MANŞET GAZETESİ / SUYUMUZU TOPRAĞIMIZI VE DOĞAMIZI KORUMAK ZORUNDAYIZ

ESKİŞEHİR ŞUBE ( )
20.07.2018 (Son Güncelleme: 20.07.2018 11:58:42)

Söyleşi: Tuğba KOÇAL

Haber kaynağı Manşet Gazetesi 

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Levent Özbunar ile ziraat mühendislerinin sorunlarını konuştuk. Özbunar, Alpu’ya yapılması planlanan kömürlü termik santral konusunda da görüşlerini aktardı.

Öncelikle sizi kısaca tanıyabilir miyiz? Mesleğe ne zaman başladınız? Ne zamandan beri oda faaliyetleri içinde yer alıyorsunuz?

1971 yılında Eskişehir’de doğdum. İlk, orta ve lise eğitimimi Eskişehir’de, lisans eğitimimi Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde 1995 yılında tamamladım. Ziraat Mühendisliği mesleğimin yanında, A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanıyım. Yaklaşık 5 yıl önce, Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir şubemize çok fazla emeği geçen başkanlarımızdan Yusuf Kızıldağ, “Levent, yönetimde sana ihtiyacımız var” dediği andan bugüne kadar değerli yönetim kurulu arkadaşlarımla beraber, şube yönetiminde çeşitli kademelerinde görev aldım. 2014-2015 yılları arası Şube 2. Başkanlığı, 2016-2017 yılları arası Şube Saymanlığı ve 2017 Aralık ayında gerçekleştirdiğimiz seçimle birlikte, şube yönetim kurulundaki arkadaşlarımın bana verdiği yetki ile birlikte Şube Başkanlığı görevini yürütmekteyim. Şube yönetiminde yer aldığım her dönem içerisinde, hem genel merkezimizde, hem de TMMOB Genel Kurul Delegesi olarak çalışmalarıma devam etmekteyim.

Kendimi tanıtırken, bugünlere gelmemde en önemli karakter özelliklerimden olan sosyal bir insan olmamı belirtmek isterim. 1997 yılında Eskişehir’de gerçekleştirdiğimiz “Youth For Habitat Dünya” gençlik toplantısının organizasyonunda yer aldım. Bu uluslararası organizasyonla birlikte, 25-35’li yaşlarımda gerçekleştirdiğim tüm etkinlik ve çalışmalarım bana çok şey kattı. O dönemlerdeki sloganımız hiçbir zaman aklımdan çıkmadı. “Bizler yarının liderleri değil, bugünün ortakları olmak istiyoruz…”

1997 yılında kurduğumuz Türkiye’nin ilk gençlik meclislerinden biri olan Odunpazarı Gençlik Meclisi’nin başkanlığını yaptım. Kent hakkında çalışmalarda da bulunmaktan memnuniyet duyduğum için şube yönetimlerimin desteği ile 2 dönemdir Eskişehir Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi olarak, şehrimiz ile ilgili, sosyal, kültürel, çevresel konularda, ilgili kurum, kuruluşlarla birlikte kentimiz için gönüllü görev aldım ve halen almaktayım. Eskişehir Kent Konseyi İş Sağlığı ve İş Güvenliği Çalışma Grubu Başkanlığı’nı yapmaktayım. Ayrıca; 2 dönemdir Tepebaşı Sağlıklı Kent Konseyi yürütme kurulu üyesiyim. İSAG (İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri) Derneği’nin Eskişehir temsilcisiyim. Siz kısaca dediniz, ama bir ömür, birkaç satıra zor sığıyor.

Ziraat Mühendisleri Odası’nın kaç üyesi var?

Yaklaşık 550 üyesi bulunan Eskişehir şubemizin bağlı olduğu TMMOB Ziraat Mühendisleri Odamızın 60 bin civarı üyesi bulunmaktadır.

Üyelerinize yönelik ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası; kurulduğu günden bu yana mesleki haklarımızın somut platformlarda korunması ve savunulması, sahiplenilmesi amacıyla çalışmalar yapmakta. Meslektaşlarımızın güncel gelişmeler karşısında bilgilendirilmeleri için eğitimler düzenliyoruz (Mantar yetiştiriciliği eğitimi, bilirkişilik eğitimi, fizibilite hazırlama eğitimi gibi..) Ziraat Fakültemizde okuyan ve odamıza kayıtlı Genç ZMO üyeleri arkadaşlarımıza mesleki eğitimlerinde ve stajlarında destek olmaktayız. Her yıl Tarım Haftası sebebiyle; şehrimizde odamızı temsil etmekte ve paydaşlarımız ve üyelerimizle bir araya gelmekteyiz.

Sonuç olarak; toprak olmazsa mesleğimizde olmaz. Tarım alanlarımızın korunması konusunda da mücadele ediyoruz. Ayrıca meslektaşlarımızın birbirleriyle ve aileleri ile görüşmelerini, kaynaşmalarını sağlamak amacıyla yemekler, kahvaltılar, teknik ve turistik geziler de düzenlemekteyiz.

Üyelerinizin başlıca sorunları nelerdir?

