİCİLERİN KAFASINI KARIŞTIRAN EN ÖNEMLİ NOKTA, KALINTI LİMİTLERİ KONUSUNDA HER ÜLKENİN FARKLI DEĞERLERİ BENİMSEMESİ. ÖRNEĞİN EN BÜYÜK SAĞLIK RİSKİ OLAN AFLATOKSİNDE ABD'nin kalıntı limitleri 20 ppm iken, İsviçre'NİNKİ 1 PPM. BU KONUDAKİ YAKLAŞIMLAR ÜLKENİN İLAÇ ÜRETİCİSİ YA DA TÜKETİCİSİ OLMASINA GÖRE DEĞİŞİRKEN, TARIMDA YAŞANAN SORUNLARA GÖRE DE DEĞİŞİYOR. ÖRNEĞİN ALMANYA SERİN VE YAĞIŞLI OLDUĞU İÇİN DAHA ÇOK KÜF VE MANTAR İLAÇLARI KULLANILDIĞI İÇİN BUNLARIN LİMİTİ YÜKSEK TUTULURKEN AKDENİZ'e kıyısı olan ülkelerde yüksek limitli böcek ilaçları kullanılıyor ve bu ilaçlara Almanya'DA 'zehir' DEĞERLENDİRMESİ YAPILIYOR.

Okunma Sayısı: 494