KOTA MISIRI DA VURDU - EVRENSEL - 22.08.2005

GENEL MERKEZ ( )
22.08.2005 (Son Güncelleme: 22.08.2005 14:45:20)

NUR KARAOĞLU

BUĞDAYA GETİRDİĞİ KOTA YÜZÜNDEN BUĞDAY ÜRETİCİSİNİN BELİNİ BÜKEN HÜKÜMETİN MISIRA DA KOTA GETİRECEĞİ SÖYLENTİLERİ MISIR ÜRETİCİSİNİ TELAŞLANDIRIYOR. TMO’NUN BUĞDAY ALIMLARINA KOTA GETİREREK ÜRETİCİNİN YAKLAŞIK 400 BİN LİRAYA MAL ETTİĞİ BUĞDAY FİYATLARININ 220 BİN LİRAYA KADAR DÜŞMESİNE NEDEN OLUNURKEN, ŞİMDİ DE HÜKÜMETİN MISIR ALIMLARINA KOTA GETİRMESİ GÜNDEMDE.

HÜKÜMET BUĞDAY HASATININ BAŞLADIĞI GÜNLERDE TMO’NUN HER ÜRETİCİDEN 30 BİN TON ALIM YAPABİLECEĞİNİ AÇIKLARKEN, DAHA SONRA KOTAYI 50 BİN TONA ÇIKARDI. ANCAK HASATINI NEREDEYSE TAMAMLAYAN ÜRETİCİ BU KOTA YÜZÜNDEN YAKLAŞIK 400 BİN LİRAYA MAL ETTİĞİ BUĞDAYI BİRÇOK BÖLGEDE KİLOSU 220 BİN LİRAYA ZOR SATAR HALE GELDİ. MISIR HASATININ YAKLAŞTIĞI BUGÜNLERDE ÜRETİCİYİ AYNI GELECEK BEKLİYOR.

MISIR ÜRETİLEN BÖLGELERDE YILLARDIR İYİ FİYAT ALAMAYAN SÜREKLİ İTHALAT TEHDİTİ İLE KARŞI KARŞIYA KALAN ÜRETİCİ BU YIL YA EKİM YAPMADI YA DA SİLAJLIK OLARAK ERKEN DÖNEMDE HASAT EDEREK TÜCCARA SATTI. TÜRKİYE’NİN MISIR İHTİYACI YAKLAŞIK 3 MİLYON TON. BU İHTİYACIN ANCAK 2 MİLYON TONLUK BÖLÜMÜ TÜRKİYE’DE ÜRETİLİYOR, 1 MİLYON TONLUK KISMI İTHALATLA KARŞILANIYOR. ANCAK HASAT DÖNEMİNDE YAPILAN İTHALATLAR ÜRETİCİNİN HER YIL ÜRÜNÜNÜ MALİYETİNİN ALTINA SATMASINA NEDEN OLUYOR. BU YIL İSE ÜRETİCİ BİR DE TMO’NUN DAHA AZ ALIM YAPMASI İLE KARŞI KARŞIYA.

TÜCCAR DOSTU

TÜRKİYE MISIR İHTİYACININ ÖNEMLİ BİR BÖLÜMÜNÜ ADANA’DA KARŞILANIYOR. ADANA ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI AYHAN BARUT, 2004 YILINDA 3 MİLYON HEKTARA MISIR EKİMİ YAPILDIĞINI DİLE GETİREREK, ANCAK BUĞDAY ÜRETİCİSİNİN BİRKAÇ YILDIR YAŞADIKLARINI GÖREN MISIR ÜRETİCİSİNİN EKİM YAPMADIĞINI SÖYLEDİ. ÜRETİCİNİN KARA GÜN DOSTU OLAN TMO’NUN TÜCCARIN İYİ GÜN DOSTU HALİNE GETİRİLDİĞİNİ KAYDEDEN BARUT, KOTA SİSTEMİNİN ÜRETİCİYİ TARİHİNİN EN KARANLIK DÖNEMİNE MAHKUM ETTİĞİNİ DİLE GETİRDİ. BARUT, KOTA SİSTEMİNİN BUĞDAYDAN SONRA MISIRI DA ETKİLEMEYE BAŞLADIĞINI SÖYLEYEREK, MISIRDA KOTA UYGULANACAĞI YÖNÜNDE DUYUMLAR ALDIKLARINI BELİRTTİ.

