İTHALAT YASAĞININ ALTINDAN LABORATUVAR YETERSİZLİĞİ ÇIKTI - ZAMAN - 02.06.2005

GENEL MERKEZ ( )
02.06.2005 (Son Güncelleme: 04.05.2006 16:37:06)

RUSYA’NIN, ‘AKDENİZ SİNEĞİ’ BULUNDUĞU GEREKÇESİYLE TÜRKİYE’DEN SEBZE-MEYVE VE KESME ÇİÇEK ALIMINI YASAKLAMASININ ARDINDAN ŞİMDİ DE ROMANYA VE UKRAYNA’NIN DA BENZER BİR KARAR ALMASINDAN ENDİŞE EDİLİYOR.

● "İTHALATIN DURDURULMASI SORUNUNU BÜTÜN DİPLOMATİK KANALLARLA ÇÖZECEĞİZ"

TARIM BAKANLIĞI’NI TEYAKKUZA GEÇİREN GELİŞME SONRASI YAPILAN ARAŞTIRMALAR BAKANLIĞA AİT ÜRÜN KONTROL LABORATUVARLARININ YETERSİZLİĞİNİ GÖZLER ÖNÜNE SERDİ. ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI, ÇİFTÇİYİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK KONUYLA İLGİLİ AKREDİTE LABORATUVARI BULUNMAYAN TARIM BAKANLIĞI’NI SUÇLUYOR. YASAĞIN GÜNLÜK ZARARININ 1 MİLYON DOLAR OLDUĞU BELİRTİLİRKEN, RUSYA BÜYÜKELÇİSİ İLE GÖRÜŞEN TARIM BAKANI SAMİ GÜÇLÜ, SORUNLARIN ÇÖZÜLECEĞİ GARANTİSİNİ VERDİ. TARIM BAKANLIĞI MÜSTEŞAR YARDIMCISI MUSTAFA ERTEN, BAKANLIĞIN SEBZE-MEYVE VE KESMİ ÇİÇEK KONTROLLERİNDE ÇOK HASSAS DAVRANDIĞINI SAVUNUYOR. ER-TEN SUÇLAMALARIN AKSİNE SERTİFİKASYON ALAMAYAN ÜRÜNLERİN KESİNLİKLE İHRAÇ EDİLMEDİĞİNİ İDDİA EDİYOR.

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN, TÜRKİYE’DE BİTKİ SAĞLIĞI KONUSUNDA AKREDİTE OLMUŞ LABORATUVAR SAYISININ YETERSİZLİĞİNE İŞARET EDİYOR. GÜNAYDIN, “ÜRÜNÜ SADECE ALANDAN ÇIKTIKTAN SONRA DENETLEMEK YETERLİ DEĞİL. DAHA TARLA, BAĞ YA DA BAHÇEDEYKEN ÖNLEM ALMAK LAZIM.” DİYOR. TÜRKİYE ZİRAATÇILAR DERNEĞİ BAŞKANI İBRAHİM YETKİN DE İHRAÇ EDİLECEK ÜRÜNLERİ ANALİZ EDECEK LABORATUVAR SAYISININ YETERSİZLİĞİNİ VURGULUYOR. RUSYA’YA GİDECEK MALLARIN ANTALYA VE TRABZON LİMANINDAN AKTARILDIĞINI BELİRTEN YETKİN, “ANTALYA’DA BİTKİ SAĞLIĞIYLA İLGİLİ İKİ LABORATUVAR VAR. ANCAK TRABZON’DA YOK. BU ÇOK BÜYÜK BİR EKSİKLİK.” İFADESİNİ KULLANIYOR. RUSYA’NIN KARARININ TÜRKİYE’Yİ 100-120 MİLYON DOLAR ZARARA UĞRATTIĞINA DİKKAT ÇEKEN YETKİN, “ANTALYA’DA OLDUĞU GİBİ İHRACAT YAPTIĞIMIZ DİĞER LİMANLARIMIZDA DA DÜNYA STANDARTLARINA UYGUN LABORATUVARLAR OLMALI. MERSİN VE TRABZON’A BİTKİ SAĞLIĞINDA UZMAN OLAN LABORATUVARLAR KURULMALI.” ÖNERİSİNİ GETİRİYOR. GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI PETEK ATAMAN’IN VERDİĞİ BİLGİYE GÖRE BİTKİSEL ÜRÜNLER; İNSANLAR TARAFINDAN TÜKETİLİRKEN İNSAN SAĞLIĞINI RİSKE ATACAK KİMİ MADDELER (PESTİSİT, AĞIR METAL GİBİ) İÇEREBİLİYOR. AYRICA BİTKİ ZARARLILARININ BİRİNDEN DİĞERİNE GEÇMESİNE VE BİTKİ VARLIĞININ OLUMSUZ YÖNDE ETKİLENMESİNE SEBEP OLABİLİYOR.