Meslektaşlarımızın önemli bir kısmı; kamu ve özel sektörde hizmet vermektedir. Mesleki alanda iş bulamayanlar ise, farklı alanlarda çalışmaktadırlar. Meslektaşlarımızın; Ziraat Fakültelerinden mezun olduktan sonra, ülkemiz tarım ve hayvancılığı ile ilgili çalışmaları önemlidir ve gereklidir. İşsizlik ve iş bulduklarında da oda olarak belirlemiş olduğumuz ücretlerin çok altında çalıştırılmaları meslektaşlarımızın en önemli sorunları arasında yer almaktadır.

Bu sorunların çözümü noktasında neler yapıyorsunuz? Bundan sonraki süreçte neler yapmayı planlıyorsunuz?

Gerek yeni mezun, gerekse mesleki tecrübesi olan üyelerimize; iş bulma konusunda, Eskişehir ve çevre illerden alternatifler sunmaktayız. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Merkezi ile koordinasyonlu olarak, üyelerimizin meslekte daha donanımlı olmaları ve kendilerini geliştirmeleri amacıyla eğitim, seminer, sempozyumlara katılmalarını teşvik etmekteyiz. Genç ZMO üyesi arkadaşlarımıza yönelik olarak; iş başvurusu, görüşme teknikleri eğitimlerimizi vermekteyiz. Genç ZMO üyelerimizi meslekte deneyimli meslektaşlarımızla bir araya getirerek mesleki tecrübe paylaşımları yapmaktayız. İşsizlik hakkındaki sorunların daha sağlıklı bir süreçte çözümlenebilmesi amacıyla, odamız bünyesinde, insan kaynakları birimini oluşturmayı ve geleceğe yönelik olarak geliştirmeyi planlamaktayız.

SUYUMUZU, TOPRAĞIMIZI VE DOĞAMIZI KORUMAK ZORUNDAYIZ

Eskişehir`e yapılması planlanan kömürlü termik santral konusunda neler söylemek istersiniz?

İnsanı doyurmak için doğayı korumak zorundayız. Suyumuz ve toprağımız çok az. Ve her geçen gün, hızlı nüfus artışı, sanayileşme, kentleşme gibi sebeplerle daha da azalmakta! Tarıma elverişli 1 santimetre kalınlığında bir toprak tabakası, ortalama olarak 100 ile 1000 yıl arasında oluşur. Elbette 1 santimetre kalınlığında bir toprak tabakasında tarım yapılması mümkün değildir. Yapılan araştırmalara göre 40-50 santimetrelik bir toprak tabakasının oluşabilmesi için en az 20-25 bin yıllık bir sürenin geçmesi gerekecektir. Bizler ise tarım topraklarımızı hunharca harcıyoruz.

Alpu Ovası; Eskişehir`in en verimli ve özellikle sulu tarım ve hayvancılık yapılan arazilerini barındırmaktadır. Elektrik Üretim A.Ş. tarafından Alpu Ovası`na kömürlü termik santral kurulması planlanıyor. Hepinizin bildiği üzere; santral yapılırsa rüzgar yönüne bağlı olarak 30-100 kilometre kadar olan çevrede ekolojik dengenin bozulması ve çevrenin geri dönüşü olmayacak biçimde yok olması söz konusu olacaktır. Santral kurulursa, oluşacak uçucu küllerin asit yağmurlarına dönüşmesi sonucu, insan, hayvan ve bitki yaşamı tamamen olumsuz etkilenecektir. Bölgede yer alan tarımsal SİT alanları zarar görecektir. Tarımsal üretim çok büyük zarar görecek, burada yaşayan üreticiler bölgeyi terk etmek zorunda kalacaklar. Yapılması planlanan santralin üretimi esnasında, kömürün yanmasıyla bacadan çıkacak gazlar insan sağlığını olumsuz etkileyecek, ağır metaller kanser başta olmak üzere kronik bronşit, astım, sinir sistemi ve kalp hastalıklarına neden olacaktır.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi olarak; aklın ve sağduyunun ağır basarak, santral yapılmaması gerekliliğini, sizlerin kanalıyla bir kez daha önemle vurguluyoruz.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Mesleğimiz en değerli meslekler arasındadır. Gıda olmazsa hiçbir şey olmaz. Tarladan soframıza gelinceye kadar olan süreçte gıda güvenliğine uygun, sürdürülebilir olarak zincirin her bir halkasının işleyişi meslektaşlarımızın bilgi, tecrübe ve özverili çalışmaları ile devam edecektir. Dünyanın ve ülkemizin ziraat mühendislerine çok fazla ihtiyacı bulunmaktadır. Bu yüzden meslektaşlarımızın ülkemizde değeri bilinmelidir.

Doğal kaynaklarını iyi yönetenler dünyanın en zengin ülkeleridir. Tarım topraklarımızın ve tarımsal üretimimizin değerinin bilindiği bir gelecek istiyoruz.

Sizlere de, derginiz okurları ile bizleri buluşturduğunuzdan dolayı çok teşekkür ederim.

 

Okunma Sayısı: 50
Fotoğraf Galerisi