40. DÖNEM 1. DANIŞMA KURULU – 28-30.04.2006 - NEVŞEHİR

GENEL MERKEZ ( )
02.05.2006 (Son Güncelleme: 07.01.2011 12:37:33)

ODA‘MIZIN 40. DÖNEM I. DANIŞMA KURULU, 28-30 NİSAN 2006 TARİHLERİ ARASINDA YÖNETİM KURULU ÜYELERİMİZ, ONUR KURULU ÜYELERİMİZ, DENETLEME KURULU ÜYELERİMİZ, ÖNCEKİ DÖNEM YÖNETİCİLERİMİZ, 25 ŞUBEMİZ VE BAZI İL TEMSİLCİLERİMİZİN KATILIMIYLA NEVŞEHİR-ÜRGÜP‘TE GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

DANIŞMA KURULU KAPSAMINDA 28 NİSAN 2006 CUMA GÜNÜ, TARIM BAKANLIĞI‘NIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA İLİŞKİN YASA TASLAKLARINA YÖNELİK BİR BİLGİLENDİRME ÇALIŞMASI YAPILDI. BU KAPSAMDA, ODA‘MIZ II. BAŞKANI TURHAN TUNCER, TARIMSAL ARAŞTIRMA GELİŞTİRME MERKEZİ (TAGEM) KURULUŞ KANUNU TASLAĞI; YÖNETİM KURULU ÜYEMİZ FATİH TAŞDÖĞEN, TARIM VE GIDA BAKANLIĞININ KURULUŞ VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN TASARISI TASLAĞI; YEDEK YÖNETİM KURULU ÜYEMİZ VUSLAT ULUSOY, TARIM VE KIRSAL KALKINMA DESTEKLEME KURUMU BAŞKANLIĞI TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN TASARISI; İSTANBUL ŞUBE BAŞKANIMIZ AHMET ATALIK DA TARIM REFORMU VE KIRSAL KALKINMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN TASARISI TASLAĞI‘NA İLİŞKİN BİLGİ SUNDU. YAPILAN SUNUMLARIN ARDINDAN, ŞUBE YÖNETİCİLERİMİZİN KONUYLA İLGİLİ SORULARI DA YANITLANDI.

TOPLANTIDA, BİLİMDIŞI BİR YAKLAŞIM GETİRMESİ NEDENİYLE CİDDİ SIKINTILAR İÇEREN SÖZ KONUSU DÜZENLEMELERLE İLGİLİ ODA‘MIZ MEVZUAT KOMİSYONU‘NUN KAPSAMLI BİR RAPOR HAZIRLAMASI; DÜNYADAKİ TARIM TEŞKİLATLARI ÖRNEKLERİ İLE TÜRKİYE‘NİN KARŞILAŞTIRILMASINI DA İÇERECEK BU RAPORUN KİTAP OLARAK BASILMASI VE ARDINDAN ZİRAAT FAKÜLTESİ DEKANLARIYLA BERABER, TARIM BAKANI VE TBMM TARIM, ORMAN VE KÖYİŞLERİ KOMİSYONU BAŞKANI‘NIN ZİYARET EDİLMESİ, BASIN TOPLANTILARI VE İMZA KAMPANYALARINI DA İÇERECEK BİR EYLEM PLANININ YAŞAMA GEÇİRİLMESİ KARARLAŞTIRILDI.

‘ZMO GÜCÜNÜ, DEMOKRATİK İLKELERE BAĞLILIKTAN ALIYOR‘

DANIŞMA KURULU TOPLANTISI, 29 NİSAN 2006 CUMARTESİ GÜNÜ TÖRENLE AÇILDI. KAYSERİ ŞUBE BAŞKANIMIZ AYDIN ÇALIŞKAN, AÇILIŞ KONUŞMASINDA, SANAYİ VE TİCARET ŞEHRİ OLAN KAYSERİ‘NİN AYNI ZAMANDA BİR TARIM ŞEHRİ DE OLDUĞUNU BELİRTTİ. KAYSERİ TARIMI HAKKINDA BİLGİ VEREN ÇALIŞKAN, "KAYSERİ, SANAYİ TECRÜBESİNİ TARIMDAKİ POTANSİYELİ İLE BİRLEŞTİRDİĞİ ZAMAN TARIM ADINA ÇOK ÖNEMLİ GELİŞMELER KAYDETME POTANSİYELİ TAŞIMAKTADIR. BUNU HER ZAMAN ANLATTIK, BUNDAN SONRA DA ANLATMAYA DEVAM EDECEĞİZ" DEDİ.

ODA‘MIZ BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN, TARIM SEKTÖRÜ VE MESLEK AÇISINDAN SON DERECE ÖNEMLİ BİR SÜRECİN YAŞANDIĞINA İŞARET ETTİ. 1954 YILINDA KURULAN VE ONURLU BİR 52 YILI GERİDE BIRAKAN ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI‘NIN, GÜCÜNÜ, DEMOKRATİK İLKELERE ÖDÜNSÜZ BAĞLI KALMAKTAN ALDIĞINI ANLATAN GÜNAYDIN, GEÇTİĞİMİZ DÖNEM, TÜRKİYE‘NİN 80 İLİNDE SEÇİMLER YAPILARAK DELEGELERİN BELİRLENDİĞİNİ ANIMSATTI.

İÇSEL VE DIŞSAL ÖNEMLİ GELİŞMELERİN YAŞANDIĞINI BELİRTEN GÜNAYDIN, DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ‘NÜN (DTÖ) HAZİRAN AYINDA GERÇEKLEŞTİRİLECEK GÖRÜŞMELERİNE İŞARET EDEREK, DTÖ‘NÜN TÜM ÜLKELERDEN İÇ DESTEKLERİNİ İNDİRGEMELERİNİ, İHRACAT SÜBVANSİYONLARINI AZALTMALARINI VE GÜMRÜK VERGİLERİNİ İNDİRGEMELERİNİ İSTEYECEĞİNİ SÖYLEDİ. GÜNAYDIN, ŞÖYLE KONUŞTU:

"ÖZELLİKLE PAZARA GİRİŞ OLARAK TANIMLANAN GÜMRÜK VERGİLERİNİN AZALTILMASI SÜRECİ, İÇLERİNDE TÜRKİYE‘NİN DE BULUNDUĞU TÜM ÇEVRE ÜLKELERİ YAKINDAN İLGİLENDİRECEKTİR. BU BAĞLAMDA ŞUNUN BİR KEZ DAHA ALTINI ÇİZMEKTE YARAR GÖRÜYORUM Kİ, MÜZAKERE SÜRECİNDE TÜRKİYE‘NİN POZİSYONU, GELİŞMİŞ ÜLKELERE ‘ÖNCE SİZ İÇ DESTEKLERİNİZİ VE İHRACAT SÜBVANSİYONLARINIZI SIFIRLAYIN, ONDAN SONRA ADİL TİCARET ORTAMINDA BİZ DE GÜMRÜK VERGİLERİMİZİ İNDİRGEYELİM‘ DEMEK ŞEKLİNDE OLMALIDIR. HAZİRAN AYINDA TÜM DÜNYA İÇİN SON DERECE ÖNEMLİ SONUÇLAR DOĞURACAK BU ANLAŞMADA, TÜRK HEYETİNİN SAĞLAM BİR POZİSYON ALMASI ÜLKE TARIMININ YARINI İÇİN HEM EKONOMİK, HEM DE SOSYOLOJİK BOYUTLARI AÇISINDAN SON DERECE ÖNEMLİDİR."

"AB MÜZAKERE SÜRECİ, TAVİZ SÜRECİNE DÖNÜŞMEMELİ"

GÜNAYDIN, AVRUPA BİRLİĞİ İLE MÜZAKERE SÜRECİNİN DE TÜRKİYE İÇİN BİR TAVİZ SÜRECİNE DÖNÜŞMEMESİ İÇİN, BİLGİ VE BİRİKİMLE DONANMIŞ, BU ÜLKENİN ONURUNA İNANAN BİR MÜZAKERE HEYETİNİN BRÜKSEL‘DE MASADA OTURMASI GEREKTİĞİNİ KAYDETTİ. ORTAK TARIM POLİTİKASI TÜRKİYE‘DE AYNEN UYGULANSA, YILLIK 11.3 MİLYAR EUROYA GEREKSİNİM OLDUĞUNU, OYSA TÜRK TARIMINA BUNUN ANCAK ALTIDA BİRİ KADAR BİR KAYNAĞIN AYRILABİLDİĞİNİ BELİRTEN GÜNAYDIN, ŞU GÖRÜŞLERİ DİLE GETİRDİ:

"ZATEN TARIMSAL VE KIRSAL ALTYAPISINDA ÖNEMLİ EKSİKLİKLERİ BULUNAN, TARIMINA YETERLİ KAYNAK SAĞLAYAMAYAN TÜRKİYE, GÜMRÜK BİRLİĞİ KOŞULLARININ GENİŞLETİLDİĞİ BİR ORTAMDA SON DERECE OLUMSUZ KOŞULLARLA KARŞI KARŞIYA KALACAKTIR. BİZE DİYORLAR Kİ, ‘ÜYELİK SÜRECİNİN ÖNCESİNDE SİZ BİZE KARŞI GÜMRÜKLERİNİZİ SIFIRLAYIN, BİZ DE SİZE KARŞI İHRACAT SÜBVANSİYONLARIMIZI SIFIRLAYALIM.‘ BUNUN TÜRKÇE‘Sİ, TÜRKİYE‘NİN GÜMRÜK BİRLİĞİ‘NİN GENİŞLETİLDİĞİ BİR İMTİYAZLI ORTAKLIĞA DOĞRU GÖTÜRÜLMEK İSTENMESİDİR. VE BU SÜREÇ DE TÜRKİYE‘NİN TARIM YAPISI İÇİN KESİNLİKLE OLUMLU SONUÇLAR DOĞURMAZ. TÜRKİYE, EĞER OLABİLİRSE FONLARINDAN KULLANABİLECEĞİ VE YAPISAL DÖNÜŞÜMÜ SAĞLAYABİLECEĞİ BİR ÜYELİK SÜRECİ PEŞİNDE OLABİLİR. ANCAK HEP BERABER BİLELİM Kİ, TÜRKİYE‘YE AVRUPA KAYNAKLI FON VEYA PARA DA YAĞMAYACAKTIR. TÜRKİYE KENDİ SORUNLARINI KENDİ ÇÖZECEKTİR."

GÜNAYDIN, SÖZLERİNİ ŞÖYLE SÜRDÜRDÜ:

"İŞTE BİZLER BU BİLİNÇ İLE KENDİ SEKTÖRÜMÜZÜ YENİDEN DEĞERLENDİREN VE ÖNÜMÜZDEKİ REKABETÇİ SÜREÇTE AYAKTA KALABİLMEK İÇİN MALİYETLERİ DÜŞÜREN, VERİMLİLİĞİ YÜKSELTEN AMA KATMA DEĞERİ BU ÜLKEDE KALAN, BU ÜLKE İNSANININ YARARINA BİR TARIM SEKTÖRÜ KURGULAMAK ZORUNDAYIZ. ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI, 52 YILLIK GEÇMİŞİNDE OLDUĞU GİBİ, BU BAĞIMSIZ TARIM MODELİNİN PEŞİNDEDİR VE BUNU REALİZE EDEBİLMEK İÇİN GEREKLİ ENTELEKTÜEL KATKIYI, MÜHENDİSLİK KATKISINI HER ZAMANKİ GİBİ YAPMAKTADIR. ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE DE YAPMAYA HAZIRDIR."