TÜRKİYE’DEN İHRAÇ EDİLECEK SEBZE-MEYVE VE KESME ÇİÇEKLER, TARIM BAKANLIĞI’NIN ANTALYA’DAKİ İL KONTROL LABORATUVARI İLE ÖZEL SEKTÖRE BAĞLI KUMLUCA İLÇESİNDEKİ BATI AKDENİZ TARIMSAL ARAŞTIRMA LABORATUVARI’NDA (BATAL) İNCELENİYOR. UYGUN GÖRÜLEN ÜRÜNLERE, İL TARIM MÜDÜRLÜKLERİNCE ‘SAĞLIK SERTİFİKASYONU’ VERİLEREK, İHRAÇ EDİLMELERİ SAĞLANIYOR. BAKANLIĞA BAĞLI 39, ÖZEL SEKTÖRE AİT 11 KONTROL LABORATUVARI BULUNUYOR. BUNLARDAN SADECE 10’U BİTKİ SAĞLIĞI ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR. TÜRK AKREDİTASYON KURUMU’NDAN ALINAN BİLGİYE GÖRE TARIM BAKANLIĞI’NIN BİTKİ SAĞLIĞINDA AKREDİTE OLMUŞ, YANİ YAPTIKLARI DENEYLERE GÖRE ÇEŞİTLİ ALANLARDA UZMAN OLDUĞUNU ONAYLATMIŞ LABORATUVARI BULUNMUYOR. ANCAK KURUM, BAKANLIK BÜNYESİNDEKİ ANKARA, İSTANBUL, İZMİR, BURSA VE MERSİN’DEKİ İL KONTROL LABORATUVARLARINI GIDA KONUSUNDA AKREDİTE ETMİŞ. ÖZEL SEKTÖRE BAĞLI İSTANBUL ÇEVRE VE AYDIN BORSA LABORATUVARLARI DA GIDADA AKREDİTE. TÜRKİYE’NİN AB STANDARTLARINDAKİ TEK LABORATUVARI OLAN BATAL’IN, AKREDİTASYON SÜRECİ İSE DEVAM EDİYOR. SÖZ KONUSU LABORATUVARIN YETKİLİLERİ, YASAĞIN GELMESİNDE KENDİLERİNİN ULUSLARARASI AKREDİTASYON ALMASINI GECİKTİREN TÜBİTAK’I SUÇLUYOR.

BAKAN GÜÇLÜ: KRİZ AŞILACAK

BU ARADA, YASAĞIN SONA ERDİRİLMESİ İÇİN TARIM BAKANI SAMİ GÜÇLÜ, RUSYA BÜYÜKELÇİSİ PYOTUR STEGNİY İLE DÜN MAKAMINDA BİR GÖRÜŞME YAPTI. GÖRÜŞMEDE, YASAĞIN KALDIRILMASI VE TEKNİK SORUNLARIN GİDERİLMESİ NOKTASINDA MUTABAKATA VARILDI. GÜÇLÜ, OLAYIN BAKANLIĞA HENÜZ İNTİKAL EDEN TEKNİK SORUNLARDAN KAYNAKLANDIĞINI İFADE EDEREK, SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ KONUSUNDA RUSYA’YA GARANTİ VERDİ. RUS BÜYÜKELÇİ STEGNİY DE İTHALATIN TAMAMEN DURDURULMADIĞI VE GEÇİCİ BİR KISITLAMANIN SÖZ KONUSU OLDUĞUNU SÖYLEYEREK “SORUNUN TEKNİK OLDUĞU KANAATİNİ BİZ DE TAŞIYORUZ. BAKAN’IN BİZE VERDİĞİ GARANTİYİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ. İTHALAT İLE İLGİLİ YASAĞIN KALKMASI VE TEKNİK SORUNLARIN GİDERİLMESİ BİZİM İÇİN DE EN MAKUL ÇÖZÜM YOLU.” DEDİ. VERİLEN BİLGİYE GÖRE, KONU ÖNCEKİ GÜN ANKARA'da başlayan Avrupa-Akdeniz Bitki Koruma Örgütü'NÜN TOPLANTISINDA DA GÜNDEME GELDİ. TOPLANTIDA, DANİMARKA, FRANSA VE HOLLANDALI UZMANLAR, RUSYA'nın bir süre önce sebze-meyve ithalatında kendilerine de bir aya varan sürelerle sorun çıkardığını ve ithalatı durdurduğunu belirttiler.

Göksel Geçin, Şaban Gündüz, Mevlüt Öztaş; Ankara, Antalya

Okunma Sayısı: 395