PAMUK ALIM FİYATLARI

DİYARBAKIR ŞUBE ( )
26.09.2007 (Son Güncelleme: 08.10.2007 08:48:09)

Şube Başkanımız Akif KARAKOYUNLU, Gün TV‘nin yayınına katılarak, pamuk tarımının gerilemesinin nedenleri ve Pamuk alım fiyatları ile ilgili bir açıklama yaptı.

Söz konusu açıklama şöyle:

"Pamuk ülkemizin en önemli tarım ürünleri arasında yer almaktadır. Tekstil ve konfeksiyon sanayinin hammaddesi olan pamuk son yıllarda durumu pek parlak değil. Tekstil ve konfeksiyon sektörünün ana ham maddesi olan tarım ürünleri içinde en yüksek katma değer ve istihdamı yaratan ayrıca çiğidi yağ sanayide küspesi de yem sanayide kullanılan pamuk Türkiye  açısında stratejik ve büyük bir ekonomik öneme  sahiptir.

Ayrıca pamuk tarımı yoğun girdi kullanımı gerekmektedir. Bu nedenle bu girdileri sağlayan sanayi ve hizmet sektörleri içinde gelir ve istihdam kaynağı oluşturmaktadır. Pamuk üretildikten sonra ham olarak satışı,çırçırlanması,işleyerek iplik,dokuma ve giyim eşyası haline getirilmesi ve bunların pazarlanması sırasında tarım dışı sektörlere sağladığı katma değer ve istihdam açısına da ülkemizin ekonomisine büyük katkı sağlanmaktadır.

Ülkemizin ihtiyacı olan 1.350.000 lif pamuk üretiminde açık her geçen gün büyümektedir.2005 yıllında 748.000 ton pamuk ithal edilmiş olup 900 milyon dolar ödemiştir. Son yıllarda girdi ürün fiyat sürekli olarak pamuk aleyhine gelişmektedir.

Pamuk tarımında kullanılan en önemli girdilerden Gübre ve Mazot fiyatı son 3 yıl içinde %  150 üstünde bir artış söz konusu iken  bunun yanında pamuk fiyatları son yıllarda hemen hemen hep aynı fiyatla seyretmektedir. Bu durum üreticinin  zamanında ve yeterli derece de desteklenmemesi sonucunda üretici zor durumda bırakılmıştır. Tarımsal üretimde ve özellikle Pamuk ta bu sıkıntılar yaşarken başta beri uygulanan doğrudan gelir desteği ve diğer desteklerlerin yetersizliği de etkileyen faktörlerdir.Destekleme priminin tapu kaydına ve D.G.D ye göre verilmesi halinde gerçek üreticiler bu destek te faydalanmamaktadır.Ödemeler için üretici belgeleri yeterli sayılmalıdır.Ayrıca Mazot ,Gübre ve diğer girdilerde sübvansiyon uygulamalıdır.

2007 yıllında üretilen kütlü pamuk tahmini maliyetinin odamızın teknik elemanları ile bölge çiftçilerinde aldığımız bilgiler ışığında 1000 YTL civarında olduğunu pamuk satış fiyatının 1200 YTL olması gerekirken .Ancak hükümetin verdiği 750 ile 800 Ytl fiyat yetersiz olduğu ve çiftçileri zor durumda bırakılacağı da kesindir.

Açıklanacak taban fiyatları ile üretim maliyetleri arasındaki farkın üreticiye prim olarak ödemesi pamuk üretiminde olumlu gelişmelere neden olacaktır.

Tarım sektörü bu ülkenin can damarıdır. Türkiye bu gerçek ten hareketle bir an önce tarıma önem verilmeli doğru tarım politikalarını uygun kaynak büyüklükleri ile birlikte yaşama geçirerek sektörü dünya ile yarışabilir bir konuma taşımalıdır." 25/09/2007

Akif KARAKOYUNLU

T.M.M.O.B Ziraat Mühendisleri odası

Diyarbakır Şube başkanı

Okunma Sayısı: 3523
Fotoğraf Galerisi