TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANI SAYIN PROF. DR. SAMİ GÜÇLÜ, 8 EYLÜL 2003 GÜNÜ ODA’MIZI ZİYARET ETTİ

GENEL MERKEZ ( )
08.09.2003 (Son Güncelleme: 10.09.2003 18:14:27)

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANI SAYIN PROF. DR. SAMİ GÜÇLÜ, 8 EYLÜL 2003 GÜNÜ SAAT 17:00’DE ODA’MIZI ZİYARET ETMİŞTİR. GÖRÜŞMEDE, BAKANLIK YETKİLİLERİ VE ODA’MIZ YÖNETİM KURULU BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN İLE YÖNETİM KURULU ÜYELERİ B.R. SUİÇMEZ, G. SUBAŞI VE E.A. BARAN HAZIR BULUNMUŞLARDIR. ZİYARETİ BASIN MENSUPLARI DA İZLEMİŞLERDİR.

ZİYARET KAPSAMINDA ÖNCELİKLE ODA’MIZIN SON DÖNEMLERDE GERÇEKLEŞTİRDİĞİ YAYINLARI (KÜRESELLEŞME VE AVRUPA BİRLİĞİ İLE BÜTÜNLEŞME SÜRECİNDE TÜRK TARIM POLİTİKALARI SEMPOZYUMU/ TÜRKİYE’NİN TOPRAK KAYNAKLARI/ EROZYON VE TOPRAK KORUMA TERİMLERİ SÖZLÜĞÜ/ ÇAY SEKTÖRÜ ANALİZİ/ TÜRKİYE’DE UYGULANAN FINDIK POLİTİKALARI VE FINDIĞIN GELECEĞİ/ TÜRKİYE KIRSAL YERLEŞME DÜZENİNE YÖNELİK PLANLAMA YAKLAŞIMLARI) SAYIN BAKANI’MIZA TAKDİM EDİLMİŞ VE ODA’MIZI ZİYARETLERİNDEN DUYULAN MUTLULUK DİLE GETİRİLMİŞTİR.

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANI’MIZ SAYIN PROF. DR. SAMİ GÜÇLÜ, ODA’MIZ YAYINLARININ GÜNCEL KONULARA İLİŞKİN OLUŞUNA VURGU YAPTIKTAN SONRA, TARIM SEKTÖRÜNE İLİŞKİN DEĞERLENDİRMELERDE BULUNMUŞTUR. BU KAPSAMDA, SOSYO-EKONOMİK OLARAK BÖYLESİNE ÖNEMLİ BİR SEKTÖR OLMASINA KARŞIN, TARIMDA SORUNLARIN ERTELENEBİLİR OLARAK ALGILANDIĞINI, ZAMANINDA ÇÖZÜLEMEYİP ERTELENEN SORUNLARA RADİKAL ÇÖZÜMLER ARANABİLDİĞİNİ, ÖZELLİKLE 1980’LERDEN SONRA EN BÜYÜK GELİR KAYBININ TARIM SEKTÖRÜNDE ORTAYA ÇIKTIĞINI VE BAKANLIK OLARAK BU YAPIYI İYİYE GÖTÜRMEK İÇİN ÇABA SARF ETTİKLERİNİ İFADE ETTİKTEN SONRA, CUMHURİYETİN 80.YILINDA BİR KIRSAL KALKINMA HAMLESİ BAŞLATMAK VE TOPLUMUN BÜTÜN KESİMLERİNİN DİKKATİNİ TARIMA ÇEKMEK AMACINDA OLDUKLARINI BELİRTMİŞTİR.

BU KAPSAMDA BAŞLATILAN “1000 KÖYE 1000 TARIM GÖNÜLLÜSÜ” PROJESİ’NİN TARIM SORUNLARINI ÇÖZMEYE ADAY DEĞİL, ÇÖZÜMÜNE VESİLE OLACAK BİR GİRİŞİM OLDUĞUNU VURGULAYAN SN. BAKAN, ODA’MIZIN FİKRİ DESTEK VE ELEŞTİRİLERİNİN ÇALIŞMALARA KATKI KOYACAĞINI DA SÖZLERİNE EKLEMİŞTİR.

