DUVAR ENGLİSH: TÜRK MÜHENDİSLER GIDA ÜRETİMİNDE COVID-19 DURAKLAMASINA KARŞI UYARIDA BULUNARAK GIDA KRİZİNİN DURMASINA İŞARET EDİYOR- 24 NİSAN 2020

GENEL MERKEZ ( )
25.04.2020 (Son Güncelleme: 25.04.2020 12:11:50)

Suiçmez, şu anda piyasada bulunan ürünlerin çoğunun 2019 hatta 2018`de üretildiğini, yani şu anda üretimde bir duraklamanın önümüzdeki yıllarda hissedilebileceğini belirtti.

Türk mühendisler sendikası temsilcileri, COVID-19 salgınının neden olduğu ithalatın durmasıyla tetiklenen potansiyel bir gıda krizine karşı uyardı. Türkiye, pirinç, mısır ve pamuğun çoğunu üretirken, yaklaşık üçte biri ithal edildi ve bir temsilci ithalatın duraklamasının yakın gelecekte kısa arzlara neden olabileceğini de sözlerine ekledi.

Birgün gazetesinin 24 Nisan tarihli haberine göre, Türk mühendisler sendika temsilcileri, küresel COVID-19 salgını nedeniyle ithalat sınırlı olduğu için Türkiye`nin belirli tahıllar ve pamukla bir gıda kriziyle karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

Türkiye, pirinç, ayçiçeği, mısır ve pamuğun yüzde 70`ini yerli olarak üretiyor, ancak kalan% 30`unun COVID-19 salgını nedeniyle tehlikeye girebileceğini, Türkiye Mühendisler ve Mimarlar Odası (TMMOB) Başkanı Baki Remzi Suiçmez kaydetti.

Suiçmez, “Şu anda ithalat zorlanıyor ve bu ürünleri satın alamazsak üretimi artırmamız gerekecek” dedi.

Ancak hükümetin gaz, takviye veya gübre fiyatlarını düşürmediğini de sözlerine ekledi.

“Çiftçiler şimdi dikimde sorun yaşıyorlarsa veya yapamıyorlarsa, kısa vadede birçok ürünle ilgili sorunlarla karşılaşacağız.”

Suiçmez, şu anda piyasada bulunan ürünlerin çoğunun 2019 hatta 2018`de üretildiğini, yani şu anda üretimde bir duraklamanın önümüzdeki yıllarda hissedilebileceğini belirtti.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Kemal Zeki Taydaş, gıda pazarını etkilememek için gıda üretiminin iyice planlanması gerektiğini belirtti.

“Her şeyi ithal eden bir ülke olduk. İthalatta durma olduğunda, sarımsak gibi ithal mallarda fiyat artışları gözlemleyeceğiz ve fiyatlardaki artış devam edecek. ”

Taydaş, COVID-19 salgını sırasında tarıma yatırım yapmanın öneminin belirginleştiğini kaydetti.

ancak iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi`nin (AKP) yatırım seçimi inşaat işidir.

“AKP milyarlarca Türk Lirası`nı 18 yıl boyunca inşaat sektörüne gömdü, ancak kıtlık veya kriz söz konusu olduğunda tarımın önemi ortaya çıktı.”

 

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen tıklatınız. 

Okunma Sayısı: 25
Fotoğraf Galerisi