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI‘NIN YENİDEN YAPILANDIRILMASI SÜRECİNE İŞARET EDEN GÜNAYDIN, "BU SÜRECİN HEM ÜLKENİN GELECEĞİ AÇISINDAN, HEM DE MESLEĞİN GELECEĞİ AÇISINDAN SON DERECE ÖNEMLİ AÇILIMLARI VARDIR. ODA‘MIZ BURADA DA SAĞLIKLI DURUŞUNU ORTAYA KOYARAK, DİĞER ÜLKELERDEKİ TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI YAPILARINI ORTAYA KOYARAK, SAĞLIKLI BİR MODELE DÖNÜŞÜM AÇISINDAN ELİNDEN GELENİ YAPMAYA GAYRET EDECEKTİR" DEDİ.

‘ZMO DİNAMİK BİÇİMDE ÇÖZÜM ÜRETİYOR‘

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ SEYRANİ ZİRAAT FAKÜLTESİ DEKANI PROF. DR. AYDIN Ş. TUNÇBİLEK DE, AÇILIŞ KONUŞMASINDA, GEÇMİŞTEN BUGÜNE TARIMSAL ÜRETİM YÖNTEMLERİNE DEĞİNDİ. SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIMIN ÖNEMİNE İŞARET EDEN TUNÇBİLEK, "BU DA DOĞAL EKOSİSTEM VE TARIM EKOSİSTEMİNİN ÇEŞİTLİLİKLERİ ÜZERİNE KURULMUŞTUR. BİR ÜLKEDE ÇEŞİTLİLİK NE KADAR ÇOKSA, ORASI SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM KONUSUNDA DA İYİDİR. HEPİNİZİN BİLDİĞİ GİBİ ÜLKEMİZ BU ANLAMDA ÇOK GENİŞ BİR POTANSİYELE SAHİPTİR. ÖZETLE HER ŞEYDEN ÖNCE KURULUŞLARIN ÜZERİNDE DURDUKLARI SORUN HAKKINDA UZMANLAŞMIŞ OLMALARI GEREKİYOR. BÜTÜN GAYRET VE ÇABALARINI SORUNA ÇÖZÜM ÜRETMEK İÇİN HARCAMALIDIRLAR. KURULUŞLAR ANCAK SORUNLARI OLDUĞU SÜRECE VE BU SORUNLARI ÇÖZDÜĞÜ SÜRECE AYAKTA KALIR. BU ANLAMDA DA ZMO ÇOK DİNAMİK VE GÖRDÜĞÜM KADARIYLA SORUNLARA TEŞHİS KOYUYOR VE YİNE ÇÖZÜM YOLLARI ÜRETMEDE ÖNÜ ALMIŞ DURUMDA. BU BENİ ÇOK SEVİNDİRİYOR" DİYE KONUŞTU.

TUNÇBİLEK, ERCİYES ÜNİVERSİTESİ SEYRANİ ZİRAAT FAKÜLTESİ‘NİN BİR YANDAN EĞİTİM ÇALIŞMALARINI YÜRÜTÜRKEN, DİĞER YANDAN SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM KONUSUNDA CİDDİ VE DİKKATLİ ADIMLAR ATTIĞINI, YENİ STRATEJİ VE TAKTİKLER GELİŞTİRDİĞİNİ BİLDİRDİ.

DANIŞMA KURULU‘NA ÖNCEKİ DÖNEM ODA BAŞKANLARIMIZDAN, MAHİR GÜRBÜZ, PROF. DR. DURAN TARAKLI VE ŞERAFETTİN TAV, TMMOB YÜKSEK ONUR KURULU ÜYESİ ŞEVKET AKDEMİR, ODA‘MIZ ÖNCEKİ DÖNEM GENEL SEKRETERİ İLHAN HAN, SU ÜRÜNLERİ MÜHENDİSLERİ DERNEĞİ BAŞKANI RAŞİT GURBET, TÜTÜN EKSPERLERİ DERNEĞİ BAŞKANI YILMAZ TEKAY VE BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLERİ DERNEĞİ BAŞKANI TANER KESKİN DE KATILDI. AYRICA KAYSERİ MİLLETVEKİLLERİ MUSTAFA DURU, NİYAZİ ÖZCAN VE MUSTAFA ELİTAŞ DA KUTLAMA TELGRAFI GÖNDERDİ.

DANIŞMA KURULU TOPLANTISI KAPSAMINDA DAHA SONRA, "39. DÖNEM IV. DANIŞMA KURULU KARARLARININ İRDELENMESİ", "ÖZLÜK HAKLARINA İLİŞKİN AÇILIMLAR", "MESLEKİ DENETİM UYGULAMALARI", "ÖRGÜTSEL YAPI", "TARIM SORUNLARI" VE "TÜRKİYE‘NİN GÜNDEMİ VE TARIM SEKTÖRÜNDE YAŞANANLAR KARŞISINDA ODA‘MIZIN TAVRI, TARIMDA GÜÇBİRLİĞİ OLUŞTURMA ÇABALARI" KONULARINDA GÖRÜŞ ALIŞVERİŞİ YAPILDI.

DANIŞMA KURULU KAPSAMINDA, 30 NİSAN 2006 PAZAR GÜNÜ DE KAPADOKYA YÖRESİNDE BİR GEZİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

 

TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI, 40. DÖNEM I. DANIŞMA KURULU SONUÇ BİLDİRGESİ

TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI, 40. DÖNEM I. DANIŞMA KURULU 28-30 NİSAN 2006 TARİHLERİ ARASINDA ÜRGÜP‘TE GERÇEKLEŞTİRMİŞTİR. DANIŞMA KURULUMUZ, 39. DÖNEM IV. DANIŞMA KURULU‘NDA ALINAN KARARLARIN GERÇEKLEŞME DURUMUNU DEĞERLENDİRMİŞ VE ÖNÜMÜZDEKİ ALTI AYLIK VE DAHA UZUN VADELİ PLAN VE PROGRAMLARINI BELİRLEMİŞTİR. DANIŞMA KURULU ÜYESİ OLARAK BİZLER, ONURLU GEÇMİŞİMİZİN ÜLKEMİZ SORUNLARINA DUYARLI VE SORUMLU YAKLAŞIMININ BİZLERE KAZANDIRMIŞ OLDUĞU ÖRGÜTSEL KÜLTÜR SONUCU, AŞAĞIDA YER ALAN ÜLKEMİZ VE TARIM SEKTÖRÜNE İLİŞKİN ORTAK KARARLARIMIZI KAMUOYUNUN BİLGİSİNE SUNUYORUZ.

1- BUGÜN ÜLKEMİZ; İÇİNDEN GEÇMİŞ OLDUĞU SÜREÇTE, KAPİTALİST-EMPERYALİST SERMAYENİN VE ÜLKELERİN, DÜNYA ÖLÇEĞİNDE GERÇEKLEŞTİRMEK İSTEDİĞİ YENİ DÜNYA DÜZENİNİN YANSIMALARINI VE BASKILARINI, KENDİ COĞRAFYASINDA BÜTÜN AĞIRLIĞIYLA HİSSETMEKTEDİR.

2- 2000‘Lİ YILLARA GİRİLDİĞİNDE ÜLKEMİZDE YARATILAN MALİ KRİZLE BİRLİKTE, DÜNYA BANKASI VE İMF‘NİN DAYATMALARI OLAN POLİTİKALARLA, ÜLKEMİZİN BÜTÜN SEKTÖRLERİ GİBİ TARIM SEKTÖRÜ DE BÜYÜK YARA ALMIŞ, TARIM; SEKTÖR OLARAK KÜÇÜLMÜŞ, GEÇİMİNİ TARIM SEKTÖRÜNDEN SAĞLAYAN ÇİFTÇİ DAHA DA YOKSULLAŞMIŞ VE İKİ MİLYON ÇİFTÇİ YURT BELLEDİĞİ, KUTSAL KABUL ETTİĞİ TOPRAĞINI TERK ETMEK ZORUNDA KALMIŞTIR.

3- DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ, İLERİ TARIM MÜZAKERELERİ KAPSAMINDA TARIMSAL ÜRÜNLERİN İTHALATINDA UYGULANAN VERGİLERİN BÜYÜK ORANDA İNDİRGENMESİ, TARIMSAL ALTYAPI SORUNLARINI ÇÖZMEK İÇİN ÖNEMLİ ARAÇ OLARAK KULLANILAN GİRDİ DESTEĞİ VE FİYAT DESTEĞİ GİBİ DESTEKLERİN VERİLMEMESİ VE DIŞ SATIM SÜBVANSİYONLARININ ORTADAN KALDIRILMASI HEDEFİ İLE AVRUPA BİRLİĞİ TAM ÜYELİK SÜRECİNİN, ÜLKEMİZİN AB‘NİN ORTAK TARIM POLİTİKALARININ MALİ ENSTRÜMANLARINDAN YARARLANMADAN GÜMRÜKLERİN SINIRSIZCA AÇILMASI YÖNÜNDE BİR SÜRECE DÖNÜŞMESİ, ÜLKEMİZ TARIM SEKTÖRÜNE YIKIM KABUL EDİLEBİLECEK DÜZEYDE OLUMSUZ ETKİ YAPACAKTIR.

4- TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI TARAFINDAN HAZIRLANAN VE HAZIRLANMA AŞAMASINDA TARIM SEKTÖRÜNÜN BÜTÜN ÖRGÜTLERİNDEN SAKLANAN; İLGİLİ TARAFLARIN KATILIMI SAĞLANMADAN, KAMUOYU ÖNÜNDE TARTIŞILMADAN GÜNDEME GETİRİLEN, GIDA VE TARIM BAKANLIĞININ KURULUŞ VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN TASARISI, TARIM REFORMU VE KIRSAL KALKINMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN TASARISI, TARIMSAL ARAŞTIRMA GELİŞTİRME MERKEZİ (TAGEM) KURULUŞ KANUNU TASARISI, KIRSAL KALKINMA DESTEKLEME KURUMU TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN TASARILARI BÜTÜN DETAYLARIYLA DEĞERLENDİRİLMİŞ VE TASARILARIN, TARIM SEKTÖRÜMÜZÜN AĞIR SORUNLARINA ÇARE OLMAKTAN ÖTE, SORUNLARI DAHA DA DERİNLEŞTİRECEĞİNİ, TASLAK METİNLERİN BELLİ BİR MESLEKİ TAASSUBU İÇERDİĞİNİ, TARIM SEKTÖRÜNÜN ALT SEKTÖRLERİ OLAN BİTKİSEL VE HAYVANSAL ÜRETİMİNİ BİRBİRİNDEN AYRIŞTIRMAK İSTEĞİNİN METİNLERE YANSIDIĞINI, TARIMSAL KIRSAL KALKINMANIN BÜTÜN UNSURLARIYLA METNE YANSIMADIĞI VE İÇERİĞİNİN TOPRAK VE SU KAYNAKLARINI KORUYUCU VE GELİŞTİRİCİ BİR İŞLEVE SAHİP OLMADIĞINI, TARIMSAL ARAŞTIRMA KURULUŞLARININ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME FAALİYETLERİNİ YERİNE GETİRMEKTEN UZAK BİR YAPIYA DÖNÜŞTÜRECEĞİNİ VE TARIM SEKTÖRÜNDE İSTİHDAM EDİLMİŞ OLAN MESLEKTAŞLARIMIZIN ÖZLÜK HAKLARINI KORUMAKTAN ÖTE İKİLİ BİR YAPIYI DOĞURAN VE MESLEKTAŞLARIMIZIN HAK KAYBIYLA SONUÇLANACAĞINI GÖRÜYOR VE BU DURUMUN TARAFIMIZCA KABULÜNÜN MÜMKÜN OLMADIĞINI SÖYLÜYORUZ.