ODA BAŞKANI’MIZ GÖKHAN GÜNAYDIN, 1989 – 1994 YILLARI ARASINDA İÇ TİCARET HADLERİNİN TARIM ALEYHİNE GELİŞME ORANININ, 1929 BÜYÜK DÜNYA BUHRANI VE ONU İZLEYEN YILLARDAN BİLE BÜYÜK OLDUĞUNU, BU BAĞLAMDA HEM ÜRETİM YAPILARINDA, HEM DE ÜRETİCİ GELİRLERİNDE YAŞANAN BÜYÜK AŞINIMLARIN TARIMI OLDUKÇA ZOR BİR SÜRECE SOKTUĞUNU, TARIM BAKANLIĞI’MIZIN ÖNÜNDE AŞILMASI GEREKEN ÖNEMLİ SORUNLARIN BULUNDUĞUNU İFADE ETTİKTEN SONRA, ODA’MIZIN, GEÇMİŞTE OLDUĞU GİBİ BUGÜN DE, DOĞRU YAPILAN TÜM İŞLERİN DESTEKLEYİCİSİ OLMAYA DEVAM EDECEĞİNİ, TARIM SORUNLARININ ÇÖZÜMÜ İÇİN HER TÜRLÜ KATKIYI KOYMAYA HAZIR OLDUĞUMUZU BELİRTMİŞTİR.

BU BAĞLAMDA, HALEN 4 MİLYON HEKTARIN ÜZERİNDE SULAMAYA AÇILAMAYAN ALAN OLDUĞUNU, TARIMA AYRILAN BÜTÇE BÜYÜKLÜĞÜ OLAN 1.8 MİLYAR $’IN SEKTÖR İÇİN KESİNLİKLE YETERSİZ OLDUĞUNU, BÜTÇEDEN DAHA ÇOK PAY AYRILMASI İÇİN TARIM LOBİSİ OLUŞTURULMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLEMİŞTİR.

“1000 KÖYE 1000 TARIM GÖNÜLLÜSÜ” PROJESİ’Nİ İLKE OLARAK DESTEKLEDİĞİMİZİ, ANCAK BU PROJE’NİN BAŞARILI OLABİLMESİ İÇİN, KÖYLERE GÖNDERİLEN ZİRAAT MÜHENDİSLERİNİN, KAMU DESTEKLEMELERİ İÇİN BELİRLEYİCİ ROLLERİNİN DE SAĞLANMASI GEREKTİĞİNİ, BAŞKA BİR DEYİŞLE, EKONOMİK SÜREÇLER İLE ENTEGRE EDİLMEDİĞİ SÜRECE PROJE’DEN UMULAN YARARIN SAĞLANAMAYACAĞINI İFADE EDEN GÜNAYDIN; BU ÇERÇEVEDE, DAHA EVVEL BENZER YAKLAŞIMLARI GÜNDEME GETİREN TUYAP PROJESİ’NİN BAŞARILI OLAMADIĞINI; ANCAK BUNUN NEDENİNİN, BAKANLIĞI’MIZIN HAZIRLADIĞI “KÖY MERKEZLİ TARIMSAL ÜRETİME DESTEK PROJESİ” BELGESİNDE SAVLANDIĞI GİBİ, “ZİRAAT MÜHENDİSLERİNİN KÖYLERDE OTURMAK İSTEMEMELERİNDEN” DEĞİL, PROJE’NİN EKONOMİK SÜREÇLERLE DOĞRU BİR ŞEKİLDE İLİNTİLENDİRİLEMEMESİNDEN İLERİ GELDİĞİNİ SÖZLERİNE EKLEMİŞTİR.

SAYIN BAKAN’IMIZ, BİRÇOK ALANDA ÜRETİCİYE ÖNEMLİ DESTEKLER VERDİKLERİNİ, BU KAPSAMDA ÖZELLİKLE HAYVANCILIK DESTEKLERİNİN ÖNEMLİ OLDUĞUNU, TOHUMDA DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTMAYA YÖNELİK ÇALIŞMALAR İÇERİSİNDE OLDUKLARINI, TİGEM ÇİFTLİKLERİNİ YATIRIM YAPMAK İSTEYEN ÇOK SAYIDA MÜTEŞEBBİSE AÇACAKLARINI, SÖZLEŞMELİ ÜRETİMİ TEŞVİK EDECEKLERİNİ BELİRTMİŞTİR.

BUNUN ÜZERİNE ODA BAŞKANI’MIZ, TİGEM’LERİN GERÇEK İŞLEVİNİN BİTKİSEL VE HAYVANSAL ÇOĞALTIM MATERYALİ ÜRETMEK OLDUĞUNU, KONU BU YÖNÜYLE DEĞERLENDİRİLDİĞİNDE, ÖZELLİKLE TOHUMDA DIŞA BAĞIMLILIKTAN KURTULMA AMACININ, TİGEM’LERİN ÇOK ULUSLU FİRMALARA AÇILIMI İLE SAĞLANAMAYACAĞINI, ÇÜNKÜ BU FİRMALARIN KATMA DEĞERİ KENDİLERİNE SAKLAMA YÖNTEMLERİNİN, SAHİP OLDUKLARI TEKNOLOJİYİ GİZLEME ESASINA DAYANDIĞINI BELİRTMİŞ VE BU BAĞLAMDA TEK YOLUN, ULUSAL AR-GE ÇALIŞMALARINA FİNANSMAN VE İNSAN KAYNAĞI AYIRMA İLE OLANAKLI OLABİLECEĞİNİ İFADE ETMİŞTİR.