HÜKÜMET TEDBİR ALMADI

BARUT, “ZATEN ÜRETİCİYİ EKİM DÖNEMİNDE KOTA KORKUSU SARMIŞTI. MISIR İKİNCİ ÜRÜN OLARAK EKİLİYORDU. BİR DE PAZARLAYAMAMA KORKUSU ÜRETİCİNİN İKİNCİ ÜRÜN OLARAK PAMUĞA YÖNELMESİNE NEDEN OLDU” DİYEREK, HÜKÜMETİN OLAN BİTENLERLE İLGİLİ HİÇBİR TEDBİR ALMADIĞINA DİKKAT ÇEKTİ. TÜRKİYE’NİN HER YIL MISIR İTHAL ETTİĞİNİ DİLE GETİREN BARUT, GELİŞMELERİN MISIR İTHALATINI ARTIRACAĞINI BELİRTTİ. BARUT, BUĞDAYDA YAŞANAN FELAKETİN MISIRDA DA YAŞANMAMASI GEREKTİĞİNİ İFADE EDEREK, TÜRKİYE’NİN ZATEN MISIR AÇIĞI OLAN BİR ÜLKE OLDUĞUNU, KOTA KONULMASININ HİÇBİR ANLAMI OLMADIĞINI SÖYLEDİ.

BÜTÜN BUNLARIN BİR OYUN OLDUĞUNU DİLE GETİREN BARUT, GEÇEN YILLARDA OLDUĞU GİBİ BU YIL DA MISIRDA İTHALAT YOLUNA GİDİLECEĞİNİN ALTINI ÇİZDİ. MISIRDA BİLE BİLE İTHALATIN HASAT DÖNEMİNDE YAPILDIĞININ ALTINI ÇİZEN BARUT, TÜRKİYE’NİN MISIR VE BUĞDAYDA GÜMRÜK VERGİLERİNİ YÜZDE 182’YE ÇIKARMA HAKKI VAR İKEN, YÜZDE 20-25’LERDE BIRAKTIĞINA DİKKAT ÇEKTİ. BARUT, HÜKÜMETİN BAZI ÇEVRELERİN RANTINA RANT KATMAK İÇİN BU YOLLARA GİTTİĞİNİ DİLE GETİRDİ.

KOTA İTHALAT RANTÇILARINA YARAR

KAMAN ZİRAAT ODASI BAŞKANI SELAMİ KAYHAN, BUĞDAY ÜRETİCİSİNİN YAŞADIKLARININ ARDINDAN BU YIL MISIRI KİMSENİN EKMEDİĞİNİ DİLE GETİRDİ. TMO AJANSLARI AZALTILDIĞI İÇİN ÜRETİCİLERİN KALAN AJANSLARIN ÖNÜNDE KUYRUKLAR OLUŞTURDUĞUNA DİKKAT ÇEKEN KAYHAN, KAMYONLARIN AJANSLARIN ÖNÜNDE 5-7 GÜN BEKLEDİĞİNİ ÜRETİCİLERİN BU SÜRE ZARFINDA KAMYON YA DA DEPO PARASI VERDİKLERİ İÇİN ZARARA UĞRATILDIĞINI SÖYLEDİ. KAYHAN, MISIRDA KOTA UYGULAMASININ GEÇEN YILLARDA MISIR İTHALATINDAN RANT ELDE EDENLERE YARACAĞINI BELİRTEREK, BU YILKİ ÜRETİMLE ZATEN İHTİYACIN KARŞILANAMAYACAĞINI BU NEDENLE KOTA KONULMASININ ANLAMSIZ OLACAĞINI SÖYLEDİ.

MISIR YETİŞTİRİLEN İLLERDEN BİRİ OLAN SAMSUN’UN, ZİRAAT ODASI BAŞKANI FARUK YÜCEL, ÜRETİCİNİN ÜRETTİĞİ HİÇBİR ÜRÜNDE MASRAFINI BİLE KARŞILAYAMADIĞINI DİLE GETİREREK, “BUĞDAYDA YAŞANAN MISIRDA DA YAŞANIYOR. ORTADA FİYAT YOK, GARANTİ YOK. SÜREKLİ İTHALAT YOLUNA GİDİLİYOR. BU DA NEREDEYSE ÜRETİCİNİN MALININ BEDAVAYA GİTMESİNE NEDEN OLUYOR. MISIR ÜRETİCİSİ ÜRÜNLERİN PARA ETMEDİĞİNİ GÖRÜNCE TARLADAKİ MISIRI SİLAJLIK (HAYVAN YEMİ) OLARAK HASAT ETTİ. YANİ ÜRÜNÜNÜ DAHA ÇOCUKKEN ÖLDÜRDÜ” DEDİ.

Okunma Sayısı: 631