ÇUKUROVA'DA PAMUK EKİM ALANLARI YÜZDE 20 DARALDI - DÜNYA

ADANA ŞUBE ( )
02.05.2007 (Son Güncelleme: 03.05.2007 11:21:50)

ADANA - Tarımın önemli merkezlerinden Çukurova‘da pamuk ekim alanlarında geçen yıla göre yüzde 20 oranında daralma gözlendiği bildirildi. Pamuk ekiminin tamamlanma aşamasına geldiği bölgede ekim sahalarında düşüş meydana geldiğini kaydeden sektör temsilcileri, pamuk toplama makinesi yatırımı yapan üreticilerin de bu süreçle birlikte sıkıntıya gireceğini ifade etti.

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Ticaret Borsası Başkanı Fethi Coşkuntuncel, bölgede pamuk ekim alanlarında bu yıl geçen yıla göre yüzde 20 oranında bir düşüş söz konusu olduğunu açıkladı. Bölgede geçtiğimiz yıl bir önceki yıla göre yüzde 55 oranındaki artışla 55 bin hektar alana pamuk ekimi yapıldığını anımsatan Coşkuntuncel, "Bölgede pamuk ekimi hemen hemen tamamlandı. Geçen yıla göre daralma söz konusu. Bu düşüşü geçen yılki pamuk fiyatlarının iyi geçmeyişine bağlıyoruz. Olumsuz piyasa ve hava koşulları nedeniyle kalitesi bozulan pamuk, piyasalarda değer kaybetti ve 50 YKr‘ye kadar geriledi. Düşük döviz politikası da ithalatı körükledi. Dolayısıyla üretici pamuktan soğudu ve bu da ekim sahalarına yansıdı. Bu durum pamuk toplama makinesine yatırım yapanlar için de düşündürücü ve sıkıntı verici" diye konuştu.

"Daralmayı, makine sınırlandırdı"

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ayhan Barut da ekim sahalarındaki daralmanın yüzde 15-20 oranında olmasını ve söz konusu oranla sınırlı kalmasını pamuk toplama makinelerinin artışına bağladı. "Daralma oranının daha fazla olacağını öngörüyorduk. Ancak, bölgeye 80‘e yakın pamuk toplama makinesi girdi. Pamuk toplama makineleri önemli bir yatırım. Kendini 3-4 yılda amorti ediyor" diyen Barut, makine sahiplerinin pamuk üretimi yapmak durumunda kalması nedeniyle daralmanın yüzde 15-20‘lerde sınırlı kaldığına dikkat çekti.

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Cumali Doğru ise geçen yıl önemli ölçüde zarar eden üreticilerin pamuk üretiminden uzaklaşmaya başladığını söyledi. Söz konusu uzaklaşmanın ekim alanlarındaki daralmayla da kendini gösterdiğine işaret eden Doğru, "Katma değeri yüksek ve stratejik bir özelliğe sahip olan pamuk üretiminin artırılması için üreticilerin desteklenmesi gerekiyor" dedi.

Okunma Sayısı: 3033