ANTEPFISTIĞINDA REKOLTE BEKLENTİSİ - SABAH

GAZİANTEP ŞUBE ( )
14.07.2011 (Son Güncelleme: 14.07.2011 14:31:20)

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Kenan Seçkin, Antep fıstığında bu yıl il olarak 50 bin ton rekolte beklendiğini açıkladı

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Kenan Seçkin, 30-40 bin dönüm arazide dolu hasarı olmasına karşılık. Antep fıstığında şu ana kadar sıcakların verdiği olumsuz bir durum yaşanmadığına dikkat çekerken, "Antep fıstığında iç yapma döneminin başladığını ve bu nedenle önümüzdeki 15 günün hayati öneme sahip. Temmuz ayı ortalarına kadar sürecek iç yapma döneminde meyveler sıcaklardan etkilenmezse ürün kaybı yaşanmaz" diye açıklama yaptı.

Piyasadaki açık İran ve
ABD fıstığı ile kapatılıyor.
Geçen yıldan kalan stokun fazla olmadığını ve ihtiyacı karşılayamadığını ifade eden Kenan Seçkin, piyasada yaşanan Antepfıstığı açığının İran, ABD ve Türki Cumhuriyetlerden getirilen fıstıkla karşılandığını ifade ederken, "Bu konuda Tiryaki Agro piyasanın bir numarası. O da Antepfıstığında doğan açığı, İran, ABD ve Türki Cumhuriyetlerde Serbest Bölge‘ye getirip, burada işledikten sonra yeniden dış piyasaya satarak karşılıyor. Çünkü, fıstık ithalatı yasak" dedi.

İyi bir dönem geçirildi

Fıstık üretiminde Gaziantep genelinde ağırlıklı bölgenin Nizip, Karkamış, Oğuzeli olduğunu belirten Seçkin, 2010 yılında Antep fıstığı rekoltesinin 100 bin ton olduğunu, bu yıl ürün olmayışından dolayı ‘‘yok yılı‘‘ kabul edildiğini ve rekoltenin 50 bin ton civarında beklendiğini söyledi. Antep fıstığından özelliği itibari ile iki yılda bir iyi ürün alındığını ifade eden Seçkin, bu yıl Antep fıstığı üretimi açısından başta Gaziantep olmak üzere üretim yapılan Şanlıurfa, Adıyaman ve Kilis gibi illerde iklim bakımından çok olumsuz bir durum yaşanmadığını, gerek yağış gerekse hava sıcaklığı bakımından iyi bir dönem geçirildiğini anlattı. 


30-40 bin dekar alan doludan zarar gördü
Antep fıstığında tek olumsuz durumun ilkbahar döneminde yağan dolu yağışı olduğuna işaret eden Seçkin, şunları kaydetti: ‘‘Dolu yağışının ağaçlara verdiği zarar da sınırlı kaldı. Örneğin Gaziantep‘te, üretimin yoğun olduğu Nizip, Karkamış ve Araban ve Yavuzeli ilçeleri ve bağlı köylerinde toplam 30-40 bin hektarlık bir alanda, dolu yağışının ağaçlara zarar verdiğini tespit etti. Yalnız bu etki, bölgesel bir alanla sınırlı ve çok geniş alanlarda etkili olmadı. Üretimin yoğun olduğu Şanlıurfa ve Adıyaman gibi illerde de dolunun az da olsa olumsuz etkileri görüldü. Dolu yağışı dışında, şu ana kadar üretim bakımından iklime bağlı olumsuz bir durum yaşanmadı. Bölge yeterli yağışı da aldı. Bunun yanı sıra sıcaklardan da etkilenen bir ürün olan Antep fıstığında şu ana kadar sıcakların da verdiği olumsuz bir durum yaşanmadı.‘‘ 

15 günlük sure önemli

Antep fıstığında iç yapma döneminin başladığını ve bu nedenle önümüzdeki 15 günün hayati öneme sahip olduğunu ifade eden Seçkin, sözlerine şöyle sürdürdü: ‘‘Bölgede, Antep fıstığı ağaçlarının bulunduğu bahçelerde ürünler gelişimlerini olumlu bir şekilde sürdürüyor. Gerek meyvelerin durumu gerekse de yapraklanmada bir olumsuz durum söz konusu değil. Temmuz ayı ortalarına kadar sürecek son 15 günlük iç yapma dönemi ise ayrı bir önem taşıyor. Bu dönemde meyveler sıcaklardan etkilenmezse ürün kaybı yaşanmaz" darken, ben fıstığın 15-20 gün sonra piyasaya çıkabileceğini söyledi.

Güneydoğu fıstık alımı yapmalı
Başta Gaziantep olmak üzere bölge ekonomisi için hayati öneme sahip olan Antep fıstığı üreticilerinin daha fazla desteğe ihtiyaçları olduğunu dile getiren Kenan Seçkin, Antep Fıstığı Tanıtım Grubu‘nun fiyat belirleme, üretim, pazarlama ve tanıtım için daha etkin çalışmalar yapması, ayrıca merkezi Gaziantep‘te bulunan Güneydoğu Anadolu Tarım Satış Kooperatifleri Birliği‘nin Antep fıstığı alımı yapması ve fiyat istikrarının sağlanması, üreticinin mağdur edilmemesi için etkin bir rol üstlenmesini gerektiğini kaydetti. 


Hasatla birliklte fiyatta gerileme olabilir
Şu anda kırmızı kabuklu Antep fıstığının toptancılarda kilosunun 8-9 TL lira olduğunu, perakende fiyatının 17-18 liraya kadar çıktığını bildiren Seçkin, ‘‘Bu fiyatın, şu anda normal olduğunu düşünüyorum. Hasat döneminin yaklaşmasına paralel olarak, arz talep dengesi dolayısı ile fiyatın biraz daha düşmesi beklenebilir. Antep fıstığında da özellikle hasat dönemlerinde aşırı fiyat düşmesi nedeniyle üreticiler bir sıkıntı yaşayabilir. Bu yıl üretim az olacağı için önceki yıllara göre fiyatlarda önemli artışlar olabilir‘‘ dedi.

Okunma Sayısı: 747
Fotoğraf Galerisi