5- TASLAK METİNLER; TARIMI BÜTÜNCÜL BİR YAKLAŞIMLA ELE ALAN, MESLEKİ UZMANLIK ALANLARINA SAYGI GÖSTEREN, TARIM SEKTÖRÜNÜN AĞIR SORUNLARINA ULUSAL BİR BAKIŞLA ÇÖZÜM ÜRETEN, GELİŞMİŞ ÜLKELERDE OLDUĞU GİBİ ULUSAL BÜTÇEDEN TARIM SEKTÖRÜNE, TARIMSAL ALTYAPI SORUNLARINI ÇÖZMEYE ODAKLI VE ÜRETİM MALİYETİNİ DÜNYA İLE REKABET EDEBİLİR SEVİYEYE İNDİREN BİR HEDEFİ ASIL KABUL EDEN BİR ANLAYIŞLA YENİDEN HAZIRLANINCAYA KADAR TASLAK METİNLERE, TEPKİMİZİ GİDEREK ARTIRACAĞIMIZ BİR EYLEM PLANIYLA KARŞI DURACAĞIMIZI İLAN EDİYORUZ.

6- BUGÜNE KADAR KISITLI OLANAKLARLA ÜLKE TARIMINA BÜYÜK HİZMETLERİ OLAN ARAŞTIRMA ENSTİTÜLERİNİN KAPATILMASI BİR YANA, FİZİKİ VE İNSAN KAYNAKLARIYLA DESTEKLENİP DAHA DA GÜÇLENDİRİLEREK FAALİYETLERİNİN DEVAM ETTİRİLMESİNDEN YANAYIZ. KAPATILMASININ ZORUNLU OLDUĞU İDDİA EDİLEN ARAŞTIRMA ENSTİTÜLERİNİN İSE UYGUN OLAN YERLERDE ÜNİVERSİTELERİN ARAŞTIRMA BİRİMLERİNE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ, ÜNİVERSİTELERDE KADRO BULAMAYAN DOKTORALI ARAŞTIRMA ELEMANLARININ ARAŞTIRMA ENSTİTÜLERİNDE İSTİHDAM EDİLMESİNİN, ÜLKEMİZ TARIMINA HİZMET EDECEK ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME FAALİYETLERİ İÇİN SON DERECE YARARLI OLACAĞI GÖRÜŞÜNDEYİZ. KANUN TASLAĞINDA TESPİT EDİLEN YÖNETİCİLERDE, EN AZ UZMANLARDA ARANAN KOŞULLARIN HATTA DAHA YETKİN ÖZELLİKLERE SAHİP OLMALARI KOŞULUNUN İSTENMESİ TEMEL İLKE OLARAK KABUL EDİLMELİDİR.

7- TARIMSAL YÜKSEK ÖĞRENİMDE SÜREKLİ DEĞİŞEN EĞİTİM PROGRAMLARININ MESLEKİ EĞİTİMDE NİTELİK KAYBINA NEDEN OLDUĞU BİR GERÇEKTİR. YENİ BÖLÜM OLUŞUMU, ESKİ BÖLÜMLERİ KAPSAYICI BİR İÇERİĞE SAHİP OLMAMASI NEDENİYLE DE MESLEKTAŞLARIMIZDA HAK KAYBINA YOL AÇMAKTADIR. BU SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNE DÖNÜK OLARAK TARIMSAL YÜKSEK ÖĞRENİM; ULUSLARARASI KOŞULLARI KARŞILAYAN VE ULUSAL BEKLENTİLERİMİZİ KAPSAYAN BİR ANLAYIŞLA YENİDEN KURGULANARAK YÖNETİLMELİ VE UYGULAMALARA AĞIRLIK VERİLEREK EĞİTİM KALİTESİNİN YÜKSELTİLMESİ HEDEFLENMELİDİR. HALEN SAYISI 23 OLAN ZİRAAT FAKÜLTESİ SAYISININ, YENİ AÇILAN ÜNİVERSİTELERLE BİRLİKTE ARTIRILMASINA VE EĞİTİM FAALİYETLERİNİ SÜRDÜRMEKTE OLAN FAKÜLTELERDE GECE EĞİTİMİ YAPILMASINA, TÜMÜYLE KARŞI OLDUĞUMUZU İFADE EDİYORUZ.

8- 1000 KÖYE 1000 TARIM GÖNÜLLÜSÜ OLARAK, KÖYDE KÖYLÜYLE BİRLİKTE TÜRK TARIMINA HİZMET ETMEKTE OLAN MESLEKTAŞLARIMIZIN SORUNLARI ARTIK, TAŞIYAMAYACAKLARI KADAR AĞIRLAŞMIŞTIR. HANGİ OTORİTEYE KARŞI SORUMLU OLDUKLARI BELLİ OLMAYAN VE HANGİ OTORİTEDEN ÜCRET ALACAKLARI HALEN ÇÖZÜLMEYEN BİR YAPININ, MESLEKTAŞLARIMIZIN TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI BÜNYESİNDE İSTİHDAM EDİLDİĞİ KALICI BİR ÇÖZÜME KAVUŞTURULMASI GEREKTİĞİNE İNANIYORUZ.

9- TARIMSAL ÜRETİMDE ZİRAİ MÜCADELE İLACI, GÜBRE VE BİTKİ GELİŞİMİNİ DÜZENLEYİCİ KULLANIMI, İYİ TARIM UYGULAMALARI KAPSAMINDA YAPILMALIDIR. SÜRECİN YÖNLENDİRİLMESİ VE DENETLENMESİNİN UZMAN MESLEKTAŞLARIMIZIN BİLGİSİ VE DANIŞMANLIK HİZMETİ EKSENİNDE YAPILMASI HALK SAĞLIĞI, TOPRAK VE ÇEVRE SAĞLIĞININ KORUNMASI İLE BİRLİKTE TARIMSAL İHRACATIMIZIN SEKTEYE UĞRAMAMASI İÇİN ÖNEMLİDİR.

10- TARIM SİGORTALARI KANUNU VE TOPRAK KORUMA VE ARAZİ KULLANIMI KANUNU, ÜLKEMİZ TARIMI İLE TARIM TOPRAKLARININ KORUNMASI İÇİN ÖNEMLİ KABUL ETMİŞ OLDUĞUMUZ YASAL DÜZENLEMELERDİR. DEĞİNİLEN KANUNLARIN GEREK İÇERİK, GEREKSE UYGULANMASINDAN KAYNAKLANAN SORUNLARININ GİDERİLMESİ İÇİN KONUNUN TARAFLARIYLA UZMANLIK BİLGİMİZİN DİKKATE ALINACAĞI İŞBİRLİĞİ İSTEĞİMİZİN KARŞILANMASINI BEKLİYORUZ.

11- GIDA İŞYERLERİNDE SORUMLU YÖNETİCİ OLARAK ÇALIŞAN MESLEKTAŞLARIMIZIN SORUNLARINI ÇÖZME YOLUNDA MUHATAP BAKANLIK OLAN TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI‘NDAN İŞBİRLİĞİ ARAYIŞLARIMIZA CEVAP VERMESİNİ BEKLİYORUZ.

12- HALKIMIZIN SAĞLIKLI BESLENMESİ VE YETERLİ DÜZEYDE NİTELİKLİ GIDAYA ULAŞMASINI, EN TEMEL HAKKI OLARAK KABUL EDEREK, ÜRETİLEN POLİTİKA VE UYGULAMALARIN BU KAPSAMDA GERÇEKLEŞTİRİLMESİNİ SAĞLAMAK ÜZERE BÜTÜN TARAFLARI SORUMLULUKLARININ GEREĞİNİ YAPMAYA VE KONUYA DUYARLILIK GÖSTERMEYE DAVET EDİYORUZ.

13- 5473 SAYILI YASA İLE MESLEKTAŞLARIMIZIN DA İÇİNDE OLDUĞU TEKNİK HİZMETLER SINIFI İÇİN TAZMİNAT ORANLARI ARTIRILMIŞ OLMASINA KARŞIN, BAKANLAR KURULU BUNA İLİŞKİN DÜZENLEMEYİ YAPMADIĞINDAN MAĞDURİYET DEVAM ETMEKTEDİR. BAKANLAR KURULU‘NUN GEREKLİ ÇALIŞMAYI BİR AN ÖNCE YAPMASINI DİLEMEKTEYİZ. ARAZİDE ÇALIŞAN MESLEKTAŞLARIMIZIN TAZMİNATLARINI ALMALARININ ÖNÜNDEKİ SINIRLAMALAR, ÇALIŞMA KOŞULLARI GÖZ ÖNÜNE ALINARAK DÜZELTİLMELİDİR.

KAMUOYUNA SAYGIYLA DUYURURUZ.

TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI
40. DÖNEM I. DANIŞMA KURULU

 

 

28-30 NİSAN 2006 TARİHLERİNDE ÜRGÜP‘TE DÜZENLENEN

40. DÖNEM I. DANIŞMA KURULU TOPLANTISI‘NDA

ALINAN KARARLAR ve GERÇEKLEŞME DURUMU  

  

1 - ODA TÜZESİ  

Alınan Kararlar:  

  • ODA‘mız, mesleki hak ve yetkileri genel düzenleyici işlemlere bağlama ve bunları Resmi Gazete‘de yayımlatma konusundaki çalışmalarını, önümüzdeki dönemde de etkin biçimde sürdürecektir.

Gerçekleşme Durumu, Önümüzdeki Dönemde Yapılacaklar :

  • "Ziraat Mühendisleri ODASI Asgari Ücret Yönetmeliği" nin hazırlanarak Resmi Gazete‘de yayımlanmasının sağlanması, önümüzdeki dönemin öncelikleri arasındadır. Bu kapsamda, ilgili Komisyon aracılığıyla hazırlanan "Toprak Koruma Projesi Hazırlama Asgari Ücret Tarifesi", Yönetim Kurulu‘muz tarafından 19 Eylül 2006 tarihinde onaylanarak yürürlüğe sokulmuştur.  Gıda işletmelerine yönelik ilgili üç Oda (Ziraat - Gıda - Kimya) tarafından saptanan asgari ücret uygulaması yürürlüktedir.
  • ODA‘mıza üye olan dört meslek disiplininin çalışma alanları göz önüne alınarak, bu alanların tümünü kapsayıcı bir Asgari Ücret Yönetmeliğinin hazırlanması ve Resmi Gazete‘de yayımlanmasına yönelik çalışmalar, tüm ODA birimlerimizin etkin katılımı ile gerçekleştirilecektir. Bu amaçla tüm Şubelerimiz ve İl Temsilciliklerimiz, ziraat - su ürünleri - balıkçılık teknolojisi ve tütün teknolojisi mühendislerinin kendi illerinde gerçekleştirdikleri faaliyetler ve bunun karşılığında uygulanması gereken asgari ücret tarifeleri ve bunun hesaplanma biçimine ilişkin görüşlerini, üniversiteler ve iş dünyası ile katılımcı bir anlayışla oluşturacak ve 8 Ocak 2007 tarihine kadar Genel Merkez‘e bildireceklerdir.      

