AYKIRI: ATATÜRK`ÜN EMANETİ `MİLLET BAHÇESİ` OLACAK- 7 HAZİRAN 2020

GENEL MERKEZ ( )
07.06.2020 (Son Güncelleme: 07.06.2020 13:59:31)

"Atatürk’ün millete bağışladığı Yalova`daki tarım arazisine Millet Bahçesi yapılma kararı alındı."

1929 yılında Atatürk tarafından tarımsal üretimi teşvik etmek amacıyla satın alınan Millet Çiftliği, halen “Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü” olarak kullanılıyor. 113.4 dekar büyüklüğünde olan Hazine`ye ait taşınmaz, 20 Mayıs 2020 tarihli Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yazısı ile “Millet Bahçesi” yapılması için TOKİ`ye tahsis edildi.
 
“TÜRK TARIMINA İHANETTİR”
CHP Yalova Milletvekili Özcan Özel söz konusu olaya ilişkin sert açıklamalarda bulundu. Özel, "Bu bölgenin tarım dışı amaçla kullanılıp millet bahçesine dönüştürülmesi, Atatürk`ün mirasına saygısızlık, Yalova`ya ve Türk tarımına ihanettir. Burası birinci sınıf tarım arazisi. ‘Yalova benim kentimdir` diyen Atatürk`ün Türk tarımının geliştirilmesi için millete bağışladığı arazidir. Bu yanlıştan dönün, tarım arazilerine dokunmayın" ifadelerini kullandı.
 
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Remzi Suiçmez de, "Ankara`daki AOÇ gibi, Yalova`daki Millet Çiftliği de Atatürk`ün vasiyetine bu duruma getiriliyor. Talan bugün de devam ettirilmek isteniyor. Bu yanlıştan ivedilikle dönülmeli" açıklaması yaptı.
 
TARIMSAL FAALİYETLER DEVAM EDİYOR
Sözcü Gazetesi`nden Deniz Ayhan`ın haberine göre; 11 Haziran 1937`de Atatürk`ün vasiyetiyle Türk Milleti`ne bağışlanan çiftlik, 1938 yılında Devlet Ziraat İşletmeleri Kurumu`na devredildi. 1950 yılında Devlet Üretme Çiftlikleri Genel Müdürlüğü ve Ziraat İşleri Genel Müdürlüğü bünyesine alındı.
 
1961`de Yalova Bahçe Kültürleri Bölge Araştırma Enstitüsü kuruldu. Halen Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü adıyla tarımsal faaliyetlerine devam ediyor. Enstitüde bugüne kadar toplam 3 bin 704 çeşit, gen kaynaklarında muhafaza edilirken,114 yeni çeşit geliştirilerek üretime kazandırıldı.
 
İMAM HATİP YAPILMAK İSTENMİŞTİ
2015 yılında da Yalova`daki Millet Çiftliği`nin 20 dönümlük alanına İmam Hatip Lisesi ve Külliyesi yapılması için Ensar Vakfı ile sözleşme imzalanmıştı. Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Emin Ergun bu girişimi yargıya taşımış ve Danıştay 6. Dairesi, arazinin Araştırma Enstitüsü`nde kalmasının kamu yararı olduğuna karar vermiş, sözleşmeyi iptal etmişti.

 

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ. 

Okunma Sayısı: 21
Fotoğraf Galerisi