BAŞKAN FEVZİ ÇAKMAK ANLATTI... TARIMDA YOL HARİTASI NASIL OLMALI? (ÖZEL HABER) 06 HAZİRAN 2023

BURSA
07.06.2023
 

Başkan Fevzi Çakmak anlattı… Tarımda yol haritası nasıl olmalı? (ÖZEL HABER)

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Dr. Fevzi Çakmak, çiftçinin enflasyon ile beraber hak kaybını telefi edip üretime devam etmesi gerektiğini ifade ederek, “Yeni Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Yumaklı, bir an önce alım fiyatlarını açıklamalı” dedi. Başkan Fevzi Çakmak ayrıca Tarımda yol haritasının nasıl olması gerektiği konusunda da Sosyal TV’ye açıklamalar yaptı.

 

GÜLİN ÖZDEMİR / SOSYAL TV

Geçtiğimiz günlerde buğday ev arpa fiyatlarında düşüşler meydana geldi.  Buğday ve arpa fiyatlarında mayıs ayı içerisinde dalgalı grafikler görülmüş olsa da listeler mayıs ayını düşüş ile kapattı. Tarım ve Orman Bakanlığı görevini Vahit Kirişci`den devralan İbrahim Yumaklı ise gelecek dönemde üretimden tüketime her aşama için planlanan yapısal reformları hayata geçireceklerini söylemişti. Peki tarımın yol haritası nasıl olmalı? TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Dr. Fevzi Çakmak, konuyla ilgili Sosyal TV’ye açıklamalarda bulundu.

İnegöl Yeniceköy’de 1 yılda 14 km yol açıldı
İnegöl Yeniceköy’de 1 yılda 14 km yol açıldı

 

Dünya piyasasında genel olarak gıda ürünlerinin fiyatında birDünya piyasasında genel olarak gıda ürünlerinin fiyatında bir düşme olduğunu ifade eden Başkan Fevzi Çakmak, bu durumun Türkiye’de buğdayarpa gibi ürünleri de etkilediğini ve gıda fiyatlarına da yansıdığını söyledi. “Buğday alım fiyatı geçen yıl primlerle beraber ton başına 7 bin 500 TL olarak açıklanmıştı” diyen Başkan Fevzi Çakmak, “Geçen yıl doğru fiyat politikası yapılarak olması gereken bir fiyat açıklandı. Bu yıl da o beklentilerle beraber en azından 11-12 bin lira olarak açıklanması beklenir. Çünkü çiftçi enflasyon ile beraber hak kaybını telefi edip üretime devam etmeli. Bu anlamda gevşeyen tahıl fiyatlarına değil, çiftçinin girdi kalemleri dikkate alınarak bir fiyat açıklanmalıdır. Geçen yıl fiyatların doğru açıklanması nedeniyle bu yıl tahıllarda bir artış olacağı öngörüldü. Eğer bu yıl gevşeyen piyasa koşullarına göre beklentinin altında yapılacak tahıl fiyatlarıyla ilgili açıklama, önümüzdeki yıllarda ciddi anlamda tahıl ekimini azaltmaya yol açar” şeklinde konuştu.

“ÇİFTÇİYE BİLİMSEL ANLAMDA ALT YAPI DESTEĞİ VERİLMELİ”

Başkan Fevzi Çakmak, “Yeni Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, devir teslim töreninde ‘Yeni dönemde gıda üretim sistemlerinin sürdürülebilir risklere karşı dayanıklı ve güçlü bir yapıya kavuşması için her türlü tedbiri alırken, tüketicinin de güvenilir gıdaya makul fiyatlarda erişebilmesi konusuna yoğunlaşacağız’ demişti.  Öncelikle hepimizin temennisi tüketicinin güvenilir gıdaya kolay ulaşmasını sağlamak.  Ancak bunu yapabilmek için ucuz gıdayı üretecek olan çiftçinin de kar edebileceği modeli kurgulamamız gerekir. Doğru kararlarla çiftçiyi kazanmalıyız. Bunu da desteklemelerle sağlayabilir. Şu anki şartlarla bu mümkün değil.  Bu yıl tarımsal destekleme 54 milyar TL. Normalde çiftçiye ayrılması gereken kaynak 150 milyar TL olmalıdır. Hal böyleyken çiftçiye yeterli destek vermeden çiftçinin maliyetlerini aşağıya çekmek çok zor. Çiftçiye bilimsel anlamda alt yapı desteğini verip maliyetler aşağıya çekilirse, girdi unsuru olan gübre ve mazot da aşağıya çekilirse, tüketicinin de güvenilir gıdaya makul fiyatlarda erişebilmesi o kadar kolaylaşır” diye konuştu.  Çukurova bölgesinde tahıl hasatlarının başladığını ifade eden Başkan Çakmak, yeni bakanımızın bir an önce alım fiyatlarını açıklanması gerektiğini ifade etti.

 

SOSYAL TV: GÜLİN ÖZDEMİR (ÖZEL HABER)

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ

Okunma Sayısı: 194