2 - TARIMSAL DANIŞMANLIK HİZMETLERİ, "1000 TARIM GÖNÜLLÜSÜ" UYGULAMALARI  

Alınan Kararlar:

•·        ODA‘mız, bugüne kadar "Köy Merkezli Tarımsal Üretime Destek Projesi" kapsamında görev alan üyelerimize teknik bilgi desteği ve lojistik yardım vermenin yanı sıra, meslektaşlarımızın sorunlarının çözümüne katkı oluşturmak amacıyla her türlü çalışmayı etkin biçimde gerçekleştirmiştir. Ancak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘nın Tarım Danışmanları ile ilgili tutumunda olumlu bir değişim gözlenmemekte, tam tersine danışman üyelerimiz ile ODA‘mız arasındaki sağlıklı bağın kopartılmaya çalışıldığı görülmektedir. Proje süresinin 2006 yılı sonunda biteceği hesaba katılırsa, Tarım Danışmanlarının sorunlarının çözümü ve Bakanlık kadrolarına atanmalarının sağlanması amacıyla, içinde bulunduğumuz yılda, aynı çalışmalar aynı kararlılık ve etkinlikle yürütülecektir. ODA‘mız, "proje süresinin uzatılması seçeneğinin" doğru olmadığını kamuoyuna duyuracaktır. Mesleki bir sınav uygulanarak, bu sınavdan geçen Tarım Danışmanlarının Bakanlık kadrosuna alınmaları önerisi de, bir çözüm yolu olarak kamuoyuna sunulacaktır. Kadroya alınmayan Tarım Danışmanlarının da, kooperatifler ve ziraat odalarında görev yapmaları doğrultusunda çalışmalar yapılacaktır.

•·        2006 yılının ikinci yarısında, çözüm anlamında olumlu bir gelişme olmazsa, tüm tarım danışmanlarının katılımıyla Ankara‘da gerçekleştirilecek bir toplantı ile sorun tüm boyutları ile basınla paylaşılacak, ülkenin seçim sürecine girmekte olduğu dönemde, konu bürokrasi ve siyaset dünyasının ilgi odağına yerleştirilecektir.

•·        Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü‘nce (TEDGEM) hazırlanan "Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik Taslağı kurumların görüşlerine sunulmuştur. Söz konusu taslak, tüm Şubelere gönderilerek, görüş istenecektir. Daha sonra ODA‘mız, hem sözü edilen Yönetmelik içeriğinin doğru olarak oluşturulması, hem de sağlıklı bir danışmanlık sistemi çerçevesi kurulması için, Şubelerden gelen görüşleri de dikkate alarak, tasarıyla ilgili görüşünü hazırlayacaktır.   

Gerçekleşme Durumu, Önümüzdeki Dönemde Yapılacaklar :   

  • 17 Ekim 2006 tarihinde, Tarım Danışmanları konusunda düzenlenen TV Programı‘nda, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Vekili, "Köy Merkezli Tarımsal Üretime Destek Projesi" kapsamında çalışan ziraat mühendisi - veteriner hekim sayısının 2500‘e çıkarılacağını, çalışanların 657 sayılı Yasa‘nın 4 b maddesi uyarınca sözleşmeli statüye alınacağını, maaşlarının devlet bütçesinden ödeneceğini söylemiştir.
  • Bu söyleme karşılık, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘ndan bu konuda resmi bir açıklama yapılmış değildir. Bununla birlikte, Müsteşar Vekili‘nin TV konuşmasının, Bakanlık‘ta yürütülen çalışmaların açıklaması niteliğinde olduğu değerlendirilmektedir. Bu kapsamda, mevcut çalışanların, kurulacak Komisyonlarda performanslarının değerlendirilmesi suretiyle 4 b statüsüne alınmaları, duyarlı bir konu olarak değerlendirilmektedir.
  • Ayrıca, 3 yıldır Projede görev yapan, KPS Sınavı‘na girmemiş ya da 35 yaşını aşmış olanların durumuna ilişkin henüz bir açıklık söz konusu değildir.
  • Oda‘mız, önümüzdeki dönemde de konuyu izleyerek, ülke ve üyelerimiz için olumlu düzenlemelerin yaşama geçirilmesi için gerekli katkıyı koymaya ve kamuoyu adına denetleme görevini eksiksiz yerine getirmeye devam edecektir.
  • "Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik Taslağı" konusunda, kimi Şubelerimizden görüş gelmiştir. Bu görüşler de dikkate alınarak, ODA görüşü oluşturulmuş ve Bakanlığa iletilmiş, web sayfamızda yayımlanmaya başlamıştır.
  • Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘nın, 17 Mayıs 2006 tarihinde, konu ile ilgili olarak düzenlediği toplantıya, ODA‘mızı temsilen Antalya Şube Başkanı‘mız Sn. Vahap TUNCER ve Genel Sekreterimiz Sn. Ural ERSOY katılmışlar ve ODA Görüşümüzü açıklamışlardır.
  • Türkiye Ziraatçılar Derneği tarafından bu kapsamda yaratılan spekülasyonlara, toplantı sırasında ve sonrasında gerekli yanıtlar verilmiştir.
  • Görüşlerimizden bir kısmı dikkate alınarak son şekli verilen "Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmelik" 08.09.2006 tarih ve 26283 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
  • Yönetmelik hükümleri uyarınca, Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Merkez Teknik Komitesi ve İl Teknik Komitelerine katılacak ODA‘mız temsilcilerinin isimlerinin Bakanlığa bildirilmesi işlemlerine başlanılmıştır.
  • Ayrıca, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘na yazı yazılarak ODA‘mızın MİEM yanında kuracağı Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Eğitim Merkezi‘nin yetkilendirilmesi isteminde bulunulmuştur.
  • Bakanlık TEDGEM Genel Müdürlüğü‘nden gelen yanıtta, "Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Eğitimi Düzenleme Yetkisi Verilmesine ve Sertifika Eğitimlerine Dair Uygulama Esasları" taslağı görüşümüze sunulmuş olup, bu konuda 28 Kasım 2006 tarihinde yapılacak Toplantı‘ya ODA‘mız davet edilmiştir. Bu Yönetmelikte tanımlanan kuruluşların tarımsal danışmanlık eğitimi vermek üzere yetkilendirilmesinin bu aşamadan sonra başlayacağı, ODA‘mıza bildirilmiştir.
  • "Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Eğitimi Düzenleme Yetkisi Verilmesine ve Sertifika Eğitimlerine Dair Uygulama Esasları" taslağı tarafımızdan incelenecek, toplantıya katılım sağlanarak görüşlerimiz açıklanacak ve ODA‘mızın bu alandaki yetkisinin Bakanlık tarafından tanınırlığının sağlanması için gerekli çalışmalar yürütülecektir. 

3 - GIDA MEVZUATI, SORUMLU YÖNETİCİLİK UYGULAMALARI VE "YEMİNLİ GIDA MÜŞAVİRLİĞİ"   

Alınan Kararlar:

  • Sorumlu Yöneticilik konusunda Ziraat, Gıda ve Kimya Mühendisleri ODA‘ları arasında imzalanan Protokol yürürlüktedir. Her üç ODA, önümüzdeki dönemde de, sorunların ortak çözümüne yönelik çalışmalarını sürdüreceklerdir.
  • Sorumlu yöneticilerin sosyal güvenliklerinin sağlanmasına yönelik olarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile ortak çalışmalar yapılmaktadır. Bu kapsamda ODA‘mız, sorumlu yönetici meslektaşlarımızın listelerini, aylık olarak Bakanlığa göndermeye başlamıştır. Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü, teşkilatına, listelerde yer alan sorumlu yönetici üyelerimizin işyerlerince sosyal güvenliklerinin yapılıp yapılmadığını sormakta ve ODA‘mıza bilgi vermektedir. Önümüzdeki dönemde, sözü edilen çalışmaları sağlam bir temele oturtmak bakımından, her üç ODA ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü arasında bir Protokol imzalama çalışmalarının sonuçlandırılmasına gayret edilecektir.
  • ODA‘mız, Gıda Mühendisleri ODASI ve Kimya Mühendisleri ODASI arasında 19 Nisan 2006‘da imzalanan protokol uyarınca artık 3 Odanın Şube ve Temsilcileri, gıda işletmelerine yönelik Kapasite Raporu düzenleyebileceklerdir. Protokole göre Kapasite Raporu almak isteyen gıda işletmeleri bir dilekçe ile bulundukları yerdeki 3 ODA, ODA‘ların Şube Başkanlıkları veya İl Temsilciliklerine başvuracaklardır. Bu konuda görevlendirilen bir mühendis tarafından yerinde inceleme yapılarak hazırlanacak Kapasite Raporu, ODA‘ların sorumluları tarafından onaylanacaktır. Kapasite Raporu‘nun hazırlanması konusunda, gereksinim duyan Şubelerimize yönelik bir eğitim verilecektir. Konuyla ilgili bir afiş hazırlanarak, tüm örgütümüze dağıtılacaktır. Protokol doğrultusunda, 15 Mayıs 2006 tarihine kadar Şubelerimiz 10 kişi, Temsilciliklerimiz de 5 kişi olmak üzere Kapasite Raporu düzenlemek için görevlendirilecek isimleri Genel Merkezimize bildireceklerdir.
  • 10.09.2005 gün, 25932 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanan "Gıda ve Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeleri Üreten İş Yerlerinin Çalışma İzni ve Gıda Sicili ve Üretim İzni İşlemleri ile Sorumlu Yönetici İstihdamı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"in istihdam maddesi, meslek odalarının görüşleri alınmadan değiştirilmiştir. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bu değişiklikle, süt ürünleri gibi son derece riskli gıda maddelerini üreten işyerlerinin 1 mühendis veya veteriner hekim istihdam etme zorunluluğunu kaldırmıştır. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘nın gıda güvenliğini sağlamaya yönelik mesleki çalışma yürüten Gıda, Kimya, Ziraat Mühendisi ve Veteriner Hekim istihdamı konusunda geri adım atması anlamına gelen bu değişikliğe karşı ODA‘mız idari dava sürecini başlatmış olup, sektörde çalışan işyerlerinin karlılığını, kamu yararına tercih eden bu tür yaklaşımlara karşı mücadelesine devam edecektir.
  • Kısa adıyla, Sorumlu Yönetici İstihdamı Hakkındaki Yönetmelik, çok değişik unvanlarda tekniker ve teknisyenlerin sorumlu yöneticilik yapabildikleri gıda üreten işyerlerinde, ziraat mühendisleri için bölüm ayrımı yaparak, haksız bir uygulamaya neden olmaktadır. ODA‘mız söz konusu yönetmelik düzenlemesinde, bölüm ayrımının kaldırılmasına yönelik olarak Bakanlık nezdinde girişimde bulunmuş ve Bakanlık da, yönetmeliğin değiştirilmesi sürecinde talebimizin dikkate alınacağını ODA‘mıza bildirmiştir.

