DÜNYA GIDA GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI

KAHRAMANMARAŞ
21.10.2009

Şube Başkanımız Yusuf TEMİZKAN 16 Ekim Dünya Gıda Günü Nedeniyle Bir Basın Açıklaması Yaptı.

 

16 EKİM DÜNYA GIDA GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI

  

-Küresel Kriz, Türkiye ve Gıda Güvencesi-

 

           Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından ilk kez 16 Ekim 1945 tarihinde kutlanmaya başlanan Dünya Gıda Günü; günümüzde 150‘den fazla ülke tarafından kutlanmaktadır.

  

2007 yılı ve 2008 yılı ortalarında Dünyada  tarım ürünlerinde üretiminin düşmesi ve petrol fiyatlarının artması ile gıda fiyatlarında meydana gelen büyük oranda artış dünyada bir gıda krizi yaşanmasına neden olmuştur. Ayrıca gıda krizinin ardından, küresel kriz meydana gelmiş ve dolayısıyla, yoksul kesim iki eş zamanlı krizle karşı karşıya kalmıştır.  Gıda fiyatlarındaki katlanan artış birçok ülkede kitlelerin sokağa dökülmesine neden olmuştur. En son 27 Mart tarihinde basına yansıyan görüntülerde Mısırda ekmek üzerinde sağlanan haksız kazanç nedeniyle çıkan ayaklanmalarda 5 kişi hayatını kaybetmiştir. Yine basında çıkan ‘‘Haitide gıda taşıyan gemiye saldırı ‘‘,G.Afrikada Gıda yüzünden ayaklanmalar çıkmasından korkuluyor‘‘ haberleri olayın boyutunu gözler önüne sermektedir.  

    2009 yılında aç insanların sayısının 105 milyon artacağı tahmin edilmekle birlikte, şu anda   dünyada yetersiz beslenen kimselerin sayısı 1.02 milyardır. Bu açlık ve ölümler dünyanın tarım ve gıda üretiminin azlığından değil üretimin maalesef adaletsiz dağılımdan ileri gelmektedir. Tarım ürünleri insan ve hayvan gıdasının temelini oluşturduğu için stratejik önem taşımakta ve bu nedenle de ulusal bağımsızlığı belirleyen sektörün başında gelmektedir.                        Ülkemizde Nüfusun %20‘si yeterli gıdaya ulaşamamakta, % 8.5 ‘i açlık sınırında yaşamaktadır.

  

.      Ülkemiz 1980‘li yıllara kadar  kendi kendine yeten  ülkeden birisi idi.Fakat son  yirmi beş yıldan beri Türkiye gerek hayvansal gerek ise bitkisel üretimde kendi kendine yeten bir ülke değildir.2008 yılında hayvansal ve bitkisel üretimde dış alım  10 milyar dolara yakındır.Bu bize tarım ve gıdada gün geçtikçe dışa bağımlı hale geldiğimizi göstermektedir. Tarım ve Gıda da dışa bağımlılık ulusal bağımsızlılığımızı tehlikeye sokmaktadır.

  

    

      FAO 2009 Tema‘sı Kriz Zamanlarında Gıda Güvenliğinin Sağlanması (Achieving Food Security in Times of Crisis) olarak belirlenmiştir. Bütün dünya insanlarının  gıdaya ulaşma ve yeterli ve beslenme hakkına sahiptir. Kriz zamanlarında bile ülke insanımızın gıda güvencesini sağlayabilmemiz için TARIMINA  SAHİP ÇIK diyoruz ...şunu unutmamak gerek bazen paranızla bile gıdaya ulaşamazsınız ...

Açlığın olmadığı bir dünya temennisi ile dünya gıda günümüz kutlu olsun....

  

Yusuf TEMİZKAN

Ziraat Mühendisleri Odası

Kahramanmaraş Şube Başkanı  

Okunma Sayısı: 1603