ÇİFTÇİ TV-“ÇİFTÇİDEN HABER” PROGRAMI

GENEL MERKEZ ( )
03.04.2020 (Son Güncelleme: 06.07.2020 17:20:54)

Genel Başkanımız Baki Remzi SUİÇMEZ, 3 Nisan 2020 Cuma günü saat: 10.00`da Çiftçi TV’de Taner ÖZTÜRK tarafından sunulan “Çiftçiden Haber” adlı programa telefon bağlantısı ile katıldı.

ÖZTÜRK,  Başkanımıza “tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının tarımsal üretime etkileri ve yapılması gerekenler” konusunda sorular yönetti.

SUİÇMEZ açıklamalarında, 65 yaş üstü üreticilerin sağlık ve üretim alanına erişim sorunu, gezici geçici ve mevsimlik işçilerin sorunları, bazı ülkelerin ihracatı yasaklaması nedeniyle dışalımın mümkün alamayacağı, mazot dahil temel girdilerde KDV indirimi gerekliliği, kredi, sulama ve elektrik borçlarının ötelenmesi ve borç faizlerinin silinmesi konularına değinerek özetle: “26 Mart 2020 tarihli Basın Açıklamamızda; ülkemizde derhal “Tarımsal Üretim Seferberliği” ilan edilmesini talep etmiştik. “Tarımsal Üretim Seferberliği”nin sağlıklı işletilebilmesi, çok boyutlu çözüm önerilerinin geliştirilmesi ve uygulanabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın öncülüğünde Kamu, Üniversite, Meslek Odaları, Meslek Kuruluşları, ilgili Özel Sektör ve STK’ların temsil edildiği “Koronavirüs Tarım Bilim Kurulu” kurulmasını önermiştik. 26 Mart 2020 tarihinde medyada, Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde “Tarım ve Orman Bakanlığı COVID-19 Komisyonu” kurulduğu haberleri yer aldı. Ancak Komisyon içerinde Ziraat Mühendisliği mesleğimizin ve meslektaşlarımızın dışlanmasını şiddetle kınıyoruz.

Bugün yaşadıklarımız tarımsal üretimin ne kadar stratejik bir sektör olduğunu ve aynı zamanda gıda güvencesinin en önemli teminatı olduğunu bir kez daha göstermektedir.  Covid-19 salgınından ders çıkararak ülkemizde bir an önce tarım politikası değişikliğine gidilmelidir. Söylemler dışında somut olarak, tarım arazilerimizi koruyacak şekilde ülke düzeyinde arazi kullanım planlaması yapılmalı; korunan tarım arazilerimizde üretim miktarı artışı, ürün çeşitliliği ve üretim sürekliliğini sağlayan tarımsal üretim planlamasına geçilmeli; tarımsal ürün dışalımı kısıtlanmalı; girdi maliyetleri düşürülerek ürün desteklerinin artırılmasına yönelik çalışmalara derhal başlanmalıdır. Üreticilerin bir kez üretimden koptuktan sonra tekrar tarımsal üretime dönmeleri oldukça zordur ve hatta olanaksızdır. Gıda ve su, insanlar için en önemli ihtiyaç maddeleridir. Nedeni ne olursa olsun kriz dönemlerindeki toplumsal panik anlarında insanların marketlerde öncelikle gıda maddelerine yoğun ilgi göstermesi, sorunun çok boyutlu önlemlerle giderilmesini zorunlu kılmaktadır. Unutulmamalı ki, ülkemizin en büyük gücü, her türlü olumsuzluğa karşın, halâ, tarımsal üretim potansiyelimizdir. Ülkemizde uzun yıllardır ihmal edilen tarım sektörü ve kırsal kesim için, yaşanan salgın nedeniyle özellikle üretim miktarı ve çeşidi, üreticinin gelir düzeyi, dışalımın kısıtlanması, dışsatımın istikrarı konularındaki sorunları daha da artmamalıdır. Virüs insanı öldürür, açlık insanlığı öldürür. Her koşulda üretmeye devam etmek, üretimi ve üretenleri desteklemek temel amacımız olmalıdır” dedi.

Okunma Sayısı: 135
Fotoğraf Galerisi
Bağlantılar

http://youtu.be/b9b4ytGBTyY