TARIMDA BİRLİK PLATFORMU'NDAN BASIN AÇIKLAMASI

KONYA ŞUBE ( )
13.02.2007 (Son Güncelleme: 13.02.2007 16:04:24)

Tarımda Birlik Platformu Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şubesi'nde Basın Açıklaması yaptı. Açıklamayı Platform sözcüsü olarak Şube Başkanımız Hasan Hüseyin MOTUK okudu.

 BASIN BİLDİRİSİ

 

Değerli Basın Mensupları;

Dünyada olduğu gibi ülkemiz için de tarım, insanların gıda güvenliği açısından stratejik bir öneme sahiptir. Tarım hem insan beslenmesi için gıda üretimi, tarımsal sanayiye ham madde temin etmesi, istihdama sağladığı katkısı ile vazgeçilmez önemini ortaya koymaktadır. Araştırmalar ise bilimsel ve teknolojik ilerlemenin temel çalışmalarını kapsar. Araştırma faaliyetleri ile elde edilen bulgular ve geliştirilen teknolojilerin uygulamaya aktarılması ile araştırmaların ekonomik etkinliği sağlanır.

Cumhuriyetimizin kuruluşundan bugüne tarımsal sektördeki ilerleme, tarımsal araştırma kuruluşlarının yaptığı çalışmaların sonucudur. Bugün ekonomik yönde kalkınmış ülkelerin birinci önceliği tarım sektörü ve tarımsal araştırmalardır. Zira sanayide gelişmiş ülkeler tarımda kalkınmış ve gıda güvenliğini de sağlamış ülkelerdir.

Bu amaçla İlimizde faaliyet gösteren; "Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü" Bölge, ülke ve uluslararası düzeyde çalışmalarına devam etmektedir.

Enstitü, KONYA, AKSARAY, KARAMAN, NİĞDE, ESKİŞEHİR, SİVAS, KAYSERİ, NEVŞEHİR, ISPARTA, BURDUR, AFYON ve KÜTAHYA illerinde; kuru ve sulu alanlarda, serin ve sıcak iklim tahılları, Endüstri Bitkileri, Yemeklik Dane Baklagiller ve Çayır Mera ve Yem Bitkileri konularında ıslah-genetik, yetiştirme teknikleri, Hastalık ve Zararlılar, Kalite ve Teknoloji Araştırmaları ile büyük ve küçükbaş hayvancılık, çayır mera amenajmanı ve yerli hayvan gen kaynakları muhafazası araştırmalarının yürütülmesinden sorumludur.

Bu görevlerin yanında Enstitü; Türkiye ile Merkezi Meksika‘da bulunan CIMMYT (Milletlerarası Buğday ve Mısır Geliştirme Merkezi) ve merkezi Suriye‘de bulunan ICARDA (Kuru Alanlar için Tarımsal Araştırma Merkezi) ile ortaklaşa yürütülen "Milletlerarası Kışlık Buğday Geliştirme Programı" (IWWIP) nın Türkiye Koordinatörlüğünü yapmakta ve program çerçevesinde her yıl 50‘ye yakın ülkedeki 100‘ü aşkın Islah Programına buğday materyali temin etmektedir. Yürütülen bu proje çerçevesinde dünyanın farklı ülkelerinden her yıl Enstitüyü ziyaret eden bilim adamları ile bilgi alışverişi yapılmaktadır.

Bu çalışmalar sonucunda toplam 21 adet tahıl çeşidi geliştirilerek Türk çiftçisinin hizmetine sunulmuştur. Yaklaşık 600.000 hektar alanda ekildiği tahmin edilen bu çeşitlerin sağladığı verim artışının Bölge Ekonomisine sağladığı ilave katkı yaklaşık her yıl 75 Milyon YTL civarındadır. Geliştirilen bu tahıl çeşitlerinin 12‘sinin Tohumluk Üretim hakkı Özel Sektör işbirliği çerçevesinde Özel Sektöre verilmiştir. Özel Sektör ile Enstitünün Bölge çiftçisine ürettiği yıllık sertifikalı tohumluk yaklaşık 6.000 ton civarındadır. Geliştirilen tahıl çeşitlerinin yanı sıra Mısır, Yonca, Fiğ, Aspir, Soya Fasülyesi ile ilgili çeşit geliştirme çalışmaları da sürdürülmektedir.

Özellikle Orta Anadolu Bölgesindeki tarım alanlarında noksanlığı yıllarca önemli bir problem olan Çinko noksanlığı ile ilgili çalışmalar enstitü tarafından yürütülmüş ve sonuçta söz konusu noksanlığın giderilmesi ile sağlanan verim artışı Ülke ekonomisine her yıl yaklaşık 200 milyon YTL katkı sağlanmıştır.

