“ALTINCIYA YARANMAK İÇİN, SES ÇIKARTILMIYOR”

ÇANAKKALE ŞUBE ( )
19.02.2014 (Son Güncelleme: 24.02.2014 14:14:29)

Çanakkale Belediye Başkanı ve CHP adayı Ülgür Gökhan, dün de ziyaretlerini sürdürdü. Ziraat Mühendisleri Odası yeni Başkanı Prof. Dr. Türker Savaş ve yönetimini ziyaret eden Başkan Gökhan, çevrenin korunmasının önemine değindi.

 

"Altıncıya yaranmak için, ses çıkartılmıyor"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Çanakkale Belediye Başkanı ve CHP adayı Ülgür Gökhan, dün de ziyaretlerini sürdürdü. Ziraat Mühendisleri Odası yeni Başkanı Prof. Dr. Türker Savaş ve yönetimini ziyaret eden Başkan Gökhan, çevrenin korunmasının önemine değindi. Gökhan, "Bu işin şakası yok" dedi. "Maalesef hem hükümet hem de AKP milletvekilleri bu konuda son derece duyarsız" diyen Gökhan, "Sadece altıncıya yaranmak için ses çıkarmamak bence pek yakışık almıyor" ifadelerini kullandı.

 

 

Çanakkale Ziraat Odası Başkanlığı ve Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcülüğünü geçtiğimiz haftalarda devralan Prof. Dr. Türker Savaş ve yönetimine hem ‘hayırlı olsun‘ demek, hem de seçim çalışmaları kapsamında görüş alışverişinde bulunmak amacıyla ziyaret eden Çanakkale Belediye Başkanı ve CHP adayı Ülgür Gökhan, çevre sorunlarına değindi. Ziraat Mühendisleri Odası ile ikili ilişkilerin önümüzdeki dönemde de devam edeceğini ifade eden Gökhan, çeşitli nedenlerle suların kirlenmesi ve kuraklık gibi tehlikelerle karşı karşıya olduklarını ifade etti. "Çanakkale‘nin çevresinin korunmasına yönelik çabalarımız ve ortaklığımız, Ziraat Mühendisleri Odası başta olmak üzere, tüm Çevre Platformu ve belişenleri ile devam edecek" diyen Gökhan, "Çevre ve doğanın tahrip edilmesinin ardından, sadece içme suyu ve doğanın bozulması ile ilgili değil, aynı zamanda tarımda da büyük zararların ortaya çıkacağını biliyoruz. Nitekim bu yıl kuraklık eğer devam ederse, başımıza kötü şeyler gelme olasılığı var. Bir yıl daha böyle bir kuraklık devam ederse, bizi ciddi zorluklara götürür" dedi.

 

"Çevre için ağzını açmayanlar var"

"Kaliforniya‘da bir kuraklık söz konusu ve ABD Başkanı Obama oraya giderek çiftçilerle görüştü. Çevresel bozulmaların nelere ol açtığını kendisi de ifade etti" diyen Gökhan, "Amerika su sorunu en az ülkelerden biri olmasına rağmen, orada bile bu durum söz konusu. Çanakkale‘de hem içme suyu açısından hem de sulama suları açısından bütün kaynağımızı Kazdağları olduğu için bazı sıkıntılar oluyor. Çanakkale sulu tarım üretimi yapan bir il. Çeltik olsun, domates olsun ya da diğer sebze ve meyve çeşitli su isteyen ürünler. Dolayısıyla suya sadece içme anlamında değil, tarımsal sulama anlamında da büyük ihtiyaç duyan bir iliz" dedi. Çevrenin hem küresel ısınma hem de altın madenciliği ve termik santraller ile tahrip edilmesinin yaratacağı olumsuzluklara karşı "Önümüzdeki dönemde daha ciddi bir mücadelenin içinde olmak gerekir" diyen Başkan Gökhan, "Çünkü bu işin şakası yok. Ama çevre için ağzını açmayanlar var. Maalesef hem hükümet hem de AKP milletvekilleri bu konuda son derece duyarsız. Sadece altıncıya yaranmak için ses çıkarmamak bence pek yakışık almıyor. Önce çevre insanının esenliği, sağlığı önemlidir. Biz sesimizi yine yüksek perdeden çıkarmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

 

Savaş, kuraklığa dikkat çekti

Ziraat Mühendisleri Odası Çanakale Şube Başkanı Prof. Dr. Türker Savaş ise, "İnsan faaliyetleri sonucu bu hale gelindi, yani küresel iklim değişimine sebep biz olduk" dedi. Kuraklık tehlikesine dikkat çeken, Prof. Dr. Savaş, "Dolayısıyla önemli bir sorumluluğumuz var. Bu sorumluluğun içinde çevrenin korunması, emisyonların azaltılması, küresel iklim değişikliğine karşı yapılması gereken önemli şeyler var. Kuraklık da zaten bunların sonucunda ortaya çıkıyor. Önümüzdeki senelerde susuzluk çekeceğimizi düşünüyorum. Önceki senelerde ‘kuraklık deniyor ama her tarafı sel bastı‘ gibi bir söylem vardı. Öyle değil aslında. Çanakkale‘nin yıllar bazında ortalamasının yerine gelmediğini görüyoruz. Yağışlar eskisi gibi ortalamayı telafi etmiyor. Bir dönemde sel olması, çok yağış olması kuraklık olmadığı anlamına gelmiyor. Nitekim geçen sene yağan yağmurun ardından barajların dolup taştığı söyleniyordu ama bu sene böyle olmadığı ortada. 17 Aralık‘ta Bayramiç Barajı‘nın dolduğu söyleniyordu. Şuanda yarısını bile bulmamış. Ziraat Mühendisleri Odası olarak iki hassas olduğumuz konu var; bunlar çevre ve tarımsal alanların muhafazasıdır. Bunlarla ilgili olarak Hicri bey nereden bıraktıysa oradan devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Okunma Sayısı: 228
Bağlantılar

http://www.canakkaleolay.com/details.asp?id=88511