Gerçekleşme Durumu, Önümüzdeki Dönemde Yapılacaklar : 

  • Önümüzdeki dönemde de, gıda konusunda her üç ODA‘nın dayanışma içinde ortak çalışma süreci devam ettirilecektir.
  • Sorumlu Yöneticilik yapan üyelerimizin sosyal güvenliklerinin sağlanması konusunda pratik çözümler üretilmekle birlikte, yapılan görüşmelerle olgunlaştırılan Protokol, önümüzdeki dönemde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile imzalanacaktır. Böylece, ilke ve esasları ile sağlam temele oturtulmuş bir sosyal güvenlik uygulamasının sorumlu yönetici üyelerimiz için geçerliliği sağlanacaktır.
  • Üç ODA‘nın ortak kararı ile yaşama geçirilen "kapasite raporu düzenlenmesi" konusunda, Esnaf Kefalet Odaları Birliği ve TOBB üzerinden gelişen itirazlar, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı aracılığıyla TKB‘na ulaştırılmıştır. Koruma ve Kontrol Genel Müdürü ile üç Oda Başkanı‘nın ortak toplantısında konu ele alınmış, gelen yazılar Bakanlık aracılığıyla ODA‘lara ulaştırılmıştır.
  • Her üç ODA‘nın yetki durumunu açıklayan bir yazı, yine ortaklaşa olarak hazırlanarak, 6 Temmuz 2006 tarihinde TKB‘na gönderilmiştir. Buna karşın Bakanlık, 28 Eylül 2006 tarihli yazısıyla, Yasa‘da ve Ana Yönetmeliklerimizde bu konuda açık hüküm olmaması gerekçesiyle, hazırlanan raporların kabul edilmeyeceğini, ODA‘larımıza bildirmiştir. Bunun üzerine, üçüncü tarafları zor durumda bırakmamak için, kapasite raporu düzenlenmesi uygulamalarına ara verildiği, örgütümüze duyurulmuştur. 
  • Önümüzdeki dönemde, Ana Yönetmeliğimize, kapasite raporu düzenleyebileceğimize yönelik açık bir hüküm konulmasına gayret edilecek, bunun gerçekleşmesi durumunda uygulamaya yeniden başlanılacaktır.
  • ODA‘mız, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘nın, "Gıda ve Gıda ile Temas Eden Madde ve malzemeleri Üreten İşyerlerinin Çalışma İzni ve Gıda Sicili ve Üretim İzni İşlemleri ile Sorumlu Yönetici İstihdamı Hakkında Yönetmelik" te yaptığı değişikliklerle, ustalara, kısa süreli eğitimlerle sorumlu yönetici olma yolunu açan uygulamalarına karşı açtığı davada, Danıştay 10. Dairesi‘nin 2006/2330 Esas No‘lu kararıyla yürütmeyi durdurma kararını almıştır. Bu karar uyarınca; Ustalar, yılda en çok 3 ay faaliyet gösteren mevsimlik işyerleri ile 20 beygir gücü ve altında motor gücü bulunan; ekmek, pastacılık ürünleri, mantı, simit, yufka, bazlama, pide, galeta, kadayıf ve leblebi üreten iş yerlerinde sorumlu yöneticilik yapamayacak. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu veya bağlı mesleki birimler, ustalık kursu düzenleyemeyecek. Sayılan işyerlerinde en az 4 yıllık lisans eğitimi almış ziraat, gıda, kimya mühendisleri, veteriner hekimler, kimyagerler, su ürünleri mühendisleri ve biyologlar ile gıda bilimi konusunda en az yüksek lisans yapmış diğer meslek gruplarına mensup kişiler sorumlu yöneticilik yapabilecek. Böylece haksız ve hukuka aykırı bir şekilde istihdam alanları daraltılmış olan ziraat mühendisi ve su ürünleri mühendisi üyelerimiz yeniden iş olanaklarına kavuşacaklar. Hepsinden önemlisi, tüketici, uzman mühendisin denetiminde üretilen güvenli gıdalara erişme hakkına yeniden sahip olacak.
  • Yürütmenin durdurulması ile olası bir Yönetmelik değişikliğinin iptali kararı arasında, doğru uygulamanın gerçekleştirilmesi için, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile görüşmeler yapılacak, konu izlenecektir.
  • Geçtiğimiz dönemde Aydın ve Denizli Şubelerimiz sorumlu yöneticilerle toplantılar yaparak, sorunlar ve çözüm önerileri konusunda görüş alışverişinde bulundular Diyarbakır Şubemiz, sorumlu yöneticiler ile ilgili sorunları değerlendirmek üzere, 13 Haziran 2006‘da Kontrol Şube Müdürü ile görüşme yaptı. Diyarbakır, Van ve Şanlıurfa Şube Başkanlarımız ile Elazığ, Mardin ve Şırnak İl Temsilcilerimizin katılımıyla 16 Haziran 2006 tarihinde gerçekleştirilen toplantıda, sorumlu yöneticilik konusu ele alındı. İstanbul Şubemiz 3 Haziran 2006‘da sorumlu yöneticilik yapan meslektaşlarımıza yönelik, "Hijyen ve Sanitasyon" konulu bir eğitim düzenledi. Hatay Şubemiz de 4 Mayıs 2006‘da sorumlu yöneticilere yönelik eğitim gerçekleştirdi.
  • Tüm Şubelerimiz, konu ile ilgili olarak sürdürülen faaliyetler yanında, alınan "yürütmenin durdurulması" kararını ve bunun anlamını üyelerimize etkinlikle duyuracak, sorumlu yöneticilik uygulamalarındaki mevcut sorunların çözümü için gayretlerini sürdürecektir.
  • Mayıs-Ekim 2006 döneminde Adana, Ankara; Denizli, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir ve Tekirdağ ile Batman, Kırklareli, Kocaeli, Erzincan ve Tokat‘ta HACCP kursları düzenledi. Eğitimler bazı illerde TARGEV ile ortaklaşa verildi. Yoğun ilgi nedeniyle pek çok ilde eğitimler tekrarlanırken, kursları başarıyla tamamlayanlara törenle sertifikaları sunuldu. Ayrıca, Ankara ve Adana‘da "ISO 22000: 2005 Gıda Güvenlik Yönetim Sistemleri" eğitimi yapıldı. Üyelerimize yönelik eğitim çalışmalarına bundan sonra da devam edilecektir.   

4 - ÖZLÜK HAKLARINA İLİŞKİN ÇALIŞMALAR, YENİ AÇILIMLAR MESLEKİ DENETİM  

Alınan Kararlar:

  • ODA‘mız, FoodPLUS GmbH nezdinde akredite olmak için yürüttüğü girişimler sonucunda, İyi Tarım Uygulamaları (EUREPGAP) Sistemi‘ne akreditasyon işlemini onaylatmış ve "kurumsal üyeliğini" sağlamıştır. Buna yönelik olarak gerekli olan 2006 yılı üyelik ücretinin ödenmesi gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda ODA‘mızın akredite kimliği ile gerçekleştireceği ilk kurs, 13 - 14 Mayıs 2006 tarihlerinde Antalya‘da gerçekleştirilecektir. Kursu tamamlayarak sertifika alanlar, Sistem Danışmanlığı yapabilecektir. Önümüzdeki süreçte diğer Şubeler de, kurs koşullarını inceleyerek, EUREPGAP eğitimi düzenleyebilecektir.
  • Her geçen gün değişen dünya koşulları doğrultusunda, ODA‘mız,  akademik gelişmeleri yakından izleyebilmek ve yeni teknolojileri öğrenebilmek için bir eğitmenini yurtdışına göndererek, eğitim almasını sağlamayı planlamaktadır.
  • Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile ODA‘mız arasında 19 Nisan 2006 tarihinde imzalanan protokol, tarım veya orman traktörleri ile römorkları için tadilat projelerinde, Tarım Makinaları Bölümü mezunu Ziraat Mühendislerinin yetki kazanmasını sağlamıştır.  ODA‘mız, belgelendirmede uygulanacak eğitim programı müfredatı konusunda çalışmalarını tamamlamıştır. Konuyla ilgili eğitim çalışmaları çok kısa bir zaman içinde başlayacaktır.
  • Toprak Koruma Projelerinin; bilimsel, teknik ve mesleki etik kurallarına uygun olarak yapılması amaçlayan Toprak Koruma Projesi Eğitimi‘ni yapmak, Ziraat Mühendisleri Odası‘nın görevidir. Bilindiği üzere ODA‘mız Nisan ayında 10 gün süreli bir Toprak Koruma Projesi Eğitimi düzenleyerek, yapılan sınavda başarılı olan kursiyerlere sertifikalarını vermiştir. ODA‘mız önümüzdeki dönemde de, bu konuda üzerine düşen sorumluluğun gereğini yerine getirmeye devam edecektir. Ayrıca, 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu uyarınca illerde kurulan Toprak Koruma Kurulları‘nın çalışmaları ve Toprak Koruma Projeleri konusunda yaşanan sorunlar ve Şubelerimizin sorularına yanıt vermek üzere ODA‘mız nezdinde bir komisyon oluşturulacaktır.
  • Henüz taslak halinde bulunan Tarım Arazilerinin Korunması, Kullanılması ve Arazi Toplulaştırma Tüzüğü‘nde, "tarımsal amaçlı yapılarla ilgili başvuruların, Valilikçe incelenmesi ve tesisin tarımsal amaçlı tesis olması halinde, arazi nitelikleri ve sınıfına bakılmaksızın, projede öngörülen miktarda alana,  bu amaçla kullanılmak koşuluyla izin verilmesi" hükme bağlanmaktadır. ODA‘mız, tarımsal amaçlı tesislerin Ziraat Mühendisleri tarafından projelendirilmesi ile ilgili gerekli araştırmaları yaparak, meslektaşlarımızın bu konuda yetkili olabilmesi için üzerine düşen tüm çalışmaları gerçekleştirecektir.
  • Zirai mücadele ilaçları ve gübre satışlarına yönelik TKB nezdinde sürdürülen görüşmelere karşın, olumlu bir açılım sağlanamamıştır. Yaşanan sorunların aşılabilmesi için zirai mücadele ilacı, gübre, tohum ve fide satışı yapan bayilere yönelik ODA denetiminin sıklaştırılması kararlaştırılmıştır. Bütün iller, zirai mücadele ilaç bayilerine yönelik mesai saati uygulamasını eksiksiz olarak yapmak zorundadır. Bunu yapmayan ODA yöneticileri hakkında gerekli yaptırım uygulanacaktır. Tüm Şubelerimiz II. Danışma Kurulu Toplantısı‘na, 2006 yılı başından bu yana konuyla ilgili olarak yaptıkları çalışmaları bir rapor halinde sunacaklardır. Denetim yapmayan Şubeler ise bunu gerekçeleriyle birlikte Genel Merkezimize bildireceklerdir.
  • Zirai ilaç bayilerinin, yıpranma nedeniyle erken emeklilik olanağı getirilmesi de dahil olmak üzere özlük haklarının iyileştirilmesine yönelik Şubelerimizden gelecek öneriler, Genel Merkezimizce değerlendirilecektir.
  • 40 ıncı Dönemde ODA denetçilerinin seçilmesine ilişkin süreç başlatılmış olup, seçilen denetçiler, ilgili Yönetmelik hükümleri uyarınca görev yapacaklardır. Halen denetçi listesini Genel Merkezimize bildirmeyen Şubelerimizin ivedilikle bu listeleri göndermeleri gerekmektedir.
  • Çalışanların hak ve kazanımlarını ortadan kaldırmaya yönelik, sosyal devlet anlayışı yerine piyasa düzenini getirmeye çalışan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı, Kamu Personel Yasa Tasarısı ve Kamu Yönetimi Temel Yasa Tasarısı‘na karşı etkin mücadelemiz devam edecek, ODA‘mız kamu çalışanı meslektaşlarımızın özlük haklarını titizlikle takip edecektir.