Hayvancılık Araştırma Projeleri çerçevesinde ise kendi Yerli Sığır Irkımızı geliştirmek amacıyla Enstitüde başlanan ve devam eden Anadolu Esmeri Geliştirme Projesi ülkeye önemli ekonomik katkı sağlayacaktır. Yine hayvancılıkla ilgili çalışmalar sonucu Konya Merinosu koyun ırkı bu enstitü tarafından geliştirilmiş ve 1989 yılından itibaren de HASMER ve HASAK koyun tipleri üzerinde çalışmalar devem etmektedir.

Yukarıda Kuruluş ve çalışmaları hakkında kısaca bilgi verilen Enstitünün belirtilen faaliyetleri yürüttüğü 1. Sınıf Tarım Arazisi özelliğindeki topraklarının 1 milyon metrekaresinin (1.000 dekar) Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından alınarak Hal Binası ve Sosyal Tesisler yapılacağı duyumları üzerine KONYA TARIM PLATFORMU olarak 2006 Haziran ayında yazılı ve görsel medya aracılığı ile kamuoyunu bilgilendirmiş, olayın yanlışlığına dikkat çekerek tepkilerimizi dile getirmiştik. Bu sürecin devamında bazı Sivil Toplum Kuruluşları ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkililerince Konya Büyükşehir Belediyesi ziyaret edilerek konunun ehemmiyeti hakkında bilgilendirilmişti.

Ancak bu gayretlerimize rağmen Konya Büyükşehir Belediyesi‘nin harekete geçerek arazi talebini tekrar gündeme taşıma gayretini üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayız.

Bizler; aşağıda isimleri zikredilen Sivil Toplum Kuruluşları olarak, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü‘nün çalışmalarını sekteye uğratacak, Bölge ve Ülke Tarımında tamiri mümkün olmayan zarara yol açacak bu anlayışı, yapılmak istenen 1. Sınıf Tarım Arazisinin tarım dışına çıkarılması girişimini şiddetle kınıyoruz.

KONYA TARIM PLATFORMU olarak, tarım topraklarının bir ülkenin en önemli milli serveti olduğuna inanıyoruz. Yöremiz iklim şartlarında 1 cm kalınlığında tarım toprağının oluşması için bin yıl gibi bir süre gerektiği dikkate alındığında milyonlarca yılda oluşabilecek bu tarım alanlarının günlük çıkarlar uğruna tarım dışına çıkarılmasını tasvip etmiyoruz.

Dünyada, ülkelerin araştırma ve geliştirmeye her geçen gün daha fazla destek ve maddi katkı sağladıkları göz önüne alındığında, yapılmaya çalışılan  bu yanlış uygulamanın  kimlere ve neye hizmet edeceği konusunda Bölge ve Ülke Tarımı adına derin endişeler taşımaktayız.

1. Sınıf tarım arazileri üzerindeki bu girişimine, sağduyulu Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkililerinin müsaade etmeyeceklerini umuyor. Bölge ve ülke tarımı açısından Konya Büyükşehir Belediyesi‘nin bu talebinden vazgeçmesini bekliyoruz.

İhtiyaç duyulduğu taktirde talep edilen arazinin çevresinde tarıma elverişli olmayan 5. ve 6. sınıf alternatif alanların gösterilmesi noktasında yetkililere yardımcı olacağımızı, bu girişimlerin devam etmesi halinde yargı yoluna başvurulacağını ilgililere ve kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.

 

KONYA TARIM PLATFORMU

PLATFORMDAKİ SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI

Prof. Dr. Saim KARAKAPLAN               S.Ü. Toprak Bölümü Başkanı

Prof. Dr. Sait GEZGİN                        Türkiye Toprak Bilimi Derneği

Doç. Dr. Hüseyin ÖZAYTEKİN              Türkiye Toprak Bilimi Derneği

H.Hüseyin MOTUK                               Ziraat Mühendisleri Odası  Şube Başkanı

Ramazan GÜRBÜZ                              Veteriner Hekimler Odası Şube Başkanı

Dr. Yusuf IŞIK                                    Ziraat Mühendisleri Birliği Şube Başkanı

Salih DALDA                                       Türk Tarım Orman Sen Şube Başkanı

Dr. Ahmet YILMAZ                               Karatay Ziraat Odası Temsilcisi

Dr Ali ÜSTÜN                                       Bitki Islahçıları Derneği Temsilcisi

Namık CEYHAN                                   Tema Vakfı İl Temsilcisi

Nurettin KAYITMAZBATIR                     Emekli Toprak Araştırmacısı

Okunma Sayısı: 3183
Fotoğraf Galerisi