İLKHABER GAZETESİ: “ÖĞRENCİLERİMİZİN YANINDAYIZ”- 26 EYLÜL 2020

GENEL MERKEZ ( )
28.09.2020 (Son Güncelleme: 28.09.2020 09:55:46)

2020 YKS sonucu yerleştirme yapılan Ziraat Fakülteleri öğrencilerine çağrıda bulunan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası(ZMO) Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez, “Eğitim ve istihdam alanında yakıcı sorunların artarak yaşandığı günümüzde, ekonomi dahil yaşanan olumsuz koşullara ek olarak Covid-19 salgınının yarattığı belirsizlik ortamında, mühendislik öğretimine başlayan meslektaş adaylarımızın mesleki eğitimleri ve teknik gelişimlerine Odamızın tüm olanaklarıyla yardımcı olacağının bilinmesini isteriz" Dedi.

ADANA (İLKHABER) – 2020 YKS sonucu yerleştirme yapılan Ziraat Fakülteleri öğrencilerine çağrıda bulunan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası(ZMO)  Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez, “Eğitim ve istihdam alanında yakıcı sorunların artarak yaşandığı günümüzde, ekonomi dahil yaşanan olumsuz koşullara ek olarak Covid-19 salgınının yarattığı belirsizlik ortamında, mühendislik öğretimine başlayan meslektaş adaylarımızın mesleki eğitimleri ve teknik gelişimlerine Odamızın tüm olanaklarıyla yardımcı olacağının bilinmesini isteriz" Dedi.

Türkiye`de geçtiğimiz Mart ayında ilk koronavirüs vakasının görülmesinin ardından okullar önce bir hafta tatil edildi ardından ise uzaktan eğitime geçildi. Pandeminin halen devam etmesiyle birlikte Milli Eğitim Bakanlığı`nın (MEB) dijital eğitim platformu Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden canlı dersler yapılmaya devam diyor.

Ayrıca Üniversiteler geçtiğimiz bahar dönemini uzaktan eğitim yöntemleriyle tamamlarken, normal şartlarda 2020-2021 akademik dönemi 1 Ekim itibariyle açılabilecek. Ancak Sağlık Bakanlığı’nın önerisi doğrultusunda birçok üniversite güz döneminde uzaktan eğitim yapma kararı aldı.

2020-2021 YKS ikinci tercihleri geçtiğimiz Cuma günü itibariyle sona erdi ve tercihler doğrultusunda yerleştirme yapılacak. Yerleştirme sonuçları hakkında bir değerlendirmede bulunan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası(ZMO)  Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez, “Öncelikle ODA’mıza üye olabilecek Ziraat Mühendisleri, Su Ürünleri Mühendisleri, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisleri, Su Bilimleri ve Mühendisleri, Biyosistem Mühendisleri ve Tütün Teknolojisi Mühendisleri bölümlerini kazanan öğrencilerimizi kutluyor, başarılı bir öğrencilik yaşamı diliyoruz” dedi.

Türkiye’de mevcut üniversite ve öğrenci sayısına değinen Baki Remzi Suiçmez, “YÖK verilerine göre ülkemizde 127’si devlete, 74’ü vakıflara ait olmak üzere aktif 201 üniversite ve bu üniversiteler bünyesinde de 1.342’si devlet üniversitelerinde olmak üzere aktif 1.759 fakülte bulunmaktadır. 2019-2020 öğretim döneminde önlisans programlarında 3 milyon 2 bin 964, lisans programlarında 4 milyon 538 bin 926, yüksek lisans programlarında 297 bin 1, doktora programlarında 101 bin 242 öğrenci bulunmaktadır” diye konuştu.

Mühendislik programlarının kontenjanlarının geçmiş yıllara göre azalırken, bazı disiplinlere göre ciddi azalışlar olsa da genelde doluluk oranlarında artış meydana geldiğini ifade eden ZMO Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez, mühendislik öğretimine başlayan adayların mesleki eğitimleri ve teknik gelişimlerine Oda olarak tüm olanaklarıyla yardımcı olacağını belirterek şöyle konuştu;

“Ziraat mühendisliği eğitiminin verildiği fakültelerde, farklı mesleki disiplinler olan gıda mühendisliği, su ürünleri mühendisliği, biyosistem mühendisliği ve peyzaj mimarlığı programları da bulunmaktadır. Bu yazı kapsamında ele alınan Ziraat Fakültelerinde sayılan programlar değerlendirme dışı tutulmuştur.  Türkiye’de 43 üniversitede ziraat mühendisliği eğitimine yönelik programların yer aldığı farklı adlarda fakülteler bulunmaktadır. Bu üniversitelerden Muğla Sıtkı Koçman, Kocaeli, Bandırma Onyedi Eylül, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi bünyesindeki programlarda henüz eğitime başlanmamıştır. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi’nde Genetik ve Yaşam Bilimleri programına, Muş Alparslan Üniversitesi’nde Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü ile Hayvansal Üretim ve Teknolojileri programlarına öğrenci alınmıştır.