SAYIN BAKANI’MIZ BU GÖRÜŞLERE KATILDIĞINI BELİRTTİKTEN SONRA, TARIM ÖRGÜTLERİ İLE DAHA ÇOK İLETİŞİM İÇİNDE OLMAK İSTEDİKLERİNİ BELİRTMİŞLERDİR.

ODA BAŞKANI’MIZ BU DÜŞÜNCEDEN DUYULAN MEMNUNİYETİNİ BELİRTMİŞ, BUNUNLA BİRLİKTE BAKANLIĞIMIZ UYGULAMALARININ BU YÖNDE GELİŞMEDİĞİNİ İFADE ETMİŞTİR. BU BAĞLAMDA, ODA’MIZ GÖRÜŞÜ SORULMADAN SUNİ TOHUMLAMA VE TARIM ALANLARININ AMAÇ DIŞI KULLANIMI YÖNETMELİKLERİNİN ÇIKARILDIĞINI, ODA’MIZIN, SAKINCALI HÜKÜMLER TAŞIYAN HER İKİ YÖNETMELİK ALEYHİNE DE İDARİ YARGIDA İPTAL DAVALARI AÇTIĞINI, GÖRÜŞ SORULSA İDİ BELKİ YARGI SÜREÇLERİNE GİDİLMEDEN SORUNLARIN ÇÖZÜLEBİLECEĞİNİ DÜŞÜNDÜĞÜMÜZÜ BELİRTMİŞTİR.

BUNUN ÜZERİNE SAYIN BAKAN’IMIZ, YÖNETMELİKLER İLE İLGİLİ BÜTÜN MESLEK KURULUŞLARININ FİKRİNİN SORULMASI GEREĞİNİ BELİRTMİŞ VE UYGULAMANIN BU ŞEKİLDE OLACAĞINI İFADE ETMİŞTİR. DEVAMLA, ELEŞTİRİ - SORGULAMA OLMADAN DOĞRU POLİTİKALARA ULAŞILAMAYACAĞINI, TARIM SEKTÖRÜNÜN İDEOLOJİNİN HAYAT SAHASI OLMADIĞINI, ÖNCELİKLERDE FARKLILIKLAR OLABİLECEĞİNİ ANCAK TARIMLA İLGİLİ TEMEL KONULARDA HER ZAMAN UZLAŞMA SAĞLANABİLECEĞİNİ SÖYLEMİŞ VE BAKANLIĞI’NIN ELEŞTİREL AKLA OLAN İHTİYACINI VURGULAMIŞTIR.

ODA BAŞKANI’MIZ, DELİNTE PAMUK TOHUMU KULLANAN ÜRETİCİLERİN, 85.000 TL/KG. PAMUK DESTEKLEME PRİMİNE İLAVETEN % 10 DESTEK ALIRKEN KARŞILAŞTIKLARI SORUNLARI BAKANI’MIZA İLETMİŞ, SAYIN BAKAN, BU KONUDA KENDİLERİNE BİR YAZILI BİLGİ NOTU ULAŞTIRILMASINI VE KONUYU İNCELETTİRECEĞİNİ BELİRTMİŞTİR.

DAHA SONRA BAKAN’IMIZ, ODA BAŞKANI’MIZI, 11 EYLÜL 2003 GÜNÜ TARIM SİGORTALARI YASA TASLAĞI’NIN TARTIŞILACAĞI TOPLANTIYA DAVET ETMİŞ, ODA BAŞKANI’MIZDA, 16 EKİM 2003 GÜNÜ DÜZENLEYECEĞİMİZ SU ÜRÜNLERİ SEMPOZYUMU’NUN AÇIŞ KONUŞMASINI YAPMAK ÜZERE BAKANI’MIZI DAVET ETMİŞTİR.

SON DERECEDE SICAK BİR SOHBET ORTAMINDA GEÇEN GÖRÜŞME, 18:00’DE SONA ERMİŞTİR.

SAYIN BAKAN’IMIZA, İLETİŞİME AÇIK BİR POLİTİKA İZLEMESİNDEN DOLAYI, TEŞEKKÜRLERİMİZİ VE SAYGILARIMIZI SUNARIZ.

##TABLOAC##122_EK.JPG##TABLOKAPAT##

Okunma Sayısı: 1451