Gerçekleşme Durumu, Önümüzdeki Dönemde Yapılacaklar :

  • ODA‘mızın akredite kimliği ile Mayıs-Ekim 2006 tarihleri arasında Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Bursa, Hatay, İstanbul, Mersin ve Muğla‘da "EUREPGAP Meyve ve Sebze Genel Eğitimi" gerçekleştirildi. Büyük ilgi nedeniyle bazı illerde eğitimler tekrarlandı. Eğitime katılanlara törenle sertifikaları verildi. Kursu tamamlayarak sertifika alanlar, Sistem Danışmanlığı yapabiliyor. Önümüzdeki süreçte diğer Şubelerimiz de, kurs koşullarına göre EUREPGAP eğitimi düzenleyecektir.
  • ODA‘mız, Ankara - Çukurova - Ege Ziraat Fakülteleri Tarım Makinaları Bölümü öğretim üyeleri ile birlikte çalışarak oluşturduğu eğitim programını, Protokol hükümleri uyarınca, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı‘nın onayına sunarak, gerekli onayı almıştır. Bu bağlamda, 31 Ekim 2006 tarihinde yapılan toplantıda, üç Fakülte ile işbirliği içinde gerçekleştirilecek eğitim programının detayları da belirlenmiştir. Buna göre; 4 - 8 Aralık 2006 tarihlerinde Ankara, 15 - 19 Ocak 2007 tarihlerinde İzmir ve 5 - 9 Şubat 2007 tarihlerinde Adana‘da; sırasıyla Ankara - Ege ve Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakülteleri ile işbirliği içinde "Tarım Alet ve Makinaları Projelendirme Eğitim Programı" gerçekleştirilecektir. Traktör, römork, kabin üreticileri ve sektörün diğer katılımcılarının da yer alacağı eğitim programı duyurusu yapılmış durumdadır.
  • Sonuç olarak, ODA‘mızın kazandığı yetki doğrultusunda, ilk kez, tarım veya orman traktörleri ile römorklarına yönelik tadilat projelerinin çizim ve hesaplarının, Oda‘mız tarafından düzenlenen eğitimleri başarıyla tamamlayarak sertifika alan tarım makinaları bölümü mezunu ziraat mühendisleri tarafından yapılması sağlanmış olacaktır.
  • Bu alanda yapılan çalışmalar, 4 - 5 Eylül 2006 tarihlerinde Çanakkale‘de yapılan Tarımsal Mekanizasyon Kurul Toplantısı‘na ODA‘mızı temsilen katılan Dr. Apti YALTIRIK tarafından, Kurul‘a sunulmuştur.
  • ODA‘mız Toprak Su Komisyonu, Haziran ve Temmuz aylarında yaptığı toplantılarda,  Toprak Koruma Projelerinin asgari ücretleri ve Toprak Koruma Projeleri Eğitimi konularını değerlendirmiştir. Bu çalışmalar doğrultusunda, Toprak Koruma Projesi Asgari Ücreti 2.772,20 YTL olarak belirlenmiş, Yönetim Kurulumuzun onayından sonra yayımlanmıştır.
  • Yetkisi olmadığı halde, Oda‘mızın gerçekleştirdiği Toprak Koruma Projesi Eğitimi‘nin daraltılmış halini uygulamaya sokarak eğitim yapan TKB‘na karşı,  öncelikle idari girişimler yapılmıştır. Yazdığımız yazıya Bakanlık tarafından verilen yanıtta, "ODA‘mızın eğitim düzenlenmesini engelleyici bir çalışma yapılmadığı ve ODA‘mız tarafından bu konuda yapılacak her türlü çalışmanın destekleneceği belirterek, işbirliği amacıyla bir toplantı gerçekleştirilebileceğini" bildirilmiştir.
  • Ancak Bakanlığın eğitim programı uygulamasını sürdürmesi üzerine, ODA‘mız tarafından iptal davası açılmıştır. Buna karşılık Bakanlık, 5403 sayılı Yasa‘da yapılması planlanan değişiklikler kapsamına, eğitim verme yetkisini de dahil etmeye çalışmaktadır. TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu‘nun konu ile ilgili toplantısına, ODA‘mızı temsilen Prof. Dr. İlhami ÜNVER ve Sn. Mahir GÜRBÜZ katılmışlar ve planlanan uygulamanın sakıncalarını dile getirmişlerdir.
  • Toprak Koruma Proje Eğitimleri‘nin, bu konuda kapasitesi yeterli fakültelerle ortaklaşa bir biçimde, değişik illerde tekrarlanmasına yönelik olarak AÜZF Toprak Bölümü‘nde öğretim üyeleri ile birlikte ön çalışmalar gerçekleştirilmiş, eğitim programı yeniden belirlenmiş, bu doğrultuda Fakültelerle yazı yazılarak görüşleri sorulmuştur. Atatürk, Selçuk, Harran, Gaziosmanpaşa, Ordu ve Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakülteleri‘nden olumlu yanıt gelmiş olup, diğer Fakültelerimizin de konuya olumlu yaklaşacağı düşünülmektedir.  Önümüzdeki dönemde, bu konudaki eğitim çalışmalarına hızla başlanılacaktır.
  • Tarım Arazilerinin Korunması, Kullanılması ve Arazi Toplulaştırma Tüzüğü ile ilgili ODA görüşümüz, 15.05.2006 tarihinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘na iletilmiştir. 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu uyarınca "Tarım Arazilerinin Korunması ve Amacına Uygun Kullanılması", "Büyük Ova Koruma Alanlarının Belirlenmesi ve Korunması" ve "Arazi Toplulaştırılması" olmak üzere 3 ayrı tüzük çıkarılması gerekirken, tek tüzük hazırlanmasının doğru bir yaklaşım olmadığı belirtilerek, Bakanlıktan tüzük taslağının geri çekilmesi ve 3 ayrı düzenleme hazırlaması istenilmiştir. Ayrıca, Tarım Arazileri Sınıfı adı altında oluşturulmaya çalışılan yeni sınıflama sistemi ile ülke topraklarının yarısından fazlasının marjinal arazi sınıfına sokularak, amacı dışında kullanılmasının önünün açıldığı uyarısı da Bakanlığa yapılmıştır.
  • 5403 sayılı Yasa‘nın uygulanmasından ortaya çıkan sorunları değerlendirmek ve olumlu bir uygulama düzeni yaratmak amacıyla, 8 Aralık 2006 tarihinde, ODA‘mız, Bakanlık, AÜZF ve Toprak İlmi Derneği‘nin ortaklaşa düzenleyeceği bir Çalıştay gerçekleştirilmesi kararı alınmıştır. Bu Çalıştay‘da, illerde ortaya çıkan yanlış uygulamalar, geniş bir şekilde ele alınacaktır.
  • Zirai mücadele ilacı, gübre, tohum ve fide satışlarının, ilgili alanda yükseköğrenim görmüş ziraat mühendisleri tarafından yapılabilmesine yönelik çalışmalarımız sürdürülmektedir. Zirai mücadele ilacı satışı alanında Bakanlık tarafından yapılan değişiklik taslağı ODA‘mıza ulaşmış olup, bu konudaki görüşümüz oluşturularak Bakanlığa iletilecektir.
  • Zirai mücadele ilacı satan bayilere yönelik mesai saati uygulamasının eksiksiz olarak yapılması yönündeki çalışmaların etkinleştirilerek, bu denetimi yapamayan Şubelerimizin gerekçelerini Genel Merkez‘e bildirmesi konusunda, bir geri bildirim alınmamıştır.
  • Sahte ve kaçak tarım ilaçlarıyla ilgili olarak, 2 Mayıs 2006‘da konunun taraflarıyla Ankara‘da ODA‘mızda bir toplantı yaparak, sorunlar ve çözüm önerileri değerlendirilmiştir. Ayrıca konuyla ilgili olarak, 21 Haziran 2006‘da Jandarma Genel Komutanlığı Kaçakçılık Daire Başkanlığı‘nda yapılan toplantıya katılarak, ODA görüşlerimiz  dile getirilmiştir.  
  • 40 ıncı Dönemde ODA denetçilerinin seçilmesine ilişkin süreç tamamlanmış olup, seçilen denetçiler, ilgili Yönetmelik hükümleri uyarınca görevlerine başlamışlardır.    

5 - ODA ÖRGÜTLENMESİ, ODA - ÜYE İLİŞKİLERİ   

Alınan Kararlar:  

•·        ODA örgütlenmesinin nitelik ve nicelik olarak güçlendirilmesi konusunda, gerekli tüm alanlardaki çalışmalar, bugüne kadar olduğu gibi önümüzdeki dönemde de eksiksiz olarak sürdürülecektir.

•·        Şube ve Temsilcilikler, hem kendi yörelerindeki tarımsal sorun ve olanaklar konusundaki gündeme hakim olacak ve değerlendirecek; hem de Genel Merkez tarafından gerçekleştirilen çalışmaları yurt geneline ulaştıracaklardır. Genel Merkez basın açıklamaları, ODA görüşleri ODA‘mız web sayfasında yayımlanmakta ve örgütümüze gönderilmektedir. ODA birimleri, bu görüşleri yerel kamuoyu ve üyelerimiz ile paylaşma konusunda yürüttükleri etkin çalışmalara devam edecektir.

•·        ODA yöneticilerinin TV programları üyelerimize duyurularak, ODA‘mız görüşlerinin tüm örgütümüze içselleştirilmesi için çaba gösterilecektir.

•·        Bilimsel ve sosyal etkinliklerle, ODA - üye ilişkilerinin daha üst düzeye çıkarılması için gösterilen çabalar sürdürülecektir.

•·        ODA % 10 paylarını ödemeyen bilirkişilerin tüm yurt çapında izlenmesi ve gerekli tahsilat işlerinin etkinlikle yapılması sağlanacaktır. Şubelerimiz, bu alanda Genel Merkezle yaptıkları işbirliğini artırma konusunda çalışma yürüteceklerdir. Tüm Şubelerimizce kendi illerindeki hakimlere yönelik olarak, kamulaştırmada liste dışı bilirkişi atanmaması için bilgilendirme amaçlı etkili bir hukuki çalışma gerçekleştirilecektir. Kazanımlarının yüzde 10‘unu ODA‘ya vermeyerek, ödenti yükümlülüklerini yerine getirmeyi ısrarla reddeden üyelere yönelik olarak icra işlemleri başlatılacaktır.

•·        Tüm Şubelerimizce bilirkişilikle ilgili kurslar düzenlenecektir.

•·        Üye ödentileri konusunda Genel Merkez ve Şubeler, üstlerine düşen görevleri yerine getirecek, aidatlarını ödemeyenlere yönelik olarak icra işlemleri yürütülecektir.

