MERHABA GAZETESİ / GELECEĞİNİZİ YAKMAYIN! / 2 TEMMUZ 2018

KONYA ŞUBE ( )
05.07.2018 (Son Güncelleme: 31.07.2018 14:47:38)

GELECEĞİNİZİ YAKMAYIN!

Çiftçilerin tarlalarını hızlı şekilde ikinci ürüne hazırlamak için kök ve sapları yakmasıyla ortaya çıkan anız yangınları, bir sonraki yıl toprağa daha fazla gübre atılmasına ve toprağın kalitesinin düşmesine neden oluyor

Konya Ovası`nda havaların ısınmasıyla birlikte hasat mevsimi de hızlandı. Konya`nın birçok köyünde çiftçiler geceli gündüzlü yoğun bir şekilde hububat hasat yapıyor. Yetkililer, hasat yapan çiftçileri olası yangınlara karşı uyararak, çiftçilerin daha dikkatli olması çağrısında bulundu. Bazı çiftçiler ise cezalara rağmen anızda yakmakta ısrar ediyor. Anız yangınlarında önceki yıllara göre ciddi azalma olmasına rağmen bilinçsiz bazı çiftçiler anız yakmaya devam ediyor. Anız yakan çiftçilere dekar başına 48 TL para cezası kesiliyor. Son yıllarda yapılan çalışmalar ve uyarılarla birlikte Konya Ovası`nda anız yakma oranı yüzde 10`lara düştü. Tarımsal üretimde tasarruf sağlamak ve tarlanın ikinci ürüne hazırlanma süresini kısaltmak amacıyla yapılan anız yakma işlemi, bir sonraki yıl toprağa daha fazla gübre atılmasına, dolayısıyla toprağın kalitesinin düşmesine neden oluyor.

TOPRAK KALİTESİ DÜŞÜYOR

Her yıl hasat döneminin ardından birçok bölgede çiftçilerin çıkardığı anız yangınları, gerek toprağa verdiği zarar gerekse sebep olduğu çevre kirliliği nedeniyle büyük sorun oluşturuyor. Özellikle geniş tarım alanlarına sahip bölgelerde aynı dönemde çıkan çok sayıda anız yangını, toprak kalitesi kadar insan sağlığını ve yaşam kalitesini de olumsuz etkiliyor. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu, anız yangınları sonucu kaybedilen organik maddenin telafisi için daha fazla gübre kullanıldığını, bu durumunun da toprağın yapısını bozduğunu söyledi. Buğday sapının bile artık kıymetlendiğinin altını çizen Soylu, "Çiftçilerimiz ekinleri mümkün olduğu sürece toprağa yakın derdirsin. Çiftçilerimiz önceki yıllara göre çok bilinçlendi. Anız yakan çiftçilerimizin sayısında ciddi bir düşüş var. Fakat hala anız yakmakta ısrar eden çiftçilerimiz var. Özellikle çiftçilerimizin sadece kendilerini değil başka insanları da düşünmesini istiyoruz. Anız yakmak geleceğimizi yakmaktır" diye konuştu.

ORGANİK UNSURLAR ORTADAN KALKIYOR

Soylu,  anız yangınlarında toprakta kalan kök ve sapların yanı sıra toprağın bütün enerjisini barındıran, besin elementlerini, suyunu tutan, verimi sağlayan organik maddenin de yandığına işaret etti. Konya Ovası`ndaki arazilerdeki organik malzemelerin kalitesinin çok düşük olduğunu aktaran Soylu, "Anızlarımızı yakarsak bu organik unsurları da yakmış oluyoruz. Bitki artıkları toprağa karıştırmalıdır.  Hasattan sonra toprağı sürerek, sapın toprağa karışmasını sağlamalıdır. Böylece çürümelidir. Çiftçilerimiz işini vaktinde yapmalı, tarlaları gölge tavında sürmelidir. Azotlu gübre çürümeyi hızlandırır. Hem de toprağı da zenginleştirir hem de geleceğini yakmamış olur" ifadelerini kullandı.

TOPRAĞIMIZIN KALİTESİ BOZULUYOR

Kaybedilen organik maddeyi telafi etmek için bir sonraki yıl üreticinin daha fazla gübreleme yapmak zorunda kaldığını anlatan Soylu, şunları söyledi: "Yangının ardından yeniden yapılacak bitkisel üretimde ürünün sağlıklı gelişmesi, optimum dediğimiz verime ulaşması için kaybedilen organik maddenin telafi edilmesi gerekiyor. Çiftçi bunu daha fazla gübre uygulayarak yapıyor. Her gübre tuz demektir. Zaman içinde toprakların çoraklaştığını, verimsizleştiğini, tuzlaştığını, toprakta bitkilerin gelişmesi için yararlı olan mikroorganizmaların da toprağın bozulması ve tuzlulaşmasından etkilendiğini biliyoruz. Böylece bizim topraklarımız bozulmuş ve toprak kalitesi düşmüş oluyor. Yapısı bozulmuş toprak artık üretken bir toprak değildir. Toprağın yapısı bozulduğu için verimliliği bozuluyor. Yani toprak yıpranıyor ve sağlıklı bitki yetiştiriciliğine ev sahipliği yapamıyor.

"YETKİLİLERE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR

Anız yangınları konusunda ilçe tarım müdürlüklerinin de üzerine düşeni yapması gerektiğini aktaran Soylu, "İlçe tarım müdürlüğü görevlileri anız yakan çiftçileri takip etmeli ve gereken cezaları vermelidir. Şu anda verilen cezalar çok cüzzi rakamlar. Burada yetkililere çok büyük görevler düşüyor. Konya Ovası`nda hala hasat edilmemiş çok sayıda ekin var. Bunlardaki yangın riskini en aza indirmek için çiftçilerimiz ekili alanların etrafını bir pulluk ağzı sürmelidir. Tarlasının anızının yanmasını istemeyen çiftçilerimiz de tarlalarının etrafını sürmelidir" tavsiyesinde bulundu.

Okunma Sayısı: 59
Fotoğraf Galerisi