TABAN FİYATINA TEPKİ - EVRENSEL

ADANA ŞUBE ( )
25.06.2007 (Son Güncelleme: 25.06.2007 12:27:54)

Üreticiler ve Ziraat Mühendisleri Odası, açıklanan taban fiyatın maliyet artışının gerisinde kalmasına tepkili.


Üreticinin kara gün dostu TMO‘nun belirlediği fiyatın tüccarın belirlediği fiyatın dahi gerisinde kaldığını aktaran Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, AKP buğday fiyatlarını açıklarken tahkiye yaptığını ifade etti. Barut, "AKP, kırmızı sert ekmeklik buğdayın fiyatını 425 YKr, ekmeklik birinci sınıf buğdayın fiyatını da 440 YKr olarak açıkladı. Ancak Çukurova‘nın kırmızı yarı sert ekmeklik buğday fiyatını 400 YKr olarak belirledi" dedi. AKP‘nin taban fiyatlarının yüksek olanlarını kamuoyuna açıklayarak kafaları karıştırdığına dikkat çeken Barut, Kırmızı yarı sert buğdayın maliyetinin 410-420 YKr olduğunu, satışının en az 450 YKr olması gerektiğini vurguladı. Ancak 400 YKr olarak belirlenen buğday fiyatının beklentileri karşılamadığını söyledi. Barut, tüccarın TMO‘dan daha insaflı davrandığını kaydederek, "Kırmızı yarı set buğdayı TMO 400 YKr‘den alırken tüccar 41-420 YKr‘den alıyor" diyor. 


 Çukurova‘da verim kaybı...
Fiyatların çiftçinin beklentisinin çok gerisinde kaldığını vurgulayan Barut, yapılan hesaplamalara göre 400 YKr‘nin üzerindeki maliyetin zor karşılandığını söyledi. Beklentinin ise 425-450 YKr arasında olduğunu vurgulayan Barut, 450 YKr‘lik sınıra yaklaşılamadığını aktardı. Buğdayın bir kısmını tüccara satmak zorunda kalarak elden çıkaran üreticinin yine çıkmaza girdiğini belirten Barut, "Çukurova‘da bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle buğdayda yüzde 15 -25 arası verim kaybı yaşandı. Bu hesaba göre 1 milyon 100 bin ton rekolte bekleniyor. Bu olumsuzluklara bir de fiyat düşüklüğünü eklersek, üreticinin halini artık siz düşünün" diyerek üreticilerin sıkıntılarına dikkat çekti. Fiyatların açıklanmasıyla birlikte üretici kesimin her zamanki gibi yine üzüldüğüne vurgu yapan Barut, TMO‘nun devreye girerek Konya ve diğer bölgelerdeki çiftçinin durumunu da düşünerek buğdayın tonunu 450 YKr‘den alması gerektiğini söyledi.


400 YKr buğday 650 YKr gübre
Üretici Bilal Sevinç, açıklanan fiyatların üreticileri memnun etmediğini ifade ediyor. Buğday fiyatlarının geç açıklandığına da dikkat çeken Sevinç, "Buğday hasadı başlamadan fiyatlar belirlenmiyor. Hasadın ortalarında fiyat belirleniyor bu süreçte üreticiler buğdaylarını borçlarından dolayı taban fiyatın çok daha altında satmak zorunda kalıyorlar. Öyleki buğday hasadının başında 360 YKr‘ye buğday satıldı" diyor. Buğdayın kilosuna 400 YKr verildiğini aktaran Sevinç, gübrenin kilosunun ise 600-650 YKr olduğunu sözlerine ekliyor.
Bir ton buğday sattıklarında bir ton gübre alamadıklarını kaydeden Bilal Sevinç, "Bu yıl Çukurova üreticisi vaktinden önce yağan yağmurlar nedeniyle pamuğunu tarlada bırakmak zorunda kaldı. Arkasından gelen kuraklıkta buğdayda büyük verim düşüklüğüne neden oldu. Üretici bu sıkıntıları yaşarken buğdayda açıklanan taban fiyat bizlerin sıkıntılarını gidermediği gibi ürünümüzü zararına satmak zorunda kaldık" diyerek yaşadıkları sıkıntıları anlatıyor.

Okunma Sayısı: 1368