Ziraat mühendisliği eğitimi veren fakültelerde ziraat fakültesi dışında farklı isimlendirmeler bulunmaktadır. 2020 yılında kontenjan açılan 37 fakülteden ikisi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi, biri Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi adını taşımaktadır (Çizelge 5). Ayrıca vakıf üniversitesi olan Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi’nde Tarım ve Doğa Bilimleri Fakültesi bulunmaktadır.

2020 yılı tercih kılavuzunda yer alan 2 Su Ürünleri Mühendisliği, 6 Gıda Mühendisliği, 8 Peyzaj Mimarlığı ile12 Biyosistem programı hariç tutulacak olunursa, 37 Ziraat Fakültesinde 175 program için 5.524 kontenjan açılmış, 5.536 öğrenci Ziraat Fakültelerine yerleştirilmiştir.  Ziraat Fakülteleri programlarında 2020 yılında olan doluluk oranı yüzde 97 olmuştur.

Ziraat Fakültelerindeki diğer programlar hariç tutulduğunda, kontenjan açılan 175 programda görevli 1.583 öğretim elemanı bulunmaktadır. En fazla öğretim elemanı bulunan fakülteler 9 farklı programda öğrenci yerleştirmesi yapılan Ege (126) ve Ankara (122) üniversiteleri bünyesindeki ziraat fakülteleridir.

Ziraat Fakülteleri bünyesinde on altı farklı program yer almaktadır. En fazla açılan programlar 30 programla Bahçe Bitkileri, 28 programla Bitki Koruma ve 26 programla Tarla Bitkileri programları olmuştur. En az açılan programlar sadece bir fakültede bulunan Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Hayvansal Üretim ve Teknolojileri, Tarımsal Genetik Mühendisliği, Tohum Bilimi ve Teknolojisi ve Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği programlarıdır

2020 yılında, su ürünleri/balıkçılık alanında öğretim veren 19 programa 466 kontenjan verilmiştir. Kontenjanı bulunan programlardan on altısı Su Ürünleri Mühendisliği programı, ikisi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği programı, biri ise Su Bilimleri ve Mühendisliği programıdır.

Kontenjan açılan su ürünleri/balıkçılık eğitimi veren lisans programlarında 408 öğretim elemanı bulunmaktadır. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, 73 öğretim elemanı ile en fazla öğretim elemanına sahip fakültedir.

YÖK’ün kafa karışıklığı yaratan, ne amaçla yaptığı anlaşılamayan farklı fakülteler/yüksekokullar bünyesinde benzer program açma girişimlerinden vazgeçmesini bekliyoruz. Konuyla ilgili yeterli alt yapı, öğretim elemanı bulunmayan, mezunlarının unvanları sorun yaratacak bu tür girişimler, yükseköğretimde yaşanan sorunlara bir yenisinin eklenmesi dışında hiçbir amaca hizmet etmemektedir.

Diğer Mühendislik Disiplinlerinin Yerleştirme Sonuçları

Ziraat, Orman ve Su Ürünleri programları dışındaki mühendislik programlarına tercih yapabilmek için, tercih yapılacak puan türünde en az 240 bininci olunmasına yönelik başarı barajı uygulaması, 2018 yılında değişiklikle 300 bin olarak değiştirildi.

Genel olarak mühendislik programlarının kontenjanları geçmiş yıllara göre azalırken, bazı disiplinlere göre ciddi azalışlar olsa da genelde doluluk oranlarında artış meydana gelmiştir.

Sonuç olarak; zor süreçlerden geçerek meslek alanlarımızı tercih yapan öğrencilerimize yeni yaşamlarında başarılar dileriz. Eğitim ve istihdam alanında yakıcı sorunların artarak yaşandığı günümüzde, ekonomi dahil yaşanan olumsuz koşullara ek olarak Covid-19 salgınının yarattığı belirsizlik ortamında, mühendislik öğretimine başlayan meslektaş adaylarımızın mesleki eğitimleri ve teknik gelişimlerine ODA’mızın tüm olanaklarıyla yardımcı olacağının bilinmesini isteriz”

 

Özel Haber: Serhat ŞANLI 

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ. 

Okunma Sayısı: 26
Fotoğraf Galerisi