ÇİFTÇİ ÜRÜN DEĞİŞTİRECEK - DHA

ADANA ŞUBE ( )
24.02.2014 (Son Güncelleme: 24.02.2014 14:03:42)

Mart ayında da beklenen yağış olmaz ise, buğdayın istenilen boyuta gelmediği tarlalar sürülüp 2`nci ürün mısır, soya veya pamuk ekimine gidilecektir.

Şube Başkanımız  Semih Karademir, Doğan Haber Ajansı`na (DHA) verdiği demeçte; Çukurova‘da buğday eken üreticinin, kuraklık nedeniyle birçok bölgede yeşermeyen ürününden vazgeçip, tarlasını pamuk veya soya ekmek için sürmeye hazırlandığını söyledi.

Çukurova‘da kuraklığın üreticiyi zor durumda bıraktığını belirten Semih Karademir, buğdayda Türkiye rekoltesinin yüzde 6‘sını Adana‘nın karşıladığını kaydetti. Buğday ekimine Çukurova kentlerinde 15 Kasım‘da başlanmasına rağmen, ürünün hala birçok yerde yeşermediğini vurgulayan Karademir şöyle dedi:

"Mart ayında da beklenen yağış olmaz ise, buğdayın istenilen boyuta gelmediği tarlalar sürülüp 2‘nci ürün mısır, soya veya pamuk ekimine gidilecektir. Birçok üretici bunun için hazırlık yapıyor. Bu üreticiye ikinci kez ekim maliyeti getirecektir. Adana‘dan çıkan yaklaşık 1 milyon tonluk buğday turfandadır ve diğer bölgelere piyasa oluşturması açısından büyük önem arz etmektedir."

Adana‘da üreticinin buğdayda dönüm başına ortalama 600 kilogram verim aldığını belirten Karademir, kuraklık sonrası rekoltede yüzde 30 kayıp beklediklerini aktarıp, şöyle konuştu:

"Normal koşullarda üreticinin ova koşullarını baz aldığınız zaman, dönüme 600 kilogram verim alması gerekir. Yağışı almış olsaydı, bir dönüme 600 kilogram buğdaydan bahsedebilirdik. Ancak şubat itibari ile yağış neredeyse yok gibi. Eğer mart ve nisan aylarında da beklenen yağışlar olmaz ise, burada bahsedilen rakam dönüme 200- 300 kilogram olur. Bu da Adana‘nın Türkiye buğday üretiminin yüzde 6‘lık bölümün karşılaması nedeniyle, ilimizde rekolte 1 milyon ton iken 600- 700 bin tona düşer diye tahmin ediyoruz. Kıraç arazilerde tarım yapan üreticinin yağış dışında sulama imkanı yoktur. Bu yüzden bu alanlarda rekolte çok daha fazla düşecektir. Bu hava koşulları böyle devam ederse, birçok üretici buğday ektiği tarlaları ürün yeşermediği için sürüp, farklı ürün için hazırlamaya başlayacaktır."

Okunma Sayısı: 306
Fotoğraf Galerisi