•·        ODA Genel Merkezimiz, uzun süredir yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Meslek İçi Eğitim Merkezi‘ni (MİEM) kurmuştur. Şubelerimizin de kendi bünyelerinde MİEM organizasyonlarını tamamlamalarıyla, ODA‘mız tüm eğitim çalışmalarını MİEM aracılığıyla gerçekleştireceklerdir.

•·        ZMO üye tabanının genişletilmesi ve Ziraat Fakültesi öğrencilerinin ODA‘mıza kazandırılmasına yönelik olarak, ilki 25 Kasım 2005‘te düzenlenen Öğrenci Kurultayı‘nın ikincisi 2006 sonbaharında gerçekleştirilecektir. Adı geçen Kurultay, Prof. Dr. Ekrem KÜN başkanlığında, Prof. Dr. Nihat ÖZEN, Prof. Dr. Kamil Okyay SINDIR, Prof. Dr. Zeki Acar, Doç. Dr. Haydar ŞENGÜN, Doç. Dr. Kenan PEKER, Yrd. Doç. Dr. Raşit GURBET, Yrd. Doç. Dr. Nadir BAŞÇINAR, Yrd. Doç Dr. Vedat DAĞDEMİR ve Dr. Cemal POLAT‘ın eşgüdümü ile yürütülecektir.

•·        ODA‘yı tanıtıcı bir CD ve broşür hazırlanarak tüm örgütümüze ve II. Öğrenci Kurultayı sırasında katılımcı öğrencilere dağıtılacaktır.

•·        Son yıllarda tarımsal eğitim programlarında yapılan değişiklikler ve bu değişikliklerin ilgili idareler tarafından doğru yorumlanamaması, yeni mezun ziraat mühendislerinin atanmalarında ve hatta iş sınavları için başvurularında engellerle karşılaşmalarına neden olmaktadır. Meslektaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi ve bu sorunun çözümüne yönelik olarak, Bakanlığın, fakültelerden gönderilen açıklamalara uygun olarak davranması ve sınav kazanmış ziraat mühendislerinin işe başlatılmalarının sağlanması gerekmektedir. Bu doğrultuda, ODA‘mızca Prof. Dr. Ekrem KÜN başkanlığında, ODA‘mız II. Başkanı Dr. Turhan TUNCER, Prof. Dr. Kamil Okyay SINDIR, Prof. Dr. Zeki ACAR, Prof. Dr. Nihat ÖZEN, Doç. Dr. Kenan PEKER, Yrd. Doç Dr. Vedat DAĞDEMİR ve Dr. Cemal POLAT‘tan oluşan bir komisyon kurulması kararlaştırılmıştır. Bu komisyon, 23 Ziraat Fakültesinden 1‘er koordinatör öğretim üyesi ile birlikte çalışarak,  Ziraat Fakültelerince geçmişten bugüne dek uygulanan eğitim sistemlerini değerlendirecek ve meslektaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi için çözüm önerilerinin sunulacağı bir rapor hazırlayacaktır. Söz konusu rapor, Tarım, Orman ve Su Ürünleri Tarım Eğitimi Konseyi‘ne verilecektir. Bu çalışmalar daha sonra Üniversitelerarası Kurul‘a, YÖK‘e ve Devlet Personel Başkanlığı‘na gönderilecektir.

•·        TMMOB‘un 25-28 Mayıs 2006 tarihlerinde gerçekleştirilecek Genel Kurulu‘na ODA‘mız delegelerinin katılımı sağlanacaktır.

Gerçekleşme Durumu, Önümüzdeki Dönemde Yapılacaklar :  

•·        Geçtiğimiz dönemde, ODA‘mız tarafından tarım ile ilgili tüm gündem yakından izlenmiş, AB süreci, fındık sektörü, tohumculuk sektörü, toprak, AOÇ ile ilgili Yasa ve Plan taslakları, özlük haklarımız da dahil olmak üzere birçok konuda raporlar/görüşler hazırlanmış, kamuoyu oluşturulmuş; Genel Merkez, Şubelerimiz ve İl Temsilciliklerimiz aracılığıyla, Türkiye‘nin birçok iline ve ilçesine gerçekleştirilen çalışma gezileri ile ODA‘mızın görüşleri duyurulmuş, sürece müdahil olunmuştur.

•·        Genel Merkez ve Şubelerimiz, yazılı ve görsel basının tüm olanaklarını kullanmaya çalışarak, "tarım sektörünün sesi" konumunu pekiştirmişlerdir.

•·        Süreç içinde, bilimsel - teknik - sosyal faaliyetlerle, ODA - üye ilişkilerinin pekiştirilmesine gayret edilmiştir.

•·        Adana Şubemizin, iki daire birleştirilerek yenilenen binası, 24 Mayıs 2006‘da geniş katılımlı bir törenle hizmete açılmıştır.

•·        Bursa Şubemizin de içinde yer alacağı Akademik Odalar Birliği Sarayı‘nın temel atma töreni, 22 Ağustos 2006 tarihinde, ODA Yöneticilerimizin de katılımıyla Bursa‘da gerçekleştirilmiştir.

•·        Samsun - Antalya ve Aydın Şubelerimizin, hizmet binalarındaki yenileme işlemleri tamamlanmıştır.

•·        ODA % 10 paylarını ödemeyen bilirkişiler izlenerek, haklarında gerekli işlemler yürütülmüştür. Bu kapsamda, Adıyaman, Artvin, Burdur, Karabük, Kilis, Kütahya, Bursa, Edirne, Eskişehir, Çanakkale, Malatya, Tunceli, Mardin, Yozgat, Muğla, Trabzon, Sivas ve İstanbul‘daki bazı bilirkişilere yönelik icra işlemi başlatılmıştır. Kazanımlarının yüzde 10‘unu ODA‘ya vermeyerek, ödenti yükümlülüklerini yerine getirmeyi ısrarla reddeden üyelere yönelik gerekli işlemlerin yapılmasına devam edilecektir.

•·        Şubelerimiz ve İl Temsilciliklerimiz, hem geçmiş dönem, hem de 2006 yılı bilirkişilik kazanımlarının sorunsuz bir şekilde ODA‘mıza transfer edilmesi için üzerlerine düşen iş ve işlemleri eksiksiz gerçekleştireceklerdir. 

•·        2007 yılı Bilirkişilerinin seçimi sürecinin, adil ve doğru bir şekilde uygulanması için gerekli çalışmalar yürütülecektir. İlgili Yönetrmelik hükmü uyarınca, Bilirkişilik‘te Eğiticilerin Eğitimi Programı, 18 - 19 Kasım 2006 tarihlerinde Ankara‘da ve yıl içinde İllerde kendi üyelerine yönelik Şubeler - İl Temsilcilikleri tarafından gerçekleştirilecektir. 

•·        ZMO II. Öğrenci Kurultayı, 25-26 Kasım 2006 tarihlerinde Ankara‘da gerçekleştirilecektir. Konu ile ilgili çalışmalar, Kurultay Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ekrem KÜN ve Komisyon tarafından yürütülmektedir. İlgili Fakültelere yazı yazılarak, Kurultay hakkındaki görüşleri, katılımcı listeleri ve sunulması düşünülen bildiri konuları istenmiş, Salon organizasyonları gerçekleştirilmiştir.

•·        TMMOB‘un 25-28 Mayıs 2006 tarihlerinde Ankara‘da yapılan Genel Kurulu‘na ODA‘mız delegeleri etkin biçimde katılmıştır. Yapılan seçimler sonucunda, TMMOB Yönetim, Denetim ve Yüksek Onur Kurulu üyeliklerine, ODA‘mız üyesi Baki SUİÇMEZ, Zeki MUTLU ve Şevket AKDEMİR seçilmişlerdir. 

  • TMMOB‘un, "Emeğimize, insanımıza, üyemize, yaşama, mesleğimize ve ülkemize sahip çıkıyoruz" sloganı ile 14 Ekim 2006‘da  Ankara‘da gerçekleştirdiği mitinge, Genel Merkezimiz ve tüm Şubelerimiz etkin biçimde destek vermiştir.

6 -  MALİ İŞLER, e-zmo ÇALIŞMALARI

Alınan Kararlar:

  • Mali işler konusunda e-zmo‘nun etkili biçimde kullanımına yönelik olarak bazı Şubelerimizin çalışmaları istenilen düzeye ulaşmıştır. Ancak bazı Şubelerimizde halen önemli eksiklikler bulunmaktadır. Önümüzdeki dönemde, uygulamaların ortaklaştırılması konusundaki eksiklikler giderilecektir. Buna yönelik olarak, ayrıca yeni seçilen Şubelerimize sistemi tanıtmak ve uygulamaları yürütmek üzere, 25-26 Mayıs 2006 tarihlerinde Ankara‘da eğitim çalışması yapılacaktır.
  • Önümüzdeki dönemde, Şubelerimizin ODA Üyelik Belgesi verebilmeleri konusunda açılım sağlanacak, kurulacak sisteme uygun olarak, Şubelerimiz kendi üyelerinin belgelerini internet üzerinden üretebilecek duruma kavuşturulacaktır.
  • Sorumlu Yöneticilik belgelerinin Şubeler tarafından verilmesi, gıda mevzuatına hakim, sistemin gerektirdiği e-zmo uygulamalarını eksiksiz yapabilecek insan kaynağına ve fiziki kapasiteye gerek göstermektedir. İzleyen Danışma Kurulu sonrası, uygun görülen Şubelere bu yetkinin tanınabileceği bir açılım üzerinde çalışılacaktır.
  • Üyelerin kredi kartlarında, çok yıllık taksitlendirme olanağı üzerinde araştırma yürütülecektir.

Gerçekleşme Durumu, Önümüzdeki Dönemde Yapılacaklar :

  • Genel Merkez ve Şubelerimizin personel ve yöneticilerine yönelik olarak, 25-26 Mayıs 2006 tarihlerinde Ankara‘da, e-zmo programı eğitimi verildi. Mali işler konusunda e-zmo‘nun etkili biçimde kullanımı, Şubelerimizin ODA Üyelik Belgesi verebilmeleri ve ODA haberlerinin sürekli güncellenmesine yönelik eğitim amacına ulaşmıştır.
  • Gerçekleştirilen eğitim çalışmaları ve organizasyon sonrasında, Şubelerimiz, 1 Ekim 2006 tarihi itibariyle ODA Üyelik Belgesi vermeye başlamışlardır. Uygulamanın idari ve mali boyutlarıyla birlikte sorunsuz ve sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için, Şubelerimiz gerekli çabayı sarfetmektedirler.  
  • Üyelik belgesi uygulamasından elde edilen deneyimler, hizmetlerin yerinden gerçekleştirilmesi ve Genel Merkez‘in politika üretimine odaklanması sürecindeki yeni açılımlara hizmet edecektir.
  • 2007 yılında, 2006 yılı için belirlenen ödenti miktarının artırılmaması konusunda karar üretilmiştir. Bu bağlamda ODA‘mız, üyelik ödenti borçlarının daha uzun taksitlendirilebilmesi olanağını kullanacaktır.

