KAR YAĞIŞI ÇİFTÇİYİ SEVİNDİRDİ – KONYA YENİGÜN GAZETESİ – 29.01.2018

KONYA ŞUBE ( )
30.01.2018 (Son Güncelleme: 30.01.2018 13:35:28)

Şube Başkanımız Celil ÇALIŞ ve II. Başkanımız Prof. Dr. Süleyman SOYLU Konya ve bölgesine yağan kar hakkında açıklamalarda bulundu.

Konya ve bölgesinde yağan kar yağışı çiftçileri mutlu etti.  Yağan karın ürünlerin üzerini adeta bir yorgan gibi örtmesi nedeniyle don tehlikesinin önlendi. Karın hububat üretimi açısından oldukça faydalı olduğunu belirten uzmanlar, yağışların istenilen seviyede olduğunu ifade etti  

Türkiye‘nin önemli tahıl üretim merkezlerinden olan Konya‘da son dönemde etkili olan kar yağışı çiftçinin yüzünü güldürdü. Yağan yağışlar Ocak ayının ilk günlerinden itibaren ülke genelinde yağmur ve kar şeklinde gerçekleşen yağışlar, kış kuraklığını ortadan kaldırarak hububatın büyümesine yardımcı oluyor. 

KAR YAĞIŞINDAN MEMNUNUZ VE DEVAM ETMESİNİ İSTİYORUZ

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil Çalış, "Kar yağışında önemli olan yer altı sularının beslenmesi. Yaz ayları için yer altı sularının beslenmesi, barajların doluluk oranlarının yoğunluğu için kar yağışı çok önemli. Kar yağışından memnunuz ve devam etmesini istiyoruz.  Geçtiğimiz sonbaharda yağan yağışlar hububat ekim alanlarında hem toprak isleme hem de tohumla toprağı buluşturmak için nemli bir ortam oluştu. Su ana kadar arazide tarımsal anlamda nem açığı bulunmamaktadır.  Mevsim normallerinin biraz üzerinde dağılım olarak genel seviyede yağışlar gerçekleşti hububat tarımı için.  Tek eksiğimiz 8-10 derece üzerinde oluşacak soğuklarda çıkışı düzgün ve sık olan ekinlerde don olayın olmaması açısından üzerlerinin çıplak olması bir tedirgindik. Çok aşırı olmamakla birlikte Konya ovasını kaplayan kar yağışı bu soğuk zararını da ortadan kaldırdı. Eylül ayından bu zamana kadar gelişen hububat tarımındaki yağış ve iklim istenilen seviyede. İnşallah kış ve kışın devamı ilkbaharda alacağımız mevsim normallerinde alacağımız yağışlar ile birlikte bereketli bir yılı geçirmeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

KAR YAĞIŞI  HUBUBATIN GELİŞİMİ İÇİN ÇOK VERİMLİ 

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube 2. Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu da  Konya bölgesine yağan kar yağışını değerlendirerek,  "Hububatta bu sene çimlenme ile ilgili bir sorun yok. Ekinler tohumların aşağı yukarı tamamı çıktı. Şu anda geçen seneye göre çok farklı. Geçtiğimiz sene havanın bir süre kurak gitmesinin ardından yoğun bir kışa girdik. Ve yoğun bir yağışı gerçekleşti ve tohumlar çıkmamıştı.  Ama bu sene tarlaya atılan ve ekilen tohumların tamamı çıktı. Kar yağışı gelişmiş bitkinin yağması güzel oldu.  Tam istediğimiz bir ortam oluştu. Yani bitkiler çıktı, kardeşlendi tarlayı kapladı ve üzerine kar yağdı. Buda bizim için hububat için oldukça verimli. Ayrıca bu kar yağışı hububatın bundan sonraki gelişimi için gerekli olan nemi karşılama hem de baharlık ürünlerin topraktaki nem rezervleri için çıkışına çok faydası olacak.  Kar yağışı Konya ve çevre ilçelerinde daha çok.  Ereğli, Karapınar, Çumra, Doğanhisar, Beyşehir, Seydişehir ilçelerimizde hiç olmayan yerlerde kar yağışının kalınlığı 3-4 cm ve tarlayı kapatmış durumda. Biz artık bu dönemde hububatın durgun döneme girmesini istiyoruz.  Adı üzerine bunlar serin iklim tahılı. Belli bir dönemde düşük sıcaklık gitmesi istenir. Çünkü ilkbaharda daha sağlıklı gelişsin ve herhangi bir sıkıntı yaşanmasın diye. Şuanda sıcaklığın -5 -10 düşmesi hububatı çok etkilemez. Konya‘da bu yıl tarımsal kuraklık yok. Geçen yıldan Ocak 15 kadar 120 mm civarında yağış yağdı. Ve yağan bu yağışlar oldukça dengeli dağıldı. Yağan bu yağışlar ise toprak hiç kurumadı. Konya‘da tarımsal kuraklık yok, sadece barajlarda, yer altı sularının beslenmesi açısından çok aşırı kar yağıp sızıntı olmadığı için şu anda Konya‘da tarlada ekili ürünlerin hiçbirinde tarımsal kuraklık söz konusu değil. İlkbaharda ve yaz ayında daha rahat edebilmemiz için  yağışların kış döneminde yağışların büyük bir bölümü kışın düştüğü için o yüzden bu mevzu geçiyor. Şuanda hububat için sıkıntı yok. Hububat dört dörtlük gidiyor. Hububatın çıkışı ve gelişimi çok güzel. Ürünlerin mart başından gelişmesi ile birlikte bereketli bir sezon geçiririz" ifadelerini kullandı. Soylu  kar yağışının hububat ve barajlar için faydalı olduğunu belirterek, " Kar yağışının uzun sürmesi ve şubat sonuna kadar tarlada durmasının özellikle hem hububatın gelişim hem de baharlık ürünlerin ekimi ve çıkışı için daha da rahatlatacaktır. Yine su kaynakları, barajların doluluğu açısından oldukça önemli katkı sağlayacaktır. İnşallah beklendiğimiz bu yağışların devam etmesi" dedi

YAĞIŞLAR HUBATA KATKI SAĞLIYOR. 

Ulusal Hububat Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Taşpınar da, "Şu ana kadar Türkiye genelinde güneydoğu hariç bir tarımsal kuraklık gözükmüyordu. Son zamanlarda yağan yağmurlar ile birlikte güneydoğudaki tarımsal kuralıkta yüzde 90 geçecek gibi görünüyor. Yeterli miktarda düşen yağış o bölgelerde çimlenme yok idi. Hububatın  çimlenmesi bu yağışlar ile sağlanmış oldu. Türkiye genelinde olan yağışlar  kar yağışları biraz daha az yağmur daha fazla. İç Anadolu bölgesinde ise yağmur fazla yağdı, kar az düştü ama yinede dağlarda yeterli miktarda kar yüksekliği görünüyor. Buda taban suyu ilkbaharda korktuğumuz kadar kötü olmayacağını gösteriyor. Çimlenme ile ilgili bir sorun yoktu. Nisan ayına kadar da bu yağışlar hububatın gelişmesini sağlayacak şeklide gözüküyor. Karın toprağa ve hububata faydası oldukça yüksek" ifadelerini kullandı.

Okunma Sayısı: 96
Fotoğraf Galerisi