7 - YASAL DÜZENLEMELER  

Alınan Kararlar:

  • Tarım Bakanlığı‘nın yeniden yapılanmasıyla ilgili Tarım ve Gıda Bakanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı ve Tarım ve Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumu Başkanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı‘nda ciddi sıkıntılar bulunmaktadır. "Ziraat işlerini" bitkisel üretimden ibaret gören ve hayvansal üretimi "veterinerlik ve gıda hizmetleri" altında toplayan Bakanlık yaklaşımını kabul etmemiz mümkün değildir. Bu kapsamda ülke genelindeki Ziraat Fakültelerinin de katılımıyla bir eylem planı hazırlanacaktır. Buna göre, öncelikle ODA‘mız Mevzuat Komisyonu, Türkiye ile dünyadaki tarım teşkilatlarını karşılaştırmalı olarak ve ayrıntılı biçimde ortaya koyarak, yasal düzenlemelerle ilgili kapsamlı bir rapor oluşturacaktır. Bu rapor, kitap olarak basılıp, dağıtılacaktır. Ziraat Fakültesi Dekanları ile birlikte Mayıs ayının ikinci haftasında Tarım ve Köyişleri Bakanı ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ziyaret edilerek, tasarılarla ilgili görüşümüz dile getirilecektir. Ziraat Fakültesi dekanlarıyla beraber bir basın toplantısı düzenlenmesi ve ardından ülke çapında imza kampanyası başlatılarak kamuoyu oluşturulması hedeflenmektedir. Basın toplantısı tüm şubelerce illerinde eş zamanlı olarak gerçekleştirilecektir.
  • Tasarıların TBMM‘ye gönderilmesinden sonra da, çalışmalar Meclis içinde etkinlik ve kararlılıkla yürütülecektir.
  • Ayrıca 2006 sonbaharında Ankara‘da, ZMO örgütünün yanı sıra Tarım Danışmanları ve işsiz Ziraat Mühendislerinin yer alacağı, geniş katılımlı bilimsel bir toplantı düzenlenerek, Tarım Bakanlığı‘nın teşkilat yasası ve meslektaşlarımızın sorunları ele alınacaktır. Bu toplantının ardından büyük bir yürüyüş planlanmaktadır.  
  • ODA‘mızın tüm çalışmalarına karşın tasarılarla ilgili olumlu bir sonuç alınamaması halinde ise Eylem Planı kapsamında, sorumlular istifaya çağrılacaktır.
  • ODA‘mız ülke çapındaki araştırma enstitülerinin kapatılmasına karşı etkin bir şekilde mücadele edecektir. Ziraat Mühendisleri Odası, araştırma enstitülerinin alt istasyon şeklinde örgütlenmesi ve araştırıcı sayısının artırılması gerektiğini savunmaktadır. Ayrıca Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü‘nün turizm amaçlı özelleştirme kapsamından çıkarılması için dava açma süreci de dahil, etkin çalışmalarımız devam edecektir.

Gerçekleşme Durumu, Önümüzdeki Dönemde Yapılacaklar :

  • Tarım Bakanlığı‘nın yeniden yapılanmasıyla ilgili olarak ODA‘mızca oluşturulan görüş Bakanlığa iletilmiş ve kamuoyuna duyurulmuştur.
  • Tarım Bakanlığı‘nın yeniden yapılanmasıyla ilgili yasal düzenlemelere yönelik olarak 11 Mayıs 2006 tarihinde, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uğur BÜYÜKBURÇ, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal TALUĞ, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mükerrem KAYA, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayzin B. KÜDEN, Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Atilla AŞKIN ve Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Vecdi DEMİRCAN ile birlikte Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi EKER‘i ziyaret ettik. Ziyarette, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘nın yeniden yapılandırılması, kamu görevlisi ziraat mühendislerinin sorunları, Zirai Karantina Müdürlükleri‘nde laboratuvar personeli olarak çalışan ziraat mühendislerinin durumu, tarım danışmanları ve yeni mezun ziraat mühendislerinin işe yerleştirilmesinde yaşanan sorunlarla ilgili görüşlerimizi dile getirdik. Tarım Bakanı da, ODA‘mız, Ziraat Fakülteleri temsilcileri ve Bakanlık yetkililerinden bir komisyon oluşturularak, sözü edilen konuların ele alınacağı bir toplantı düzenlenmesi talimatını vereceğini ifade etmiştir.  
  • Aradan geçen zaman diliminde herhangi bir toplantı çağrısının Bakanlık tarafından üniversitelere ve ODA‘mıza yapılmaması üzerine, ODA‘mız, AB üyesi 25 ülkenin Büyükelçiliklerine yazdığı İngilizce-Fransızca yazılarla, kendi ülkelerinin Tarım Bakanlığı organizasyon yapılarını talep etmiştir. Gelen yanıtların Türkçe çevirisinin tamamlanmasının ardından, yayımlanacak bir kitapçık ile kamuoyu bilgilendirilecektir. ODA‘mız, konuyu yakından izlemeye ve sürece müdahale etmeye devam edecektir.
  • TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu‘nun Mayıs ve Haziran ve Ekim aylarındaki toplantılarına katılarak, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu‘nda tarım arazisi işgalcilerine getirilen affın süresinin Cargill lehine 6 ay daha uzatılmasını öngören yasa teklifi ve Mera Kanununun Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ile ilgili görüşlerimizi bildirdik.
  • ODA‘mız, tüm örgütüyle birlikte, ülkemizin tarım sektöründeki bağımlılık ilişkilerini derinleştirecek Tohum Yasası‘na karşı kamuoyunu ve Meclis‘i bilgilendirme, üniversiteler, üretici örgütleri ve ekoloji hareketi ile birlikte çalışma, uluslararası bağlantıları organize etme gibi işlevleri, olabildiğince etkin bir şekilde yerine getirmeye çalışmış; ancak Tasarı‘nın Yasalaşmasına engel olamamıştır. Konu, bu noktadan sonra da izlenmeye devam edilecektir.          

8 - TÜRKİYE‘NİN GÜNDEMİ, TARIM SEKTÖRÜNDE YAŞANAN GELİŞMELER KARŞISINDA ODA‘MIZIN TAVRI, TARIMDA GÜÇ BİRLİĞİ OLUŞTURMA ÇABALARI   

Alınan Kararlar:

  • Türkiye‘nin en verimli topraklarının yer aldığı TAGEM ve TİGEM‘lerin rant uğruna amacı dışında kullanılmasının engellenmesi için etkin çalışmalar yürütülecektir. Kurumların içinin boşaltılmasına karşı çıkarak, buralardaki meslektaşlarımıza sahip çıkacağız. Tarım topraklarının talan edilmemesi için tüm örgütümüzle birlikte güçlü bir duruş sergileyeceğiz.
  • Mayınlı arazilerin kamu yararı dışındaki amaçlarla kullanımının önüne geçmek için gerekli çalışmalar yürütülecektir.
  • Köy boşaltma konusuyla ilgili olarak Diyarbakır, Şanlıurfa ve Van Şubelerimizce ortak çalışma yapılarak hazırlanacak raporun Genel Merkezimize iletilmesi kararlaştırılmıştır.
  • ODA‘mız bugüne kadar izlediği siyasetler üstü çizgisi doğrultusunda, ülkemiz ve tarım sektörü ile ilgili tüm alanlarda, emekten yana tutumunu dikkatli ve özverili biçimde sürdürecektir.

Gerçekleşme Durumu, Önümüzdeki Dönemde Yapılacaklar :

  • Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazilerinin 10 yıl boyunca Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından kullanılmasını öngören yasa teklifine karşı etkin mücadele verdik. Bu kapsamda öncelikle AOÇ ile ilgili kapsamlı bir ODA görüşü açıkladık. TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyonu‘nun AOÇ‘ye ilişkin yasa teklifi gündemiyle, 17 Mayıs 2006‘da yaptığı toplantıya katılarak, görüşlerimizi dile getirdik. Daha sonra, TMMOB‘a bağlı bazı odalar, sivil toplum örgütleri ve sendika temsilcilerinin 1 Haziran 2006‘da ODA‘mızda yaptıkları toplantıda oluşturulan, Atatürk Orman Çiftliği Girişimi‘nin Sözcülüğünü üstlendik. Girişim adına 2 Haziran 2006‘da bir basın açıklaması yapıldı. AOÇ Girişimi Geçici Yürütme Kurulu, toplantılarını ODA‘mızda gerçekleştirdi. Hazırlanan Eylem Planı kapsamında AOÇ Girişimi, 3 Haziran 2006‘da Çiftlikteki Atatürk Evi önünde bir basın açıklaması yaptı. Girişim, yaklaşık 3 bin kişinin katılımıyla 6 Haziran 2006 Salı günü TBMM‘ye bir yürüyüş gerçekleştirerek, Çiftlik arazilerinin Ankara Büyükşehir Belediyesi‘ne tahsis edilmesini öngören yasa teklifini protesto etti. Ayrıca, ŞPO, PMO ve ÇMO‘nun temsilcileri ile beraber 9 Haziran 2006‘da, CHP Grup Başkanvekili Ali TOPUZ ile TBMM‘de bir araya gelerek, AOÇ hakkındaki son gelişmeleri değerlendirdik.
  • AOÇ ile ilgili yasanın, TBMM‘de kabul edilerek onay için Çankaya Köşkü‘ne gönderilmesinin ardından, çiftliğin yönetimi konusunda ortaya çıkan yasal-yönetimsel sürece ilişkin görüşlerimizi paylaşmak üzere, 5 Temmuz 2006‘da Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kemal NEHROZOĞLU‘nu ziyaret ederek bir dosya sunduk.
  • Ayrıca Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan "Atatürk Orman Çiftliği Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı‘nı inceleyerek, hazırladığımız ODA görüşünü kamuoyuna duyurduk. ODA görüşümüzde, Nazım İmar Planı‘nın tarım sektörü ile ilgili olarak ortaya koyduğu yaklaşım bakımından, Atatürk‘ün vasiyetine ve geçerli mevzuata aykırı hükümler içerdiğini bildirdik.
  • Başbakanlık Hukuk Müşavirliği tarafından Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘na gönderilen yazıyla, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Yasası‘nda Cargill Şirketi lehine süre uzatımı yapılması yönünde harekete geçilmesiyle ilgili olarak 12 Mayıs 2006‘da Bursa ve İstanbul‘da eş zamanlı basın toplantıları düzenleyerek, tepkimizi dile getirdik.
  • ODA‘mız, Tarım-İş Sendikası ve TEMA Vakfı‘nın, Yalova ATATÜRK Tarım İşletmesi‘nin tasfiye edilmesine ilişkin Başbakanlık Yüksek Planlama Kurulu (YPK)  kararına karşı açtıkları davada, Bursa 2. İdare Mahkemesi, 25.05.2006 ve 2005-1080 esas nolu kararıyla yürütmenin durdurulmasına hükmetti.
  • Birçok Şube‘mizde, tarım sektörüyle ilgili gelişmeleri, ülkeden - üreticiden - mühendisten - tüketiciden - halktan ve emekten yana bir çizgide değerlendirmek ve sürece müdahil olmak üzere, diğer demokratik kitle örgütleri ile birlikte ortak ve etkin çalışmalar yürütülmektedir.  
  • Emeği geçen tüm ZMO örgütlülüğüne, yöneticisinden üyesine kadar, sakınmadıkları emekleri, sergiledikleri çalışmaları, dikkatli - özenli - özverili tutumları ve dostlukları için teşekkür ederiz.

Okunma Sayısı: 1516
Fotoğraf Galerisi